Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Uitagenda

Fossielen Fabels Feiten

De betoverende tentoonstelling ‘Fossielen Fabels Feiten’ neemt bezoekers mee op een buitengewone reis door de rijke folklore geschiedenis van fossielen. Hoe werd er vroeger over fossielen gedacht?

>

Food for Thought

Het Scheepvaartmuseum presenteert Food for Thought: een vogelvlucht door de wereld van ons voedsel door de lens van fotograaf en filmmaker Kadir van Lohuizen. In deze tentoonstelling gaat Van Lohuizen in foto en video op zoek naar de oorsprong van ons voedsel, en de rol van Nederland en de scheepvaart in het voedselsysteem. De tentoonstelling is onlangs wegens succes verlengd tot 5 januari 2025.

>

De stem van het volk

Hoewel Nederland al in 1798 zijn eerste grondwet kreeg, is het de grondwetsherziening van 1848 – nu precies 175 jaar geleden – die ten grondslag ligt aan de huidige parlementaire democratie. Deze historische gebeurtenis en de voortdurende ontwikkeling van de Nederlandse democratie sinds 1795 staan centraal in de tentoonstelling. ‘De stem van het volk’ biedt de bezoeker een verzameling verhalen, (lokale) archiefstukken, foto’s, spotprenten en historisch verkiezingsmateriaal.

>

Stadswandeling door Naarden-Vesting

Naarden is de best bewaarde vestingstad van Nederland. De beste manier om de historische sfeer van dit stadje te proeven, is door een wandeling onder leiding van een ervaren gids. Wandel je mee?

>

8 x kidsproof naar het museum in Gooi & Vecht

Ga op interactief avontuur in het Mediamuseum van Beeld & Geluid, ontdek fabels en feiten over fossielen in Geologisch Museum Hofland of doe lekker creatief in het kinderatelier van Singer Laren. In Gooi & Vecht vind je een paar van de gaafste kidsproof musea van Nederland. Op zoek naar een leuk uitje met de (klein)kinderen? Pak een museum!

>

Tentoonstelling: “Er zal zijn een kanaal”

In 2024, 200 jaar na de opening, vormt het Noord-Hollands kanaal het thema van de wisselexpositie. Onder de naam “Er zal zijn een kanaal” vertelt de expositie de rijke geschiedenis van het kanaal tussen Amsterdam en Den Helder, dat bestemd was “voor de koopvaardij en ’s Konings Marine”.

>

Gratis Frans Hals podwalk

Met de nieuwe podwalk maak je kennis met de Haarlemse 17de-eeuwse meesterschilder Frans Hals, door naar de stad te kijken en te bedenken dat Frans Hals rondliep op dezelfde plekken waar jij nu rondloopt.

>

Inloopmiddag Vereniging Historisch Purmerend

De VHP opent op de laatste zaterdag van de maand van 13.00 tot 16.00 uur de deuren van het VHP-huis en nodigt mensen met belangstelling voor de geschiedenis van Purmerend (leden en niet-leden) van harte uit om dan een kijkje te komen nemen.

>

Jactivisme in het Zaans Museum

Natuuractivisme is actueler dan ooit. Pionier Jac. P. Thijsse dé leukste natuurleraar van Nederland en schrijver van de Verkade-albums sprong begin 20ste eeuw al in de bres voor de natuur. Hij redde in 1906 het Naardermeer dat door de gemeenteraad Amsterdam als vuilnisstortplaats was aangewezen.

>

Themadag: Graventapijt in Kasteel Radboud

Het Graventapijt van Kasteel Radboud is een uniek meerjarig project, waarbij op middeleeuwse wijze een wandkleed wordt gemaakt door vrijwilligers. Zij zijn speciaal voor dit project opgeleid in deze traditionele manier van borduren.

>

Baksteenexpressie in Museum De Dageraad

Van 15 februari tot en met 17 november 2024 is in Amsterdamse School Museum De Dageraad een nieuwe tentoonstelling te zien met een hoofdrol voor de baksteen.

>

Rijper portretten – een terugblik

Een bijzondere nieuwe tentoonstelling in Museum in ’t Houten Huis in De Rijp toont historische portretten van Rijpers in hun dagelijkse omgeving, zoals je ze nog nooit zag.

>

Redders op zee: 200 jaar KNRM

Ontdek de indrukwekkende wereld van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) in de fotografietentoonstelling ‘Redders op Zee: 200 jaar KNRM’. Topfotografen Jeroen Hofman en Robin de Puy laten je via adembenemende beelden de essentie van de KNRM ervaren in Het Scheepvaartmuseum.

