Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Video

Plaatsen Stolperstein Jacques de Klijn

Op zaterdag 5 april werd er op de Driehuizerkerkweg in Driehuis een Stolperstein geplaatst ter nagedachtenis aan voormalige bewoner Jacques de Klijn. De steen werd gelegd in het trottoir voor de woning op nummer 53 in Driehuis. Jacques de Klijn werd in maart 1942 door de Duitse bezetter gedwongen zijn huis te verlaten en naar Amsterdam te verhuizen. Daar verbleef hij in het pension van de ouders van de vrouw van zijn broer Nathan. Op 24 mei 1943 werd Jacques opgepakt tijdens een razzia en naar kamp Westerbork gebracht. Op 25 mei werd hij op transport gezet naar Sobibor, waar hij op 28 mei 1943 werd vermoord. Tijdens de ceremonie hield Marion de Klijn, de dochter van Jacques’ broer Nap de Klijn, een toespraak ter nagedachtenis aan haar oom. Zij plaatste samen met familieleden de Stolperstein.

>

Herdenking onderwaterzetting Wieringermeer

De Duitse bezetter blies op 17 april 1945 met explosieven de IJsselmeerdijk op. Binnen 48 uur raakte 21.000 hectare land, 520 boerderijen en drie dorpen onder vijf meter water. Precies 80 jaar later werd deze zinloze daad donderdag herdacht met een herdenking, twee films en een rondleiding door een gids naar het Gat in de Dijk.

>

Waar is station Alkmaar Zuid?

Als het eind jaren 1960 anders was gelopen, dan zou Alkmaar tegenwoordig drie stations hebben. Voordat station Alkmaar Noord er zou komen was er enige tijd ook nog sprake van de bouw van een station in het zuiden van de stad, maar waar zou station Alkmaar Zuid zijn gebouwd en waarom kwam die er uiteindelijk niet?

>

Expo 1962 in Hilversum (1962)

In de Expo Hal in Hilversum vond de Expo 1962 plaats, een veelzijdige tentoonstelling met innovaties en entertainment. Bezoekers konden een droomkeuken ontdekken, een autorij-simulator uitproberen en genieten van het unieke vogelcircus van de heer Daniels, waar parkieten en rijstvogels verbluffende trucjes uitvoerden. Een verrassende combinatie van huiselijkheid, technologie en spektakel!

>

Tijdreizen: De kunst van treinen ontwerpen

NS presenteert Tijdreizen. Een serie over historische gebeurtenissen rondom het spoor. Van vroeger naar nu en verder. Met in deze aflevering: hoe door de concurrentie met de auto, het design van treinen steeds belangrijker werd. En hoe steeds meer rekening werd gehouden met de wensen van reizigers.

>

Tijdreizen: Veiligheid op het spoor

NS presenteert Tijdreizen. Een serie over historische gebeurtenissen rondom het spoor. Van vroeger naar nu en verder. Met in deze aflevering: hoe veiligheid op het spoor al meteen de aandacht had en hoe een nieuw systeem veiligheid nog meer vergroot.

>

Tijdreizen: Eten en drinken in de trein

NS presenteert Tijdreizen. Een serie over historische gebeurtenissen rondom het spoor. Van vroeger naar nu en verder. Met in deze aflevering: De eerste luxe restaurants op wielen, perronkelners en railcatering. En wat eet en drinkt de reiziger van de toekomst?

>

Verhalen van een vroedvrouw: wat kunnen we leren van Catharina Schrader?

Hoe kijkt hoogleraar Verloskunde Eva Pajkrt naar de achttiende-eeuwse vroedvrouw Catharina Schrader? Conservator handschriften Jessie Pietens ging met de hoogleraar in gesprek over het bijzondere dagboek dat de Friese verloskundige bijhield tijdens haar werk tussen 1693 en 1745. Dat dagboek is nu onderdeel van de collecties van het Allard Pierson. Wat kan een verloskundige van nu opmaken uit de notities van haar collega uit de zeventiende eeuw? Een ding weet Pajkrt zeker: Catharina Schrader moet een goede verloskundige zijn geweest.

>

Tijdreizen: De ontwikkeling van treinonderhoud

NS presenteert Tijdreizen. Een serie over historische gebeurtenissen rondom het spoor. Van vroeger naar nu en verder. In deze aflevering gaan we terug naar de oude werkplaatsen en vertelt Peter-Paul de Winter over het onderhoud van treinen door de jaren heen. Van ketelwassen van stoomtreinen tot de nieuwste technieken.

