Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Uitagenda

Fossielen Fabels Feiten

De betoverende tentoonstelling ‘Fossielen Fabels Feiten’ neemt bezoekers mee op een buitengewone reis door de rijke folklore geschiedenis van fossielen. Hoe werd er vroeger over fossielen gedacht?

>

Food for Thought

Het Scheepvaartmuseum presenteert Food for Thought: een vogelvlucht door de wereld van ons voedsel door de lens van fotograaf en filmmaker Kadir van Lohuizen. In deze tentoonstelling gaat Van Lohuizen in foto en video op zoek naar de oorsprong van ons voedsel, en de rol van Nederland en de scheepvaart in het voedselsysteem. De tentoonstelling is onlangs wegens succes verlengd tot 5 januari 2025.

>

De stem van het volk

Hoewel Nederland al in 1798 zijn eerste grondwet kreeg, is het de grondwetsherziening van 1848 – nu precies 175 jaar geleden – die ten grondslag ligt aan de huidige parlementaire democratie. Deze historische gebeurtenis en de voortdurende ontwikkeling van de Nederlandse democratie sinds 1795 staan centraal in de tentoonstelling. ‘De stem van het volk’ biedt de bezoeker een verzameling verhalen, (lokale) archiefstukken, foto’s, spotprenten en historisch verkiezingsmateriaal.

>

Stadswandeling door Naarden-Vesting

Naarden is de best bewaarde vestingstad van Nederland. De beste manier om de historische sfeer van dit stadje te proeven, is door een wandeling onder leiding van een ervaren gids. Wandel je mee?

>

8 x kidsproof naar het museum in Gooi & Vecht

Ga op interactief avontuur in het Mediamuseum van Beeld & Geluid, ontdek fabels en feiten over fossielen in Geologisch Museum Hofland of doe lekker creatief in het kinderatelier van Singer Laren. In Gooi & Vecht vind je een paar van de gaafste kidsproof musea van Nederland. Op zoek naar een leuk uitje met de (klein)kinderen? Pak een museum!

>

Tentoonstelling: “Er zal zijn een kanaal”

In 2024, 200 jaar na de opening, vormt het Noord-Hollands kanaal het thema van de wisselexpositie. Onder de naam “Er zal zijn een kanaal” vertelt de expositie de rijke geschiedenis van het kanaal tussen Amsterdam en Den Helder, dat bestemd was “voor de koopvaardij en ’s Konings Marine”.

>

Gratis Frans Hals podwalk

Met de nieuwe podwalk maak je kennis met de Haarlemse 17de-eeuwse meesterschilder Frans Hals, door naar de stad te kijken en te bedenken dat Frans Hals rondliep op dezelfde plekken waar jij nu rondloopt.

>

Inloopmiddag Vereniging Historisch Purmerend

De VHP opent op de laatste zaterdag van de maand van 13.00 tot 16.00 uur de deuren van het VHP-huis en nodigt mensen met belangstelling voor de geschiedenis van Purmerend (leden en niet-leden) van harte uit om dan een kijkje te komen nemen.

>

Jactivisme in het Zaans Museum

Natuuractivisme is actueler dan ooit. Pionier Jac. P. Thijsse dé leukste natuurleraar van Nederland en schrijver van de Verkade-albums sprong begin 20ste eeuw al in de bres voor de natuur. Hij redde in 1906 het Naardermeer dat door de gemeenteraad Amsterdam als vuilnisstortplaats was aangewezen.

>

Podwalk Vrouwen in Verzet

Frédérique Donker en Anna Huizing lieten zich inspireren door de tentoonstelling Vrouwen in Verzet in het Noord-Hollands Archief en maakten een podwalk over Haarlemse verzetsvrouwen. Loop nu de stadswandeling met audiotour!

>

Naar levend model

In deze tentoonstelling presenteert het Edams Museum recent verworven kunstwerken: aankopen, schenkingen en bruiklenen met schetsen, tekeningen en objecten van de kunstenaars Ties van Dijk (1873-1967), Jan Cornelis Bander (1885-1956), Léonie Bander-Lutomirski (1887-1982) en Wijnand Otto Jan Nieuwenkamp (1874-1954).

