Video

Erfgoed journaal Haarlemmermeer nr. 1

Erfgoed journaal Haarlemmermeer brengt iedere twee maanden nieuws, tips en weetjes rond erfgoedlocaties in Haarlemmermeer avontuurlijk in beeld. In deze eerste aflevering komen aan bod: een Interview met wethouder Marja Ruigrok over cultureel erfgoed in Haarlemmermeer. Foto-expositie ‘Portretten van Haarlemmermeer’ in Fort van Hoofddorp. 3x kort erfgoednieuws. De Klaverman ontmoet erfgoedvrijwilliger Cees Vernooij van Stoomgemaal Halfweg. En de allerleukste erfgoed uit-tips voor jong en oud.

>

Museumhuis Bartolotti

Bij de bouw in 1620 was Huis Bartolotti een van de grootste koopmanshuizen in Amsterdam. Toch was het de walvisreder Jan van Tarelink niet genoeg. Hij liet halverwege de 18de eeuw een enorm achterhuis aanbouwen met als hoogtepunt de rococo-zaal.

>

Zeehandel in Noord-Holland in de 17e eeuw

In dit mini-college van Huis van Hilde vertelt Rob van Eerden, beleidsadviseur archeologie bij provincie Noord-Holland, over de scheepvaart in Noord-Holland en hoe de zeehandel van toen van invloed is op de archeologische vondsten van vandaag.

>

Het kasteel van Amsterdam

De Oude Kerk is het oudste gebouw van Amsterdam. Maar niet ver van die kerk vandaan, vinden we de resten van een nog veel ouder bouwwerk. Opgegraven in 1994, maar inmiddels weer onder de grond verdwenen. Het gaat om een kasteel uit het jaar 1280.

>

Koninklijk bezoek aan Alkmaar (1952)

Op vrijdag 20 juni 1952 brengen koningin Juliana en Prins Bernhard een bezoek aan Alkmaar. Het is onderdeel van een tweedaagse rondreis die het koninklijk paar onderneemt door de provincie Noord-Holland. Groot Feest! In de Alkmaarsche Courant van die dag staat een uitvoerig verslag van dit bezoek. Uiteraard wordt een plaquette onthuld, wordt de Kaasmarkt bezocht en mogen honderden kinderen hun sportieve kwaliteiten tonen. Overal hangt de driekleur uit en staan duizenden mensen langs de route. Een mooi bioscoopjournaal is bewaard gebleven van dit festijn. Inclusief de o zo bekende commentaarstem van Philip Bloemendal.

>

Herrie in de stad

Leven in een grote stad betekent drukte. En herrie. Loeiende koeien in het slachthuis naast je, en 10 rennende kinderen op een dunne houten vloer boven je. Dit soort geluidsoverlast was vroeger heel normaal.

>

Verlichting van de hogere heren

In de 18e eeuw had een kapitein heel andere middelen voor verlichting aan boord dan bijvoorbeeld een scheepsjongen. Deze bijzondere kroonluchter werd gevonden in een 18e-eeuws scheepswrak en heeft waarschijnlijk boven de deftige eettafel gehangen van de hoge heren aan boord. In dit filmpje vertelt archeoloog Wytze Stellingwerf er meer over.

>

Verlichting aan boord

Stel je voor: aan boord van een schip in de 18e eeuw. Het is koud, donker en het stormt. Het laatste dat je dan moet hebben is dat je kaars door het ruim vliegt en brand veroorzaakt op het schip! Hoe dat werd voorkomen vertelt conservator Alec Ewing in dit filmpje aan de hand van een kandelaar die werd gevonden in een 18e-eeuws scheepswrak.

>

Nieuwjaarsboodschap commissaris van de Koning Arthur van Dijk

Vanuit het provinciehuis in Haarlem wenst commissaris van de Koning Arthur van Dijk alle Noord-Hollanders fijne feestdagen toe en het allerbeste voor 2022. “Bij veel Noord-Hollanders zie ik gelukkig nog steeds de wil om er met elkaar iets van te maken.”

