Activiteiten

De luchten van de Bergense School

Al in de jaren 1920 kwamen kunstenaars naar Bergen voor het groen, de zee en… frisse lucht! Museum kranenburgh laat je deze zomer en dit najaar helemaal op adem komen met een spannende presentatie van schilderijen uit de eigen collectie. Deze selectie werken viert het fenomeen lucht, tevens het centrale thema in de tentoonstelling Lucht verderop in het museum.

>

Een Tragische Reis: expositie over Haarlem in oorlogstijd

Na ruim 80 dagen sluiting vanwege Covid-19 heeft Museum Haarlem tweede Pinksterdag zijn deuren geopend met de expositie Een Tragische Reis over Haarlem in oorlogstijd, verteld aan de hand van ruim dertig schilderijen en schetsen van kunstenaar Henk Pander.

>

Janssens & Koerten: geknipt voor de kunst

Het Westfries Museum in Hoorn presenteert van 2 juni t/m 10 januari 2021 de betoverende en uitdagende expositie ‘Janssens en Koerten | Geknipt voor de kunst’. Eline Janssens, beeldend kunstenaar en tentoonstellingsmaker, brengt hiermee een ode aan de zeventiende-eeuwse knipkunstenaar Joanna Koerten, een beroemdheid in haar tijd. Eline Janssens tovert een nieuwe wereld door middel van de kunst van het knippen, waarbij de bezoeker in het ateliergedeelte wordt uitgedaagd om zelf ook de schaar ter hand te nemen.

>

Indische verhalen in het Purmerends Museum

Om 75 jaar vrijheid te vieren houdt het Purmerends Museum de tentoonstelling De vergeten oorlog. Indische verhalen. Het museum werkte hierin onder meer samen met het Indisch Herinneringscentrum in Den Haag.

>

De duinen vertellen oorlogsverhalen

De tentoonstelling ‘Duinen vertellen oorlogsverhalen’ neemt je mee aan de hand van vijf personages die hun verhaal vertellen over de Tweede Wereldoorlog in het gebied wat nu bekend staat als Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

>

Oorlog in de lucht, weerslag in de grond

Vanaf 2 juli is de tentoonstelling ‘Oorlog in de lucht, weerslag in de grond’ te bezoeken in Huis van Hilde. Uitgangspunt van deze tentoonstelling is de neergestorte ‘Dambuster’, een Brits Lancaster vliegtuig, te Castricum in 1944.

>

Een eigen kijk op de wereld en op Weesp, door Jakop Slegt

Kunstenaars kunnen hun werkelijkheid ontstijgen en een eigen wereld scheppen in hun werk. Museum Weesp toont u het werk van een bijzondere
kunstenaar uit Weesp: Jakop Slegt (1934-1990). Het coronavirus heeft een grote impact op ons dagelijks leven. Hoe ziet de wereld er uit in een 1,5 meter maatschappij? Met deze wisselexpositie wil Museum Weesp u meenemen naar een andere werkelijkheid. Even de wereld op een andere manier bekijken.

>

De Zaanstreek in oorlogstijd

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de Zaanstreek werd bevrijd na vijf jaar oorlog, geweld en onderdrukking. De tentoonstelling De Zaanstreek in oorlogstijd toont voor welke onmogelijke keuzes de Zaankanters stonden tijdens de Duitse bezetting. De tentoonstelling is digitaal geopend door presentator en journalist Merel Westrik. Westrik sprak de audiotour van de tentoonstelling in.

>

Blind Date in het Westfries Museum

Oog in oog staan met de geschiedenis – via een spannende date. Dat kan in het Westfries Museum in Hoorn. Elke donderdag kun je namelijk reserveren voor de Blind Date-donderdag (inbegrepen bij de entreeticket). Het museum zorgt voor een bijzondere ontmoeting met een historisch personage dat je in korte tijd beter leert kennen. Met welke persoon uit de geschiedenis je de afspraak hebt, blijft geheim tot je speciale datingroom betreedt. Het is immers niet voor niets een blind date.

>

Rijke Rijpers

Van 21 augustus tot 17 januari is een tentoonstelling in Museum in ’t Houten Huis gewijd aan drie koopmansfamilies: de families Glazekas, De Wit en Nat.

