Schoolfoto’s Grootebroek
Historische schoolfoto’s uit Grootebroek, samengebracht door Historische Vereniging Oud Stede Broec.
>Historische schoolfoto’s uit Grootebroek, samengebracht door Historische Vereniging Oud Stede Broec.
>Judikje Kiers is directeur van het Amsterdam Museum, het stadsmuseum van onze hoofdstad. Je vindt hier duizenden kunstwerken en voorwerpen die samen het verhaal van Amsterdam vertellen. In deze video vertelt Judikje meer over haar favoriete kunstwerk ‘Gezicht op Amsterdam in vogelvlucht’.
>Benieuwd hoe Haarlemmermeer is ontstaan? In deze video kom je daar achter. In samenwerking met Historisch Museum Haarlemmermeer, het Cruquius Museum en IAmsterdam is deze video tot stand gekomen.
>De gemeentelijke archeologen zijn begonnen aan een opgraving aan de Boterstraat in Alkmaar waar ze resten vinden uit de periode tussen 1575 en 1625. Nancy de Jong, stadsarcheologe, vertelt over de eerste bevindingen.
>Van codetaal tot een parallelweerstand: afluisteren en bespioneren is aan de orde van de dag tijdens conflictsituaties, maar hoe zorg je dat je dan nog kan blijven communiceren? Tegenwoordig hebben we automatisch versleutelde berichten, maar hoe zat het met de brievenpost? Of het beluisteren van je eigen radio? Wat waren de alternatieven? Conservator Anja Tollenaar dook in de collectie van Beeld & Geluid voor enkele voorbeelden!
>De Jurk en de andere luxe artefacten uit het Palmhoutwrak zijn wereldberoemd. Maar wat was het Palmhoutwrak en in welke staat is het wrak nu? Vier experts vertellen ons over het Palmhoutwrak, elk vanuit hun eigen vakgebied. Ze zijn het er allemaal over eens: deze vondst is werkelijk uniek. Dit scheepswrak en de andere wrakken op de zeebodem van de Waddenzee verdienen meer zorg en aandacht!
>Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn tienduizenden kunstobjecten van Nederland in Duitsland terechtkomen. Geroofd, gekocht en soms weten we niet hoe. Een deel van de werken is na de oorlog teruggekeerd naar Nederland, ondergebracht in de rijkscollectie en vervolgens teruggeven aan de rechtmatige eigenaren. Maar: die waren niet altijd bekend. Wat achterbleef kreeg de titel ‘NK-collectie’, Nederlands Kunstbezit en hangt tegenwoordig onder andere in verschillende musea. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed doet nu onderzoek naar deze collectie. Ook in het Rijksmuseum Muiderslot zijn een aantal objecten uit deze NK-collectie te zien! Collectiebeheerder Bjorn Storm vertelt je er in deze video meer over.
>In oktober 1587 werd er een enorm marsepeinen banket gehouden in het stadhuis van Alkmaar. Bram van Leuveren, historicus aan de Universiteit Leiden, doet onderzoek naar feestelijke bezoeken in Alkmaar en andere Nederlandse steden in de zestiende tot achttiende eeuw. Zo kwam Bram op het spoor van het banket dat in 1587 werd gehouden om de komst van de Engelse Robert Dudley, de graaf van Leicester, te vieren. In deze video bezoeken we in het Stadhuis de zaal waar het feest werd georganiseerd en vertelt Bram meer over het banket aan de hand van eeuwenoude archiefstukken uit het Regionaal Archief.
>Collectiebeheerder Manon Schooneman van Museum Kaap Skil toont enkele unieke vondsten uit het Piskruikenwrak. In dit scheepswrak zijn veel Spaanse en Iberische olijfkruiken met urineresten aangetroffen – maar ook een assortiment olijven.
>In het Regionaal Archief ligt veel informatie over historische feesten verscholen. Tussen de zestiende en achttiende eeuw werden er in Alkmaar, net als in andere Nederlandse steden, spectaculaire feesten georganiseerd om vorstelijke bezoekers te ontvangen. Historicus Bram van Leuveren (Universiteit Leiden) doet onderzoek naar dat soort feestelijkheden. Lisette Blokker van het Regionaal Archief Alkmaar vraagt hem naar de Alkmaarse feesten. Waarom werden die georganiseerd? Voor wie waren die feesten en waren ‘gewone’ Alkmaarders er ook bij betrokken? En in welke bronnen vind je al die informatie eigenlijk terug?
