Activiteiten

Kinderspeurtocht Volendam

Met de kinder speurtocht in Volendam voor het hele gezin beleef je een heerlijke dag uit in ons gezellige oer-Hollandse dorp. De speurtocht is bedoeld voor gezinnen met kinderen tot veertien jaar oud. Tijdens de ontdekkingstocht maken jullie op een leuke interactieve manier kennis met verschillende interessante plekken in Volendam.

>

Indonesië en de Amsterdamse School

Vanaf 1 december is in Museum Het Schip de gloednieuwe tentoonstelling Indonesië en de Amsterdamse School te zien. Hoe verwerkten de architecten, kunstenaars en vormgevers van de Amsterdamse School Indonesische vormen, ideeën en technieken in hun werk? Welk aandeel hadden Indonesiërs daar zelf in? En hoe keken én kijken zij naar deze invloeden?

>

De bewogen geschiedenis van uitgeverij ‘De Telg’

De illegale uitgeverij ‘De Telg’, die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol in het Amsterdamse verzet speelde, wordt uitgelicht in een nieuwe tentoonstelling in Amsterdamse School Museum De Dageraad.

>

Rondleiding Hoorn met stadsgids

Als u Hoorn echt wilt leren kennen, boek dan een stadswandeling of rondleiding langs de historische bezienswaardigheden. Local Guide Hoorn laat u kennismaken met de verborgen parels en de verhalen van Hoorn, een monument van de 17de eeuw!

>

Rosart, revival van een lettersnijder

Jacques-François Rosart werkt tussen 1740 en 1759 in Haarlem als lettersnijder. Dit doet hij vooral voor de lettergieterij van Johannes en Izaak Enschedé. Hoewel hij veel mooie letters ontwerpt wordt hij in zijn eigen tijd niet echt gewaardeerd. In deze tentoonstelling kijken hedendaagse typografen en onderzoekers nog een keer naar zijn oeuvre en komen tot een herwaardering. Het resultaat: een nieuw inzicht in deze begaafde autodidact en een digitale wedergeboorte van verschillende, ruim 250-jaar oude, lettertypen.

>

Bezichtig het Huis te Manpad

Het Huis te Manpad is uniek vanwege de historisch gegroeide eenheid van architectuur, interieurkunst, tuinarchitectuur en sculptuur. Het Huis ligt aan de rand van een van de oudste strandwallen in Zuid-Kennemerland en is bijna 200 jaar bewoond geweest door de familie Van Lennep. Tijdens speciale excursies kun je het Huis tot en met oktober bezichtigen.

>

Flow Slow Art route

Hoe lang blijf jij stilstaan bij een kunstwerk in een museum, voordat je verder loopt? Lijk je een beetje op de meeste mensen, dan sta je er volgens onderzoek zo’n vijftien tot dertig seconden bij stil. Bij het Museum van de Geest in Haarlem vragen we je in de nieuwe Flow Slow Art Route in plaats van zo veel mogelijk te bekijken, stil te staan bij slechts vijf werken en daar alle tijd voor te nemen. Rustig aan dus, slow art.

>

Continue This Thread. Karim Adduchi x Tess van Zalinge

Jurken gemaakt uit Marokkaanse borduurapplicaties en patchwork couture van geüpcyclede designerstoffen. De Amsterdamse modeontwerpers Karim Adduchi en Tess van Zalinge kregen in de afgelopen jaren veel naamsbekendheid met hun ontwerpen geïnspireerd op historische en streekgebonden handwerktechnieken. Het Amsterdam Museum maakt samen met Adduchi en Van Zalinge als gastcuratoren een nieuwe tentoonstelling: Continue This Thread. Karim Adduchi x Tess van Zalinge. Te zien vanaf vrijdag 17 februari tot en met zondag 3 september 2023 in het Amsterdam Museum aan de Amstel

>

Ik, Joods?!

In deze tentoonstelling maak je kennis met Joodse Nederlanders die zich in persoonlijke documenten uiten over hun Joodse identiteit. Maar wat is eigenlijk de Joodse identiteit? De documenten uit vier eeuwen en video-interviews met Kefah Allush, Khadija Arib, Gijs Groenteman, Arnon Grunberg, Judith Koelemeijer, Ronit Palache, Nina Polak en Robert Vuijsje laten zien dat er meer dan één antwoord is op deze vraag.

>

Surrealistische versus realistische wetenschap

Uitvergrote bloemen van papier-maché, fluwelen paddenstoelen, levensechte slakken van glas: verzamelaar Joris Loudon is gefascineerd door de schoonheid van 19e-eeuwse wetenschappelijke studieobjecten. In de tentoonstelling Surreal Science – Wonderkamer van Kunst en Wetenschap zijn 250 objecten uit zijn verzameling te zien. De Italiaanse kunstenaar Salvatore Arancio weekte ze los van hun oorspronkelijke functie als studiemodel en presenteert ze als een hedendaagse kunstinstallatie met geluid, licht, video en zijn eigen keramische sculpturen.

