Video

De eerste autorace op Zandvoort (1939)

82 jaar geleden, op 3 juni 1939, werd de eerste Grote Prijs van Zandvoort verreden. Het huidige Formule 1-circuit bestond nog niet. Daar werd pas in 1948 geracet. Het circuit liep in 1939 over gewone straten aan de rand van het dorp, een nieuwe wijk waarvan de huizen nog gebouwd moesten worden. Het parcours was net als tegenwoordig zeer bochtig, en de coureurs moesten voortdurend schakelen. Een amateurfilmer had zich opgesteld bij een van de scherpste bochten, ongetwijfeld in de hoop op spektakel, maar grote ongelukken deden zich niet voor.

>

Een dijkdoorbraak bij Scharwoude

Conservator Alexander de Bruin laat ons in dit filmpje een roodkrijttekening uit de collectie van de Provinciale Atlas Noord-Holland zien. De tekening is gemaakt in 1675 door meneer Matthias Withoos (1627-1703). Hij heeft hier de werkzaamheden vastgelegd die werden uitgevoerd na een dijkdoorbraak. Op de achtergrond is Scharwoude te zien.

>

Marken in de jaren 1920, in kleur!

Hoe zag het leven er 100 jaar geleden uit? Het Youtube kanaal van Rick88888888 toont oude filmbeelden in kleur, waardoor oude beelden opeens heel relateerbaar worden. Deze filmfragmenten van Marken dateren uit de jaren 1919, 1926 en 1928.

>

Vuurtoren Lange Jaap Huisduinen gemoderniseerd (1949)

Vuurtoren Lange Jaap in Huisduinen werd in 1878 in gebruik genomen. Met een hoogte van bijna 64 meter is Lange Jaap de hoogste nog brandende vuurtoren van Nederland en de hoogste gietijzeren toren van Europa. 284 traptreden moet je beklimmen om boven te komen. In 1949 werden de lampen gemoderniseerd. Het Polygoonjournaal maakte hier op 14 november 1949 een filmpje over.

>

Bijzondere collectie Afl. 2 : Typografie

Vrijwel alle boeken van de Oude Boekerij zijn verhuisd naar het Noord-Hollands Archief. In deze video worden een aantal bijzondere oude boeken getoond van de Stadsbibliotheek Haarlem. Deze boeken komen allen uit de 15e eeuw.

>

Bijzondere collectie Afl.1 : Kinderboeken en pop-up-boeken

De Bibliotheek Zuid-Kennemerland bezit een grote collectie van oude kinderboeken (2500-3000 exemplaren) en de grootste pop-up collectie (1100 exemplaren) in een openbare instelling in West-Europa. In deze video worden de mooiste exemplaren getoond.

>

Optochten Alkmaars Ontzet in de jaren 1930

Het beleg van Alkmaar begon in augustus 1573 en eindigde met het Alkmaars Ontzet op 8 oktober. De stad wist toen een einde te maken aan de belegering en was één van de eerste Hollandse steden die de koningsgezinde troepen uit Spanje met succes wist te weerstaan. Het ontzet wordt elk jaar nog steeds gevierd.  In deze video zijn optochten te zien in 1935, 1936, 1938 en 1939.

>

Tuindorp Oostzaan 100 jaar: 1921-2021

Een explosie van het inwoneraantal van Amsterdam rond 1900 zorgde voor een grote woningnood. Huizen voor arbeiders werden amper gebouwd. Een mengelmoes van angst voor opstand, opkomst van enge ziektes en liefdadigheid maakte dat de gemeente Amsterdam ongekende woningbouwprojecten op gang bracht. Tuindorp Oostzaan was een van die projecten en bestaat in 2021 100 jaar. Dat is bijzonder, want de huizen waren bedoeld als noodwoningen. Ze werden voor 25 jaar gebouwd. Voor het Stadsarchief Amsterdam maakte Jochem Boodt een video over de geschiedenis van dit bijzondere project.

>

Geheimen van de Oude Kerk

De Oude Kerk is het oudste gebouw van Amsterdam. Het gebouw was het middelpunt van het laatmiddeleeuwse stadse leven. Er werd gefeest, getrouwd, gebeden en gerouwd. Het was kerk, buurthuis en overdekte begraafplaats ineen. Behalve een vloer met daaronder 10.000 dode Amsterdammers bevatte de kerk een ultrageheime kamer waar niemand mocht komen en een toren met Amsterdams oudste metselwerk. In die toren werd onlangs een tijdscapsule gevonden.

>

Storage Stars: Een kijkje achter de schermen bij de depots van het Rijksmuseum

Altijd al willen weten welke verborgen schatten te vinden zijn in de depots van het Rijksmuseum? Locatiemanager Wim Hoeben gaat op zoek naar de parels in het gloednieuwe CollectieCentrum Nederland (CC NL). In de zesdelige serie Storage Stars legt hij deze voor aan de experts van het Rijksmuseum. In de eerste aflevering vraagt hij Femke Diercks, hoofd toegepaste kunst, om hem alles te vertellen over de een 17de-eeuwse bloempiramide.

