Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Video

Andere Tijden: De Gestapo als buurman

Wat doe je als tegenover je studentenhuis het hoofdkwartier van de Gestapo is gelegen? Het overkomt de Amsterdamse rechtenstudente Gisela Söhnlein en ze gaat in het verzet, waar ze meehelpt Joodse kinderen weg te smokkelen uit de Hollandse Schouwburg. ‘Oorlog op locatie’ is een serie van de makers van Andere Tijden, speciaal voor Youtube. In de serie vertelt presentator Merel Udink de verhalen van de oorlog in Rotterdam, Ommen, Marum, Maassluis, Aalten en Amsterdam.

>

Immaterieel erfgoed: Woonwagencultuur

De cultuur van de woonwagenbewoners is een cultuur van overleven. Vanwege het trekverbod reizen de woonwagenbewoners niet meer met hun woonwagens door het land. De wagens en caravans lijken tegenwoordig vaak op gewone huizen maar zijn dat niet. Voor de woonwagenbewoners is het belangrijk dat hun wagen geen fundering heeft, geen stenen rijtjeshuis is, de vloer boven het maaiveld ligt met een opstapje voor de voordeur. De woonwagencultuur in Nederland wordt gedragen door ongeveer dertigduizend mensen met ‘reizigersbloed’. In totaal zijn er 1150 woonwagenlocaties. Lees meer over woonwagencultuur op de website van Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland.

>

Haarlemse gevels: Geloof, Hoop en Liefde

Voor de invoering van de huisnummers hadden huizen een naam. De naam van het huis werd vaak weergegeven op een kunstige gevelsteen. In Haarlem zijn nog heel wat van die gevelstenen te vinden. Marius Bruijn, theatermaker, Haarlemkenner en stadsgids gaat op zoek naar bijzondere Haarlemse gevels, gevelstenen en verhalen. In deze video drie prachtige gevelstenen uit de zeventiende eeuw: ‘Geloof, hoop, en liefde’.

>

Schilderij Zicht op Welgelegen na 200 jaar terug in Haarlem

Een schilderij maken van een gebouw dat je niet in het echt hebt gezien. Dat is wat Hendrik de Cort deed 200 jaar geleden toen hij Paviljoen Welgelegen schilderde. Het schilderij ‘Zicht op Welgelegen’, dat De Cort in opdracht van Henry Hope maakte, is nu te bewonderen in het paviljoen aan de Dreef in Haarlem.

>

Eerste KLM vlucht Amsterdam – New York (1946)

Polygoon reist mee bij de eerste vlucht van KLM naar New York op 21 mei 1946. Dit fragment komt uit de collectie van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, doorzoek hier de volledige collectie.

>

Immaterieel erfgoed: Schaapsherder met traditionele landschaaprassen

Drift herders trekken het jaar rond met hun schapen over de heide en maken daarmee onderdeel uit van het landschapsbeheer. De schapen van de driftschepers hebben zich dan ook in de loop der eeuwen aangepast aan het landschap. Lees meer over de schaapsherder met traditionele landschaaprassen op de website van Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland.

>

The Beatles in Blokker

Het is dit jaar precies 60 jaar geleden dat de legendarische optredens van The Beatles in Blokker plaatsvonden. Hoe kon het gebeuren dat de beroemdste band ter wereld uitgerekend in het West-Friese tuindersdorp belandde? Hoe beleefden de bezoekers de optredens en wat is 60 jaar na dato de nalatenschap van deze historische gebeurtenis? Daarover gaat de NH-documentaire ‘The Beatles & het wonder van Blokker’.

>

Achter de schermen in het depot van het Westfries Museum

De collectie van het Westfries Museum, bestaande uit zo’n 36.000 objecten, is begin 2023 verhuisd naar een nieuw depot bij Imming Logistics Fine Art B.V. Daar is de afdeling Collectie druk bezig met het verder herwaarderen van de collectie, het bekijken en registreren van stukken en nog veel meer. Kijk mee met collega’s Tara, Alice en Josefin, en onmisbare vrijwilligers als Jacqueline, Margreet, Afra en Máire. Ontdek wat ze allemaal tegenkomen en hoe ze te werk gaan.

>

Immaterieel erfgoed: Chanoeka

Chanoeka is een joods feest, het inwijdingsfeest, dat ook bekend staat als ‘het feest van de lichtjes’. De precieze data van Chanoeka zijn afhankelijk van de joodse kalender, maar vallen altijd in de donkere winterperiode van het jaar. De eerste dag van het feest, dat acht dagen duurt, begint na zonsondergang van de 24e dag van de joodse maand Kislew, dit is eind november, begin december. Lees meer over Chanoeka op de website van Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland.

>

De Noord-Hollandse kap

In deze video laat Hans Verberne, deskundige op het gebied van de Noord-Hollandse dracht, het zetten van de Noord-Hollandse kap zien. De film is gemaakt als onderdeel van het project ‘Ambacht in Dracht’, een initiatief van het Netwerk Zuiderzeecollectie. Sinds 2016 is het Netwerk Zuiderzeecollectie actief, een samenwerkingsverband van 26 musea en andere erfgoedinstellingen rond het IJsselmeer. Het Netwerk richt zich onder meer op de presentatie van een gezamenlijke collectie (www.zuiderzeecollectie.nl), het organiseren van reizende tentoonstellingen en het uitwisselen van kennis.

