Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Video

Onze Voorouders: Van Lokaal tot Globaal

Waar mensen elkaar treffen, ontstaat handel. Dat blijkt uit de zevende aflevering van Onze Voorouders, waarin de ontwikkeling van de Noord-Hollandse handel centraal staat. Van ruilhandel in de bronstijd tot de opkomst van wereldhandel en voorspoed van de zeventiende eeuw. Economische bloei waar een bijsmaak aan zit.

>

Windtunnel in Amsterdam (1960)

Achter het Nationaal Luchtvaartlaboratorium in Amsterdam is een geavanceerde windtunnel gebouwd voor 17 miljoen gulden. Met windsnelheden tot 1500 km/u test men hier vliegtuigmodellen in een gesloten circuit van 142 meter lang. Speciale lenzen en meetapparatuur registreren luchtstromingen en krachten op de modellen, wat cruciaal is voor de ontwikkeling van de burgerluchtvaart in West-Europa.

>

Het NIOD – Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie

Het NIOD – Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie – bestaat tachtig jaar. Kort na de bevrijding in 1945 startte de oorlogsdocumentatie en inmiddels houdt het instituut zich ook bezig met onderzoek naar andere internationale oorlogen. Ook na tientallen jaren kloppen er nog nieuwe mensen aan om eigen familieverhalen te achterhalen: “Zo lang er oorlog is, willen mensen weten hoe hun voorouders met die situatie omgingen.” Directeur Martijn Eickhoff ziet het dagelijks: mensen die in de studiezaal van het NIOD documenten, dagboeken en foto’s doorspitten. Iedereen kan terecht op de Herengracht en archiefstukken opvragen uit het meer dan drie kilometer lange archief onder het pand.

>

Hoe werkt het watersysteem van de Hollandse Waterlinies?

Water was en is vaak een dreiging voor Nederland. Maar in de Hollandse Waterlinies is het juist ingezet als bondgenoot. Door een aaneenschakeling van rivieren, sluizen, dijken en kanalen kon het land gecontroleerd onder water worden gezet. Dit proces wordt inundatie genoemd. Zo kon een vijandelijke aanval worden gestopt. In deze video wordt uitgelegd hoe het watersysteem werkt.

>

Onze Voorouders: Van Afspraak naar Inspraak

Waar vroege Noord-Hollanders in familieverband met hun vee woonden, ontwikkelde de maatschappij zich steeds meer tot grotere gemeenschappen die van bovenaf bestuurd werden. De zesde aflevering van ‘Onze Voorouders’ kijkt aan de hand van de familie Van Brederode en de stad Haarlem naar het leven van de middeleeuwse adel en de opkomst van burgerlijke inspraak.

>

Onze Voorouders: Van Slag tot Bolwerk

Oorlog is van alle tijden. Ook Noord-Holland heeft daarin een lange en bewogen geschiedenis. In de vijfde aflevering van Onze Voorouders reizen we langs de slagvelden, bolwerken en verdedigingslinies die deze provincie hebben gevormd.

>

Erfgoed journaal Haarlemmermeer (Seizoen 4, Afl. 2)

Erfgoed journaal Haarlemmermeer brengt iedere twee maanden nieuws, tips en weetjes rond erfgoedlocaties in Haarlemmermeer avontuurlijk in beeld. In het tweede Erfgoed journaal van het vierde seizoen komen de volgende onderwerpen aan bod: Feest in Spaarnwoude: de Stompe Toren bestaat 800 jaar. CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45 is na een lange renovatie eindelijk weer helemaal open. Student Levy van Rooijen krijgt het Glazen Klavertje Vier uitgereikt.

>

Onze Voorouders: Van Wodan tot Bhagwan

In de vierde aflevering van Onze Voorouders maken we een fascinerende ontdekkingstocht langs de religieuze geschiedenis van Noord-Holland – van de Germaanse godenwereld tot de opkomst van het christendom, en de sporen die zij tot op vandaag hebben nagelaten.

>

Verzamelbeurs in Amsterdam trekt duizenden bezoekers (1959)

In de Amsterdamse Koopmansbeurs komen in 1959 duizenden verzamelaars bij elkaar voor de jaarlijkse verzamelaarsdag. Meer dan 3.500 bezoekers nemen hun verzamelingen mee: van suikerzakjes en prentbriefkaarten tot handdoeken en miniatuurauto’s.