>

Wieringen, 100 jaar eiland aan de vaste wal

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat Wieringen door de Amsteldiepdijk met de vaste wal werd verbonden en als eiland ophield te bestaan. Wieringer Eilandmuseum Jan Lont besteedt hier aandacht aan met de thematentoonstelling ‘Wieringen, 100 jaar eiland aan de vaste wal’. Deze tentoonstelling zal een beeld geven van het leven op Wieringen van 1854, het jaar waarin de museumboerderij werd gebouwd, tot 1924, het jaar dat Wieringen definitief geen eiland meer was.

>

Wie wat bewaart heeft wat. Depotvondsten in de spotlights

Het depot Archeologie Haarlem bevat meer dan 100.000 vondsten: het grootste deel is aardewerk maar er worden ook bodemmonsters, houten voorwerpen, bakstenen, dierlijk botmateriaal, menselijke skeletten, leren schoenen, glas, munten, sieraden en serviezen bewaard. De oudste vondst is 6.000 jaar oud, de jongste bijna 100 jaar. In de tentoonstelling ‘Wie wat bewaart heeft wat. Depotvondsten in de spotlights’ staat een selectie van vondsten letterlijk in de spotlights: van vogelkooi tot vlooienvanger en van spaarpot tot lollepot.

>

Heyboer in Den Ilp

Dit jaar brengt het Purmerends Museum een eerbetoon aan het 100ste geboortejaar van Anton Heyboer. De tentoonstelling ‘Heyboer in Den Ilp’ biedt een inkijkje in het leven en werk van deze charismatische en productieve kunstenaar, die in 1961 naar het nabijgelegen Den Ilp verhuisde om daar te wonen en te werken. Parallel aan deze expositie zijn tot en met 27 oktober foto’s te zien die fotograaf Nico Koster eind jaren ’70 in Den Ilp maakte van Heyboer en zijn vrouwen.

>

Dubbelfocus – Verwey en maskers

Samen met zevenenvijftig maskers van hedendaagse kunstenaars uit het kunstproject Sign of the Times (SOTT) toont Dubbelfocus – Verwey en maskers een selectie van (zelf)portretten van Kees Verwey (1900-1995). Portretten van sculpturen, gezichten, maskers en koppen van dieren zijn een terugkerend onderwerp in het artistieke oeuvre van Verwey.

>

Stof tot Nadenken: het uniform als laatste vesting

Uniformen van militairen spreken tot de verbeelding. Voor de één zijn de tekenen van onderdrukking, voor de anderen symbolen van de verdediging van vrijheden. En van alles ertussenin..

>

Nieuwe expositie in het Molenmuseum: Makers van Molens

Een molenmaker wordt iemand pas na jarenlange praktijk ervaring. Een molenmaker heeft ruimtelijk inzicht, verstand van materialen, weet gereedschappen goed te hanteren, is technisch onderlegd, is sterk, heeft geen hoogtevrees en is een doorzetter. Kennis en kunde worden van generatie op generatie doorgegeven.

>

Westfries Museum belicht fotografisch oog Rembrandt

Het is de grootste collectie Rembrandt-etsen die ooit in Nederland te zien is geweest. Meer dan 200 meesterlijke etsen uit de collectie van Rembrandt-verzamelaar Jaap Mulders vullen van 22 juni 2024 t/m 5 januari 2025 het Westfries Museum in Hoorn. Het leeggeruimde museum benut de kans om vanwege de vertraagde verbouwing vier maanden lang een compleet Rembrandtmuseum te zijn. De expositie belicht naast Rembrandts magistrale techniek ook zijn haast fotografische composities. Rembrandt had als geen andere kunstenaar uit zijn tijd namelijk oog voor het perfecte plaatje: als een fotograaf avant la lettre.

>

Van schuilplaats tot schatkamer. Atlantikwall bunkers sinds de oorlog

Behouden, slopen of hergebruiken? De bunkers van de Atlantikwall tekenen al 80 jaar de kust en het duingebied van Noord-Holland. Wat gebeurde er na de oorlog met deze betonnen herinneringen? Het Noord-Hollands Archief en Huis van Hilde laten in een tijdelijke tentoonstelling met niet eerder getoond beeldmateriaal uit de historische collectie Provinciale Atlas Noord-Holland en archeologische objecten van recente opgravingen het naoorlogse gebruik van de bunkers zien.

