Video

Landschapstalks: Hart voor de stolp

Op 19 april 2022 vond de landschapstalk “Hart voor de stolp” plaats, georganiseerd door het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland en Stichting Ode aan het Landschap NH. Bekijk hier het filmverslag van de eerste landschapstalk.

>

Nederlands Vestingmuseum Naarden

Muzikant en kunstliefhebber Midas Meester bezocht verschillende musea in Noord-Holland. Elk museum vertelt een eigen verhaal en bij elk verhaal hoort muziek. Midas brengt deze twee werelden bij elkaar. In deze aflevering is het Nederlands Vestingmuseum in Naarden aan de beurt.

>

Bram Jonk (25), molenaar op Bovenmolen E

Aan de Noordervaart in Schermerhorn staan drie molens op een rij. Het is misschien wel de bekendste molendriegang in de Schermer. Met in het midden de Museummolen, ofwel Ondermolen D. Rechts daarvan ondermolen C, en de linkermolen, vlakbij de kruising, is Bovenmolen E. Hier woont Bram Jonk. De 25-jarige molenaar voor wie in november 2021 een droom werkelijkheid werd: Molenaar worden op een molen op steenworp afstand van het huis waar hij opgroeide: “Molens hebben me altijd gefascineerd!”

>

Het harde leven in de Jordaan

Tegenwoordig is de Jordaan één van de duurste buurten van Amsterdam, maar dit was tot ver in de vorige eeuw heel anders. Gezinnen zaten op elkaar gepropt in eenkamerwoningen, stromend water en riolering was er niet, en misdaad tierde er welig.

>

Erfgoed journaal Haarlemmermeer nr. 3

Erfgoed journaal Haarlemmermeer brengt iedere twee maanden nieuws, tips en weetjes rond erfgoedlocaties in Haarlemmermeer avontuurlijk in beeld. In het derde Erfgoed journaal komen de volgende onderwerpen aan bod: Benjamin bezoekt het stoomlab voor kinderen in het Cruquius Museum. Interview met Frank Jansen, zoon van Freddy Deen, over Willem Boogaard. De Klaverman ontmoet erfgoedvrijwilligers Els en Loek van de Kreke. Uittip: bewonder de Trans Europ Express (TEE) bij het NTM in Nieuw-Vennep. Uittip: ‘Kijk om je heen’. Nieuw fotoproject rond erfgoed voor scholieren. Uittip: op 4 juni 2022 houdt Stoomgemaal Halfweg De Dag van het Kind.

>

Opening tentoonstelling ‘De vele gezichten van Vrouwen in Verzet’

Het Noord-Hollands Archief opende op 12 mei 2022 officieel de tentoonstelling De vele gezichten van Vrouwen in verzet in de Janskerk in Haarlem. Sprekers zijn Zita Pels, gedeputeerde voor erfgoed en cultuur van de provincie Noord-Holland, Agnes Cremers, historica en mede-eigenaar van Van Gisteren en projectleider Mart van de Wiel. Kleinkunstenaar Mylou Frencken zingt liederen die door verzetsvrouwen Gisela Söhnlein en Hetty Voûte in de kampen Vught en Ravensbrück werden geschreven en gezongen.

>

Molen De Lastdrager in Hoogwoud

Molenaar Kees (oud-winnaar van Molenprijs 2018) is trots op zijn molen De Lastdrager, de oudste houten achtkant van Nederland. Mede dankzij de vele giften, subsidies en uiteraard de Molenprijs heeft deze molen weer een binnenwerk en is weer volop in bedrijf! Nieuwsgierig geworden? Hij laat je tijdens Nationale Molendag op 14 en 15 mei vol trots zien hoe deze molen weer volop in gebruik is genomen. Het enige wat verder nodig is op deze dag, is een zuchtje wind en een lekker zonnetje. Kom ook naar de molen op Nationale Molendag op 14 en 15 mei!

>

Korenmolen De Zandhaas

In Santpoort staat al sinds 1779 korenmolen De Zandhaas. In dit monument wordt nog steeds graan gemalen. Molenaar Jan van Diepen laat zien hoe dat in zijn werk gaat. De molen heeft ook een winkel met het oude authentieke interieur van een kruidenierszaak uit Santpoort. Wanneer u langskomt kunt u naast een bezoek aan het winkeltje altijd even rondkijken in de molen.

>

De bevrijding van Haarlem in 1945

Op 8 mei 1945 werd Haarlem bevrijd van de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog. In deze ingekleurde film is te zien hoe de Canadezen van de Princess Patricia’s Canadian Light Infantry Haarlem binnen trekken als bevrijders. Met groot enthousiasme worden de Canadezen door de inwoners van Haarlem onthaald.

>

Portretten van vrouwen in verzet – Greta Tak-Bosboom

Journaliste Roos Elkerbout van NH Media was diep onder de indruk van de verzetsvrouwen die het Noord-Hollands Archief in de tentoonstelling ‘De vele gezichten van Vrouwen in Verzet‘ een stem en een gezicht geven. Zij dook nog dieper in de verhalen van vier van deze vrouwen en maakte daar korte documentaires over. In deze vierde en laatste film gaat het over Greta Tak-Bosboom. Al vroeg in de oorlog kwam zij in verzet. Ze hielp Joodse kinderen te ontsnappen door ze bij de Joodse crèche, tegenover de Hollandsche Schouwburg, weg te smokkelen. Haar nichtje Channa Walvisch en NHA-medewerker Mart van de Wiel vertellen over deze moedige vrouw.

