Activiteiten

Telekids Expositie in Museum van de 20e Eeuw!

Tot en met 30 augustus 2020 toont het Museum van de 20e Eeuw een expositie over het legendarische kinderprogramma Telekids. Aanleiding voor de expositie is het feit dat het 30 jaar geleden is dat het programma van start ging bij RTL 4. Tien jaar later kwam er een einde aan het veelbekeken programma met Carlo en Irene.

>

Collectie Paul Rijkens

Deze zomer presenteert Stedelijk Museum Alkmaar de Collectie Paul Rijkens. De tentoonstelling biedt een verrassende en kleurrijke selectie werken van Jan Sluijters, Matthieu Wiegman, Gustave De Smet, Constant Permeke en andere belangrijke Belgische en Nederlandse kunstenaars uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Veel schilderijen zijn afkomstig uit particulier bezit en nooit eerder voor publiek te zien geweest.

>

In the picture: portretten van 1850 tot 1920

Het kunstenaarsportret: een portret van én door een kunstenaar. Met ‘In the Picture. Kunstenaarsportretten’ staat het Van Gogh Museum voor het eerst in een tentoonstelling stil bij dit genre.

>

Adventure Trail Alkmaar

Wandelend, per fiets en per boot trotseer je historisch Alkmaar en omgeving. Door het oplossen van opdrachten kom je steeds een stukje verder. Een avontuur voor iedereen!

>

Tentoonstelling over Texelse bunkers

Texel kent een eigen oorlogsgeschiedenis. Niet alleen maakte het eiland deel uit van de Atlantikwall, een door de Duitsers opgeworpen verdedigingslinie, maar ook was het de laatste plaats van Noord-Holland die in 1945 bevrijd werd. Die oorlogsgeschiedenis wordt nu getoond in een tentoonstelling over Texelse bunkers in Den Hoorn – én online.

>

Een Tragische Reis: expositie over Haarlem in oorlogstijd

Na ruim 80 dagen sluiting vanwege Covid-19 heeft Museum Haarlem tweede Pinksterdag zijn deuren geopend met de expositie Een Tragische Reis over Haarlem in oorlogstijd, verteld aan de hand van ruim dertig schilderijen en schetsen van kunstenaar Henk Pander.

>

65 jaar Haarlemse Bloemenmeisjes

Dit jaar bestaan ze 65 jaar: de Haarlemse Bloemenmeisjes. Sinds jaar en dag zijn zij actief als hostessen tijdens evenementen, bedrijfspresentaties, beurzen, openingen en andere bijeenkomsten. In de jaren ’80 en ’90 vlogen zij naar onder andere Japan en Florida om Haarlem te promoten. Nog steeds heten zij bezoekers welkom met een glimlach en een bloem, als teken van de Haarlemse gastvrijheid.

>

Janssens & Koerten: geknipt voor de kunst

Het Westfries Museum in Hoorn presenteert van 2 juni t/m 27 september de betoverende en uitdagende expositie ‘Janssens en Koerten | Geknipt voor de kunst’. Eline Janssens, beeldend kunstenaar en tentoonstellingsmaker, brengt hiermee een ode aan de zeventiende-eeuwse knipkunstenaar Joanna Koerten, een beroemdheid in haar tijd. Eline Janssens tovert een nieuwe wereld door middel van de kunst van het knippen, waarbij de bezoeker in het ateliergedeelte wordt uitgedaagd om zelf ook de schaar ter hand te nemen.

>

Magic Moments in het Zandvoorts Museum

Het gegeven van de Formule 1 leent zich enorm als thema voor een groots opgezette tentoonstelling. Zandvoort is immers enorm verweven met de autosportcultuur. Het circuit zit als het ware in de DNA van Zandvoort. Daarom organiseert het museum al jaren een thema expositie rondom de Historische Grand Prix.

>

Bezoek Forteiland IJmuiden

Tijdens een aantal publieksdagen wordt Fort IJmuiden, het grootste fort uit de Stelling van Amsterdam, opengesteld. Kruip door de donkere gangen, bekijk het oorlogshospitaal of bezoek het wapen- en munitiemuseum. Plezier gegarandeerd!

>

Dineren op fort Diemerdam

Buiten dineren in Amsterdam, met de avondzon op je gezicht, lichtjes in de bomen, een goed glas wijnen een heerlijk vier-gangen diner.

>

Rijksmuseum Sleutel Challenge

Hou jij van raadsels en geheimen? Zie jij geen aanwijzing over het hoofd? Dan zoeken we jou. Kijk goed naar de schilderijen in het online museum, scrol, zoek en zoom. Speel mee, vind de verborgen sleutels, ontdek het verborgen woord en maak kans op een coole prijs. Tip: speel samen en maak meer kans!

>

Famillement thuis

Heb je altijd al je familiegeschiedenis willen uitpluizen, maar had je nog net even dat ene zetje of wat extra hulp nodig? Het CBG maakt het je in samenwerking met het Stadsarchief Amsterdam nu heel gemakkelijk – vanaf 23 juni 2020 kun je gewoon bij je thuis een serie interessante en leerzame webinars volgen.

