Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Uitagenda

In de rug van de zee: landschappen in en rond Bergen

Sinds de komst van de eerste pioniers naar Bergen aan het begin van de twintigste eeuw hebben talloze kunstenaars zich hier laten inspireren door het landschap van polders, bossen, duinen en zee. Hun drijfveren om dit landschap te vereeuwigen lijken van alle tijden: ze zijn getroffen door de magische schoonheid en unieke gevarieerdheid ervan. In de rug van de zee laat dit zien aan de hand van werk van bijna veertig kunstenaars, vanaf 1900 tot nu.

>

Een nieuwe kijk. Hoogtepunten uit de collectie van Singer Laren

Vanaf 3 september is in Singer Laren een nieuwe thematische collectiepresentatie te zien met hoogtepunten van het Nederlands impressionisme en modernisme. De presentatie biedt een nieuwe kijk op de collectie door het uitlichten van beeldbepalende verzamelaars, de rol van vrouwen en persoonlijke verhalen achter de werken. Daarnaast krijgt de grootste deelcollectie van het museum, bestaande uit werken op papier, meer aandacht.

>

Schaduwen op de Atlantische Oceaan

De tentoonstelling Schaduwen op de Atlantische Oceaan gaat over de impact van de koloniale geschiedenis op mensenlevens. Op zee en aan land, toen en nu. Eigentijdse kunst en video’s met persoonlijke verhalen laten je met andere ogen naar de museumcollectie kijken.

>

Het Dak Op! Over het veranderende daklandschap

Met de expositie ‘Het dak op! Over het veranderende daklandschap’ laat het ABC Architectuurcentrum zien dat daken – en met name platte daken – mogelijk uitkomst bieden en een belangrijke bijdrage kunnen leveren bij het verwezenlijken van de woningbouwopgave, de klimaatadaptatie en de energietransitie. Op de expositie wordt het daklandschap getoond als ‘nieuwe laag’ (ook wel ‘de vijfde gevel’ genoemd). Een laag die ruimte biedt voor de urgente stedelijke opgaven en tegelijkertijd een aantrekkelijke leefomgeving mogelijk maakt.

>

De Tweede Wereldoorlog en de voormalige Nederlandse koloniën

Na de succesvolle heropening van het Verzetsmuseum Amsterdam eind 2022, waarin de Tweede Wereldoorlog meer genuanceerd gepresenteerd wordt dan voorheen, werd het tijd ook de visie op de Nederlandse koloniale geschiedenis rond de Tweede Wereldoorlog te herzien. De vernieuwde permanente tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog en de voormalige Nederlandse koloniën wordt woensdag 2 oktober in het Verzetsmuseum Amsterdam door burgemeester Femke Halsema geopend en is vanaf de volgende dag voor het publiek te bezoeken.

>

Het Paradijs van de Arbeider: Tuindorpen en Tuinsteden

Van 11 oktober 2024 t/m 27 juli 2025 presenteert Museum Het Schip in Amsterdam de tentoonstelling Het Paradijs van de Arbeider: Tuindorpen en Tuinsteden. Met een kleurrijke verzameling films, tekeningen en objecten biedt de tentoonstelling een internationaal perspectief op de impact van groene stadsplanning, en op de kunstzinnige en architecturale pracht die de tuinstadbeweging voortbracht.

>

Bewaard voor de stad: 50 jaar schenken aan Museum Weesp

Museum Weesp viert zijn 50-jarig bestaan met een unieke jubileumtentoonstelling: Bewaard voor de stad: 50 jaar schenken aan Museum Weesp. Aan de hand van 50 weinig getoonde objecten en het vertellen van de grappige, mooie en ontroerende persoonlijke verhalen die hieraan verbonden zijn, zet Museum Weesp een onderbelicht deel van de eigen collectie in de spotlights.

>

Expositie EverGlaze door Roos op ten Berg

Een vernieuwende porseleintentoonstelling opent deze maand in Museum Weesp: EverGlaze. Het betekent het museale debuut van de jonge en talentvolle maker Roos op ten Berg (1999) en toont haar heel eigen en gedurfde bewerking van het eeuwenoude kwetsbare materiaal porselein, namelijk met een zandstraalmachine.

