Video

Nederlandse televisie bestaat 70 jaar

Op 2 oktober 1951 vond de eerste nationale televisie-uitzending plaats: niet vanuit Hilversum, maar vanuit Eindhoven! Hoe veroverde de tv de huiskamer? Hoe kwam je aan een vergunning om televisie te kunnen kijken? Waarom zorgde de leader van de NTS (nu NOS) voor zoveel ophef? Of moest er verantwoording worden afgelegd voor de eerste finale van De Soundmixshow? De conservatoren van Beeld en Geluid nemen je mee door enkele hoogtepunten, dieptepunten of gewoon opmerkelijke momenten in 70 jaar Nederlandse televisie!

>

Museum Kaap Skil: Archeoloog Michiel Bartels over het Schervenwrak

Archeoloog Michiel Bartels duikt in het ruim van een in 1822 gezonken schip, de Pieter Anthony. Het schip had als bestemming Suriname en vervoerde alles wat men nodig had om een suikerrietplantage te beginnen. Zowel de gereedschappen voor de tot slaaf gemaakten als de luxe goederen voor de plantagehouder, die in schril contrast met elkaar staan.

>

Profeten van Amsterdam

Profeten, messiassen en verlichte goeroes: Amsterdam heeft er meer dan eens mee te maken gehad. Van de gewelddadige wederdopers tot Lou de Palingboer. Een overzicht van hoogte- en dieptepunten uit ruim 700 jaar geloven in Amsterdam.

>

Een alternatief voor de Afsluitdijk: het plan om de Zuiderzee in te polderen

De Zuiderzee is eeuwenlang een zegen en een vloek geweest voor de mensen die aan de oever woonde.. Ze bracht voorspoed door handelsmogelijkheden maar ook dood en verderf door wassend water. Niet zo gek dat er eeuwen voor de Afsluitdijk al ideeën waren om de zee te beteugelen. Tussen het eerste plan van Hendrik Stevin en de uitvoering van Cornelis Lely zitten vele ideeën, de een gekker dan de ander. Hoe zagen de alternatieve plannen eruit? Hoe hebben watersnoden Nederland gevormd en wat zegt ons watermanagement over het aanpakken van de klimaatcrisis?

>

Land vol Archeologie Afl. 4 – vanuit Castellum Hoge Woerd

Tijdens de Nationale Archeologiedagen presenteerde de Stichting Archeologie & Publiek en ArcheoHotspots een nieuwe live-talkshow onder de titel ‘Land vol archeologie’. De vierde aflevering werd uitgezonden vanuit Castellum Hoge Woerd. Talkshowhosts Evert van Ginkel en Marie-France van Oorsouw ontvangen elke aflevering nieuwe gasten aan tafel. Een archeoreporter gaat op pad om archeologische bezienswaardigheden en nieuws uit de regio in beeld te brengen. Tijdens de live-talkshow kan iedereen vanuit huis meepraten via de Mentimeter. Ontdek zelf dat ons land vol zit met archeologie!

>

Restauratie van Wilhelminaplein 12, Heemstede

Binnenkort gaat de restauratie van Wilhelminaplein 12 in Heemstede, lokaal vooral bekend als ‘Het huis van Sientje’, van start. Voorafgaand aan de restauratie is een bouwhistorisch onderzoek uitgevoerd. Zo’n onderzoek leidt tot interessante en soms verrassende bevindingen. Wat gebeurt daar vervolgens mee en waarom? Lucas Hofhuizen, projectleider bij Stadsherstel Amsterdam, en ir. Jacqueline de Graauw van Bureau Bouwtijd nemen u mee en nemen enkele bijzondere details onder de loep, zoals de ontdekte ‘tiener graffiti’ in de slaapkamer.