>

100 jaar schooltuinen

In 1920 werd de eerste schoolwerktuin ingericht, op een plek tussen de Petroleumhaven en de Houthaven. Er was plek voor 280 tuintjes, de kinderen hadden elk 20 vierkante meter grond om te bewerken. Ze kwamen op woensdag- en zaterdagmiddag, en betaalden 15 cent per week. Het was een groot succes en in de jaren daarna kwamen er al snel meer schooltuinen bij. Inmiddels zijn er in Amsterdam dertien schooltuinen waar elk jaar zo’n 7000 scholieren uit groep 6 en 7 tuinieren. In het Stadsarchief Amsterdam gaat vanaf 26 augustus tot en met 3 januari 2021 de tentoonstelling ‘100 jaar schooltuinen’ van start.

>

Tentoonstelling over Adriaan Pauw

Op 5 september gaat in Museum Haarlem een kleine expositie open met werk uit de nalatenschap van de Heemsteedse staatsman Adriaan Pauw (1585-1653).

>

Tentoonstelling gerestaureerd postkantoor Michel de Klerk

Vanaf 8 september zet Museum Het Schip het pronkstuk uit zijn collectie, het postkantoor van Michel de Klerk, in de spotlight. Bewonder het prachtige Amsterdamse School-interieur en duik in de geschiedenis van dit prachtige gebouw.

>

Speciale verhalen uit de schatkamer van Museum Weesp

In de maanden september tot en met december zijn er op zondagen van 14.00 tot 16.00 uur verhalenvertellers in Museum Weesp aanwezig. Elke laatste zondag van de maand is er een verhalenverteller speciaal voor kinderen.

>

De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s

17 september opent in Verzetsmuseum Amsterdam de bijzondere tentoonstelling ‘De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s’. De collectie is samengesteld voor én door Nederlanders. Mensen uit alle windstreken hebben foto’s uit familiealbums en zolderdozen opgedoken. Een jury van publiek en experts bekeken, onder leiding van Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib, honderden inzendingen van particulieren en musea. Ze kozen er de honderd meest aansprekende foto’s uit. Welke beelden en verhalen zijn Nederlanders dierbaar?

>

Aangrijpende portretten van Belgische matrozen

Van 18 september 2020 t/m 5 april 2021 toont Het Scheepvaartmuseum in samenwerking met de Dutch National Portrait Gallery de tentoonstelling Engelen van de Zee van fotograaf Stephan Vanfleteren. Vanfleteren (België, 1969) is één van de meest bekende en gelauwerde fotografen van de Lage Landen.

>

John Constable

Een felle regenbui boven zee, zonnestralen uit een onstuimige wolkenlucht, glooiende groene heuvels met bomen die ritselen in de wind. De Britse kunstenaar John Constable (1776-1837) is een van de beste landschapschilders aller tijden. Van 19 september t/m 31 januari presenteert Teylers Museum de eerste overzichtstentoonstelling in Nederland van deze meester uit de romantiek. Vanuit Canada, Londen en Oxford komen de mooiste tekeningen, aquarellen en schilderijen naar Nederland. In Haarlem kun je je verliezen in de overweldigende Engelse landschappen van John Constable.

>

‘Leef/Tijd’ in Museum Het Rembrandthuis

Van 25 september t/m 29 november 2020 is de tentoonstelling ‘Leef/Tijd. Rembrandt, Abraham van Dijck en Aat Veldhoen’ in Museum Het Rembrandthuis te zien. Rembrandts etsen van ouderen worden getoond naast het werk van zijn leerling Abraham van Dijck en zijn grote fan Aat Veldhoen. De tentoonstelling is een ode aan de ouderdom.

>

Allart van Everdingen 400 jaar

Ter gelegenheid van het 400ste geboortejaar van deze vernieuwende meester organiseert Stedelijk Museum Alkmaar van 26 september 2020 t/m 24 januari 2021 de eerste overzichtstentoonstelling van diens gevarieerde oeuvre.

>

Tentoonstelling Waterlooplein. De buurt binnenstebuiten.

