Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Stadsschouwburg Amsterdam geopend

Op 1 september 1894 opende de nieuwe Stadsschouwburg aan het Leidseplein, dat zijn afgebrande houten voorganger verving. De Amsterdamse schouwburg wordt nog steeds gezien als het belangrijkste theater van Nederland.

We hebben nog geen gebeurtenis op deze dag geregistreerd. Heb je een tip? Mail de redactie!

Sterfdag Kees Stet

Een oud mannetje met een zwart boerenpetje, ziekenfondsbrilletje en een boerenzakdoek om zijn nek, bijeengehouden met de huls van een luciferdoosje: dat was ‘Kees Stet uit Ierswoud’. Kees Stet onderhield zijn publiek met grappige vertellingen in onvervalst Westfries over alledaagse gebeurtenissen.

Modehuis Gerzon geopend

Op 4 september 1889 begonnen de broers Eduard en Lion Gerzon een modewinkel aan de Nieuwendijk 163 in Amsterdam, onder de naam Modemagazijnen Gebroeders Gerzon.

Homomonument Amsterdam onthuld

Op de Amsterdamse Westermarkt ligt een bijzonder driehoekig monument van roze graniet. Het monument, dat op 5 september 1987 onthuld werd, herdenkt alle personen die vanwege hun geaardheid zijn vervolgd.

Inhuldiging koningin Wilhelmina

Op de ochtend van 6 september 1898 is het rumoerig in de straten van Amsterdam. Groepjes mensen banen zich een weg naar de Dam of proberen een plekje te vinden in de smalle straten rond de Nieuwe Kerk. Overal wapperen vlaggen, huizen zijn versierd met bloemen, erepoorten zijn opgericht en ook de feestverlichting wordt niet vergeten. Alles staat in het teken van de inhuldiging van Wilhelmina, de jonge koningin.

Schipholtunnel geopend

De Schipholtunnel op de A4 tussen Badhoevedorp en Schiphol is de breedste tunnel van Nederland. Dit staaltje techniek werd op 7 september 1966 opengesteld voor weggebruikers.

We hebben nog geen gebeurtenis op deze dag geregistreerd. Heb je een tip? Mail de redactie!

Oudste gevonden aandeel van de VOC

In september 2010 werd in het Westfries Archief het oudste aandeel van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) gevonden. Het was in 1606 uitgegeven door de VOC-kamer in Enkhuizen. De West-Friese havensteden speelden een grote rol in de (inter)nationale handelsvaart van die tijd.

Beurs van Zocher geopend

Iets meer dan een eeuw geleden zag de Dam in Amsterdam er heel anders uit. Op de plek van de Bijenkorf stond toen de Beurs van de architect Jan David Zocher. Het neoclassicistische gebouw werd een halve eeuw na de opening in 1845 echter alweer gesloopt en vervangen door de huidige Beurs van Berlage.

Kermisoproer

Toen in 1876 een verbod kwam op de jaarlijkse kermis, ontstond er grote onrust in de Amsterdamse binnenstad. De kermis in Amsterdam was destijds berucht vanwege de grote vechtpartijen en losbandigheid van het publiek. Maar door de kermis af te schaffen, werkte het stadsbestuur juist ongeregeldheden in de hand.

Agathepark in Krommenie geopend

Op 12 september 1931 kreeg Krommenie er een nieuw park bij. Het park werd vernoemd naar mevrouw Agathe Kaars Sypesteyn. Haar dochter kreeg de eer om het park te openen.

Treinramp bij Weesp

Op vrijdag de 13e van het jaar 1918 voltrekt zich één van de grootste treinrampen uit de Nederlandse geschiedenis, als de spoordijk bij Weesp het begeeft. Er zijn maar liefst 41 doden en 42 gewonden te betreuren, waarvan velen ernstig verminkt.

Albert Cuypstraat krijgt markt

In 1905 besloot het Amsterdamse gemeentebestuur een vrije markt te vestigen aan de Albert Cuypstraat, genoemd naar de bekende zeventiende-eeuwse kunstenaar. De markt mocht aanvankelijk alleen op zaterdagavond gehouden worden. Pas in 1912 werd het een dagmarkt, die maar liefst zes dagen per week geopend is. Sindsdien is de Albert Cuypmarkt de drukste markt van Amsterdam en misschien wel van heel Nederland, met een aantrekkelijke internationale sfeer.