>Wat is het belang van Willem Marinus Dudok in Hilversum? Wat doen de gebouwen met ons? Vanaf 1915 heeft deze architect Hilversum vorm gegeven op alle gebied. Van het wereldberoemde raadhuis tot diverse woningcomplexen met de tuinstad als leidende gedachte, van parken en begraafplaatsen tot de gehele waterhuishouding, van het raadhuis tot 17 prachtige scholen. Wat betekent dit voor inwoners en gebruikers nu nog?
>Griet, de dochter van Dirk, had rond 1587 waarschijnlijk een eigen atelier in Alkmaar en ondertekende zelfs haar eigen kwitanties. Dat is bijzonder want alleen ongehuwde of weduwen mochten dat doen in zestiende-eeuws Nederland. Griet zou daarnaast wel eens het nichtje van de beroemde schilder -en prentenontwerper Maarten van Heemskerck kunnen zijn geweest.
>De Slag op de Zuiderzee was een belangrijk moment in de geboorte van Nederland. De overwinning van de Geuzen op de Spanjaarden voor de kust van Hoorn, met hulp van de Hoornse bevolking, betekent een keerpunt in de 80-jarige oorlog en in de vrijheidsstrijd die leidde tot de geboorte van Nederland.
>Hoe zag het leven er 100 jaar geleden uit? Het Youtube kanaal van Rick88888888 toont oude filmbeelden in kleur, waardoor oude beelden opeens heel relateerbaar worden. Vrijwel tegelijkertijd met de steden Den Haag en Rotterdam werd op 8 mei 1945 de Nederlandse hoofdstad Amsterdam bevrijd van de Duitse bezetting door Canadese troepen die via de Berlagebrug de stad binnentrokken. De volgende festiviteiten duurden de hele zomer van 1945.
>Hoe zag het leven er 100 jaar geleden uit? Het Youtube kanaal van Rick88888888 toont oude filmbeelden in kleur, waardoor oude beelden opeens heel relateerbaar worden. Op 8 mei 1945 werd Haarlem tijdens de Tweede Wereldoorlog bevrijd van de Duitse bezetting. Deze film laat zien hoe de Canadezen van de Canadian Light Infantry van prinses Patricia als bevrijders Haarlem binnentrekken. De Canadezen worden met veel enthousiasme ontvangen door de Haarlemmers. Vlaggen met hakenkruis worden halfstok gehesen en de bevrijding wordt uitgeroepen met plakkaten met de titel ‘Proclamatie aan de Haarlemmers’.De film eindigt met burgemeester Reinalda die op 8 mei 1945 op het balkon van het stadhuis een mededeling voorleest. Het publiek op het plein luistert aandachtig en zingt het volkslied. Een man plakt een manifest op een gebouw; Nederlandse vlaggen op gebouwen en kerken symboliseren de vreugde van de bevrijding.
>Na de bevrijding op 5 mei 1945 waren er overal in het land nog schermutselingen met Duitsers. Bij het Vondelpark in Amsterdam legt een amateurfilmer de schietpartij tussen Duitse soldaten en mannen van de Binnenlandse Strijdkrachten vast. Bekijk in deze video wat zich daar op 7 mei afspeelde. Andere Tijden, het geschiedenisprogramma over (bijna) vergeten gebeurtenissen uit de recente geschiedenis. Andere Tijden wordt gemaakt door de NTR voor NPO2. Kijk op anderetijden.nl voor de hele afleveringen.
>Film over de bevrijding van Nederland in de Tweede Wereldoorlog en de eerste weken na de oorlog, samengesteld door de filmafdeling van het Canadese leger.
>In het programma Ons Dorp is te zien hoe het er vroeger uitzag. Het alledaagse leven en bijzondere gebeurtenissen zijn door amateur-filmers vastgelegd. De historische beelden zijn in de afgelopen jaren verzameld door het Regionaal Archief Alkmaar en veelal afkomstig uit privébezit. Sommige beelden zijn uniek en nog nooit voor een groter publiek te zien geweest.
>Lange tijd namen de vissers de visquota niet zo serieus. Maar toen controles een einde dreigde te maken aan de overtredingen, werd de sfeer al gauw grimmig. In 2018 keek Andere Tijden met een aantal hoofdrolspelers terug.
>Elke maand plaatst het Regionaal Archief Alkmaar een bijzonder archiefstuk uit haar collectie in de schijnwerpers. Deze keer: een felicitatie die in 1802 gebakken zat in een soes.
>