Activiteiten

Tentoonstelling: Amsterdam Havenstad

De tentoonstelling Amsterdam havenstad laat de eeuwenoude relatie tussen de haven en de stad zien, vanaf het moment dat een dam in de Amstel werd aangelegd tot in de toekomst.

>

Kees de Muis in Zandvoort

In het Zandvoorts Museum is er gesloopt, getimmerd en geschilderd en dat alles voor de komst van Kees de Muis en zijn vriendinnetje Julia op 12 december.

>

Ambacht aan de wand

Bomen, bloemen, vogels: in de achttiende eeuw was het mode om kamers te decoreren met op behang geschilderde landschappen. Het Westfries Museum geeft met de tentoonstelling ‘Ambacht aan de wand, de betovering van beschilderd behang’ de verbeelding de ruimte. Met monumentale, handbeschilderde behangsels uit de achttiende eeuw en met nieuw werk van Snijder&CO die het ambacht van het behangschilderen nieuw leven inblazen. Deze betoverende expositie is verlengd tot en met 23 januari 2022.

>

Romanovs in de ban van de ridders

Ruim 250 objecten uit de Europese middeleeuwse kunstcollectie en het Arsenaal van de Hermitage St.-Petersburg, voor het eerst samen in Nederland, vertellen over de middeleeuwen, met ridders en jonkvrouwen, hoofse liefde en toernooien, en de revival daarvan aan het hof van de tsaren. Met topstukken uit de collecties, zoals het fenomenale drieluik ‘De aanbidding der wijzen’ van Hugo van der Goes, een heuse ‘Tuin der Lusten’ uit de school van Jeroen Bosch en prachtige objecten van het middeleeuwse Limoges-email. En een complete ridderzaal met opgestelde originele harnassen, een steekspel te paard en een ridderslag. Voor kinderen is er de Grand Art Game, de #tour met Tim Hofman én een Lego-expositie.

>

De Gouden Koets in het Amsterdam Museum

Op vrijdag 18 juni opent in het Amsterdam Museum de tentoonstelling De Gouden Koets. Na een restauratie van ruim vijf jaar is de Gouden Koets voor het eerst weer voor publiek te zien. Het rijtuig wordt tot en met februari 2022 in bruikleen gegeven aan het Amsterdam Museum. Daarmee keert de koets tijdelijk terug naar de stad die hem in 1898 aan koningin Wilhelmina schonk, Amsterdam.

>

Met een koffer vol naar Brooklyn

Aan de hand van archiefstukken en foto’s word je meegenomen in de geschiedenis van vier eeuwen Nederlandse cultuur in Amerika. De tentoonstelling zit daarnaast boordevol interactieve en educatieve elementen. Zo is er een ladekast met opdrachten, zoekplaatjes, een lichtbak waarmee je je naam in oud-Nederlands schrift kan schrijven én een koffer waarin je kan laten zien wat jij zou meenemen op reis naar Amerika. Bezoek aan de tentoonstelling is gratis en kan zonder afspraak van maandag t/m vrijdag van 10.00 – 16.00 uur. In de zomervakantie is de tentoonstelling ook op zaterdag geopend en vindt er elke week een activiteit plaats.

>

Who is she? Portretten vertellen

In locatie Hal van het Frans Hals Museum is vanaf 25 juni 2021 tot en met 2 januari 2022 de tentoonstelling ‘Who is she? Portretten vertellen’ te zien.

>

Waterlinie Kunstroutes

De Hollandse Waterlinies zitten vol geheimen. Met de Waterlinie Kunstroutes zijn verschillende vormen van kunst en cultuur in de buurt van de Stelling van Amsterdam aan elkaar verbonden om je te laten kennismaken met het gebied. Trek je wandelschoenen aan of stap op de fiets!

>

Vogelpracht

Stap binnen in een bonte volière, ontdek de mooiste vogelafbeeldingen uit de collectie van Teylers Museum en ga op zoek naar de verschillen tussen de vogelwereld vroeger en nu.

