Na een uitgebreide verbouwing is het Beatles Museum van Alkmaar onder grote belangstelling feestelijk heropend. Het museum aan de Pettemerstraat is in een maand tijd een derde groter geworden en heeft nu zelfs een groter oppervlak dan het Stedelijk Museum.
Dit is een ingekleurde en gerestaureerde film over de Amsterdamse Jordaan, bijna een eeuw geleden. Het gemeentebestuur van Amsterdam nam rond 1930 het besluit om deze sterk in verval geraakte en verpauperde wijk op de schop te nemen.
Dit is de volledige ingekleurde film over Stadsgezichten van Haarlem in 1919 met prachtige beelden van hoe de stad er ruim een eeuw geleden uitzag. Deze film is met speciale kunstmatige intelligentiesoftware gerestaureerd en ingekleurd.
Als dochter van een opticien groeit Anja Pastoor op in het hart van Bergen. Het zijn de jaren ’50: de tijd van een babyboom. De vele winkeliers rondom de Ruïnekerk hebben grote gezinnen. Verkeer is er nauwelijks en de kinderen spelen iedere dag op straat.
Johan Cruijff was een van de beste spelers in de voetbalgeschiedenis. Vanaf zijn zesde jaar trainde Cruijff al bij Ajax. In het seizoen 1970/1971 speelde hij met Ajax deze wedstrijd tegen Atletico Madrid.
In het Amsterdam van 1972 bloeit de handel in vintage kleding. Jongeren van over de hele wereld komen naar de vlooienmarkt op het Waterlooplein om een hippe outfit te kopen.
Het Westfries Museum in Hoorn is er klaar voor: restauratie, verduurzaming, extra m2 erbij en een nieuwe tentoonstelling. De provincie Noord-Holland draagt bij aan de metamorfose. Reden voor gedeputeerde Rosan Kocken om een bezoek te brengen aan het museum. Zij krijgt een rondleiding van directeur Ad Geerdink die haar vertelt over de toekomstplannen.
Aan het einde van de negentiende eeuw gaat er in Den Helder een lang gekoesterde wens in vervulling. De stad krijgt een rijks hbs. Het statige schoolgebouw ligt vlak achter de dijk, dichtbij de haven van Den Helder.
In 1922 mogen vrouwen voor de eerste maal hun stem uitbrengen voor de Tweede Kamer. Een lange rij vrouwen staat te wachten bij het stemlokaal. Per koets komt koningin-moeder Emma aangereden om, begeleid door lakeien, eveneens haar stem uit te brengen.
De RAI, De Rijwiel- en Automobiel-Industrie, organiseert in 1980 haar honderdste tentoonstelling. In 1895 hield de RAI, toen nog R.I. (Rijwiel Industrie) geheten, de eerste tentoonstelling met alleen fietsen. In 1922 kreeg de RAI een eigen gebouw in Amsterdam en organiseert sindsdien tentoonstellingen die het autogebruik en de verkoop moeten stimuleren.
In deze video over vrouwen in de Rijkscollectie RCE kijk je mee met een conservator, bruikleenadviseur en restaurator bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en krijg je inzicht in de wijze waarop er wordt omgegaan met vrouwen in een collectie. Hoe vind je deze vrouwen en welke meerwaarde heeft het om een grotere kennis over hun aanwezigheid te hebben?
In 1985 kan voor het eerst elektronisch betaald worden in Nederland. Dan gaat een proef van start met de Giromaatpas. Contant geld is niet meer nodig bij deelnemende tankstations in dit proefgebied, dankzij een altijd vriendelijke betaalautomaat. De eerste automaat wordt in gebruik genomen door Minister van Verkeer en Waterstaat, Neelie Smit-Kroes.Op deze beelden wordt uitgelegd hoe het betaalsysteem werkt, hoe je de betaalpas ophaalt bij Postkantoor en wat een PIN-code is. Ook is te zien, hoe de computers bij de Bankgirocentrale in Leusden controleren of het allemaal wel klopt.
Inmiddels is het al een hele tijd verboden, maar tot ver na de Tweede Wereldoorlog deed Nederland nog volop mee met de walvisvaart. Het Amsterdamse bedrijf Vinke & Co, gevestigd aan de De Ruyterkade 107, hield zich daar in onze stad mee bezig. Walvissen voorzagen in olie om in te bakken, botten om te gebruiken als afzetpaaltjes, baleinen voor paraplu’s en corsetten, en een lekker stukje walvislever ’s avonds op het bord.
