Activiteiten

Lezingen: behangselschilder Willem Uppink (1767-1849)

In het kader van het twintigjarig bestaan als woonhuismuseum organiseert het Honig Breethuis te Zaandijk in samenwerking met Huis de Visscher in Amsterdam en de bewoners van het pand Lagedijk 110 een cyclus van zeven lezingen rondom de Amsterdamse behangselschilder Willem Uppink (1767-1849).

>

Lezingenserie: Helden & Schurken

Voor de veertiende keer organiseren Verzetsmuseum Amsterdam, Historisch Nieuwsblad, NIOD en de VPRO de serie Helden & Schurken. In 2020 is, in het kader van 75 jaar bevrijding, het thema ‘Bevrijd, en toen…’, over de rechteloze periode vlak na de oorlog.

>

Expositie: Beemstermolen. Toptechniek van wereldformaat

In de nieuwe tentoonstelling ‘Beemstermolen. Toptechniek van wereldformaat’ in het Huis van Hilde worden archeologische vondsten uit De Beemster gepresenteerd en kaarten en tekeningen van de Provinciale Atlas Noord-Holland over dit gebied.

>

Dinomakers in het Teylers Museum

We weten nog steeds niet hoe de dino’s van 66 miljoen geleden er precies uitzagen, maar het Haarlemse Teylers Museum probeert er met de tentoonstelling Dinomakers een antwoord op te geven. De tentoonstelling is van 31 januari t/m 1 juni 2020 te zien.

>

In the picture: portretten van 1850 tot 1920

Het kunstenaarsportret: een portret van én door een kunstenaar. Met ‘In the Picture. Kunstenaarsportretten’ staat het Van Gogh Museum voor het eerst in een tentoonstelling stil bij dit genre.

>

Lentekriebels in Galerie Wijdemeren

De winter blijft nogal uit in Nederland en de stormen doen eigenlijk meer aan de herfst denken (bah!). Daarom heeft Galerie Wijdemeren besloten om de lente maar naar zich toe te halen.

>

Stadsarchief belicht twee kanten van de oorlog

Het Amsterdamse Stadsarchief wijdt deze maand een expositie aan twee uitersten in de Tweede Wereldoorlog: de verzetsdaden van Gerrit van der Veen en de collaboratie van de Duitsgezinde familie Heinrich.

>

Huizer Museum viert 25e verjaardag

Het Huizer Museum bestaat 25 jaar en dat is reden voor een feestje! Al sinds 26 april 1995 kan men in het bijzondere pand aan de Achterbaan terecht om meer te leren over het erfgoed van Huizen. Het jubileumjaar wordt de komende twee maanden goed gevierd met een scala aan activiteiten.

>

Bezoek Forteiland IJmuiden

Tijdens een aantal publieksdagen wordt Fort IJmuiden, het grootste fort uit de Stelling van Amsterdam, opengesteld. Kruip door de donkere gangen, bekijk het oorlogshospitaal of bezoek het wapen- en munitiemuseum. Plezier gegarandeerd!

>

75 jaar vrijheid: verhalen om nooit te vergeten

In het kader van ‘75 jaar vrijheid’ gaat Stedelijk Museum Alkmaar in de regio op zoek naar objecten uit de oorlog met een verhaal om nooit te vergeten. Deze objecten en verhalen worden verzameld door basisschoolleerlingen, in samenwerking met het project ‘Oorlog in mijn buurt’.

>

65 jaar Bloemenmeisjes in Museum Haarlem

In 2020 bestaan ze 65 jaar: de Haarlemse Bloemenmeisjes, symbool voor de Haarlemse gastvrijheid. Museum Haarlem wijdt er dit voorjaar een tentoonstelling aan.

>

Frans Hals Museum in bloei

Elk voorjaar staat het Haarlemse Frans Hals Museum letterlijk in bloei. Zalen met oude meesters en hedendaagse kunst worden voorzien van overweldigende bloemcreaties in de mooiste design- en historische vazen uit de collectie, aangevuld met bruiklenen. Out of the Box is in 2020 het thema.