>

Land vol Archeologie Afl. 3 – vanuit het Huis van Hilde

Tijdens de Nationale Archeologiedagen presenteerde de Stichting Archeologie & Publiek en ArcheoHotspots een nieuwe live-talkshow onder de titel ‘Land vol archeologie’. De derde aflevering werd uitgezonden vanuit het Huis van Hilde. Talkshowhosts Evert van Ginkel en Marie-France van Oorsouw ontvangen elke aflevering nieuwe gasten aan tafel. Een archeoreporter gaat op pad om archeologische bezienswaardigheden en nieuws uit de regio in beeld te brengen. Tijdens de live-talkshow kan iedereen vanuit huis meepraten via de Mentimeter. Ontdek zelf dat ons land vol zit met archeologie!

>

Waarvoor kun je HisGIS gebruiken?

Onlangs zijn op de website HisGIS de kaarten uit 1832 van de kustzone Noord-Holland gepubliceerd. Je krijgt hier onder meer informatie over de eigenaren van de percelen en de hoogte van de betaalde belasting. Deze schat aan gegevens, die het gebied tussen Hillegom en Den Helder beslaat, is voor heel wat specialisten van onschatbare waarde voor hun onderzoek. Het Noord-Hollands Archief vroeg aan bouwhistoricus Maarten Enderman en archeoloog Roos van Oosten om te vertellen waarvoor zij deze nieuwe bronnen en technieken in hun werk gebruiken.

>

De duistere geschiedenis van de Wallen

De situatie op de Wallen is moeilijk. Door de kleine oppervlakte, de tienduizenden toeristen en de prostitutie is het er te druk. De overlast voor de bewoners en de sekswerkers is groot. Een achtergrond van de prostitutie en de buurt.

>

Land vol Archeologie Afl. 2 – vanuit het Hunebedcentrum in Borger

Tijdens de Nationale Archeologiedagen presenteerde de Stichting Archeologie & Publiek en ArcheoHotspots een nieuwe live-talkshow onder de titel ‘Land vol archeologie’. De tweede aflevering werd uitgezonden vanuit het Hunebedcentrum in Borger. Talkshowhosts Evert van Ginkel en Marie-France van Oorsouw ontvangen elke aflevering nieuwe gasten aan tafel. Een archeoreporter gaat op pad om archeologische bezienswaardigheden en nieuws uit de regio in beeld te brengen. Tijdens de live-talkshow kan iedereen vanuit huis meepraten via de Mentimeter. Ontdek zelf dat ons land vol zit met archeologie!

>

Interview Petra Heyboer, 2021

Petra Heyboer woont in een opvallend huis in Den Ilp, met de Anton Heyboer Art Gallery er aan vast. Je ziet onmiddellijk dat het een uniek complex is. In dit interview vertelt ze over de bijzondere plek die ze gecreëerd heeft. “Het is eigenlijk een levend kunstwerk, alles om me heen met mij erbij.” De […]

>

Land vol Archeologie Afl. 1 – vanuit Museum Het Valkhof

Tijdens de Nationale Archeologiedagen presenteerde de Stichting Archeologie & Publiek en ArcheoHotspots een nieuwe live-talkshow onder de titel ‘Land vol archeologie’. De eerste aflevering werd uitgezonden vanuit Museum Het Valkhof in Nijmegen. Talkshowhosts Evert van Ginkel en Marie-France van Oorsouw ontvangen elke aflevering nieuwe gasten aan tafel. Een archeoreporter gaat op pad om archeologische bezienswaardigheden en nieuws uit de regio in beeld te brengen. Tijdens de live-talkshow kan iedereen vanuit huis meepraten via de Mentimeter. Ontdek zelf dat ons land vol zit met archeologie!

>

Het harde leven van Keetje Tippel

Neel Doff (1858-1942) werd beroemd als schrijfster. Ze beschreef haar straatarme jeugd in Amsterdam. Jaren na haar overlijden werd Doff nationaal bekend als Keetje Tippel. Ze werd als tienermeisje door haar moeder overgehaald om zich te prostitueren.