>

ARTZUID ART CAMP voor kinderen

Wil jij ook dat je kind out of the box leert denken en zijn of haar creatieve vaardigheden ontwikkelt in een gezellige sfeer? Geef je kind dan op voor ART CAMP!

>

Word weidevogel-expert op het Fort bij Krommeniedijk

Het weidevogelseizoen is begonnen. Vanuit heinde en verre stromen de Noord-Hollandse weilanden vol met grutto’s, tureluurs en kieviten. Het is dé tijd om op pad te gaan en vogels te kijken.

>

Het leven betrapt

Via het kleine, gewone en dagelijkse bieden de schilderijen in deze tentoonstelling een kijk op de heel eigen, intieme binnenwerelden van twee Haarlemse kunstenaars uit twee verschillende generaties.

>

Kijk mee over de schouders van Rembrandt

Museum Rembrandthuis opent na een ingrijpende verbouwing met de tentoonstelling Tekenkunst, die van 18 maart t/m 11 juni 2023 te zien is. 74 tekeningen van Rembrandt, Bol, Maes en anderen. The Peck Collection, Ackland Art Museum (USA). Kijk mee over de schouders van Rembrandt en zijn tijdgenoten!

>

Buitententoonstelling ‘In het begin: ode aan de natuur’

Met een kunstzinnige buitententoonstelling en een aantrekkelijk publieksprogramma telt Het Heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood in Heiloo af naar 25 maart. Dan wordt de buitententoonstelling ‘In het begin: ode aan de natuur’ geopend. Met de tentoonstelling nodigt het Heiligdom inwoners en bezoekers van de regio uit om de bedevaartplaats te (her)ontdekken als groene plek voor stilte en bezinning. En wil zij bezoekers na laten denken over hun relatie met de natuur.

>

Troubadour: De Waag als muziekpodium

Van 31 maart tot en met 25 juni is in Verwey Museum Haarlem de kleine expositie Troubadour te zien. Met Simon & Garfunkel, Boudewijn de Groot, Astrid Nijgh, Neerlands Hoop In Bange Dagen en nog veel meer. Talloze internationale topartiesten kwamen jaren naar de eeuwenoude taveerne aan het Spaarne.

>

Nieuwe kansen, nieuwe kunst

Wat hebben Theater Tuschinski, de Bijenkorf en de synagoge aan het Jacob Obrechtplein met elkaar gemeen? Ontdek dit en meer over de rol die Joden tussen 1880 en 1940 speelden in de ontwikkeling van toen populaire nieuwe kunst- en architectuurstijlen in Nederland, zoals art nouveau, Amsterdamse School en art deco. En kom te weten hoe zij deze ‘nieuwe kunsten’ aangrepen om in de samenleving mee te doen, op te klimmen en de eigen Joodse identiteit te benadrukken.

>

Fabel – waar gebeurd

Ontmoet Sammeltje van Wieringen in Fabel – waar gebeurd in Kasteel Radboud. Hij neemt je mee door lokale volksverhalen. Kom alles te weten over de Boezehappert, Tien-Ton-Elfrib, de Zuiderzeemeermin en meer… De tentoonstelling is tot en met 7 januari 2024 te zien in Kasteel Radboud in Medemblik.

>

De Oranjes in Velsen

In het IJmuider Zee- en Havenmuseum is met ingang van 1 april in de Loodsenzaal een kleine, maar leuke en vrolijke expositie te zien over ‘De Oranjes in Velsen’. Tussen het bezoek van koning Willem III in 1876 bij de opening van het Noordzeekanaal tot en met het laatste bezoek van koning Willem Alexander in 2022 bij de opening van Zeesluis IJmuiden hebben alle koninginnen en prinsgemalen een of meerdere keren Velsen bezocht. Uiteraard ontbreken ook de foto’s van het bezoek van koningin Maxima in 2014 niet.

>

Voorbij de roze wolk

Moederschap. Een periode van liefde, geluk en zingeving. Toch? Niet voor iedereen. Moederschap gaat ook over kwesties als een postnatale depressie, eenzaamheid of juist het gebrek aan een kinderwens. Iets waar helaas nog steeds een taboe op rust. Voorbij de roze wolk wil deze taboes doorbreken.

>

Willem Barents in Museum In ’t Houten Huis

Museum In ’t Houten Huis haalt Willem Barents in huis met een nieuwe expositie geïnspireerd op het nieuwe boek ‘’Five Journeys (door het noordpoolgebied en het nieuwe Rusland op zoek naar Willem Barents)’’ van JaapJan Zeeberg.