>

Onzichtbare Bladzijden: De Surinamica-collectie en de stem van Sapali

In de collectie van het Allard Pierson wordt een uiteenlopende verzameling objecten bewaard die iets vertellen over de koloniale- en postkoloniale relatie tussen Suriname en Nederland. Onderdeel van de collectie Surinamica zijn de opgetekende (reis-)verslagen van West-Europeanen. In de collectie zijn ook hedendaagse publicaties aanwezig die een perspectief van de Okanisi Marrongemeenschap uit Suriname belichten en die gebaseerd zijn op de eeuwenoude overlevering van verhalen, zang en dans. In de roman voor jongvolwassenen Hidden Pages (2023) vertellen auteurs Susi en Simba Mosis van de Okanisi Marrongemeenschap het levensverhaal van de moedige hoofdpersoon Sapali. Sapali wordt uit haar vaderland geroofd, wordt tot slaaf gemaakt en vervoerd naar Suriname, waar zij zich uiteindelijk weet te bevrijden van de wreedheden van de slavernij. Susi en Simba Mosis maken voor hun verhaal gebruik van historische bronnen en orale vertellingen die in hun familie worden gedeeld.

>

Tijdreizen: Sociale veiligheid door de jaren heen

NS presenteert Tijdreizen. Een serie over historische gebeurtenissen rondom het spoor. Van vroeger naar nu en verder. In deze aflevering gaat het over hoe vrouwen in de jaren 1930 werden beschermd, de opkomst van de spoorwegpolitie en waarom NS tegenwoordig een eigen veiligheidsorganisatie heeft.

>

Haarlemmerhout – de ‘voortuin’ van Hope

Provincie Noord-Holland heeft een bijzondere kaart van de Haarlemmerhout aangekocht, het oudste stadsbos van Nederland. De kaart uit 1792 laat zien hoe Henry Hope, voormalig eigenaar van Paviljoen Welgelegen, de Hout ingericht wilde hebben. Het is goed te zien hoe de zichtlijn loopt vanaf het paviljoen recht door de Hout helemaal tot aan de Zuiderhout (nu is het zicht nog tot de fontein met de 8 personages uit de Camera Obscura (het Hildebrandmonument)). Deze kaart en andere objecten zijn te zien in de vaste tentoonstelling in Paviljoen Welgelegen.

>

Franse invloed op Amsterdam

In het bruisende Amsterdam van de zeventiende eeuw vonden duizenden Franse hugenoten een thuis. Gedreven door religieuze vervolging en een verlangen naar vrijheid, staken zij de grenzen over naar een stad die bekendstond om zijn tolerantie en welvaart. Op zoek naar nieuw geluk.

>

De boekenwinkel van Hendrik de Vries

Hendrik de Vries begon ruim 100 jaar geleden in de Jacobijnestraat een boekenwinkel. Haarlem was een perfecte locatie. Door de vermeende uitvinding van de boekdrukkunst door Laurens Janszoon Coster was de stad het centrum voor drukkers, schrijvers en uitgevers. Bovendien was het de eerste stad in Nederland met een openbare bibliotheek.

>

Andere Tijden: Nederlandse walvisjagers

Het is nauwelijks meer voor te stellen, maar na de Tweede Wereldoorlog is de walvisvaart een symbool van Nederlandse nationale trots. Er is een tekort aan vet en olie en daarom vaart de Willem Barendsz 18 jaar lang uit naar Antarctica. Waar Nederland groots in was, de walvisvaart! We jagen zo lang op blauwe vinvissen, dat die bijna uitsterft. In deze video gaan we samen met de bemanning mee terug naar het leven aan boord.

>

Van Rossem Vertelt: Waarom liggen snelwegen waar ze liggen

Heb je je ooit afgevraagd waarom onze snelwegen precies zo liggen? In de jaren 1930, toen Nederland slechts 60.000 auto’s telde, ontstond de behoefte aan veiliger en efficiënter wegverkeer. Historicus Bert Toussaint legt uit hoe de eerste autosnelwegen werden ontworpen en aangelegd. Utrecht kreeg in 1938 het eerste stukje snelweg: twee kilometer betonplaten tussen Hooggelegen en knooppunt Oudenrijn. Hoe onze snelwegen zich daarna ontwikkelden? Dat zie je in deze aflevering van RTV Utrecht waarin Maarten van Rossem je meeneemt langs de fascinerende geschiedenis van onze autosnelwegen!

>

Tijdreizen: De evolutie van de intercity

NS presenteert Tijdreizen. Een serie over historische gebeurtenissen rondom het spoor. Van vroeger naar nu en verder. Met in deze aflevering: de evolutie van de intercity: van Hondekop tot hypermodern. Presentator Alberto Radtstake blikt samen met een expert van het Spoorwegmuseum terug op het verleden, terwijl hij met een NS’er stilstaat bij het heden en vooruitkijkt naar de toekomst.

>

Een park bij Schiphol tegen het geluid van vliegtuigen

Dit park is ontworpen om het geluid van vliegtuigen minder storend te laten zijn. Dit is Land Art Park Buitenschot in Hoofddorp. En in 2013, het jaar dat het werd gebouwd, was het een wereldprimeur. Maar hoe werkt het dan precies? Een park met gekke, pyramide-achtige vormen dat geluid verminderd?

>

Tuinkabouters (1966)

Voor het televisiemagazine “Kijk” gaat Ageeth Scherphuis in 1966 langs bij liefhebbers van tuinkabouters, om te onderzoeken wat de aantrekkingskracht is van de kleine beeldjes.

>