>

Slot Zuylen en Slavernij

Slot Zuylen werd rond 1750 verbouwd met geld dat werd verdiend in koloniale handel en slavernij. De tentoonstelling onderzoekt de betrokkenheid van haar bewoners in het koloniale verleden. Ook opent Slot Zuylen haar deuren voor de krachtige verhalen van mensen van kleur.

>

Creatieve workshop: portrettekenen

Niets zo leuk om creatief aan de slag te gaan in de Teekenschool van het Rijksmuseum. Volg een workshop portrettekenen, leer bloemen fotograferen of doe mee met de online workshop ‘Teken een leeuw’. Genoeg te doen!

>

Creatieve workshop: bloemen in blauwdruk

Niets zo leuk om creatief aan de slag te gaan in de Teekenschool van het Rijksmuseum. Volg een workshop portrettekenen, leer bloemen fotograferen of doe mee met de online workshop ‘Teken een leeuw’. Genoeg te doen!

>

Thuis in de stad: 100 jaar Tuindorp Oostzaan

100 jaar geleden kregen de eerste bewoners de sleutel van hun gloednieuwe huis in Tuindorp Oostzaan. Het eerste echte tuindorp van Amsterdam, gebouwd om arbeidersgezinnen licht, lucht en ruimte te bieden en een fatsoenlijke woning. Vlakbij de scheepswerven, ver van de binnenstad, midden in een polder aan de noordkant van het IJ.

>

Expositie ‘Tewerkgesteld in het Amsterdamse Bos’

In het kader van 75 jaar bevrijding toont het Amsterdamse Bos van 2 september 2021 tot en met 3 april 2022 in de Boswinkel de expositie Tewerkgesteld in het Amsterdamse Bos – Joodse werkkampen in en rond Amsterdam 1941 – 1944. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren in het Bos speciale werkkampen voor joodse mannen, die daar verplicht tewerk werden gesteld. Hun tragische geschiedenis wordt nu voor het eerst uitgebreid belicht.

>

Leer van Vis

Ontdek de verrassende en duurzame toepassingen van vissenhuid in de reizende tentoonstelling Leer van vis. Vissenhuid – een restproduct van de visserij – is opvallend ruw en sterk. Daarom wordt het al zo’n 2000 jaar verwerkt in talloze sier- en gebruiksvoorwerpen. Denk aan kleding, tassen, messenheften, bekleding van sabels en bijvoorbeeld moderne kunstuitingen. Verbaas je én steek iets op over de talloze toepassingen van vissenleer!

>

Sweelinck: Stadsmusicus van Amsterdam

Componist Jan Pieterszoon Sweelinck was stadsmusicus, leermeester op orgel en klavecimbel en grootmeester van de polyfonie, de meerstemmige muziek. Hij wordt gezien als de grootste componist uit de geschiedenis van Nederland en speelde een centrale rol in het Amsterdamse muziekleven. In oktober van dit jaar is het 400 jaar geleden dat Sweelinck overleed. Het Stadsarchief Amsterdam eert hem met de tentoonstelling ‘Sweelinck, Stadsmusicus van Amsterdam, 1621-2021’. Ook vinden vier concerten van het Sweelinck Festival plaats in het Stadsarchief.

>

Adriaan Koerbagh (1633-1669). Eerherstel voor een Dwarse Denker

Tot en met 19 december is de tentoonstelling ‘Adriaan Koerbagh (1633-1669). Eerherstel voor een Dwarse Denker’ te bezoeken in de Embassy of the Free Mind. De tentoonstelling, een initiatief van Vereniging Het Spinozahuis in Rijnsburg, was daar in de herfst van 2019 te zien en reisde daarna door naar het Elisabeth Weeshuis Museum in Culemborg in de herfst van 2020. Nu is de tentoonstelling in Koerbaghs geboortestad Amsterdam.