>

Tulpomania wandeling

Ontdek stad, tulp en de 17e eeuw tijdens de Tulpomania tour door Haarlem. Er zijn ook verschillende arrangementen beschikbaar, waarmee je een verblijf in Haarlem kunt combineren met bijvoorbeeld een bezoekje aan De Keukenhof.

>

Beleef de wereld van Comenius in het Comenius Museum

Na een verbouwing van vier maanden heeft het Comenius Museum een nieuwe vaste tentoonstelling ‘Mundus Comenii’ (De Wereld van Comenius). Deze tentoonstelling geeft inzicht in alle aspecten van het leven en werk van Jan Amos Comenius en zijn tijd.

>

Symposium Adel & Reformaties in de Lage Landen

Wat was de rol van de adel in de Nederlanden tijdens de religieuze reformaties in de lange zestiende eeuw? Klopt de klassieke interpretatie van een katholieke, Spaansgezinde factie aan de ene kant en protestantse rebellen aan de andere? Of is het tijd voor herziening? Deze en andere vragen staan centraal tijdens het symposium Adel & Reformaties in de Lage Landen, 1450-1650, georganiseerd door de Werkgroep Adelsgeschiedenis en het Amsterdam Centre for Religious History. Het symposium zal plaatsvinden op vrijdag 3 april 2020 aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

>

De Oud Zandvoort Wandeling

Iedere eerste zaterdag van de maand organiseert het Zandvoorts Museum de Oud Zandvoort Wandeling. De wandeling wordt gegeven door de Zandvoort kenner bij uitstek, Freek Veldwisch. De volgende editie vindt plaats op 4 april.

>

Expositie toont herinneringen van overlevende Holocaust

Na tien jaar een expositie opnieuw tonen doe je niet zomaar. Maar 75 jaar na de Bevrijding staat het Museum van de 20e Eeuw bewust weer stil bij de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog. Rob Cohen overleefde meerdere concentratiekampen, zweeg er lang over, schreef uiteindelijk een boek en ging lezingen op scholen geven. Zijn verhaal laat het museum weer zien én horen. Via de AudioTour vertelt de vorig jaar op 94-jarige leeftijd overleden Rob Cohen zijn ervaringen.

>

Rondleiding over buitenplaats Beeckestijn

Tijdens een wandeling van anderhalf uur neemt een gids je mee door het hoofdhuis en langs de verschillende tuinstijlen. De rondleiding volgt de voetsporen van de bewoners van weleer én leidt je langs hoogtepunten uit de cultuurgeschiedenis van deze bijzondere buitenplaats, zoals de slangenmuren met leifruit en de onlangs opnieuw aangeplante bloemenwaaier.

>

Kijken op Fort Kijkuit

Samen met de fortengids wandel je over het fortterrein en hoor je alles over de bijzondere geschiedenis van deze plek. Op het terrein staan drie gebouwen die samen Fort Kijkuit vormen. Onder begeleiding van de gids krijg je een uniek kijkje in wachthuis; het gebouw waarin nu de boswachters werken.

>

Historische wandeling: 200 jaar Uithoorn

Het is nu 200 jaar dat Thamen en Uithoorn werden samengevoegd tot één gemeente. Gelegen aan de Amstel. Op de grens van Noord-Holland met Zuid-Holland en Utrecht. Reden voor het Wandelcentrum van atletiekclub AKU om wandelingen uit te zetten door de historie van de hele gemeente. Op zondag 5 april 2020 en met als startplaats de bierbrouwerij De Schans in een van de oudst bewaard gebleven panden van het dorp.

>

Oorlogstentoonstelling in de Grote Kerk Beverwijk

In het kader van 75 jaar bevrijding heeft de Grote Kerk Beverwijk een tentoonstelling samengesteld over de Europese oorlogen van de twintigste eeuw. De expositie zal op 7 april te zien zijn.

>

Biertentoonstelling in het Amsterdam Museum

Het Amsterdam Museum presenteert vanaf medio april een tentoonstelling over bier, al eeuwenlang de brandstof van Amsterdam. Veel Amsterdamse burgemeesters waren brouwers, brouwerijen als Heineken zijn er ooit begonnen en vandaag de dag telt de stad maar liefst 45 bierbrouwerijen. In ‘Bier. Amsterdam, stad van bier en brouwers’ komt de bezoeker alles te weten over de hoofdstedelijke biergeschiedenis. Bezoekers kunnen na afloop in het museumcafé genieten van een speciaal Amsterdam Museum-biertje.