>

Kapitein van het Markermeer Afl. 3 – Met de kennis van toen

De eeuwenoude Markermeerdijken lijken haast onaantastbaar. Toch zijn deze dijken in het verleden ook al meerdere keren verlegd en versterkt. Kapitein Rohald is nieuwsgierig naar wat de dijken allemaal al hebben meegemaakt. En of we daar nog iets van terug kunnen vinden, op het land of in het water. In aflevering 3 bezoekt de Kapitein van het Markermeer samen met een historicus een van de oudste stukken dijk van Nederland: de Westfriese Omringdijk. En hij krijgt een archeoloog aan boord, inclusief schatkist. Want we bouwen natuurlijk aan de toekomst, maar soms moet je even achterom kijken.

>

Kapitein van het Markermeer Afl. 2 – Niet storen a.u.b.

In eerste instantie worden de dijken natuurlijk versterkt om het land beter te beschermen tegen het water. Maar zo’n project biedt ook kansen. Kapitein Rohald is benieuwd of, en hoe er rekening wordt gehouden met de natuur. In aflevering 2 zeilt de Kapitein van het Markermeer richting het Hoornse Hop. Hier wordt een zogenaamde oeverdijk aangelegd, inclusief nieuw natuurgebied. En hij vaart naar Uitdam, waar hij hoort over een wel héél bijzondere dijkbewoner. Eentje die we vooral niet wakker moeten maken.

>

Kapitein van het Markermeer Afl. 1 – Van top tot veen

Kapitein Rohald vaart de komende tijd als Kapitein van het Markermeer met zijn zeilschip de VD8 langs de Markermeerdijken. Hij kijk mee, bezoekt de dijkversterking in uitvoering en gaat in gesprek met bouwers en bewoners, ondernemers, ecologen en ingenieurs. Op zoek naar bijzondere verhalen en ontdekkingen. Lees hier meer over de campagne van de Alliantie Markermeerdijken.

>

Nederlandse televisie bestaat 70 jaar

Op 2 oktober 1951 vond de eerste nationale televisie-uitzending plaats: niet vanuit Hilversum, maar vanuit Eindhoven! Hoe veroverde de tv de huiskamer? Hoe kwam je aan een vergunning om televisie te kunnen kijken? Waarom zorgde de leader van de NTS (nu NOS) voor zoveel ophef? Of moest er verantwoording worden afgelegd voor de eerste finale van De Soundmixshow? De conservatoren van Beeld en Geluid nemen je mee door enkele hoogtepunten, dieptepunten of gewoon opmerkelijke momenten in 70 jaar Nederlandse televisie!

>

Museum Kaap Skil: Archeoloog Michiel Bartels over het Schervenwrak

Archeoloog Michiel Bartels duikt in het ruim van een in 1822 gezonken schip, de Pieter Anthony. Het schip had als bestemming Suriname en vervoerde alles wat men nodig had om een suikerrietplantage te beginnen. Zowel de gereedschappen voor de tot slaaf gemaakten als de luxe goederen voor de plantagehouder, die in schril contrast met elkaar staan.

>

Profeten van Amsterdam

Profeten, messiassen en verlichte goeroes: Amsterdam heeft er meer dan eens mee te maken gehad. Van de gewelddadige wederdopers tot Lou de Palingboer. Een overzicht van hoogte- en dieptepunten uit ruim 700 jaar geloven in Amsterdam.

>

Een alternatief voor de Afsluitdijk: het plan om de Zuiderzee in te polderen

De Zuiderzee is eeuwenlang een zegen en een vloek geweest voor de mensen die aan de oever woonde.. Ze bracht voorspoed door handelsmogelijkheden maar ook dood en verderf door wassend water. Niet zo gek dat er eeuwen voor de Afsluitdijk al ideeën waren om de zee te beteugelen. Tussen het eerste plan van Hendrik Stevin en de uitvoering van Cornelis Lely zitten vele ideeën, de een gekker dan de ander. Hoe zagen de alternatieve plannen eruit? Hoe hebben watersnoden Nederland gevormd en wat zegt ons watermanagement over het aanpakken van de klimaatcrisis?

>

Land vol Archeologie Afl. 4 – vanuit Castellum Hoge Woerd

Tijdens de Nationale Archeologiedagen presenteerde de Stichting Archeologie & Publiek en ArcheoHotspots een nieuwe live-talkshow onder de titel ‘Land vol archeologie’. De vierde aflevering werd uitgezonden vanuit Castellum Hoge Woerd. Talkshowhosts Evert van Ginkel en Marie-France van Oorsouw ontvangen elke aflevering nieuwe gasten aan tafel. Een archeoreporter gaat op pad om archeologische bezienswaardigheden en nieuws uit de regio in beeld te brengen. Tijdens de live-talkshow kan iedereen vanuit huis meepraten via de Mentimeter. Ontdek zelf dat ons land vol zit met archeologie!

>