>

Wandelen langs oorlogshistorie in Purmerend

Eén van de activiteiten die het Waterlands Archief dit jaar ontwikkelt in het kader van 75 jaar vrijheid, is een digitale wandelroute. De wandelroute voert langs negentien locaties in het centrum van Purmerend, die een link hebben met de Tweede Wereldoorlog.

>

Fietsboot Eemlijn

Ontdek Eemland en ‘t Gooi per fiets en fietsboot, wandel, fiets en relax bij ons aan boord. U stapt op en af op één van de opstapplaatsen van uw keuze. Tijdens de vaart heeft u vanaf het bovendek een prachtig uitzicht over de Eemvallei en de Gooise uitlopers van de Utrechtsnee Heuvelrug.

>

Zomerfort bij Markenbinnen

Blijf je deze vakantie in Nederland? Dan hebben wij voor jou het leukste uitje van deze zomer: het Zomerfort! Leuke, uitdagende en spannende activiteiten op het fort bij Markenbinnen, Noord-Holland. Voor jong en oud en zowel voor mooi als wat slechter weer. Zien we jullie deze zomer op het fort?

>

Oorlog in de lucht, weerslag in de grond

Vanaf 2 juli is de tentoonstelling ‘Oorlog in de lucht, weerslag in de grond’ te bezoeken in Huis van Hilde. Uitgangspunt van deze tentoonstelling is de neergestorte ‘Dambuster’, een Brits Lancaster vliegtuig, te Castricum in 1944.

>

Eerste tentoonstelling Luther Museum Amsterdam

Het Luther Museum Amsterdam is gevestigd in gebouw Wittenberg aan de Nieuwe Keizersgracht. Het pand uit 1772 is genoemd naar de plaats waar Maarten Luther in 1517 zijn stellingen over de hervorming van de toenmalige kerk verkondigde. Vanaf juli organiseert het Luther Museum zijn eerste tentoonstelling ooit: ‘Luther & Amsterdam. Bouwen voor geloof en zorg’.

>

Midzomer Mokum Ambachtenworkshops

Van 4 juli t/m 16 augustus organiseert Museum Het Schip in samenwerking met de gemeente Amsterdam de gratis Midzomer Mokum Ambachtenworkshops. Van dinsdag tot en met zondag kunnen kinderen van 4 t/m 10 jaar om 11.00 uur en om 14.00 uur aan de slag met Amsterdamse School-ambachten zoals lino snijden, boekbinden, tekenen en mozaïeken.

>

Veerdienst Amsterdam naar Forteiland Pampus

Vanaf zaterdag 4 juli gaat de veerdienst van Amsterdam naar Pampus weer varen. Twee keer per dag, zes dagen per week, wordt Pampus aangedaan. Gedurende de zomervakantie (4 juli tot en met 16 augustus) is Pampus de enige bestemming. Het Muiderslot kon vanwege reorganisatie en coronaprotocollen geen uitsluitsel geven of er voldoende ruimte zou zijn voor ontvangsten per schip, dus die wordt deze zomer overgeslagen.

>

Open dag Fort bij Spijkerboor

Ga op avontuur en verken Fort bij Spijkerboor met de routebeschrijving. Op de open dagen in juli en augustus kan je lekker rondneuzen door het fort!

>

Biertentoonstelling in het Amsterdam Museum

Het Amsterdam Museum presenteert vanaf medio april een tentoonstelling over bier, al eeuwenlang de brandstof van Amsterdam. Veel Amsterdamse burgemeesters waren brouwers, brouwerijen als Heineken zijn er ooit begonnen en vandaag de dag telt de stad maar liefst 45 bierbrouwerijen. In ‘Bier. Amsterdam, stad van bier en brouwers’ komt de bezoeker alles te weten over de hoofdstedelijke biergeschiedenis. Bezoekers kunnen na afloop in het museumcafé genieten van een speciaal Amsterdam Museum-biertje.

>

Vrouwen van Amsterdam Nieuw-West

Aan de hand van een fototentoonstelling laat het Amsterdam Museum zien welke rol vrouwen in Amsterdam Nieuw West spelen.

>

Teekenschool in het Rijksmuseum

Vanaf 11 juli zijn er weer dagelijks programma’s te volgen in het museum en de Teekenschool, uiteraard met inachtneming van de laatste richtlijnen van het RIVM. Met workshops, rondleidingen en tekenen in de tuin is er voor jong en oud weer een uitgebreid programma.

>

Ontdek de schatten van de zeebodem op Texel

In Museum Kaap Skil op Texel is momenteel een tentoonstelling te zien vol schatten van de zeebodem, afkomstig uit eeuwenoude scheepswrakken. Handelswaar, persoonlijke bezittingen, oorlogstuig en scheepsonderdelen. Gevonden door Texelse duikers op de bodem van de Waddenzee.