Veelbezongen, geschilderd, gefotografeerd en wereldberoemd in Amsterdam: het Waterlooplein. In de zomer en het najaar van 2020, en begin 2021 presenteert het Joods Cultureel Kwartier Waterlooplein. De buurt binnenstebuiten, een uitgebreide tentoonstelling over het hart van de voormalige Jodenbuurt in Amsterdam, waarin de bekende én onbekende geschiedenis wordt ontrafeld.

>

Kamerplanten in het Zaans Museum

In 1928 verscheen het Verkade-album over Kamerplanten. Van het album werden bijna 130 duizend exemplaren verkocht en het was daarmee één van de populairste Verkade-albums van de jaren ’20.

>

‘Je liefhebbende Vincent’. Van Goghs mooiste brieven

Van Gogh was niet alleen kunstenaar, maar ook een gepassioneerd briefschrijver. Hij maakte in zijn brieven vaak schetsen van werken waar hij mee bezig was of die hij net voltooid had. De brieven worden zelden getoond vanwege hun kwetsbaarheid. Vanaf 9 oktober heb je de unieke kans om ruim 40 prachtige brieven van dichtbij te bekijken, in combinatie met beroemde werken als ‘De slaapkamer’, ‘De zaaier’ en ‘De aardappeleters’.

>

‘IJmuiden in klare lijnen’

Met ingang van zaterdag 10 oktober t/m 31 januari 2021 zijn de tekeningen van tekenaar en illustrator Eric J. Coolen te zien in de Loodsenzaal van het museum.

>

Foto expositie ‘Het stilleven in de fotografie’

Op zaterdag 10 oktober is voor bezoekers van Museum Sow to Grow in het voormalige weeshuis aan de Westerstraat 111 in Enkhuizen het startsein gegeven voor de expositie “HET STILLEVEN IN DE FOTOGRAFIE”.

>

775 Haarlem

Op maandag 23 november is de 775e verjaardag van Haarlem. In het Boekenkabinet en de Penningvitrines van het Teylers Museum is tot en met 14 februari de tentoonstelling ‘775 Haarlem’ te zien.

>

Museum in bloei, herfst-editie

Op zaterdag 24 oktober gaat de eerste herfst-editie van ‘Museum in Bloei’ van start. Zes weken lang worden zalen met oude meesters en hedendaagse kunst voorzien van bloemcreaties in de mooiste design- en historische vazen. Iedereen is van harte welkom om de locatie Hof van het Frans Hals Museum in een unieke, fraaie herfsttooi te bezoeken!

>

Kleren maken de vrouw

De tentoonstelling Kleren maken de vrouw in het Zuiderzeemuseum is een aansprekend en leerzaam overzicht van kleding van vroeger en nu. De nadruk van deze nieuwe tentoonstelling ligt niet alleen op de oude handwerk- en repareertechnieken en de schoonheid die deze opleveren, er is ook aandacht voor hedendaags design dat is gebaseerd op oude vormen en technieken. Leer wat er allemaal kwam kijken bij het maken en onderhouden van kleding én ontdek hoe jij je eigen kleding een tweede of misschien wel derde leven kunt geven!

>

Het Spaarne stroomt – Ode aan Haarlem

Denk je aan Haarlem dan denk je aan het Spaarne. Ongetwijfeld komt dan ‘Het Spaarne’ dat stroomt, muziek van Boudewijn de Groot met tekst van Lennaert Nijgh, voorbij. Multimediakunstenaar Stefan de Groot, geen familie, voorzag deze Haarlemse hit van een geschilderde animatiefilm: ‘Het Spaarne Stroomt’.

>

Kerken & Slavernij. Een heilzame gewaarwording.

De tentoonstelling Kerken & Slavernij in het Luther Museum Amsterdam gaat over de rol die verschillende kerken speelden in het slavernijverleden – waarbij met name Suriname centraal zal staan. Tegelijkertijd wordt er gekeken naar de verdere stappen in het proces van de heilzame verwerking van dit verleden. Kerken & Slavernij loopt van 1 november t/m 30 november 2020 in het Luther Museum Amsterdam.