>

Romeinse kerst en oudjaar in het Allard Pierson

Conservator Rene van Beek vertelt vanuit de tentoonstelling Van Nijl tot Amstel over kerst en oudjaar bij de Romeinen. Dronken zij champagne zoals wij nu doen? En uit wat voor glazen dronken zij in die tijd?

>

Fotograaf Ron Pichel: “Zo sta je oog in oog met David Bowie”

Muziekpers uit binnen- en buitenland verzamelde zich op 30 maart 1987 in Paradiso. David Bowie had hen uitgenodigd, maar de zanger had niet laten weten waarvoor. Dat was ook niet nodig, voor Bowie kwam je wel, zeker in die tijd. Ook Ron Pichel was erbij. Hij was in 1976 begonnen als fotograaf bij aan de Haarlemse Parklaan gevestigde Fotopersbureau De Boer. Tijdens de lunch werd hij gebeld door John Oomkes van het Haarlems Dagblad, of hij naar Paradiso wilde komen: “Zo zit je een boterhammetje te eten aan de Parklaan en zo sta je oog in oog met David Bowie.”

>

Het land van Mauve

Conservator Alexander de Bruin laat ons in dit filmpje een van de nieuwe aanwinsten zien voor de Provinciale Atlas Noord-Holland. Het is een serie prentbriefkaarten van Toon de Jong, gemaakt in de tijd dat het Gooi nog een eenvoudige boerenstreek was. Kunstenaars ontvluchtten in de 19e eeuw de steden, waar de vervuilende industrialisatie op gang kwam. Zo ontdekten ze de pure schoonheid van het ongerepte platteland, en brachten dit in beeld. Het Gooi kwam daardoor bekend te staan als “Het land van Mauve”, vernoemd naar één van deze kunstenaars.

>

Volendam in de jaren 1920, in kleur!

Hoe zag het leven er 100 jaar geleden uit? Het Youtube kanaal van Rick88888888 toont oude filmbeelden in kleur, waardoor oude beelden opeens heel relateerbaar worden. Deze filmfragmenten van Volendam dateren uit de jaren 1920.

>

Deze speciale politie-eenheid ging in WOII op duivenjacht

In de Tweede Wereldoorlog lieten de Duitsers een vliegverbod voor duiven ingaan. Ze waren bang dat ze anders bespioneerd zou worden. In Amsterdam richtte de bezetter zelfs een speciale politie eenheid op om dit te regelen. Deze eenheid heette de Duivenbrigade. Klinkt als Jiskefet, is waargebeurd.

>

Ontdek het Teylers Hofje in Haarlem

In deze video neemt architectuurhistoricus Wouter van Elburg je mee in het Teylers Hofje. Hij laat je onder andere meer zien van de prachtige regentenkamer met een interieur uit de late 18de eeuw, de bouwtijd van het hofje.

>

Het leven op de forten

Hoe zag het dagelijks leven op een fort eruit? Deze video is gemaakt in opdracht van de provincie Noord-Holland door Museion Media en maakt onderdeel uit van de Leskist Stelling van Amsterdam.

>

Tentoonstelling Kroonjuwelen

Het Noord-Hollands Archief beheert miljoenen stukken in duizenden archieven en collecties. Van documenten tot databases, van foto’s tot films en van bevolkingsgegevens tot boeken. Met deze berg aan puzzelstukjes kan iedereen zelf onderzoek doen naar zijn of haar geschiedenis, of naar specifieke onderwerpen. En als je goed zoekt, kan je de meest bijzondere en prachtige dingen vinden. Objecten en historische documenten die je ook in een museum zou kunnen aantreffen, maar die bij ons gewoon bewaard worden tussen alle andere stukken en objecten. Voor het eerst hebben wij uit al onze archieven en collecties onze ‘kroonjuwelen’ geselecteerd. Een selectie van de mooiste, oudste, belangrijkste en interessantste stukken. Mart van de Wiel, senior medewerker presentaties en samensteller van de tentoonstelling neemt de bezoeker mee naar zijn favorieten in de tentoonstelling.

>