>

Maison Amsterdam: De stad, de mode en de vrijheid

De Nieuwe Kerk presenteert samen met het Amsterdam Museum de langverwachte modetentoonstelling: MAISON AMSTERDAM. Ruim zes maanden lang wordt de eeuwenoude kerk omgetoverd tot ‘s lands grootste modehuis.

>

Allart van Everdingen (1621-1675). Het ruige landschap

Vanaf 18 september is in Stedelijk Museum Alkmaar de allereerste overzichtstentoonstelling van het werk van Allart van Everdingen (1621-1675), eerste schilder van het ruige Scandinavische landschap, te zien. Deze veelzijdige kunstenaar werd precies vierhonderd jaar geleden in Alkmaar geboren, reisde als jongeman door Noorwegen, en woonde de rest van zijn leven in Haarlem en Amsterdam. Hij was de jongere broer van de schilder Caesar van Everdingen (1616/1617-1678), aan wie Stedelijk Museum Alkmaar in 2016-2017 een succesvolle tentoonstelling wijdde. De tentoonstelling laat het beste uit Allarts rijke en gevarieerde oeuvre zien, dankzij bijzondere bruiklenen uit musea als het Mauritshuis, het Rijksmuseum, de Alte Pinakotek München, het Montreal Museum of Fine Arts en (inter)nationale particuliere collecties.

>

De botanisch tekenaar is een pietje-precies.

Museum ‘Sow to Grow’ in Enkhuizen realiseert, in samenwerking met de ‘Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland’, een unieke expositie met o.a. afbeeldingen van ‘Bloeiende groenten en Eetbare bloemen’. Kenmerk van een botanische tekening of schildering van een plant is de gedetailleerde en wetenschappelijk verantwoorde weergave van die plant of delen ervan, met aandacht voor de specifieke kenmerken, die de plant van andere onderscheidt.

>

De Gedekte Tafel in Kennemerland

Van 26 september 2021 tot en met 2 januari 2022 toont Museum Kennemerland de tentoonstelling ‘De Gedekte Tafel’. De tentoonstelling geeft een kijkje in de eetcultuur door de eeuwen heen. Er zijn opstellingen van en informatie over objecten uit vervlogen eeuwen tot heden van de drie hoofdmaaltijden: ontbijt, lunch en diner. Daarnaast van andere rustmomenten op de dag zoals het thee- en koffiedrinken, bijzondere gelegenheden zoals rouw, trouw en geboorte en er zijn kookboeken en bijzondere hulpmiddelen uit de keuken. De objecten komen uit de eigen collectie aangevuld met bruiklenen van particulieren. Tevens is er in de hal nog een verrassend element toegevoegd.

>

Ridders van de molen, een ode aan het molenaarsambacht

In 2017 is het vak molenaar door UNESCO officieel erkend als immaterieel erfgoed. Molenaars van De Zaansche Molen houden het ambacht met liefde en doorzettingsvermogen in stand en staan zo in een eeuwenoude traditie. Hun kennis en deskundigheid is van onschatbare waarde. Om de molenaar te eren werd de fototentoonstelling ‘Ridders van de molen’ geopend in het Molenmuseum. Tegelijkertijd verscheen het gelijknamige fotoboek, gemaakt door de jonge fotograaf Jeroen Nieuwhuis van NEW DAY studio.

>

Willem van de Velde & Zoon

Het Scheepvaartmuseum presenteert van 1 oktober 2021 t/m 27 maart 2022 een overzichtstentoonstelling van de kunstenaars Willem van de Velde de Oude en zijn zoon Willem van de Velde de Jonge. Zij behoren tot de absolute top van de 17de-eeuwse zeeschilderkunst. De tentoonstelling Willem van de Velde & Zoon belicht het familiebedrijf van de Van de Veldes, hun oog voor detail en sfeer, grote vakmanschap en het ‘oorlogscorrespondentschap’ van vader Willem.