>

Podwalk Vrouwen in Verzet

Frédérique Donker en Anna Huizing lieten zich inspireren door de tentoonstelling Vrouwen in Verzet in het Noord-Hollands Archief en maakten een podwalk over Haarlemse verzetsvrouwen. Loop nu de stadswandeling met audiotour!

>

Publieksdagen forteiland IJmuiden

Forteiland IJmuiden is onderdeel van De Stelling van Amsterdam. De stelling is rond 1885 aangelegd om Amsterdam te verdedigen. Het fort op het Forteiland is de grootste van de hele stellling. Reusachtig bijna. Compleet met koepelzaal, muurschilderingen, labyrinth en bunkers, is het een locatie om je ogen bij uit te kijken. Ook om het eiland heen is genoeg te zien. Schepen van over de hele wereld varen af en aan en ook staal gigant Tatasteel is indrukwekkend om te zien.

>

Muzikale reis door de eeuw in Volendams museum

Het Volendams museum opent binnenkort een nieuwe expositie genaamd “Muzikale reis door de eeuw”, waarin bezoekers een reis kunnen maken door de muziekgeschiedenis vanaf 1950 tot nu.

>

In de voetsporen van Willem van Leusden

Willem van Leusden was een verrassend veelzijdige kunstenaar die het grootste deel van zijn leven in Maarssen heeft gewoond en gewerkt. In zijn artistieke loopbaan heeft hij diverse kunststijlen eigen gemaakt. De tentoonstelling ‘In de voetsporen van Willem van Leusden’ neemt de bezoeker door middel van verhalen en beelden mee op de ontdekkingsreis naar Van Leusdens veelzijdigheid. Bijzondere vriendschappen met andere kunstenaars zoals Rietveld, El Lissitzky en Moesman spelen daarbij een belangrijke rol. Naast de tentoonstelling organiseert het Vechtstreekmuseum ook diverse activiteiten, waaronder schilder- en tekenlessen, workshops en rondleidingen.

>

Naar levend model

In deze tentoonstelling presenteert het Edams Museum recent verworven kunstwerken: aankopen, schenkingen en bruiklenen met schetsen, tekeningen en objecten van de kunstenaars Ties van Dijk (1873-1967), Jan Cornelis Bander (1885-1956), Léonie Bander-Lutomirski (1887-1982) en Wijnand Otto Jan Nieuwenkamp (1874-1954).

>

Wieringen, 100 jaar eiland aan de vaste wal

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat Wieringen door de Amsteldiepdijk met de vaste wal werd verbonden en als eiland ophield te bestaan. Wieringer Eilandmuseum Jan Lont besteedt hier aandacht aan met de thematentoonstelling ‘Wieringen, 100 jaar eiland aan de vaste wal’. Deze tentoonstelling zal een beeld geven van het leven op Wieringen van 1854, het jaar waarin de museumboerderij werd gebouwd, tot 1924, het jaar dat Wieringen definitief geen eiland meer was.

>

Wijk te Kijk tentoonstelling in het ABC

Het ABC Architectuurcentrum organiseert al meer dan dertig jaar zogenoemde Wijk te Kijk tentoonstellingen. Op deze exposities worden verleden, heden en toekomst van een wijk in Haarlem of in de regio onder de loep genomen. Dit jaar is gekozen voor de wijk Sinnevelt in Haarlem Noord. Deze wijk is een toonbeeld van de wederopbouw, niet alleen door de vele woningen die er werden gebouwd maar vooral ook door de stedenbouwkundige opzet met rustige, rondlopende woonstraten, groene pleinen en veel speelgelegenheid.

>

Kasteel Sypesteyn viert zijn 100-jarig jubileum

Honderd jaar geleden opende het jongste kasteel van Nederland zijn deuren voor het publiek. Het werd gebouwd als huis voor de verzamelingen van jonkheer Henri van Sypesteyn (1857-1937).

>

Herenweg – terug op de kaart

Vanaf dinsdag 2 april is in Museum Het Sterkenhuis de tentoonstelling ‘Herenweg – Terug op de kaart’ te zien. Het museum presenteert de rijke geschiedenis van de Herenweg, de belangrijke verbinding tussen tal van plaatsen langs de Noord-Hollandse kust. De tentoonstelling is te zien tot en met zondag 3 november 2024.

>

Stoomweekend in de Haarlemmermeer

Tijdens een Stoomweekend kan je tegen gereduceerd tarief zowel het Cruquius Museum als Stoomgemaal Halfweg bezoeken. De stoomweekenden vinden plaats van 6 en 7 april tot en met november.