>

Portretten van vrouwen in verzet – Freddie Oversteegen

Journaliste Roos Elkerbout van NH Media was diep onder de indruk van de verzetsvrouwen die het Noord-Hollands Archief in de tentoonstelling ‘De vele gezichten van Vrouwen in Verzet‘ een stem en een gezicht geven. Zij dook nog dieper in de verhalen van vier van deze vrouwen en maakte daar korte documentaires over. In deze derde film over Fredinanda (Freddie) Oversteegen vertellen de zoon Remi Dekker, schrijfster Conny Braam en NHA-medewerker Mart van de Wiel meer over deze ‘pittige’ dame die als meisje al vroeg bij het verzet betrokken raakte. Zij begon met het rondbrengen van krantjes. Maar zij kon ook goed plannen en spioneren en bereidde vaak de aanslagen voor die haar zus en Hannie Schaft vervolgens pleegden. Ook pleegde zij zelf sabotage en aanslagen.

>

Niet lullen, huizen vullen

De film “Niet lullen huizen vullen” gaat over de beroerde woonomstandigheden van migranten in de jaren ‘70 in Haarlem. De film van 20 minuten is in 1978 gemaakt door Machiel Amorison op 8mm met direct geluid, in opdracht van Release Haarlem en toont de huisuitzetting van een groep migranten door de politie uit de Buitenrustschool, gevolgd door kraakacties en een demonstratieve optocht door het centrum van Haarlem. In zijn soort een unieke film met naast beelden van de acties ook interviews met (eerste generatie) migranten, actievoerders en politici.

>

Portretten van vrouwen in verzet – Frieda Belinfante

Journaliste Roos Elkerbout van NH Media was diep onder de indruk van de verzetsvrouwen die het Noord-Hollands Archief in de tentoonstelling ‘De vele gezichten van Vrouwen in Verzet‘ een stem en een gezicht geven. Zij dook nog dieper in de verhalen van vier van deze vrouwen en maakte daar korte documentaires over. Haar biografe Toni Boumans en NHA-medewerker Marianne Hamersma vertellen in de tweede film uit deze reeks meer over Frieda Belinfante. Zij was openlijk lesbisch, celliste, de allereerste dirigente in Nederland én verzetsstrijder.

>

Het turbulente leven van de Alkmaarse bloemenklok

Achter het huidige lieflijke tafereeltje van fleurig bloemenperkje en bloemenklok in de rustieke Alkmaarderhout, schuilt een levensverhaal vol met heftige discussies over locaties, geldproblemen, vandalisme en verslonzing. Jongeren kennen de klok wellicht pas sinds 2009, toen het uurwerk in ere was hersteld naar aanleiding van het 400-jarig bestaan van de Hout. Oudere Alkmaarders weten dat de klok er niet altijd zo verzorgd uit heeft gezien. In de jaren zeventig en tachtig raakte de klok meermaals beschadigd na voetbalwedstrijden in het nabijgelegen AZ-stadion. Weer iets oudere Alkmaarders herinneren zich misschien wel de keren dat zij met ouders of grootouders de Hout bezochten. Maar de oudste Alkmaarders weten nog hoe de eerste bloemenklok aan de Stationsweg erbij lag.

>

Wandelen over de laatste stadsmuur van Amsterdam

Eeuwenlang was Amsterdam afgesloten door een 5-meter hoge stadsmuur, bestaande uit poorten en torens. Naarmate Amsterdam groeide, verschoof de muur. De laatste stadsmuur liep langs de Singelgracht. Er zijn nog sporen van te zien.

>

Albert Neuhuys – Laren in ‘t Gooi

Conservator Alexander de Bruin laat ons bijzondere aanwinsten zien uit de collectie Provinciale Atlas Noord-Holland: krijttekeningen van Albert Neuhuys. Neuhuys was een belangrijke kunstenaar van de “Larense School” in de 19e eeuw. Deze kunstenaars zagen in Laren en ’t Gooi de authentieke mens en natuur terug. In de video krijg je unieke krijttekeningen van Neuhuys te zien. Daarmee bracht hij het leven in en rondom Laren in beeld. Een ideaalbeeld van mensen die nog leefden zoals in de eeuwen daarvoor.

>

De eerste Alkmaarse gemeentearchivaris: Cornelis Willem Bruinvis

Op 15 februari 1900 werd de eerste Alkmaarse gemeentearchivaris benoemd: Cornelis Willem Bruinvis (1829-1922). Daarmee werd de basis gelegd voor wat nu het Regionaal Archief Alkmaar is. Een archief met ruim twintig medewerkers die o.a. de archieven van particulieren, bedrijven, waterschappen en negen gemeenten beheert. Op 4 april 1922 overleed Bruinvis. In 2022 inmiddels al honderd jaar geleden. In deze video brengen ze een bezoek aan zijn graf op de Algemene Begraafplaats van Alkmaar.

>

Betoverend landschap: Groenveld en omgeving

Vlucht met een drone over winters landschap met ochtendmist en berijpte huizen bij zonsopkomst. Beelden van Groenveld, Valkkoog, Dirkshorn, Schagen, het kerkje van Eenigenburg en de Westfriese Omringdijk.

>
NL | EN