>

Vaarwel – Landschap van gedachten

Marisca Voskamp en André van Noord waren als geliefden én als kunstenaars onlosmakelijk met elkaar verbonden. Deze indrukwekkende tentoonstelling is een terugblik op hun leven samen – en met hun gezin – in de Zaanse Polder en omhelst een stroom van beelden, foto’s, films en impressies van het leven dat ze leidden.

>

Vergeet me niet

Zie je mij? En hoe zie je me dan? Machtige keizers, flamboyante aristocraten en welgestelde burgers. Steeds meer mensen lieten zich in de 15de en 16de eeuw vereeuwigen. De tentoonstelling ‘Vergeet me niet’ in het Rijksmuseum is de ‘must see’ van dit najaar. Kijk in de ogen van de geportretteerden en ontdek hoe zij herinnerd wilden worden.

>

Luther & Oranje

De geschiedenis van Het Huis van Oranje-Nassau is sterk verbonden met de vroegere Nederlands Hervormde Kerk, waarin het gedachtegoed van Johannes Calvijn de hoofdrol speelt. Toch moet de invloed van Maarten Luther niet onderschat worden. Al vanaf Willem van Oranje, zoon van lutherse ouders, zijn er lutheranen aan het hof te vinden.

>

Kunstlezingen in Brink Obdam

Kunsthistoricus Martijn Pieters verzorgt op 7 oktober, 18 november en 16 december weer uiterst boeiende lezingen in Sociaal-Cultureel Centrum De Brink in Obdam. Alle drie de lezingen die Pieters komt geven, vinden plaats op donderdagavond van 20.00 tot 22.00 uur (de Schilderwerken De Boer zaal is open vanaf 19.30 uur).

>

Nieuwe expositie in provinciehuis: On-bepaald

De nieuwe Dreefexpositie ‘On-bepaald’ is van 8 oktober t/m 24 december 2021 te zien in Paviljoen Welgelegen in Haarlem. De tentoonstelling is gratis te bezoeken.

>

De aardappeleters: misser of meesterwerk?

De tijdelijke tentoonstelling ‘De aardappeleters: misser of meesterwerk?’ in het Van Gogh Museum is geheel gewijd aan het bekende werk dat Vincent van Gogh in 1885 maakte toen hij in Brabant woonde. Hoe ging Vincent eigenlijk te werk? Wat wilde hij ermee bereiken? En…, is hij daarin geslaagd? De schilderijen, studies, schetsen en brieven vertellen een verhaal over ambitie, doorzetten en kritiek. Kom langs en vorm je eigen mening. Wat zie jij? Een misser of een meesterwerk?

>

Ode aan het Noord-Hollandse Landschap

In 2021 brengen we een ode aan het Nederlandse landschap. Het Purmerends Museum sluit zich bij het landelijke themajaar Ode aan het Nederlandse landschap aan met de tentoonstelling Ode aan het Noord-Hollandse landschap. Voor deze tentoonstelling riepen we inwoners uit Purmerend, De Beemster en omliggende gemeenten op om een zelfgemaakt landschap in te dienen. Ruim 80 (amateur)kunstenaars zonden werk in.

>

IJmuiden van badplaats tot cruiseport

Deze tentoonstelling in het Zee- en Havenmuseum laat zien dat al vanaf begin 1900 IJmuiden de ambitie had een mondaine badplaats van allure te worden waar toeristen uit het hele land en ver daarbuiten naar toe zouden komen.

>

125 jaar papier maken in Velsen Noord

In 1896 begon de firma Van Gelder en Zonen met de papierproductie in Velsen. Eén van de eerste grote fabrieken aan het Noordzeekanaal. Het Zee- en Havenmuseum staat hierbij stil met een speciale tentoonstelling in de loodsenzaal en daaraan gekoppeld een aantal workshops ‘papier maken’.