>

Glinsterend Glas

Vanaf zondag 1 november is de tentoonstelling Glinsterend Glas te bewonderen in Museum Kennemerland. De tentoonstelling wordt zaterdag 31 oktober geopend door de Velsense glaskunstenares Carina Riezebos. Glinsterend Glas neemt u mee in de wondere wereld van glas. Er is een uitgebreid scala aan gebruiksglas te zien; van fraai tafel- en sierglas, bijzondere geïriseerde glasvondsten uit Beverwijk tot moderne toegepaste kunst.

>

De Zeeschilders – Over water en vergezichten

Zee en schepen hebben eeuwenlang tot de verbeelding gesproken. Pas in de zestiende eeuw, ten tijde van de grote ontdekkingsreizen, ontstond maritieme kunst als een onafhankelijk genre. Kort na de Tweede Wereldoorlog werden Nederlandse zeeschilders uitgenodigd om op de nieuwgebouwde oorlogsschepen van de Koninklijke Marine zeereizen mee te maken en aan boord te werken. Vanaf 6 november is de tentoonstelling ‘De Zeeschilders – Over water en vergezichten’ te zien in het Zandvoorts Museum.

>

Schoolplaten van J. Muusses

Het Purmerends Museum verwierf recent de complete serie schoolplaten die de Purmerendse uitgeverij J. Muusses in 1894 maakte. Deze platen werden gebruikt als illustratie bij de verhalen die de schoolmeester in de klas vertelde. Nu is de hele serie voor het eerst in het museum te zien. Voor sommigen een nieuwe kennismaking, voor anderen pure nostalgie.

>

Naar zee

Onder deze titel is in het IJmuider Zee- en Havenmuseum een grote (verkoop) expositie te zien van de bekende zeeschilder Fred Boom. Ruim vijftig schilderijen van zijn hand tonen niet alleen zeeën, van kalm tot ruw, van lieflijk tot dreigend, maar ook van de schepen die deze zeeën bevaren van onder meer de visserij, de sleepvaart, de marine en de koopvaardij. Voor liefhebbers van dit genre een lust voor het oog en niet te missen.

>

Giels ansichten tonen Hoorn van vroeger

Onder de titel ‘Historische foto’s van Hoorn’ is vanaf 21 november 2020 in de Kerkmeijerzaal van de Vereniging Oud Hoorn tot eind 2020 een tentoonstelling te zien van ansichten met daarop afgebeeld Hoornse stadsgezichten en inwoners van de stad.

>

Weids! Het Noord-Hollands landschap verbeeld

Weidse uitzichten vanaf de hoge duinen, de wind die wolkenluchten over het weiland jaagt, grazende koeien langs de sloot met molens aan de einder, de oudste polders ter wereld: het Noord-Hollandse landschap heeft door de eeuwen heen vele kunstenaars geïnspireerd.
Van 28 november 2020 tot en met 28 februari 2021 presenteert Stedelijk Museum Alkmaar de tentoonstelling ‘Weids!’ een ode aan het Noord-Hollandse landschap.

>

Online Erfgoed Matinee op woensdag 2 december

Oneindig Noord-Holland organiseert samen met MOOI Noord-Holland en Stichting NMF een webinar voor Noord-Hollandse erfgoedverenigingen op woensdagmiddag 2 december van 14.00-16.00 uur. Wij nodigen u van harte uit hieraan deel te nemen.

>

Tentoonstelling Breitner Israels en tijdgenoten

Het Stadsarchief Amsterdam presenteert van 3 maart t/m 30 mei 2021 de tentoonstelling ‘Breitner Israels en tijdgenoten, Amsterdam in aquarel en pastel’. Er zullen topstukken te zien zijn van verschillende kunstenaars, waaronder George Hendrik Breitner, Leo Gestel en Nicolaas van der Waay. De sprankelende werken in waterverf en pastelkrijt geven een prachtig beeld van Amsterdam aan het eind van de negentiende en begin van de twintigste eeuw.

>

Kaeskoppenstad 2021

Wegens het coronavirus kan Kaeskoppenstad helaas dit jaar niet doorgaan. De huidige maatregelen om COVID-19 te bestrijden maken het onmogelijk om Kaeskoppenstad te organiseren. We slaan de editie van dit jaar dus over, maar openen de poorten weer op zaterdag 5 en zondag 6 juni 2021, zet dit alvast in je agenda!

>