>

Wie zegt dat? Samen geschiedenis een plek geven

In een nieuwe tentoonstelling in de kamers van Museum Van Loon worden vanaf 7 april verschillende verhalen verteld over koloniaal verleden en eeuwenlange doorwerking; over kracht en burgerschap; over ruimte nemen om ruimte te claimen.

>

Amsterdam in vuur en vlam. De uitvindingen van Jan van der Heyden (1637-1712)

Uitvinder, ondernemer en kunstenaar Jan van der Heyden (1637-1712) staat wereldwijd bekend als schilder van uitzonderlijke stadsgezichten. Maar deze getalenteerde 17de-eeuwer was ook een belangrijke uitvinder en ondernemer. Zijn vindingen, de verbeterde brandspuit en de moderne stadsverlichting, visualiseerde hij in prachtige gedetailleerde tekeningen en prenten, die het Stadsarchief Amsterdam presenteert in een bijzondere tentoonstelling voor een breed publiek van liefhebbers van geschiedenis, kunst en Amsterdam.

>

Dreef-expositie: Zero and other heroes

De nieuwe Dreef-expositie ‘Zero and other heroes’ is samengesteld door curator Aart van der Kuijl en toont schilderijen, tekeningen, grafiek en objecten van vooraanstaande Gelderse kunstenaars uit de Collectie Provincie Gelderland. De tentoonstelling is te zien van 7 april tot en met 23 juni 2023 in Paviljoen Welgelegen, Dreef 3 in Haarlem.

>

Thé Tjong-Khing: 90 jaar jong

Thé Tjong-Khing is één van Nederlands bekendste en meest geliefde kinderboekenillustratoren. Maar dat niet alleen, hij heeft ook zijn unieke stempel op de Nederlandse stripgeschiedenis gedrukt. In de tentoonstelling in het Verwey Museum Haarlem, ter ere van zijn 90ste verjaardag op 4 augustus 2023, wordt een breed en actueel overzicht gegeven van zijn oeuvre tot nu toe, van de eerste tekeningen uit zijn studententijd in Bandung tot zijn meest recente project met Arnon Grunberg.

>

Open Kaart – van atlas tot streetmap

Open kaart toont zeven eeuwen cartografie in Nederland én werpt een blik in de toekomst. De tentoonstelling laat een enorme diversiteit aan kaarten zien vanaf de 15de eeuw en deelt de verhalen die erachter schuilgaan. Alle kaarten, waaronder werk van Blaeu, Ortelius, Ptolemaeus en Bos, behoren tot de collectie van het Allard Pierson. De kern ervan is in bruikleen gegeven door het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) dat dit jaar 150 jaar bestaat.

>

KinderKijkRoute bij de tentoonstelling Amsterdam in vuur en vlam

Speciaal voor kinderen is er bij de tentoonstelling ‘Amsterdam in vuur en vlam. De uitvindingen van Jan van der Heyden (1637-1712)’ in het Stadsarchief Amsterdam een KinderKijkRoute ontwikkeld. Met de Kinderkijkroute kunnen kinderen zelf door de tentoonstelling lopen, op zoek naar spannende details en leuke weetjes. Zelf een brand blussen? Dat kan in het digitale Brandblusspel. Daar kom je er achter hoe belangrijk en bijzonder de uitvinding van de brandslang door Jan van der Heyden was.

>

Hendrik & Paula Kerstens: Self-Reflective

De tentoonstelling Self-Reflective in Museum Hilversum brengt voor het eerst in tien jaar de kenmerkende indringende portretten van de internationaal erkende fotograaf Hendrik Kerstens weer samen. Naast verrassende topstukken is ook niet eerder getoond nieuw werk te zien.

>

Tentoonstelling ‘Van boer tot badgast’ in historisch museum Het Sterkenhuis

Vanaf zaterdag 15 april in Museum Het Sterkenhuis de tentoonstelling Het Verhaal van Bergen – Van boer tot badgast te zien. Verhalen uit de rijke geschiedenis van Bergen en Bergen aan Zee worden in deze tentoonstelling verteld én ingekleurd met verrassende objecten oude prenten, kaarten en bijzondere textiele stukken uit de Sterkenhuis-collectie. De tentoonstelling is te zien tot en met 29 oktober 2023.

>

Made in Weesp: Streven naar verworvenheden

In de expositie zijn zes houtskooltekeningen van Thijs Wieman te zien, deze werken zijn onderdeel van een grotere serie houtskooltekeningen, getiteld Strive for achievements. De werken lijken iets te vertellen. Wat ziet u? En wat is uw interpretatie? Kom het zelf ontdekken.