>

Streekdracht, van kust tot kust

Museum In ’t Houten Huis heeft een tentoonstelling over diverse Noord-Hollandse streekdrachten opgezet. Op geheel eigentijdse wijze worden streekdrachten en op streekdrachten geïnspireerde kledingstukken van vissers, agrariërs en kooplieden gepresenteerd. Vanuit het heden wordt er teruggeblikt op het verleden. Na de opening door burgemeester A.M.C.G. (Anja) Schouten van Alkmaar zijn de streekdrachten vanaf 12 oktober tot 24 april te bewonderen in Museum In ’t Houten Huis in De Rijp.

>

Thuis bij Jordaens

Vanaf 15 oktober presenteert het Frans Hals Museum in samenwerking met The Phoebus Foundation de tentoonstelling ‘Thuis bij Jordaens’: de eerste monografische tentoonstelling van de Antwerpse meester Jacob Jordaens in Nederland. Jordaens behoort samen met Rubens en Van Dyck tot de drie grootste schilders van de zeventiende eeuw uit de Zuidelijke Nederlanden. Laat je verrassen door de verhalen achter de vernuftige en soms geestige schilderijen van Jordaens, die net zo zwierig, menselijk en eigenzinnig schilderde als zijn tijdgenoot Frans Hals. Zijn naaste familie was daarbij vaak een inspiratiebron en zijn woonhuis een showroom.

>

Bier & Baard: brouwen en drinken in vroeger tijden

Het Archeologisch Museum Haarlem viert zijn 30-jarig bestaan met de feestelijke tentoonstelling: BIER & BAARD. De bierproductie is al vanaf de middeleeuwen onlosmakelijk verbonden met de stad Haarlem. Het begon als lokale productie maar al snel werd bier een van de belangrijkste handelsproducten en vond gretig aftrek tot ver over de stadsgrenzen. In de tentoonstelling wordt er aandacht geschonken aan alle facetten van het bier brouwen en drinken.

>

Familierondleiding – Allart van Everdingen (1621-1675)

Maak tijdens de familierondleiding kennis met de meester van het ruige landschap: Allart van Everdingen (1621-1675). Een zondagmiddagrondleiding speciaal voor gezinnen met kinderen. Leeftijd vanaf ca. 6 jaar.

>

Fris Springlevend! 75 jaar Fris Edam

Het Edams Museum organiseert een grote tentoonstelling van het toonaangevende, moderne aardewerk dat de firma Fris in Edam in de jaren ’50 en ’60 produceerde. Het Waterlands Archief, dat het archief van de firma beheert, werkte mee aan het deze tentoonstelling en toont in de studiezaal nu ook enkele vitrines, gevuld met serviesgoed en bijbehorende ontwerptekeningen.

>

Cursus: Oud Schrift lezen voor beginners

Het Waterlands Archief start op 22 oktober 2021 weer een cursus Lezen van oud schrift voor beginners (paleografie). Dit als de omstandigheden het toelaten en bij voldoende belangstelling. De cursus is bedoeld voor iedereen die zich wil verdiepen in zeventiende- en achttiende-eeuwse handschriften. Aan de hand van oude documenten uit het Waterlands Archief leert u de letters herkennen en leert u de betekenis van oude, bijna vergeten woorden. Aan de orde komen ook de soorten documenten: wat is bijvoorbeeld een resolutie of een attestatie?

>

200 jaar Kunst in Haarlem

Van 23 oktober 2021 tot en met 25 maart 2022 vieren Museum Haarlem en de leden van Kunst Zij Ons Doel (KZOD), met de tentoonstelling 200 jaar Kunst in Haarlem, het jubileum van de Haarlemse kunstenaarsvereniging die zo’n enorm rijke geschiedenis heeft. De jubileumtentoonstelling laat de Haarlemse kunsttraditie van de negentiende eeuw tot aan vandaag de dag zien. Niet alleen wordt het werk uit het verleden getoond, de huidige leden van KZOD zijn voor deze tentoonstelling uitgenodigd op hun voorgangers te reflecteren en zich door hen te laten inspireren tot nieuw werk.

>