>

Rondleiding over landgoed Nijenburg

Nijenburg is één van de best bewaarde landgoederen in de provincie Noord-Holland. Het hart van het landgoed is het prachtige huis met parktuinen, die dankzij de inzet van vrijwilligers zo mooi blijven.

>

Tentoonstelling over Assendelft-Noord

Het Historisch Genootschap Assendelft houdt haar jaardagen in het weekeinde van 18 en 19 april 2020 met haar jaarlijkse tentoonstelling. .

>

Historische wandeling: Cruysbergen en Gijzenveen

Op zondagochtend 19 april wordt een wandeling door het gebied Cruysbergen en Gijzenveen verzorgd door natuurgidsen van het IVN Gooi en Omstreken. Thema is ‘Het ontstaan van Nederland en het Gooi’.

>

Hemelbestormers in de Grote Kerk Naarden

Wie altijd al eens de vestingstad Naarden van boven wilde bekijken, heeft geluk. Dit voorjaar wordt het dak van de Grote Kerk Naarden gerestaureerd en is er een heuse publiekssteiger aangelegd om van het uitzicht te kunnen genieten. Het evenement Hemelbestormers is vanaf 27 april open voor publiek.

>

Bevrijding in Bovenkarspel, Grootebroek en Lutjebroek

In de maand mei én op 1 juni zal een reizende tentoonstelling de dorpen Bovenkarspel, Grootebroek en Lutjebroek aandoen. De tentoonstelling is tot stand gekomen door een samenwerking tussen historische vereniging Oud Stede Broec en het Westfries Genootschap.

>

Alkmaars Historisch Café: collectie Paul Rijkens

Paul Rijkens, de grote man achter Unilever, bracht een geweldige collectie eigentijdse kunst bij elkaar. Je leert alles over Wiegman, De Smet en Sluijters tijdens deze lezing in het Stedelijk Museum Alkmaar.

>

Dag van het Kasteel

Bezoek op Tweede Pinksterdag, 1 juni 2020, de 13e editie van Dag van het Kasteel volledig online. Het thema is dit jaar Bezet & Bevrijd: kastelen en buitenplaatsen in de Tweede Wereldoorlog. Ontdek de onbelichte verhalen van de aangesloten kastelen en buitenplaatsen!

>

Hildo Krop Tour door Amsterdam-Zuid

De Hildo Krop tour leert u alles over de gevelbeelden in Amsterdam Zuid. Stadsbeeldhouwer Hildo Krop staat centraal, maar ook zijn tijdgenoten komen uitgebreid aan de orde in deze anderhalf uur durende wandeling door de stad.

>

Aalsmeer Flower Festival

Van 19 tot en met 24 juni wordt de zevende editie van Aalsmeer Flower Festival gehouden. Het evenement is uitgebreid van twee naar zes dagen en biedt tal van bezienswaardigheden en activiteiten met bloemen in de hoofdrol. Het thema van dit jaar is ‘Flowers & Fashion’.

>

Historisch Weekend Den Helder

In 2020 wordt er vanzelfsprekend in het laatste weekeinde van juni weer een Historisch Weekend Den Helder georganiseerd! Het evenement is op zaterdag 27 en zondag 28 juni 2020 op het prachtige terrein van de Oude Rijkswerf Willemsoord in Den Helder.

>

Allart van Everdingen 400 jaar!

Ter gelegenheid van het 400ste geboortejaar van deze vernieuwende meester organiseert Stedelijk Museum Alkmaar van 26 september 2020 t/m 24 januari 2021 de eerste overzichtstentoonstelling van diens gevarieerde oeuvre.

>

Beklemmend en Bevrijdend: 75 jaar bevrijding in De Rijp

In 2020 is het 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog ten einde liep. Hoe is die oorlog verlopen in en rond het Schermereiland, de Schermer en Starnmeer? Maar ook hoe werd de bevrijding gevierd? In Museum In ’t Houten Huis gaat vanaf 20 december tot en met 5 mei een tentoonstelling van start onder de titel ‘Beklemmend en Bevrijdend’.

>