Activiteiten

Op bezoek bij Napoleon in het Vestingmuseum

Ruim 200 jaar geleden in 1815 werd Keizer Napoleon verslagen bij de Slag bij Waterloo. Hij werd verbannen naar het eiland Sint-Helena midden in de Atlantische Oceaan waar hij op 5 mei 1821 stierf. In Het Nederlands Vestingmuseum is nog tot en met 29 maart 2020 de tentoonstelling Napoleon “Vive L’Empereur” te zien.

>

Lezingen: behangselschilder Willem Uppink (1767-1849)

In het kader van het twintigjarig bestaan als woonhuismuseum organiseert het Honig Breethuis te Zaandijk in samenwerking met Huis de Visscher in Amsterdam en de bewoners van het pand Lagedijk 110 een cyclus van zeven lezingen rondom de Amsterdamse behangselschilder Willem Uppink (1767-1849).

>

De Oud Zandvoort Wandeling

Iedere eerste zaterdag van de maand organiseert het Zandvoorts Museum de Oud Zandvoort Wandeling. De wandeling wordt gegeven door de Zandvoort kenner bij uitstek, Freek Veldwisch.

>

Lezingenserie: Helden & Schurken

Voor de veertiende keer organiseren Verzetsmuseum Amsterdam, Historisch Nieuwsblad, NIOD en de VPRO de serie Helden & Schurken. In 2020 is, in het kader van 75 jaar bevrijding, het thema ‘Bevrijd, en toen…’, over de rechteloze periode vlak na de oorlog.

>

Filmmiddagen Oud Aalsmeer in beeld

Tijdens de wintermaanden zijn er een aantal middagen op de Historische Tuin Aalsmeer georganiseerd vanuit Oud Aalsmeer in beeld. Zoals de naam al doet vermoeden, worden er tijdens die bijeenkomsten enkele films gedraaid.

>

Dinomakers in het Teylers Museum

We weten nog steeds niet hoe de dino’s van 66 miljoen geleden er precies uitzagen, maar het Haarlemse Teylers Museum probeert er met de tentoonstelling Dinomakers een antwoord op te geven. De tentoonstelling is van 31 januari t/m 1 juni 2020 te zien.

>

Liefdestour door het Rijksmuseum

Speciaal voor echte lovebirds is er in februari de Liefdestour door het Rijksmuseum Amsterdam, een romantische rondleiding waarbij je overal liefde ziet.

>

Lentekriebels in Galerie Wijdemeren

De winter blijft nogal uit in Nederland en de stormen doen eigenlijk meer aan de herfst denken (bah!). Daarom heeft Galerie Wijdemeren besloten om de lente maar naar zich toe te halen.

>

Gerrit van der Veen: kunstenaar in het verzet

De Persoonsbewijzencentrale en de aanslag op het Amsterdamse Bevolkingsregister in
1943 zijn onlosmakelijk verbonden met verzetsman Gerrit van der Veen. In de Schatkamer is tussen 28 februari en 24 mei een groot aantal van deze vervalsingen te zien, die vele onderduikers en
verzetsmensen tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven hebben gered.

>

Stadsarchief belicht twee kanten van de oorlog

Het Amsterdamse Stadsarchief wijdt deze maand een expositie aan twee uitersten in de Tweede Wereldoorlog: de verzetsdaden van Gerrit van der Veen en de collaboratie van de Duitsgezinde familie Heinrich.

>

Open Huis in de Amsterdamse Modestraat

Heb je al eens iemand een bloemencorso cadeau gedaan? Van je uiterlijk een kunstwerk willen maken? Of je afgevraagd wat je gaat doen als Amsterdam-Noord onder water komt te staan? Kom dan vrijdag 28 februari om 17.00 uur naar de feestelijke kick-off van ons artistieke seizoen 2020!

>

Amsterdam in gesprek: Ivo Samkalden

Amsterdam in gesprek is de historische zondagmiddagsalon in het Stadsarchief. Elke eerste en derde zondag van de maand worden spraakmakende gastsprekers geïnterviewd over onderwerpen uit de Amsterdamse geschiedenis of een actueel onderwerp wordt in historisch perspectief geplaatst.

>

Lezing: vissen naar verhalen

Naar aanleiding van de nieuwe tentoonstelling Zee vol verhalen van het Zuiderzeemuseum, geeft Vereniging Oud-Enkhuizen op 1 en 8 maart een lezing over het vissersleven in de stad Enkhuizen.

>

Rondleiding in het Comenius Mausoleum

Veel mensen kennen het Comenius Museum in Naarden wel van naam, maar zijn er nog nooit binnen geweest. Om u te helpen deze stap te zetten, organiseert het Comenius Museum iedere 1e zondag van de maand een gratis rondleiding in het Mausoleum.

>

Themarondleiding: …maar waar waren de vrouwen?

Wie zijn de invloedrijke vrouwen en heldinnen uit de Nederlandse kunst en geschiedenis? Deze rondleiding reist langs de vele powervrouwen uit de collectie van het Rijksmuseum.

>

Verkoopexpositie kunstenaarserfenis Dirk Breed

In het jaar dat kunstenaar Dirk Breed honderd jaar zou zijn geworden, brengt Kunstconsult in Amstelveen een bijzondere verkoopexpositie met de schilderijen die hij naliet in zijn huis en atelier in de polder van Waverveen. De tentoonstelling is van 1 t/m 29 maart te zien bij Kunstconsult.

>

Alles voor Vincent, het leven van Jo Van Gogh-Bonger

Op internationale vrouwendag besteedt het Van Gogh Museum aandacht aan een bijzondere vrouw uit Amsterdam: Jo van Gogh-Bonger. Zij was de vrouw van Vincents broer Theo. Na hun dood kreeg zij de verantwoordelijkheid over de schilderijen van Van Gogh.

>

Frans Hals Museum in bloei

Elk voorjaar staat het Haarlemse Frans Hals Museum letterlijk in bloei. Zalen met oude meesters en hedendaagse kunst worden voorzien van overweldigende bloemcreaties in de mooiste design- en historische vazen uit de collectie, aangevuld met bruiklenen. Out of the Box is in 2020 het thema.

>

Biertentoonstelling in het Amsterdam Museum

Het Amsterdam Museum presenteert vanaf donderdag 9 april 2020 een tentoonstelling over bier, al eeuwenlang de brandstof van Amsterdam. Veel Amsterdamse burgemeesters waren brouwers, brouwerijen als Heineken zijn er ooit begonnen en vandaag de dag telt de stad maar liefst 45 bierbrouwerijen. In ‘Bier. Amsterdam, stad van bier en brouwers’ komt de bezoeker alles te weten over de hoofdstedelijke biergeschiedenis. Bezoekers kunnen na afloop in het museumcafé genieten van een speciaal Amsterdam Museum-biertje. De tentoonstelling is te zien tot en met 6 september 2020.

>

Tentoonstelling over Assendelft-Noord

Het Historisch Genootschap Assendelft houdt haar jaardagen in het weekeinde van 18 en 19 april 2020 met haar jaarlijkse tentoonstelling. .

>

Bevrijding in Bovenkarspel, Grootebroek en Lutjebroek

In de maand mei én op 1 juni zal een reizende tentoonstelling de dorpen Bovenkarspel, Grootebroek en Lutjebroek aandoen. De tentoonstelling is tot stand gekomen door een samenwerking tussen historische vereniging Oud Stede Broec en het Westfries Genootschap.

>