>

Laat liefde regeren – dolly bellefleur 35 jaar op de barricades

Op 28 oktober 2024 staat Dolly Bellefleur, alter ego van cabaretier, tekstdichter en regenboogactivist Ruud Douma, 35 jaar op de planken én op de barricades. Op haar geheel eigen wijze vraagt Dolly al 35 jaar aandacht voor mensenrechten in het algemeen, en de acceptatie van LHBT+ in het bijzonder. Een goede reden voor Verwey Museum Haarlem om feestelijk uit te pakken met een kleurrijke en urgente overzichtstentoonstelling en een zeer gevarieerd publieksprogramma vol inspirerende activiteiten.

>

Eye viert 750 jaar Amsterdam

Ter viering van het 750-jarig bestaan van Amsterdam vertoont Eye Filmmuseum een jaar lang iedere maand films die in Amsterdam spelen. Van pionierende VJ-beelden in de Amsterdamse club Mazzo en James Bond die aanbelt bij een huis op de Reguliersgracht tot het bevrijdende naakt van Blue Movie in de Bijlmer en de kraakrellen van de jaren zeventig en tachtig.

>

Arne Hendriks – Landschap als wonderkamer

In deze tentoonstelling in Museum Kranenburgh nodigt kunstenaar Arne Hendriks iedereen van harte uit om deel te nemen aan het landschappelijk debat en om verhalen met anderen te delen. De tentoonstelling is constant in ontwikkeling en Hendriks is elke dinsdag aanwezig om ideeën en dromen van bezoekers over de toekomst van de Egmondermeerpolder te verwerken in een wandvullende collage, als onderdeel van zijn artistiek onderzoek. Bezoek hem in zijn tentoonstelling annex studio en laat weten welke stem in het landschap voor jou belangrijk is.

>

Philip Hopman – Boer Boris!

Kinderboekenillustrator Philip Hopman neemt je in deze tentoonstelling mee naar de wereld van Boer Boris, het leukste boertje van Nederland.

>

Lara Schnitger – Stitch Witch

Het werk van kunstenaar en ecofeminist Lara Schnitger is speels, uitbundig, kleurrijk en humorvol. Tegelijkertijd bevat het serieuze, kritische statements over de positie van vrouwen, genderongelijkheid en seksuele onderdrukking in onze nog altijd sterk door mannen gedomineerde samenleving. Met plezier en ironie kaapt Schnitger stereotypen over vrouwen en vrouwelijkheid en zet ze in als geuzennaam: Proud Slut! Stitch Witch!

>

Sex: Jewish Positions

Waarom hebben we seks? Is het voor intimiteit, genot, of alleen om kinderen te krijgen? Is seksueel verlangen meer dan fysieke aantrekkingskracht? Hebben we recht op seksuele vrijheid? Sinds mensenheugenis worstelt de mensheid met dit soort vragen.

>

Bakens voor de Buurt: Over behoud en nevengebruik van kerkgebouwen

Op zondagmiddag 8 december wordt om 15.00 uur (inloop vanaf 14.45 uur) de ABC-expositie ‘Bakens voor de Buurt, Over behoud en nevengebruik van Kerkgebouwen’ geopend in De Doopsgezinde Kerk, Frankestraat 24 Haarlem door Floor Roduner, wethouder Monumenten gemeente Haarlem.

>

Vrouwen van Amsterdam – een ode

Zonder vrouwen zou Amsterdam niet kunnen bestaan. Hun aanwezigheid heeft de stad mogelijk gemaakt én gevormd. Maar in de geschiedenisboeken domineert het mannelijke perspectief. Daarom opent het Amsterdam Museum vanaf zaterdag 14 december 2024 de tentoonstelling Vrouwen van Amsterdam – een ode.

>

De kracht van kleur

Van 16 januari tot en met 25 mei 2025 presenteert het Van Gogh Museum De kracht van kleur, een presentatie die de bezoeker een verrassende blik biedt op kleurrijke tekeningen van 19de-eeuwse kunstenaars. De presentatie toont een selectie hoogtepunten uit de eigen collectie, werken die vanwege hun kwetsbaarheid zelden aan het publiek kunnen worden getoond. Enkele werken zijn zelfs nog nooit eerder te zien geweest.

