Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Texels duingebied wordt Nationaal Park

Nergens in Nederland is zoveel variatie in landschappen op de vierkante meter als op Texel. Kleurige heidevelden, bijzondere kwelders, natte duinvalleien, droge duinen, loof- en dennenbos, uitgestrekte stranden. Je vindt het allemaal in Nationaal Park Duinen van Texel.

Radioactieve wolk Tsjernobyl bereikt Nederland

‘Eerste hogere waarden radio-activiteit in Groningen gemeten’ kopte het NRC Handelsblad op 2 mei 1986. Hoewel Nederland helemaal aan de rand van de stralingswolk boven Europa lag, was dit bericht het begin van een onrustige week. Onderzoekers wilden nog geen mededelingen doen of en wanneer er maatregelen genomen zouden worden, om massale paniek te voorkomen.

Jodenster ingevoerd

Het meest opvallende symbool van de jodenvervolging is wel de knalgele jodenster: een zespuntige Davidsster met in het midden het woord ‘Jood’ in dikke, zwarte letters.

Nationaal Monument op de Dam onthuld

Elk jaar is het witte monument op de Dam het middelpunt van herdenkend Nederland. Sinds de onthulling in 1956 verzamelen duizenden mensen zich rond het iconische bouwwerk om stil te staan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en alle oorlogssituaties en vredesmissies nadien.

Eerste editie Bevrijdingspop

Op 5 mei vindt Bevrijdingspop weer plaats! Sinds de eerste editie in 1980 is het uitgegroeid tot het grootste benefietfestival van Nederland. En in navolging van Haarlem worden tegenwoordig in nog dertien andere plekken bevrijdingsfestivals georganiseerd.

Gooi toegevoegd aan Holland

De sluwe Floris V, Graaf van Holland en Heer van Friesland, wist in de dertiende eeuw het Gooi aan zijn rijk toe te voegen. Door deze machtswisseling hoort de streek tot op de dag van vandaag bij de provincie Noord-Holland.

Schietpartij op de Dam

Op 7 mei 1945 was de Dam vol met blije Amsterdammers, samengestroomd om de Canadese bevrijders op te wachten. Uit het draaiorgel ‘Het Snotneusje’ klonk vrolijke muziek. Maar dan wordt de feestvreugde wreed verstoord.

Eerste bijeenkomst Leger des Heils

Het Leger des Heils, in 1878 opgericht in Londen, biedt praktische hulp aan mensen die maatschappelijk uit de boot gevallen zijn, christelijk of niet. Tien jaar na de oprichting in Londen vond de eerste Nederlandse bijeenkomst plaats in Amsterdam. In ons land kreeg het Leger pas later grote bekendheid, door het werk van Majoor Bosshardt.

Geuzen belegeren Muiden

Op 9 mei 1576 belegerden Geuzen en burgers onder leiding van Diederik Sonoy de vesting Muiden. De belegering werd gevolgd door een fel ontzet van het Spaanse regeringsleger, waardoor de Geuzen zich gedwongen moesten terugtrekken.

Bombardement op Schiphol

De Duitse inval in Nederland op 10 mei 1940 ging gepaard met het bombarderen van een aantal strategische plekken, waaronder de jonge luchthaven Schiphol. Schiphol kreeg flink te lijden onder de oorlog, in 1945 is er haast niets meer van de luchthaven over.

Bombardement op Amsterdam

Een dag na de Duitse inval troffen bommen de Blauwburgwal in het centrum van Amsterdam. Er vielen 44 doden en 79 gewonden, die relatief onbekend de geschiedenis zijn ingegaan.

Schagen krijgt stadsrechten

In 1415 verkreeg het kleine dorp Schagen stadsrechten van de Hollandse graaf Willem VI. Tegelijkertijd werden bepalingen vastgelegd over het stadsbestuur en de rechten van haar burgers.

We hebben nog geen gebeurtenis op deze dag geregistreerd. Heb je een tip? Mail de redactie!

Frans Hals Museum geopend

Het Frans Hals Museum, dat bekendstaat als museum van de Gouden Eeuw, toont de rijke kunstverzameling van de stad Haarlem. Dat doet het museum al sinds 1862, maar pas op 14 mei 1913 kreeg de collectie een eigen gebouw.

We hebben nog geen gebeurtenis op deze dag geregistreerd. Heb je een tip? Mail de redactie!