>

Immaterieel erfgoed: Handmatig klompen maken

De klomp wordt in Nederland nog steeds met de hand gemaakt. De klompenmakers zijn zich ervan bewust dat ze een zeldzaam ambacht uitoefenen. De klompenmakers profiteren enigszins van de nieuwe tijdgeest, een tijd waarin duurzaamheid en ambachtelijkheid hoog aangeschreven staan. Lees meer over handmatig klompen maken op de website van Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland.

>

Leven in lagen animatie

Noord-Holland is een betrekkelijk jong gebied. De bodem van Noord-Holland is relatief recent gevormd. De landschappen die we er nu aantreffen zijn meestal maar een paar duizend jaar oud. Bovendien zijn deze landschappen, vooral de laatste eeuwen, door de mens sterk aangepast en omgevormd. Bekijk in deze animatie hoe het Noord-Hollandse landschap is ontstaan, vanaf de laatste ijstijd tot onze moderne tijd. Meer weten? Lees dan de brochure ‘Vruchtbaar laagland’ van Archeologiemuseum Huis van Hilde.

>

Immaterieel erfgoed: Valkerij

Valkerij is de jacht met slechtvalken en haviken. De band tussen de valkenier en zijn vogel is heel sterk. De training is gericht op conditie, jachttechniek en terugkomen naar de handschoen van de valkenier. In Nederland jagen valkeniers met gefokte slechtvalken en haviken. Er zijn twee hoofdvormen in de valkerij: de hoge en de lage vlucht.Bij de jacht gaat het vooral om de schoonheid van de vlucht.

>

Lezing: Maritiem archeoloog Thijs Coenen over waarderend onderzoek Palmhoutwrak

De maritiem archeologen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) gaan vanaf 27 mei vijf weken lang duiken op het Palmhoutwrak. Mogelijk bevat dit zeventiende-eeuwse scheepswrak, waar al honderden exclusieve voorwerpen uit zijn gekomen, nog heel veel waardevolle spullen. Het huidige plan behelst echter geen opgraving, maar onderzoek. Op de website van Museum Kaap Skil is meer te lezen over dit onderzoek.

>

Immaterieel erfgoed: Het ambacht van molenaar

Het ambacht van molenaar is de eerste voordracht door de Nederlandse regering gedaan voor plaatsing op de Unesco representatieve lijst van immaterieel erfgoed. In december 2017 werd bekend dat het ambacht van molenaar inderdaad op de representatieve lijst is geplaatst. Bij de plaatsing in Korea waren vertegenwoordigers van het Ministerie OCW, het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed en verschillende molenaars aanwezig.

>

Collectieverhalen: Zo leerde je nieuws lezen

Wist je dat er in 1758 al een boek was inclusief aardrijkskundelijst om krantenlezers te helpen bij het begrijpen van nieuws? Bijna iedere mediavorm heeft bij de introductie ervan wel een handleiding gehad. De telefoon, de televisie, maar dus ook: het nieuws. Hoe lees je dat? En waar komt het vandaan? Conservator Jop Euwijk van Beeld & Geluid dook in het archief op zoek naar voorbeelden!

>

Geboorte Kroonprins Willem-Alexander (1967)

Er wordt een feestje gevierd bij de geboorte van Kroonprins Willem-Alexander! De nationale driekleur gaat in top en handelaren in feestartikelen doen goede zaken met de verkoop van vlaggetjes en hoeden. De trotse vader prins Claus geeft in liefdevolle bewoordingen zijn blijk van vreugde over de geboorte van de eerstgeborene van Beatrix en hemzelf.

>

Op zoek naar de Zaanse Schans

Op derde Pinksterdag 1574 werden bij Wormer de troepen van de Spaanse koning verslagen. Dit wapenfeit uit de 80-jarige Oorlog wordt in de Zaanstreek nog altijd gevierd op de Zaanse Schans tijdens Pinksteren. Zaans Museum educator Imre Besanger is in deze geschiedenis gedoken om uit te zoeken hoe het zit met de sporen van de strijd op de De Zaanse Schans. In deze documentaire-reeks gaat hij langs bij het Noord-Hollands Archief, Museum Kaap Skil en de Schans op Texel op zoek naar antwoorden.

>

Van Rossem Vertelt over de Waterlinies

Ken je de meidoornhaag? Deze plant is stekelig en ondoordringbaar. Niet gek dus dat hij vroeger werd ingezet als militaire verdediging, eigenlijk als een soort prikkeldraad. Dat laatste werd pas in 1837 uitgevonden!

>

Schiphol: nieuwe radarinstallatie (1951)

Op Schiphol is een nieuwe radarinstallatie in gebruik genomen. De verkeersleiders kunnen met dit apparaat tegelijkertijd hoogte, afstand en de richting van binnenkomende vliegtuigen waarnemen. In dit journaal zien we beelden van de manier waarop een verkeersleider een vliegtuig “binnenpraat” met behulp van de nieuwe radar.

>