>

‘Tijdreizen’ toont uniek beeldmateriaal van het oude Dolhuys

In 2025 bestaat Museum van de Geest 20 jaar. Ter gelegenheid van het aankomende jubileum toont Museum van de Geest unieke beelden van het Haarlemse Dolhuys, waar het museum in gevestigd is. Curator Tom Theeuwen selecteerde uit de archieven een reeks unieke, nooit eerder vertoonde afbeeldingen van het historische gebouw. De beelden zijn vanaf woensdag 3 juli 2024 te zien in de Zorgzaal van Museum van de Geest.

>

In de rug van de zee: landschappen in en rond Bergen

Sinds de komst van de eerste pioniers naar Bergen aan het begin van de twintigste eeuw hebben talloze kunstenaars zich hier laten inspireren door het landschap van polders, bossen, duinen en zee. Hun drijfveren om dit landschap te vereeuwigen lijken van alle tijden: ze zijn getroffen door de magische schoonheid en unieke gevarieerdheid ervan. In de rug van de zee laat dit zien aan de hand van werk van bijna veertig kunstenaars, vanaf 1900 tot nu.

>

De roep van de o’o. Natuur onder druk

Hoe klonk de roep van een vogel die is uitgestorven? Van de Hawaïaanse kauai o’o weten we het. Toen eind vorige eeuw het allerlaatste mannetje zong om een vrouwtje te vinden, is dat op geluidsband vastgelegd. Je hoort zijn fluittonen dit najaar in het Allard Pierson tijdens de manifestatie De roep van de o’o. Natuur onder druk.

>

150 jaar W.O.J. Nieuwenkamp

Dit najaar staat de kunstenaar W.O.J. Nieuwenkamp (1874-1950) centraal bij het Waterlands Archief en deelnemende partners: Stichting W.O.J. Nieuwenkamp, Cultuurhuis Wherelant, Bibliotheek Waterland, Edams Museum en de beeldend kunstenaars Nynke van Zwol en Rob de Heer. De aanleiding is de viering van zijn 150e geboortejaar én het feit dat de Stichting W.O.J. Nieuwenkamp vorig jaar haar collectie in bruikleen heeft ondergebracht bij ons archief.

>

Een nieuwe kijk. Hoogtepunten uit de collectie van Singer Laren

Vanaf 3 september is in Singer Laren een nieuwe thematische collectiepresentatie te zien met hoogtepunten van het Nederlands impressionisme en modernisme. De presentatie biedt een nieuwe kijk op de collectie door het uitlichten van beeldbepalende verzamelaars, de rol van vrouwen en persoonlijke verhalen achter de werken. Daarnaast krijgt de grootste deelcollectie van het museum, bestaande uit werken op papier, meer aandacht.

>

Peeping Spaces: Een queer historisch perspectief op het Wallengebied

De rosse buurt van Amsterdam, beter bekend als ‘De Wallen’ is een van de beroemdste en controversiële gebieden van de stad. In de archieftentoonstelling ‘Peeping Spaces’ verkennen ontwerpers en curatoren Gavin Oliver O’ Leary, Rachel Refael en Milena Sekulic de evolutie van seksgeoriënteerde ruimtes in het Wallengebied en de impact van beleidsvorming op deze locaties. De tentoonstelling benadrukt de historische, sociale en architectonische betekenis van seksualiteit binnen de publieke ruimte.

>

Redders op Zee in Zandvoort

Op vrijdag 6 september 2024 opent het Zandvoorts Museum de tentoonstelling “KNRM 200 jaar – Redders op Zee”, een eerbetoon aan de helden die al 200 jaar vrijwillig levens redden op zee. Tijdens het jubileumjaar – waarin de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) haar 200-jarig bestaan viert – brengt het landelijk initiatief ‘Redders op Zee’ de verhalen van de mensen achter de KNRM op verschillende manieren tot leven.