>

De Zaansche Molen in beweging. Heden, verleden en toekomst

In 2025 viert De Zaansche Molen haar 100-jarig bestaan! Daarbij hoort een jubileumtentoonstelling, die onthult hoe Zaanse molens dankzij talloze inspanningen werden gered en hoe het vakmanschap wordt doorgegeven aan nieuwe generaties.

>

Henri Martin & Henri Le Sidaner

Van 22 januari tot en met 11 mei 2025 presenteert Singer Laren een bijzondere dubbeltentoonstelling waarin de werken van de bevriende Franse schilders Henri Martin (1860-1943) en Henri Le Sidaner (1862-1939) centraal staan. De tentoonstelling is een unieke samenwerking met de gerenommeerde Designstudio Kiki & Joost, die verantwoordelijk is voor de eigentijdse scenografie. Deze geeft bezoekers de mogelijkheid om zich volledig onder te dompelen in de idyllische en intieme wereld van de twee neo-impressionisten.

>

Kunst in de Grote Kerk

Verleden en toekomst komen samen in ‘Kunst in de Grote Kerk’: een bijzondere samenwerking tussen Heavens Hotel Hoorn en het Westfries Museum. Metershoge prints sieren de wanden van het betoverende hotel. Deze werken tonen historische Hoornse locaties, vastgelegd door beroemde meesters zoals Hendrick Cornelisz (1622), Isaac Ouwater (1784), Caspar van Wittel (1712) en Cornelis Springer (1885). Eeuwenoude kunst uit de befaamde collectie van het Westfries Museum krijgt hiermee een nieuw leven in een eigentijdse omgeving.

>

Huizen Groeit!

Als in 1967 Huizen wordt aangewezen als groeikern door het Rijk, gaat de grootschalige transformatie van het Gooise vissersdorp echt van start. In ruim twintig jaar zou Huizen meer dan verdubbelen in inwonertal. In de nieuwe expositie Huizen Groeit! staat dit belangrijke verhaal centraal.

>

Historisch café en tentoonstelling over het Brongebouw in Haarlem

Van 1894 tot 1932 heeft in het Haarlemse Frederikspark het ‘Wilhelmina Brongebouw’ gestaan. Aanvankelijk als kuuroord met een badhuis en drinkhal waarvoor het water werd aangevoerd vanuit een toevallig ontdekte bron in Vijfhuizen. Nadat rond 1900 de watertoevoer werd afgesloten, bleef het brongebouw in gebruik als cultureel centrum voor concerten en tentoonstellingen. Het water werd ook in flesjes op de markt gebracht als Hollandia-bronwater.

>

Plastic op Drift

Een wandeling over het strand van Zandvoort onthult zowel de schoonheid van de kust als de sporen van vervuiling die de zee meebrengt: plastic doppen, flessen en visnetten. Van 31 januari tot en met 31 mei 2025 onderzoekt de tentoonstelling ‘Plastic op drift’ deze vervuiling en stelt kritische vragen: wat gebeurt er eigenlijk? Is er nog tijd om verandering te brengen? Hoe kunnen we aangespoeld plastic omzetten in kunst, duurzame materialen en uiteindelijk erfgoed?

>

TIME in FASHION: mode toen en nu

Van 1 februari t/m 1 juni 2025 presenteert het Westfries Museum in Hoorn de tentoonstelling ‘TIME in FASHION’. Drie kunstzinnige ontwerpers staan centraal: modedesigner Sepehr Maghsoudi, kostuumontwerper Rien Bekkers en papierkunstenares Asya Kozina. Hun kleurrijke kostuums en extravagante papieren pruiken vullen het gehele monumentale museum en nemen de bezoeker mee op een reis door tijd en mode. De tentoonstelling verbindt 17e-eeuwse elitekleding met hedendaagse ontwerpen die een tegenbeweging vormen tegen fast fashion. Elk van de drie ontwerpers geeft een unieke kijk op de relatie tussen mode en tijd.