>

The Art of Drag

Drag is overal. Denk aan het populaire tv-programma RuPaul’s Drag Race en Songfestival-winnaar Conchita Wurst. Maar het is zeker niet nieuw, al in Griekse tragedies werd er aan drag gedaan. Ook voor kunstenaars is het een geliefd onderwerp. The Art of Drag is de eerste tentoonstelling in Nederland over drag vanuit een kunsthistorisch perspectief. Kom kijken hoe kunstenaars hun liefde voor drag uiten op manieren die nog regelmatig op tegenstand stuiten.

>

SARI/STATEMENT

Een mode-tentoonstelling over de hedendaagse sari in India en haar diaspora. Met ruim 60 statement sari’s die radicaal vernieuwd zijn voor de wereld van nu. Geweven van zijde, van staal of van versleten denim. Geknoopt, geplooid of ingesnoerd. Gedragen uit protest, om iets te vieren of gewoon, op weg naar het werk. SARI/STATEMENT laat zien dat de sari één van de grootste wereldwijde fashion-verhalen van dit moment is.

>

Redders op Zee in IJmuiden

In de loodsenzaal van het IJmuider Zee- en Havenmuseum is een nieuwe expositie te zien: ‘Redders op Zee in IJmuiden’. Deze tentoonstelling sluit aan bij de landelijke viering van 200 jaar KNRM. In het hele land wordt aan dit bijzondere jubileum van de KNRM aandacht besteed in maritieme musea. Natuurlijk ook in IJmuiden, waar de KNRM, sinds de opening van het Noordzeekanaal, een belangrijke post heeft en waar sinds 1994 ook het hoofdkantoor en het magazijn van de KNRM zijn gevestigd.

>

Déjà vu: Ontdek de veranderende stad door de lens van Erik Klein Wolterink

In de hal van het Stadsarchief Amsterdam is van 26 april 2024 t/m 29 september 2024 de fototentoonstelling Déjà vu te zien, waarin fotograaf Erik Klein Wolterink de veranderende stad in beeld brengt door een plek op een archieffoto – vaak uit de collectie van het Stadsarchief – opnieuw vast te leggen.

>

Wie wat bewaart heeft wat. Depotvondsten in de spotlights

Het depot Archeologie Haarlem bevat meer dan 100.000 vondsten: het grootste deel is aardewerk maar er worden ook bodemmonsters, houten voorwerpen, bakstenen, dierlijk botmateriaal, menselijke skeletten, leren schoenen, glas, munten, sieraden en serviezen bewaard. De oudste vondst is 6.000 jaar oud, de jongste bijna 100 jaar. In de tentoonstelling ‘Wie wat bewaart heeft wat. Depotvondsten in de spotlights’ staat een selectie van vondsten letterlijk in de spotlights: van vogelkooi tot vlooienvanger en van spaarpot tot lollepot.

>

De natuur van Sjoerd Buisman

Van 3 mei tot 13 oktober is de tentoonstelling ‘De natuur van Sjoerd Buisman’ te zien in Verwey Museum Haarlem, waarin het werk van beeldend kunstenaar Sjoerd Buisman (1948, Gorinchem) centraal staat. Buisman, een pionier in het experimenteren met natuurlijke materialen, nodigt de toeschouwer uit om op een vernieuwende manier naar de natuur te kijken. De tentoonstelling omvat zorgvuldig geselecteerde werken, waardoor bezoekers niet alleen inzicht krijgen in zijn artistieke ontwikkeling, maar ook worden geconfronteerd met de urgentie van zijn thematiek: de kwetsbaarheid van de natuur en de noodzaak om in harmonie met haar te leven.

>

Het geheim van de diepe tijd…

De oude negende-eeuwse boomstobbe uit de collectie van het Verwey Museum Haarlem, te zien in de historische tentoonstelling ‘Allemaal Haarlemmers’, dient als uitgangspunt voor ‘Het geheim van de diepe tijd…’, de tweede in de reeks van drie transhistorische kunsttentoonstellingen ‘Laat los en koester’. De tentoonstelling opent 3 mei en toont t/m 29 september de werken van Jeanne Aubert, Fabio Barile, Sjoerd Buisman, Lisa van Casand, Douglas Mandry Jacobien de Rooij en Tanja Smeets.

>

’t Sant brandt! 333 jaar Haarlemse brandweer

Wie wil weten waarvoor brandspuithuisjes dienden, waarom de Bavotoren een bedstee herbergt en wie Jetje was, kan deze zomer in De Hoofdwacht zijn licht opsteken bij de tentoonstelling ”t Sant brandt! 333 jaar Haarlemse brandweer’.

