Activiteiten

Stadswandeling door Oud Monnickendam

Heb je altijd al meer willen leren over de historie van Monnickendam? Loop dan in het voorjaar en de zomermaanden mee met een stadsgids door het oude centrum.

>

Wandeling door historisch Huizen

In de zomermaanden organiseert het Huizer Museum elke tweede en vierde zaterdag van de maand een wandeling door het historische hart van Huizen. Na afloop is er gelegenheid om de twee tentoonstellingen in het museum te bezoeken.

>

Zomer bij Huis van Hilde

Hilde verwelkomt bezoekers in haar huis deze zomer met ‘Hildes Vakantiehuis’, een activiteitenprogramma van dag tot dag voor alle leeftijden.

>

Gek-op-waterweken in Het Scheepvaartmuseum

Bezoek je in augustus Het Scheepvaartmuseum, dan val je met je neus in het water – oeps, de boter! Geniet van Water Works op het open plein van het museum, kom langs tijdens de gek-op-waterweken of maak een bommetje tijdens de Amsterdamse Waterspelen.

>

Laatste seizoen voor Halve Maen

Families die de Halve Maen nog eens willen bezoeken, voordat het schip teruggaat naar zijn Amerikaanse eigenaar, kunnen deze zomer tegen een gereduceerd tarief in Hoorn terecht.

>

Uitmarkt

De Uitmarkt biedt een laagdrempelig inspirerend platform voor iedereen die kennis wil maken met alles wat het nieuwe culturele seizoen te bieden heeft. Het is een gratis toegankelijk evenement met honderden voorproefjes in alle genres van het rijke culturele aanbod.

>

Historische videoshow op gevel Westfries Museum

Op vrijdag 23 augustus is de première van de videoshow Twee Graden. Die avond verandert de Roode Steen, hét stadsplein van Hoorn, in één groot openluchttheater. ‘Twee Graden’ vertelt het verhaal over Hoorn in de Gouden Eeuw. Tot en met zondag 22 september is de show dagelijks om 21.00 uur te zien.

>

Sail Pampus

Sail Pampus laat op 24 en 25 augustus varend erfgoed uit verschillende windrichtingen naar Pampus komen. Bezoekers kunnen meevaren vanuit Almere en Muiden of opstappen in Amsterdam. Daarvandaan vertrekt op 21 augustus als voorproefje ook de prachtige driemaster Stedemaeght naar het forteiland.

>

Fietstocht: langs de ringvaarten van Purmerend

Het Gilde Purmerend en Omstreken organiseert fietstochten met historische en met natuurlandschappelijke aspecten. Deze tochten worden gereden op elke laatste zondag van de maand.

>

Fortenvaarexcursie van Weesp naar Muiden

Ga op zondag 25 augustus mee op een unieke vaartocht en excursie van het Fort aan de Ossenmarkt in Weesp naar de oude vestingstad Muiden en kom meer te weten over de geschiedenis van deze bijzondere plaatsen.

>

Gratis rondleiding: Comenius Mausoleum

Veel mensen kennen het Comenius Museum in Naarden wel van naam, maar zijn er nog nooit binnen geweest. Om u te helpen deze stap te zetten, organiseert het Comenius Museum iedere eerste zondag van de maand een gratis rondleiding in het Mausoleum.

>

Fortenfestival

Van 7 tot en met 15 september vindt het jaarlijkse Fortenfestival plaats, waarbij je forten, kastelen en vestingsteden in het Waterlinielandschap kunt bezoeken.

>

Lezing: Een Toscaanse prins bezoekt Nederland

In de zomer vinden er twee lezingen plaats in het Comenius Museum te Naarden, behorend bij de tijdelijke tentoonstellingen in het Rembrandtjaar. De tweede lezing gaat over een Toscaanse prins in Nederland.

>

Instaprondleiding Ets Haim

Op 10 september kun je weer deelnemen aan een instaprondleiding door Ets Haim, de oudste nog functionerende joodse bibliotheek ter wereld, gevestigd in de Portugese Synagoge te Amsterdam.

>

Amsterdam Museum: After Hours

Elke tweede donderdag van de maand opent het Amsterdam Museum na werktijd zijn deuren voor een avond vol muziek, lezingen en museum talks. De derde editie van Amsterdam Museum – After Hours gaat over innovatieve ideeën van vroeger en nu.

>

Open Monumentendag

Tijdens Open Monumentendag 2019 openen meer dan 4.000 monumenten door heel Nederland hun deuren voor publiek. Voor jong en oud, van muziek tot rondleidingen. Er is altijd wat te doen.

>

Lezing: Reggie Baay over slavernij in de Oost

De Vrienden van het Westfries Museum Hoorn organiseren in samenwerking met boekhandel Stumpel op donderdag 19 september een avond over de slavernij in Nederlands-Indië. Hoofdspreker is de auteur Reggy Baay, die het boek ‘Daar werd wat gruwelijks verricht’ schreef.

>

Lezing: Welcome aboard! Een eeuw KLM

Op zaterdag 28 september vindt in het Stadsarchief Amsterdam een lezing plaats over een eeuw KLM. De lezing zal dieper ingaan op de rijke en gevarieerde geschiedenis van 100 jaar KLM en de rol die fotografie daarin speelt.

>

Honderd jaar Volksverheffing

Dit jaar wordt de invoering van het algemeen kiesrecht honderd jaar geleden gevierd. Tussen Vecht & Eem besteedt in samenwerking met de Historische Kring Bussum aandacht aan meer: honderd jaar volksverheffing.

>

Fietstocht Hildo Krop

Op zondag 6 oktober organiseert Museum Het Schip weer een fietstocht langs de beelden van Hildo Krop in Amsterdam Zuid. U ziet tegels van de ESKAF, houtsnijwerk en heel veel beelden van zandsteen en graniet.

>

Nationale Archeologiedagen

De Archeologiedagen op 11, 12 en 13 oktober 2019 brengen het verleden tot leven met honderden activiteiten door het hele land. Ga underground bij de archeoloog en ontdek jouw geschiedenis!

>

IFIKZ: Zaans festival voor industriecultuur

Op 18, 19 en 20 oktober viert IFIKZ voor de 5de keer de industriecultuur van de Zaanstreek met haar inwoners. Interessante (voormalige) industriële locaties worden speciaal voor het weekend toegankelijk gemaakt voor publiek en dienen als decor voor de programmering van het festival.

>

Verjaardag van Amsterdam

Amsterdam wordt dit jaar 744 jaar en in het Stadsarchief is van alles te doen. Hans Sibbel zal het Tolprivilege onthullen en een Verjaardagswens uitspreken. Daarna staat voor alle bezoekers een traktatie klaar.

>

Amsterdam Art Weekend

Amsterdam is al sinds de 17e eeuw een internationaal centrum voor vernieuwende kunstproductie. Met haar liberale klimaat en ontvankelijkheid voor experimenten oefent ze grote aantrekkingskracht uit op kunstenaars van over de hele wereld. Amsterdam Art Weekend zet de hedendaagse kunst op de kaart.

>