Activiteiten

Lezingen: behangselschilder Willem Uppink (1767-1849)

In het kader van het twintigjarig bestaan als woonhuismuseum organiseert het Honig Breethuis te Zaandijk in samenwerking met Huis de Visscher in Amsterdam en de bewoners van het pand Lagedijk 110 een cyclus van zeven lezingen rondom de Amsterdamse behangselschilder Willem Uppink (1767-1849).

>

De Oud Zandvoort Wandeling

Iedere eerste zaterdag van de maand organiseert het Zandvoorts Museum de Oud Zandvoort Wandeling. De wandeling wordt gegeven door de Zandvoort kenner bij uitstek, Freek Veldwisch.

>

Lezingenserie: Helden & Schurken

Voor de veertiende keer organiseren Verzetsmuseum Amsterdam, Historisch Nieuwsblad, NIOD en de VPRO de serie Helden & Schurken. In 2020 is, in het kader van 75 jaar bevrijding, het thema ‘Bevrijd, en toen…’, over de rechteloze periode vlak na de oorlog.

>

75 jaar bevrijding: ‘Levenslicht’ in Zaanstad

Met het project Levenslicht staat Zaanstad drie dagen stil bij de slachtoffers van de Holocaust, de massamoord op de Joodse bevolking tussen 1940 en 1945. Dit tijdelijke lichtmonument heeft tot doel om het bewustzijn te vergroten dat in heel Nederland Joden, Roma en Sinti woonden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord.

>

Filmmiddagen Oud Aalsmeer in beeld

Tijdens de wintermaanden zijn er een aantal middagen op de Historische Tuin Aalsmeer georganiseerd vanuit Oud Aalsmeer in beeld. Zoals de naam al doet vermoeden, worden er tijdens die bijeenkomsten enkele films gedraaid.

>

Lezing: visserij in Kortenhoef

Op vrijdag 31 januari 2020 organiseren de Historische Kring “In de Gloriosa” en stichting “Stalpaert” weer een lezing met dit keer als thema “Visserij in Kortenhoef”.

>

Liefdestour door het Rijksmuseum

Speciaal voor echte lovebirds is er in februari de Liefdestour door het Rijksmuseum Amsterdam, een romantische rondleiding waarbij je overal liefde ziet.

>

Amsterdam in gesprek: de Gouden Eeuw ter discussie

Amsterdam in gesprek is de historische zondagmiddagsalon in het Stadsarchief. Elke eerste en derde zondag van de maand worden spraakmakende gastsprekers geïnterviewd over onderwerpen uit de Amsterdamse geschiedenis of een actueel onderwerp wordt in historisch perspectief geplaatst.

>

Lezing: Pia Douwes in het Zandvoorts Museum

In het kader van de tentoonstelling: ‘Keizerin Sisi, op de vlucht voor zichzelf’ geeft musicalster Pia Douwes een lezing in het Zandvoorts Museum. Pia Douwes vertelt over haar band met Keizerin Sisi en haar ervaringen in een lange en succesvolle Elisabeth-loopbaan.

>

Instaprondleiding Ets Haim

Op dinsdag 4 februari kun je weer deelnemen aan een instaprondleiding door Ets Haim, de oudste nog functionerende joodse bibliotheek ter wereld, gevestigd in de Portugese Synagoge te Amsterdam.

>

Lezing: Diamantkinderen

Op zondag 9 februari organiseert het Joods Historisch Museum een lezing over Amsterdamse ‘diamantkinderen’, in het kader van de tentoonstelling Amsterdam Diamantstad.

>

Hilde Lezing: De Abdij van Egmond

De nieuwe Hilde Lezing komt er weer aan! Op donderdagavond 13 februari geeft Paul Buitenhuis zijn lezing over: De Abdij van Egmond en haar invloed van grondgebruik op het Oer-IJ gebied.

>

Op stoomtramavontuur in de voorjaarsvakantie

Vanaf 18 februari 2020 staat de stoomtram weer voor je klaar! Reis mee met familie of vrienden en geniet van al het moois dat dit rijdende museum te bieden heeft.

>

Optreden Jeroen Zijlstra in Dirkshorn

Cultureel Dirkshorn organiseert een grote diversiteit aan activiteiten in de Protestantse Kerk in Dirkshorn. 22 februari zal muzikant én voormalig Noordzeevisser Jeroen Zijlstra optreden in de sfeervolle kerk.

>

Gerrit van der Veen: kunstenaar in het verzet

De Persoonsbewijzencentrale en de aanslag op het Amsterdamse Bevolkingsregister in
1943 zijn onlosmakelijk verbonden met verzetsman Gerrit van der Veen. In de Schatkamer is tussen 28 februari en 24 mei een groot aantal van deze vervalsingen te zien, die vele onderduikers en
verzetsmensen tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven hebben gered.

>

Tentoonstelling over Assendelft-Noord

Het Historisch Genootschap Assendelft houdt haar jaardagen in het weekeinde van 18 en 19 april 2020 met haar jaarlijkse tentoonstelling. .

>

75 jaar bevrijding: Bovenkarspel, Grootebroek en Lutjebroek

In de maand mei én op 1 juni zal een reizende tentoonstelling de dorpen Bovenkarspel, Grootebroek en Lutjebroek aandoen. De tentoonstelling is tot stand gekomen door een samenwerking tussen historische vereniging Oud Stede Broec en het Westfries Genootschap.

>