Haarlemsche Football Club opgericht

Voetbal: de populairste sport van Nederland. Maar dat is lang niet altijd zo geweest. De man die de balsport naar Nederland bracht en de eerste voetbalclub oprichtte, was de Haarlemmer Pim Mulier. In 1879 startte hij de Haarlemsche Football Club (HFC), de eerste voetbalvereniging van Nederland.

Toloorlog in de Zaanstreek

Op zondag 16 september 1928 brak de pleuris uit in de Zaanstreek. Automobilisten, busondernemingen en motorrijders onder aanvoering van de Zaanse VVV kwamen massaal in opstand tegen de tolheffing.

We hebben nog geen gebeurtenis op deze dag geregistreerd. Heb je een tip? Mail de redactie!

We hebben nog geen gebeurtenis op deze dag geregistreerd. Heb je een tip? Mail de redactie!

Slag bij Bergen

Tijdens de Slag bij Bergen in 1799 stonden de Bataafs-Franse troepen tegenover een gecombineerd Brits-Russisch leger, dat enkele weken eerder in Noord-Holland was geland. De slag eindigde in een Frans-Bataafse overwinning, vele Russische soldaten sneuvelden.

Eerste treinrit van Amsterdam naar Haarlem

20 september 1839 is een gedenkwaardige dag in de Nederlandse treingeschiedenis. Vanaf station d’Eenhonderd Roe reed de eerste publiekstrein onder grote belangstelling vanuit Amsterdam via Halfweg naar Haarlem.

We hebben nog geen gebeurtenis op deze dag geregistreerd. Heb je een tip? Mail de redactie!

Aleid van Poelgeest vermoord

Aleid van Poelgeest was de minnares van Albrecht van Beieren, graaf van Holland. Toen zij op jonge leeftijd samen met Willem Cuser, meesterknaap in dienst van het hof, door Hoekse edelen werd vermoord, vormde haar dood voor Albrecht de aanleiding om met zijn tegenstanders af te rekenen.

Eerste gaslantaarn ontstoken in Amsterdam

Op zondagavond 23 september 1816 werd te Amsterdam in de eetzaal van het 'Besjeshuis' - nu bekend als de Hermitage. Koning Willem I stak hoogstpersoonlijk de eerste gaslamp aan.

Eerste stoomboot op het IJ

Op 24 september 1816 maakte Amsterdam voor het eerst kennis met een nieuw, modern vervoersmiddel: het stoomschip.

Dakotaramp bij Lutjeswaard

Een vliegtuig van de Dutch Dakota Association maakte 32 slachtoffers, toen het toestel in september 1996 door motorpech in de Waddenzee stortte. Het vliegtuig kwam terecht op de zandplaat Lutjeswaard, ten noorden van Den Oever.

Landgoed Willibrordus aangekocht

In september 1927 kocht de Congregatie van de Broeders van Onze Lieve Vrouwe van Lourdes de landerijen van het voormalige landgoed IJpensteijn te Heiloo, voor de bouw van de St. Willibrordusstichting. Het doel? Een psychiatrisch centrum starten, waar patiënten konden rekenen op de hulp van katholieke broeders.

We hebben nog geen gebeurtenis op deze dag geregistreerd. Heb je een tip? Mail de redactie!

Velsertunnel geopend

Hoewel er al aan het begin van de twintigste eeuw plannen waren voor een tunnel onder het Noordzeekanaal, duurde het tot 1952 voor de bouw van de Velsertunnel begon. In 1957 werd de tunnel in de A22 geopend.

We hebben nog geen gebeurtenis op deze dag geregistreerd. Heb je een tip? Mail de redactie!

Geboortedag Wilhelmina Drucker

Bij de uitdrukking 'dolle mina' denk je misschien aan de naoorlogse feministische golf en de actiegroep 'Dolle Mina' uit de jaren zeventig, aan het verbranden van een korset of aan de leus 'Baas in eigen buik'. Maar de naam 'Dolle Mina' is niet een bedenksel van de actiegroep zelf. De naam is gebaseerd op één van de eerste feministen van Nederland, Wilhelmina Drucker (1847-1925).

Uithoorn bij Holland gevoegd

Op 1 oktober 1819 werden De Kwakel en Uithoorn bij een grensbepaling tussen de provincies Holland en Utrecht aan Holland overgedragen. Hiermee kwam een einde aan een acht eeuwen durende verbinding met Utrecht.