>

Unravel – The Power and Politics of Textiles in Art

Kunstenaars uit heel de wereld tonen in Unravel grootse, kleurrijke en expressieve installaties maar ook fijnzinnige en intieme kunstwerken over liefde, veerkracht, macht en verzet. Zij delen hun persoonlijke geschiedenissen, die tegelijk ook actuele politiek-maatschappelijke thema’s zijn. Deze groepstentoonstelling met 45 kunstenaars en meer dan honderd kleurrijke werken bevat zowel bekende namen als Louise Bourgeois, Sheila Hicks en Tracey Emin, als veel jonge kunstenaars.

>

For Vincent’s Eyes Only. Tekeningen van Emile Bernard

Een intiem inkijkje in de artistieke gedachtewisseling tussen de twee vrienden Emile Bernard en Vincent van Gogh. Deze kleinschalige tentoonstelling toont 27 tekeningen die Emile Bernard stuurde aan Vincent van Gogh. De tekeningen waren alleen voor Vincents ogen bedoeld. Nu kan ook jij ze voor het eerst samen zien.

>

Schaduwen op de Atlantische Oceaan

De tentoonstelling Schaduwen op de Atlantische Oceaan gaat over de impact van de koloniale geschiedenis op mensenlevens. Op zee en aan land, toen en nu. Eigentijdse kunst en video’s met persoonlijke verhalen laten je met andere ogen naar de museumcollectie kijken.

>

Maarten van Heemskerck: één tentoonstelling in drie musea

Maarten van Heemskerck (Heemskerk, 1498 – Haarlem, 1574) is een van de belangrijkste 16de-eeuwse kunstenaars uit de Noordelijke Nederlanden. Het Frans Hals Museum, Stedelijk Museum Alkmaar en Teylers Museum tonen – 450 jaar na zijn dood – het eerste en grootste overzicht van zijn werk. Om zijn omvangrijke en diverse oeuvre te presenteren bundelen de drie toonaangevende Noord-Hollandse musea oppervlakte en kennis. Elk museum toont een hoofdstuk uit het fascinerende leven van Heemskerck. Ontdek het expressieve, theatrale werk van dé Hollandse renaissancekunstenaar.

>

Maarten van Heemskerck: één tentoonstelling in drie musea

De eerste overzichtstentoonstelling ooit over Maarten van Heemskerck (Heemskerk, 1498 – Haarlem, 1574) is van 28 september 2024 t/m 19 januari 2025 te zien in het Frans Hals Museum, Stedelijk Museum Alkmaar en Teylers Museum. Elk museum toont – 450 jaar na zijn dood – een periode uit de fascinerende loopbaan van deze invloedrijke en succesvolle kunstenaar. Ontdek het expressieve, theatrale en vernieuwende werk van deze 16de-eeuwse meester van de noordelijke Nederlanden.

>

Ode aan Nederland in het Zaans Museum

Het Zaans Museum verwelkomt met trots de laatste etappe van de reizende tentoonstelling Ode aan Nederland van Jimmy Nelson. De fotograaf, bekend van zijn indrukwekkende weergaven van culturele tradities wereldwijd, heeft zijn lens nu gericht op Nederland.

>

Het Dak Op! Over het veranderende daklandschap

Met de expositie ‘Het dak op! Over het veranderende daklandschap’ laat het ABC Architectuurcentrum zien dat daken – en met name platte daken – mogelijk uitkomst bieden en een belangrijke bijdrage kunnen leveren bij het verwezenlijken van de woningbouwopgave, de klimaatadaptatie en de energietransitie. Op de expositie wordt het daklandschap getoond als ‘nieuwe laag’ (ook wel ‘de vijfde gevel’ genoemd). Een laag die ruimte biedt voor de urgente stedelijke opgaven en tegelijkertijd een aantrekkelijke leefomgeving mogelijk maakt.

>

Oer-IJ-lezingen 2024

Stichting Oer-IJ bestaat 10 jaar. Daarom organiseert de stichting ook dit najaar in samenwerking met Huis van Hilde een serie van vijf interessante lezingen. Tijdens de lezingen komen aansprekende onderwerpen aan bod zoals de geschiedenis van de Atlantikwall, bio-based bouwen en de verrassende natuur van het Oer-IJ-landschap. Op 3 oktober trappen Jos Teeuwisse en Mees Hartveld de lezingenreeks af met een terugblik op 10 jaar Stichting Oer-IJ.