>

Schouwen in het Allard Pierson

Ben je nieuwsgierig naar de verhalen achter museumstukken en wil je ze van dichtbij bekijken? Bij het Allard Pierson krijg je daar tijdens een nieuwe reeks Schouwen de kans voor.

>

Van Knoop tot Knoop

De Amsterdamse ontwerper en meubelmaker Mina Abouzahra toont het ambacht van het weven in de tentoonstelling Van Knoop tot Knoop met onder andere meubels van haar hand en een selectie tapijten uit de serie One Square Meter Berber.

>

Van Gogh, Cézanne, Le Fauconnier & de Bergense School

In het voorjaar van 2023 krijgen de beroemdste kunstenaars van de late negentiende eeuw een hoofdrol in Stedelijk Museum Alkmaar: Vincent van Gogh (1853-1890), Paul Cézanne (1839-1906) en Henri Le Fauconnier (1881-1945). Welke invloed hebben zij gehad op de ontstaansgeschiedenis van de Bergense School?

>

Stoomlab in Cruquius Museum

Wil jij weten hoe een stoommachine werkt ? Doe dan mee aan een Stoomlab in Cruquius Museum. Daar kan je spelen met water, vuur en stoom. En leer je hoe de grote machine vroeger werkte. Op 29 en 30 april, op 1, 4, 5, 13 en 27 mei en op 10 en 24 juni.

>

Alkmaar Ontzet wandelingen

Aan de viering van 450 jaar Alkmaar Ontzet zijn vier kernwaarden verbonden: Verscheidenheid, Vrijheid, Verbondenheid en Verdraagzaamheid. Vanuit deze kernwaarden hebben de gidsen van de Historische Vereniging Alkmaar mooie wandelingen ontwikkeld.

>

Luther & De Wereld

De tentoonstelling Luther & De Wereld vertelt een deel van de verhalen van lutherse contacten met de rest van de wereld. Over de strijd om een eigen predikant in Nieuw-Amsterdam in de zeventiende eeuw en de stichting van een eigen plantage met tot slaafgemaakten in Suriname in de achttiende eeuw. Over de zendelingen die in de negentiende eeuw naar Indië werden gestuurd en de oprichting van de Lutherse Wereldfederatie in de twintigste eeuw.

>

Van Gogh in Auvers. Zijn laatste maanden.

In het jubileumjaar 2023 presenteert het Van Gogh Museum een bijzondere tentoonstelling: Van Gogh in Auvers. Zijn laatste maanden. Een unieke, inspirerende overzichtstentoonstelling over de korte, maar cruciale laatste fase van Van Goghs leven en zijn artistieke ontwikkeling. Dankzij een bijzondere samenwerking met Musée d’Orsay en bruiklenen van over de hele wereld zijn topstukken te zien als De kerk van Auvers-sur-Oise (1890, Musée d’Orsay, Parijs), Adeline Ravoux (1890, privécollectie) en Bloeiende kastanjetakken (1890, Collectie Emil Bührle, Zürich). Vanaf 12 mei 2023 kun je deze indrukwekkende tentoonstelling bezoeken.

>

De Meester van Haarlem, Herinneringen aan 90 jaar beroepsonderwijs

De nieuwe tentoonstelling in het Noord-Hollands Archief is een aanvulling op het boek: ‘De Meester. Herinneringen van 100 jaar beroepsonderwijs en de transitie van schoolgebouw tot wooncomplex.’ Ga mee op reis door de Ambachtsschool en MTS (Middelbare Technische School) aan de Verspronckweg in Haarlem. Per ruimte in het gebouw vertellen de ruim 500 foto’s en getuigenissen van 110 mensen de geschiedenis van het gebouw en de mensen die er in huisden.

>

Liefde voor kleur

Vanaf 16 mei laat Singer Laren een particuliere kunstverzameling zien waarin kleur en licht de hoofdrol spelen. In Liefde voor kleur wordt de bezoeker ondergedompeld in de belevingswereld van het moderne leven, gezien door de ogen van veertig Nederlandse en Belgische kunstenaars aan het begin van de 20ste eeuw. Met onder andere werk van Piet Mondriaan, Jan Sluijters, Kees van Dongen, Otto van Rees, Leo Gestel, Jo Koster, Willem Paerels en Léon De Smet.

>

Inloopzaterdag Vereniging Historisch Purmerend

De Vereniging Historisch Purmerend opent op de laatste zaterdag van elke maand van 13.00 tot 16.00 uur de deuren van het VHP-huis en nodigt mensen met belangstelling voor de geschiedenis van Purmerend (leden en niet-leden) van harte uit om dan een kijkje te komen nemen.

>
NL | EN