P.C. Hooft wordt baljuw van Gooiland

De beroemde Nederlandse historicus, dichter en toneelschrijver P. C. Hooft was zijn hele leven bezig met poëzie en literatuur. Tegenwoordig is hij bekend als naamgever van Amsterdams’ duurste winkelstraat. Maar weinigen weten dat hij ook een politieke rol had. Als drost van Muiden en baljuw van Gooiland woonde hij vanaf 1609 op het Muiderslot.

Eerste burgervliegtuig landt op Schiphol

Op 17 mei 1920 landde onder grote belangstelling van de pers het eerste burgervliegtuig op Schiphol. Het drassige weiland werd de bakermat van de Nederlandse luchtvaart.

We hebben nog geen gebeurtenis op deze dag geregistreerd. Heb je een tip? Mail de redactie!

Beemster drooggevallen

De droogmaking van de Beemster tussen 1608 en 1612 was destijds een spectaculair project. Voor het eerst kwam een groots landschap tot stand dat door mensen volledig naar hun hand was gezet. Vanwege de uitzonderlijke gaafheid staat dit schoolvoorbeeld van de Hollandse landwinning sinds 1999 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Bevrijding van Texel

De bevrijding van Noord-Holland begon 17 april op Urk (toen nog onderdeel van deze provincie) en eindigde 20 mei op Texel.

Amsterdam-Rijnkanaal geopend

Het Amsterdam-Rijnkanaal loopt langs Diemen helemaal door tot aan Tiel. Vanuit de trein tussen Amsterdam en Utrecht heb je er mooi zicht op. Het kanaal werd op 21 mei 1952 geopend door koningin Juliana.

We hebben nog geen gebeurtenis op deze dag geregistreerd. Heb je een tip? Mail de redactie!

Sterfdag laatste Begijn

Op 23 mei 1971 overleed Zuster Antonia, het laatste Amsterdamse Begijntje. Met haar overlijden kwam er een einde aan een traditie en een leefwijze die stamde uit de middeleeuwen.

We hebben nog geen gebeurtenis op deze dag geregistreerd. Heb je een tip? Mail de redactie!

Slag op het Haarlemmermeer

Op 26 mei 1573 was het Haarlemmermeer het toneel van één van de bloedigste gevechten te water, tussen de Spaanse troepen en het opstandige Geuzenleger. De slag eindigde in een ramp voor de Geuzen en de stad Haarlem.

Albert Heijn opgericht

Op 18 mei 1887 nam Albert Heijn de kruidenierszaak van zijn vader Jan Simonsz Heijn over in Oostzaan. Hij legde daarmee de basis met de allereerste winkel voor de keten van de firma Albert Heijn.

Afsluitdijk voltooid

Op 28 mei 1932 werd de Vlieter, het laatste gat in de ruim 30 km lange Afsluitdijk, gedicht. Vissers voeren voortaan niet meer op de zilte Zuiderzee, maar op een afgesloten zoetwaterplas.

Haarlemse noon

In 1566 brak de beeldenstorm uit in de Nederlanden en andere landen in Europa. De protestanten zagen de verering van beelden in de katholieke kerk als afgoderij en vernielden kerken en kloosters. Het was de beginfase van de reformatie.

Bijltjesoproer op Kattenburg

Eind achttiende eeuw was er in Amsterdam sprake van een kleine burgeroorlog tussen de Oranjegezinden en de patriotten. Dinsdag 29 mei 1787 werd met kanonnen het vuur geopend en was het Bijltjesoproer, ook bekend als Kattenburgoproer, een feit.

We hebben nog geen gebeurtenis op deze dag geregistreerd. Heb je een tip? Mail de redactie!

Provo in de Amsterdamse gemeenteraad

Provo was een tegenbeweging: tégen het Hollandse regentendom, tégen de moderne consumptiemaatschappij, tégen het koningshuis en vooral tégen het klootjesvolk, die grijze massa van hersenloze meelopers. Het beeld het Lieverdje op het Spui in Amsterdam was het hart van de beweging. Met extravagante ‘happenings’ trokken de provo’s niet alleen de aandacht van de Amsterdamse politie, maar ook van jongeren uit de hele wereld. Het was het begin van een nieuwe tijd, waarin persoonlijke expressie centraal stond.