>

Ab Geldermans (1935-2025) werd één van de beste wielrenners ter wereld

“Ik ben weggelopen van huis om wielrenner te worden.” Ab Geldermans werd één van de besten ter wereld, maar ging nooit echt weg uit zijn stad Beverwijk. Hij droeg de gele trui in de Tour de France, won als eerste Nederlander de Belgische klassieker Luik-Bastenaken-Luik en werd een wielerlegende. Hij werd ervoor geëerd, zoals dat voor weinigen voor hun dood weggelegd is: met een eigen straatnaam in zijn geboortestad. Geldermans overleed op 90-jarige leeftijd.

>

Onze Voorouders: Van Stal tot Stolp

Hoe woonden onze voorouders duizenden jaren geleden? En hoe groeiden eenvoudige nederzettingen uit tot trotse steden? In aflevering 3 van Onze Voorouders neem je een fascinerende duik in het verleden van Noord-Holland, van de eerste woonstalboerderijen tot de iconische stolpboerderijen.

>

Verborgen Tuinen: geschiedenis van dierenbegraafplaatsen in Velsen

Gemeente Velsen is een groot aantal unieke begraafplaatsen rijk. In de videoserie van RTV Seaport komen we meer te weten over deze verborgen plekken. In deze aflevering wordt de Dierenbegraafplaats Velsen en de verborgen honden- en paardenbegraafplaats van de familie Cremer belicht.

>

De bevrijding in Nederland, in kleur!

Hoe zag het leven er 100 jaar geleden uit? Het Youtube kanaal van Rick88888888 toont oude filmbeelden in kleur, waardoor oude beelden opeens heel relateerbaar worden. Deze filmfragmenten tonen de bevrijding in verschillende Nederlandse plaatsen, waaronder Amsterdam en Haarlem.

>

Duitse invloed op Amsterdam

In 17e-eeuws Amsterdam werd een kakofonie aan talen gesproken, maar wie goed luisterde, hoorde opvallend vaak Duits. Niet zo gek, want de Duitsers vormden de grootste groep migranten. Ze sjouwden stenen op bouwplaatsen, preekten in hun eigen kerken en bakten het brood dat de Amsterdammers aten. Maar hoe kwamen ze hier en wat lieten ze achter?

>

De Eerebegraafplaats in Overveen

Jos Wienen, burgemeester van Haarlem en tevens historicus, loopt samen met verslaggever Ruth Oei van Haarlem105 een rondje over de indrukwekkende Eerebegraafplaats in Overveen. Hij vertelt onder meer over de vermoorde verzetsstrijders die hier begraven liggen.

>

Andere Tijden: Laatste aanslag van de nazi’s?

Op 4 mei 1945 viert Amsterdam al feest. Verzetsstrijdster Annick van Hardeveld danst op straat met een vlag om haar schouders. Die avond krijgt ze een laatste opdracht — een fietstochtje naar Noord. Maar die nacht zijn de Duitsers extra gespannen en Annick haalt de bevrijding net niet. Haar nicht en naamgenoot vertelt het aangrijpende verhaal.

>

Jan van Hulst: Ingenieur van het Verzet

Juist nu de spanningen in de wereld toenemen, willen Myriam Mater-van Hulst (93) en Hannah Yakin (92) laten zien hoe hun vader tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven van honderden Joden redde. In de nieuwe NH-docu ‘Ingenieur van het Verzet’ beleef je het verhaal van de Amstelveense verzetsheld Jan van Hulst door de ogen van zijn dochters. “Er zijn ook goede mensen.”

>

Onze Voorouders: Droge voeten

Tegenwoordig doorkruisen we moeiteloos onze provincie met fiets, trein of auto. We steken sloten en kanalen over, passeren polders en bruggen—het water lijkt getemd, het land ingericht naar onze hand. Maar dat beeld is relatief nieuw. Eeuwenlang was Noord-Holland vooral een natte, moeilijk begaanbare delta. Slechts kleine stukken waren bewoonbaar, omringd door moeras, veen en getijdenwater. In de tweede aflevering van Onze Voorouders duiken we in het verhaal van hoe generaties bewoners het onstuimige landschap stukje bij beetje wisten te temmen.

>

100 jaar De Zaansche Molen

In deze speciale documentaire vieren we het 100-jarig bestaan van Vereniging De Zaansche Molen. Al een eeuw lang zet deze vereniging zich in voor het behoud en de restauratie van de historische molens in de Zaanstreek. Ontdek het rijke verleden, de indrukwekkende ambachten en de toekomst van dit unieke erfgoed.

>