>

Tentoonstelling over Nieuw Amsterdam vanuit Inheems perspectief

Vierhonderd jaar geleden arriveerden de eerste Nederlandse kolonisten in het gebied dat nu New York is. Hun opdracht vanuit de Nederlandse West-Indische Compagnie (WIC) was om de kolonie Nieuw Nederland te stichten, met de hoofdstad Nieuw Amsterdam, op de zuidpunt van het huidige Manhattan. Het Amsterdam Museum maakt samen met het Museum of the City of New York en vertegenwoordigers van de Lenape – oorspronkelijke bewoners van dit gebied in de Verenigde Staten – een tentoonstelling over deze gedeelde geschiedenis.

>

In the picture: voor de lens van H. Sanders & Co

De komende maanden toont het Honig Breethuis een reeks foto’s van de kapitale woonhuizen aan de Lagedijk in Zaandijk toen er nog een wegsloot liep tussen de huizenrijen aan weerszijden. De foto’s zijn omstreeks 1905 gemaakt door een fotograaf van de Amsterdamse vestiging van ‘het zo gunstig bekende photografisch atelier’ H. Sanders & Co uit Groningen.

>

Topstuk Huizer Molen ontdekt en tijdelijk te zien in Huizen

De bekende Larense schilder Co Breman blijkt in 1914 de Huizer Molen geschilderd te hebben, vlak voor de sloop van de molen. Het onbekende topstuk werd vorig jaar ontdekt en is door het Zuiderzeemuseum aangekocht. Het Huizer Museum heeft de eer het luministische schilderij voor het eerst aan het publiek tonen.

>

Beroofd

Hoe is het als alles je wordt afgenomen? Niet alleen je rechten en je vrijheid, maar ook je bezit? De dubbeltentoonstelling Beroofd gaat over het verlies van Joods cultuurbezit in Nederland. Acht persoonlijke verhalen maken invoelbaar wat de roof van culturele eigendommen onder onmenselijke omstandigheden betekent. Want voorwerpen zijn meer dan materie. Ze weerspiegelen je identiteit en hebben emotioneel betekenis.

>

Heyboer in Den Ilp

Dit jaar brengt het Purmerends Museum een eerbetoon aan het 100ste geboortejaar van Anton Heyboer. De tentoonstelling ‘Heyboer in Den Ilp’ biedt een inkijkje in het leven en werk van deze charismatische en productieve kunstenaar, die in 1961 naar het nabijgelegen Den Ilp verhuisde om daar te wonen en te werken. Parallel aan deze expositie zijn tot en met 27 oktober foto’s te zien die fotograaf Nico Koster eind jaren ’70 in Den Ilp maakte van Heyboer en zijn vrouwen.

>

Rondleiding Hembrugterrein

Elke eerste zondag van de maand vindt er een rondleiding plaats over het historische Hembrugterrein. Loop jij binnenkort ook mee met deze ontdekkingstocht?

>

Dubbelfocus – Verwey en maskers

Samen met zevenenvijftig maskers van hedendaagse kunstenaars uit het kunstproject Sign of the Times (SOTT) toont Dubbelfocus – Verwey en maskers een selectie van (zelf)portretten van Kees Verwey (1900-1995). Portretten van sculpturen, gezichten, maskers en koppen van dieren zijn een terugkerend onderwerp in het artistieke oeuvre van Verwey.

>

Rembrandt & de wereld

Typisch Nederlands – zo zien veel mensen Rembrandt en zijn werk. Anders dan veel andere kunstenaars uit zijn tijd, heeft Rembrandt nooit een buitenlandse reis gemaakt. Maar vergis je niet. Je kunt op zijn etsen heel wat van de wereld zien, van leeuwen, exotische schelpen en tulbanden, tot bergachtige landschappen en Italiaanse gebouwen. In de tentoonstelling Rembrandt en de wereld ga je op reis langs meer dan veertig etsen van Rembrandt uit de collectie van Museum Rembrandthuis, etsen waar steeds iets niet-Nederlands te zien is. Ontdek waar Rembrandt zijn kennis en inspiratie vandaan haalde, en hoe wereldwijs (of wereldvreemd?) hij daadwerkelijk was.

>

Stof tot Nadenken: het uniform als laatste vesting

Uniformen van militairen spreken tot de verbeelding. Voor de één zijn de tekenen van onderdrukking, voor de anderen symbolen van de verdediging van vrijheden. En van alles ertussenin..

>