Bedrijven met een lange geschiedenis hebben vaak archieven met nuttige informatie voor historisch en wetenschappelijk onderzoek. Een voorbeeld is de collectie van Royal Talens. Dit bedrijf, dat al sinds 1899 bestaat, heeft veel bewaard: kleurkaarten, verftubes, pastels, recepten, oude grootboeken met leveranciers en klanten, grondstoffen en productie, en nog veel meer. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) maakt dankbaar gebruik van deze collectie tijdens onderzoek naar schilderijen en pigmenten, specifiek in het programma ‘Erfgoed van de 20e eeuw’. Daarnaast geeft de RCE advies aan Talens over registratie en opslag van de informatie en de voorwerpen. Over de samenwerking is deze video gemaakt.
In het programma Ons Dorp is te zien hoe het er vroeger uitzag. Het alledaagse leven en bijzondere gebeurtenissen zijn door amateur-filmers vastgelegd. De historische beelden zijn in de afgelopen jaren verzameld door het Regionaal Archief Alkmaar en veelal afkomstig uit privébezit. Sommige beelden zijn uniek en nog nooit voor een groter publiek te zien geweest.
In de jaren ’30 voeren passagiersschepen af en aan in Alkmaar. Schoolreisjes, een dagje vliegtuigen kijken op Schiphol, naar Texel of de Zaanse Schans. Tot ongeveer halverwege de vorige eeuw was het heel gebruikelijk om per boot te reizen. Alkmaar-Packet was een van de bekendste ondernemingen die vanuit Alkmaar voeren, met tientallen passagiersschepen, een eigen opstapplaats en een scheepswerf.
Twee uur en drie kwartier varen naar Amsterdam, via Akersloot, Marken-Binnen, Knollendam, Wormerveer en Zaandam, zo staat vermeld op een dienstregeling uit 1906. De concurrentie tussen de verschillende scheepsmaatschappijen was moordend. Alkmaar-Packet verloor uiteindelijk de strijd om de bootdienst naar Texel van TESO. In de jaren ’60 was het gedaan met de drukte aan de Alkmaarse kade en ging het bedrijf failliet.
Een parkeerplaatsje zoeken in Amsterdam, het is niet makkelijk. Ook niet in 1964. Een rijwielfabriek in Dieren verzint er iets op; een opvouwbare fiets.
Springtij in combinatie met een storm zorgen op 31 januari 1953 voor de Watersnoodramp. De hele wereld stuurt hulp, zoveel dat wij het maar nauwelijks aan kunnen. Andere Tijden, het geschiedenisprogramma over (bijna) vergeten gebeurtenissen uit de recente geschiedenis. Andere Tijden wordt gemaakt door de NTR voor NPO2. Kijk op anderetijden.nl voor de hele afleveringen.
Oorlogsmuseum Medemblik bestaat uit twee exposities: ‘Weg naar Vrijheid’ (deze gaat over de militaire kant) en ‘Keuzes in Almersdorp’ (deze gaat over de burgerlijke kant). In deze video geeft Lars Rustenburg een rondleiding door het museum en vertelt meer over de Tweede Wereldoorlog.
In deze aflevering van Verhalen uit de Provinciale Atlas laat conservator Alexander de Bruin ons een prachtige tekening zien van paalwoningen in Marken in 1919. De tekening is gemaakt door Leon Senf en hij heeft vermoedelijk de Kerkenbuurt in beeld gebracht. Deze kunstenaar was ontwerper en maakte onder andere de decoraties en tegeltableaus voor de Stadsschouwburg in Haarlem! Maar hij maakte in zijn vrije tijd ook stadsgezichten en landschapsgezichten, en daar is deze tekening een mooi exemplaar van.
Hoe zag het leven er 100 jaar geleden uit? Het Youtube kanaal van Rick88888888 toont oude filmbeelden in kleur, waardoor oude beelden opeens heel relateerbaar worden. De Afsluitdijk maakt deel uit van de Zuiderzeewerken in Nederland en maakt deel uit van een uitgewerkt plan in het begin van de 20e eeuw om Nederland te beschermen tegen de zee en om nieuw (landbouw)land te creëren. De dijk scheidt de Waddenzee van de voormalige Zuiderzee waarvan de naam is veranderd in “IJsselmeer”. Deze film belicht de vrij primitieve omstandigheden waaronder de Afsluitdijk is aangelegd. De bedding van de dijk bestaat uit enorme gevlochten rieten netten waarop met de hand zware bolders werden gegooid. Een diagram in de film legt de constructiemethode uit. De film eindigt met het sluiten van het laatste gat op 28 mei 1932. Deze datum wordt herdacht op het monument dat op die plek is opgericht.