>

Natuurlijk Haarlem & omgeving – Antoon Erftemeijer en Otto Schilling

Mooie natuur is soms dichterbij dan je denkt. Zeker Haarlem en omgeving hebben wat dat betreft veel te bieden. Kunstschilders Antoon Erftemeijer (1954) en Otto Schilling (1953) verkenden jarenlang deze opvallend groene leefomgeving en schilderden er vol toewijding talloze impressies: op landgoederen en in duingebieden, in stadsparken en hofjes, en zelfs op bomenrijke begraafplaatsen. Hun werken vormen een lofzang op een uniek stuk Nederland. Een gebied waarin de natuur nog alle kansen heeft, en die deze hopelijk ook in de toekomst zal behouden.

>

Green Paradise Amsterdam

In februari 2025 presenteert Museum Het Schip in samenwerking met Cultuurpark Westergas de pop-uptentoonstelling Green Paradise Amsterdam in het Meterhuisje in het Westerpark.

>

Flower Art Museum toont werk van Poolse kunstenaars in Polska Pasja

Het Flower Art Museum in Aalsmeer presenteert vanaf 2 februari de nieuwe tentoonstelling Polska Pasja / Poolse Passie. Negen kunstenaars met een Pools-Nederlandse achtergrond laten met zeer uiteenlopende technieken zien hoe de natuur hen inspireert. Het werk is een boeiende mix van Poolse en westerse invloeden.

>

Haarlemse kinderen brengen hun familiegeschiedenis tot leven in het Noord-Hollands Archief

Op 13 februari is de feestelijke opening van de tentoonstelling ‘De leeuw en het pistachenootje. Familiegeschiedenis door de ogen van Haarlemse kinderen’ in het Noord-Hollands Archief, in de Janskerk. Het is het resultaat van het inclusieve leerprogramma Ancestors UnKnown, waarin kinderen op zoek zijn gegaan naar hun familiegeschiedenis.

>

Animal Therapy: De mens en zijn dierlijke muze

De expositie ‘Animal Therapy – De mens en zijn dierlijke muze’ in Museum van de Geest toont een exclusieve verzameling kunstwerken waarin de bijzondere relatie tussen mens en dier centraal staat. Voor het eerst wordt werk van de populaire Britse illustrator Louis Wain in Nederland tentoongesteld. Zijn iconische kattenschilderijen maakten hem wereldberoemd. Uiteraard is er ook werk uit de Outsider Art Collectie van het museum te zien.

>

(T)huisloos in de stad – Verhalen van de straat

Hoewel de groep dak- en thuislozen al jaren toeneemt, blijft het een groep mensen waar snel overheen wordt gekeken en waarvan de verhalen vaak onbekend blijven. Met Collecting the City #5: (T)huisloos in de stad – Verhalen van de straat vertelt het Amsterdam Museum persoonlijke verhalen van mensen die dak- of thuisloosheid ervaren, over wat zij hebben meegemaakt en hoe we in de stad omgaan met deze groep Amsterdammers.

>

Tentoonstelling over sociale inpact van poëzie in Wereldmuseum

Poëzie heeft binnen de samenlevingen in West-Azië en Noord-Afrika grote maatschappelijke invloed. Dwars door sociale klassen, landsgrenzen en taalgrenzen heen worden gedichten door miljoenen mensen uit het hoofd gekend en voorgedragen. Ze zijn een vorm van individuele én gezamenlijke expressie, ze hebben grote verbindingskracht en maatschappelijke invloed. En waar de ene een uitdrukking van vreugde of romantiek is, is de andere de motor achter een massaprotest of betoog voor de vrijheid.

>

Kosmos

In Kosmos gaat hedendaagse kunst in dialoog met wetenschap uit de 18de en 19de eeuw op een manier zoals je dat nooit eerder bij Teylers Museum zag. In de historische zalen komen oud en nieuw, en kunst en wetenschap samen. Kosmos laat zien dat verbeeldingskracht een onmisbaar ingrediënt is voor kunstenaars én wetenschappers om het universum beter te kunnen begrijpen.