>

De Tweede Wereldoorlog en de voormalige Nederlandse koloniën

Na de succesvolle heropening van het Verzetsmuseum Amsterdam eind 2022, waarin de Tweede Wereldoorlog meer genuanceerd gepresenteerd wordt dan voorheen, werd het tijd ook de visie op de Nederlandse koloniale geschiedenis rond de Tweede Wereldoorlog te herzien. De vernieuwde permanente tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog en de voormalige Nederlandse koloniën wordt woensdag 2 oktober in het Verzetsmuseum Amsterdam door burgemeester Femke Halsema geopend en is vanaf de volgende dag voor het publiek te bezoeken.

>

Al die Amsterdamse mensen. Foto’s 1970-1990

Stadsarchief Amsterdam opent op 4 oktober 2024 de nieuwe tentoonstelling Al die Amsterdamse mensen. Foto’s 1970 tot 1990. Deze fototentoonstelling biedt een unieke blik op een turbulente periode van twintig jaar, waarin de stad Amsterdam ingrijpende veranderingen onderging… Dankzij geëngageerde en gerenommeerde fotografen als Ata Kandó, Koen Wessing, Maya Pejić en Ed van der Elsken zijn veel belangrijke momenten en ontwikkelingen vastgelegd en, via de jaarlijkse documentaire foto-opdrachten, bewaard in de fotocollectie van het Stadsarchief.

>

Veelzijdig en virtuoos: Wallerant Vaillant in Museum Van Loon

Op 4 oktober opent de nieuwe tentoonstelling Veelzijdig virtuoos – Wallerant Vaillant in Amsterdam. De tentoonstelling geeft een overzicht van het werk van een vergeten zeventiende-eeuwse kunstenaar, een befaamd portrettist en een pionier op het gebied van de mezzotint.

>

Otto B. de Kat en tijdgenoten

De tentoonstelling ‘Otto B. de Kat en tijdgenoten’ geeft een overzicht in hoogtepunten van de schilderkunst van Otto B. de Kat. Met een selectie werken van tijdgenoten die eveneens ‘de ziel der dingen’ probeerden vast te leggen, wordt zijn oeuvre in breder perspectief geplaatst. Schilderijen van onder anderen Jeanne Bieruma Oosting, Johan Buning en Kees Verwey laten zien dat De Kat weliswaar een eigen gezicht had, maar tegelijkertijd deel uitmaakte van een grotere beweging.

>

Hemelbestormers in Grote Kerk Naarden

Grote Kerk Naarden herbergt een unieke kunstschat: het beschilderde tongewelf uit 1518. Om de Sixtijnse Kapel van het Noorden te behouden wordt het tongewelf vanaf september 2024 gerestaureerd. Tijdens de restauratie doet de unieke kans zich voor om oog in oog te staan met de schilderingen. Met een trap ‘bestorm’ de de geschilderde hemel van Grote Kerk Naarden. Grijp nu dus nog je kans om dit unieke kunstwerk van dichtbij te bekijken!

>

Noordhollandsch Kanaal: Snel weg naar zee

Het Noordhollandsch Kanaal viert zijn 200-jarig bestaan. In 1819 werd begonnen met de aanleg en in 1824 was de opening: een kanaal van 80 kilometer lang van Amsterdam tot Den Helder, voornamelijk met de hand gegraven door duizenden grondwerkers. Museum Amsterdam-Noord en het Historisch Centrum Amsterdam-Noord hebben de handen ineengeslagen voor een dubbeltentoonstelling.

>

Expositie: Konden we wonderen bedwingen

Waarom zijn we soms zo overweldigd door een natuurfenomeen? Hoe komt het dat we dat vervolgens vaak willen begrijpen, kopiëren of zelfs beheersen? En zullen we ooit tevreden zijn?

>

Bloeiende Melodieën

Het Flower Art Museum in Aalsmeer presenteert vanaf 6 oktober de tentoonstelling Bloeiende Melodieën. De emotie van beeldende kunst wordt in deze expositie verrijkt met de ervaring van muziek.

>