>

Landschapstalks – deel 3: Een nieuwe toekomst voor Laag Holland

Op 2 juli 2021 organiseerde het Steunpunt Monumenten & Archeologie in samenwerking met stichting OdeaanNH de derde en laatste landschapstalk. Dit keer met een blik op de toekomst voor laagland. Het Nederlandse landschap is in transformatie, welke kansen bieden erfgoed en het cultuurlandschap? Amsterdam Wetlands als voorbeeld van de transformatie van landschap. Kijk voor meer informatie over de landschapstalks op de website van Ode aan het Landschap.

>

Frans Hals. Alle schuttersstukken

Geen enkele schilder maakte zoveel schuttersstukken als Frans Hals. Voor het eerst in meer dan dertig jaar zijn ze allemaal bijeen in het Frans Hals Museum. Hierdoor kun je de ontwikkeling van Frans Hals volgen en zelf ervaren waarom hij tot de grootste Hollandse meesters hoort met zijn losse toets, zijn intense kleurgebruik en de levendigheid van zijn portretten. Deze unieke presentatie is mogelijk danzij de komst van ‘De Magere Compagnie’ uit het Rijksmuseum. Het enige werk waaraan Frans Hals wel is begonnen, maar dat Pieter Codde heeft afgemaakt. En tot op de dag van vandaag wordt er gespreculeerd wie welke figuren schilderde. Vergelijk de handen, vaandels kragen en sjerpen. Tot welke conclusie kom jij?

>

De vesting Naarden

Het grootste monument van Monumentenbezit zijn de vestingwerken van Naarden. Hier onderhouden zij ruim 25.000 vierkante meter metselwerk, 45 hectare water, 38 hectare groen en 68 monumenten. De vesting is gebouwd tussen 1675 en 1685. Tussen 1875 en 1880 vond de verbetering van de vesting plaats met de bouw van diverse kazernegebouwen.

>

Lezing Godfried Bomans – Historische Vereniging Haerlem

Het is 50 jaar geleden dat Godfried Bomans overleed. Deze markante inwoner van Haarlem was meer dan alleen schrijver. Op woensdag 28 april 2021 gaf Fred Berendse een lezing over Godfried Bomans, aan de hand van het boekje ‘Met Bomans door Haarlem’ .

>

Volendam in 1920

Bijzondere beelden van Volendam in 1920. Korte opnames van het leven in het dorp: mannen, vrouwen en kinderen in klederdracht, vissersboten in de haven en een trekschuit van Volendam naar Edam. (Aan het einde is een stuk film van Domburg (Walcheren) bij deze opname gevoegd) ‘Opgenomen door de Haghe-film-fabriek Willy Mullens’. Film uit de collectie van Eye Filmmuseum Amsterdam.

>

Vrouwenproblemen in de stad

In 1597 verschijnt aan de Oudezijds Achterburgwal het eerste Amsterdamse tuchthuis voor vrouwen, het Spinhuis. Hard nodig, want Amsterdam heeft in de Gouden Eeuw nogal een criminele-vrouwen-probleem: de helft van alle misdaden wordt gepleegd door vrouwen.

>

Een kijkje in het Provinciaal depot voor archeologie

De provincie Noord-Holland registreert en bewaart alle bodemvondsten in het archeologisch depot in Huis van Hilde. Daar is zo’n 6 kilometer plankruimte beschikbaar met in totaal meer dan 2 miljoen bodemvondsten uit de gehele provincie. De collecties zijn divers: van ongeveer 30.000 jaar oude botten van dieren uit de Noordzee tot vondsten uit de Tweede Wereldoorlog. Ook is een uitgebreide (digitale) documentencollectie beschikbaar. De medewerkers van de provincie en de vrijwilligers van het depot zorgen voor het behoud van de vondsten en voor het publiekelijk toegankelijk maken van de vindplaatsen.

>