>

(T)huisloos in de stad

Voor veel mensen is Amsterdam een thuis. Toch hebben lang niet alle Amsterdammers een dak boven hun hoofd. Maar liefst 17.000 mensen in de stad zijn dak- of thuisloos – meer dan ooit tevoren. Thuisloze mensen hebben geen vaste verblijfplaats: ze reizen van bank naar bank, van een vriend naar een familielid naar een kennis. Voor dakloze mensen is die mogelijkheid er niet: zij moeten hun plek op straat vinden. In deze tentoonstelling staan de persoonlijke verhalen van mensen die dak- of thuisloosheid ervaren centraal.

>

Tot later, Texel in 2075

Vanaf 14 februari kunnen bezoekers van Ecomare een kijkje nemen in de toekomst van Texel. Gisteren is er namelijk de nieuwe tijdelijke tentoonstelling Tot later, Texel in 2075 geopend. Deze tentoonstelling, die twee jaar blijft staan, geeft naast feiten ook keuzes die de toekomst van het eiland kunnen bepalen. Kinderen in de basisschoolleeftijd openden de tentoonstelling.

>

Revoir Paris. Parijs door de lens van de gebroeders Séeberger (1900-1907)

Huis Marseille toont in deze tentoonstelling een selectie van 72 originele afdrukken op groot formaat van de succesvolle Franse amateurfotografen de gebroeders Séeberger (Séeberger frères). De foto’s werden gemaakt ter gelegenheid van de vier fotografiewedstrijden die begin 20ste eeuw werden georganiseerd door de stad Parijs en zijn afkomstig uit het Musée Carnavalet. Zestien afdrukken die naar Huis Marseille afreizen, werden in 2017 herontdekt op de zolder van het Parijse museum.

>

Eerste solotentoonstelling van Ilona Plaum in Huis Marseille

Op 15 februari 2025 opent in Huis Marseille ‘Presence’, de eerste institutionele solotentoonstelling van de Nederlandse kunstenaar Ilona Plaum. Voor deze tentoonstelling pakken het museum en Plaum groots uit: er zullen veertig werken te zien zijn, deels uit de collectie van Huis Marseille, deels bestaand werk en deels nieuw werk dat speciaal voor de tentoonstelling is gemaakt.

>

Formafantasma – Oltre Terra

Het Stedelijk presenteert de tentoonstelling Oltre Terra, een onderzoeksproject van designstudio Formafantasma over de geschiedenis, ecologie en wereldwijde impact van wolproductie. Mensen hebben de evolutie van schapen sterk beïnvloed, maar schapen hebben ook bijgedragen aan de menselijke geschiedenis. Oltre Terra brengt materialen, objecten en ambachten samen tot een multidisciplinaire kijkervaring.

>

Het Hollandse Huishouden

In het Museum van de 20e Eeuw is een nieuwe tentoonstelling te zien: “Het Hollandse Huishouden”. Ook is dan een nieuwe LEGO expositie te ontdekken die met de titel “LEGO in het Museum” in twee zalen opgesteld staat. “Het Hollandse Huishouden” toont hoe men in de vorige eeuw de was en vaat deed, eten kookte en bewaarde, en het huis schoon hield. Producten van Hollandse fabrikanten als Tomado, Mepal, Brabantia, Philips, Inventum, Mosa, Edy, BK, DRU, Pede, Daalderop en Gero/Sola zijn ruim vertegenwoordigd.

>

Lezingenreeks Promovendi op het podium keert terug in 2025

Na een succesvolle eerste editie in 2024 keert de lezingenreeks Promovendi op het Podium in 2025 terug in het Verzetsmuseum. Historici van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies delen verrassende inzichten uit recent onderzoek en brengen onderbelichte verhalen uit de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en de dekolonisatie tot leven.

>

LEGO bouwen in bezoekerscentrum Bruggen & Kademuren

Amsterdamse bruggen nabouwen van LEGO? En je laten inspireren door een echte LEGO Master? Dat kan op 19 februari en 23 april tijdens de Legodagen in het Bezoekerscentrum Bruggen en Kademuren, Achtergracht 20 in Amsterdam. Deelname is gratis.

>