>

Zomer bij het Muiderslot

De zomervakantie is vorige week begonnen en het Muiderslot bruist de komende tijd weer van coronaproof activiteiten. Wat dacht je van kamperen in de pruimenboomgaard? Of een 4-gangen diner in de kruidhof, pop-up acts van jonge muzikanten en theatermakers, een tekenworkshop in de kasteeltuin of een tuinsafari voor kinderen?

>

De Zaanstreek in oorlogstijd

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de Zaanstreek werd bevrijd na vijf jaar oorlog, geweld en onderdrukking. De tentoonstelling De Zaanstreek in oorlogstijd toont voor welke onmogelijke keuzes de Zaankanters stonden tijdens de Duitse bezetting. De tentoonstelling is digitaal geopend door presentator en journalist Merel Westrik. Westrik sprak de audiotour van de tentoonstelling in.

>

Blind Date in het Westfries Museum

Oog in oog staan met de geschiedenis – via een spannende date. Dat kan in het Westfries Museum in Hoorn. Elke donderdag kun je namelijk reserveren voor de Blind Date-donderdag (inbegrepen bij de entreeticket). Het museum zorgt voor een bijzondere ontmoeting met een historisch personage dat je in korte tijd beter leert kennen. Met welke persoon uit de geschiedenis je de afspraak hebt, blijft geheim tot je speciale datingroom betreedt. Het is immers niet voor niets een blind date.

>

Wandeling door historisch Purmerend

Nu de coronaregels verder versoepeld zijn, gaan de bekende stadswandelingen door de historische binnenstad van Purmerend weer van start.

>

Overnachten op een fort

Overnachten op een echt fort of kasteel? Het kan! Boek een kant en klare tent, een natuurhuisje, Bed & Breakfast of hotelkamer. Van basic tot super-de-luxe. Geniet van de rust en ruimte in een cultuurhistorische omgeving.

>

Summer Fortival op Fort Uitermeer

Kom deze zomer naar het Summer Fortival op Fort Uitermeer, waar elke woensdag en zondag een kleinschalig festival voor de hele familie georganiseerd wordt, vol leuke activiteiten, hapjes en drankjes.

>

Tentoonstelling ’75 Jaar Vrijheid’ in het Poldermuseum

De tentoonstelling ’75 Jaar Vrijheid’ start met een tijdlijn en neemt de bezoekers aan de hand van verschillende thema’s mee door de oorlogsjaren. Naast objecten zijn er een groot aantal originele stukken uit de Tweede Wereldoorlog, allen uit de verzameling van het Poldermuseum te zien. De tentoonstelling is gratis, op afspraak, te bezoeken.

>

‘Pimp je klomp’ en andere kinderactiviteiten in het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum is niet alleen ontzettend leuk voor de hele familie, maar ook heel leerzaam! Ga samen met je (klein)kind op puzzeltocht door het museum, speel Oudhollandse spelletjes, of ga aan de slag als waterwerker van de toekomst. Tijdens de weekenden, feestdagen en schoolvakanties vinden er speciale kinderactiviteiten plaats. De verkleedkist is gelukkig weer open. Dus laat je kinderen vooral Volendammer of Marker klederdracht aantrekken. Wedden dat het mooie plaatjes oplevert!

>

Bunkerwandeling door de Waterleidingduinen

Elke woensdag neemt onze gids u graag mee de Amsterdamse Waterleiding duinen in. Onder zijn leiding bezoekt u diverse bunkers die nog overgebleven zijn uit de Tweede Wereldoorlog. U krijgt uitleg over de geschiedenis van deze betonnen kolossen.

>

Kinderschrijfcafé ‘Vakanties van vroeger’

Op maandag 17 augustus van 10:00 tot 11:30 organiseert het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen een Kinderschrijfcafé voor kinderen tussen de 10 en 12 jaar. Tijdens deze workshop leren kinderen, aan de hand van materiaal uit het archief, creatieve verhalen te schrijven.

>

Rijke Rijpers

Van 21 augustus tot 17 januari is een tentoonstelling in Museum in ’t Houten Huis gewijd aan drie koopmansfamilies: de families Glazekas, De Wit en Nat.

>

100 jaar schooltuinen

In 1920 werd de eerste schoolwerktuin ingericht, op een plek tussen de Petroleumhaven en de Houthaven. Er was plek voor 280 tuintjes, de kinderen hadden elk 20 vierkante meter grond om te bewerken. Ze kwamen op woensdag- en zaterdagmiddag, en betaalden 15 cent per week. Het was een groot succes en in de jaren daarna kwamen er al snel meer schooltuinen bij. Inmiddels zijn er in Amsterdam dertien schooltuinen waar elk jaar zo’n 7000 scholieren uit groep 6 en 7 tuinieren. In het Stadsarchief Amsterdam gaat vanaf 26 augustus tot en met 3 januari 2021 de tentoonstelling ‘100 jaar schooltuinen’ van start.

>

Hildo Krop Tour door Amsterdam-Zuid

De Hildo Krop tour leert u alles over de gevelbeelden in Amsterdam Zuid. Stadsbeeldhouwer Hildo Krop staat centraal, maar ook zijn tijdgenoten komen uitgebreid aan de orde in deze anderhalf uur durende wandeling door de stad.

>