Video

Beeldsnyder’s Noord-Holland: de oudste kaart

Conservator Alexander de Bruin laat ons in dit filmpje de oudste kaart uit de collectie van de Provinciale Atlas Noord-Holland zien. De kaart is in 1575 getekend door Joost Janszoon Beeldsnyder, en geeft een prachtig beeld van Noord-Holland vóór de grote droogmakerijen van de 17e eeuw.

>

Een bezoekje aan Strijkmolen D

Strijkmolen D is een van de vier strijkmolens aan de Hoornsevaart in Oudorp, gemeente Alkmaar. De molen uit 1627 is een onderdeel van de drooglegging van de Heerhugowaard. In dit filmpje neemt molenaar Tom Kreuning je mee in de geschiedenis van de molen en laat je een kijkje nemen in de woning. Verder worden er wat molenvaardigheden getoond en wordt het filmpje afgerond met een kijkje op molenerf.

>

De rijke historie van Wieringen en de Wierdijk

De Wierdijk in gemeente Hollands Kroon is nog de enige authentieke wierdijk in Nederland en zelfs in Noordwest-Europa. De Wierdijk is daarom van een zeer hoge cultuurhistorische en landschappelijke waarde. Bekijk de video en leer alles over de eeuwenoude geschiedenis van deze bijzondere dijk.

>

6 bijzondere Amsterdamse gebouwen die niet meer bestaan

Amsterdam is eeuwenoud. De stad is in die tijd enorm gegroeid, maar er zijn ook veel gebouwen gesloopt. Vanwege brand, instortingsgevaar of omdat ze hun functie zijn verloren. Hoewel deze gebouwen zijn verdwenen, kun je ze wel nog terugvinden op de beeldbank van het Stadsarchief Amsterdam. Sharon van Then and Now Amsterdam gebruikt de beeldbank om foto’s van Amsterdam van het verleden te vergelijken met het heden. Samen met Sharon gaat Jochem Boodt op zoek naar zes gebouwen die niet meer bestaan.

>

Vakmanschap in Pieter Teylers Huis

De afgelopen jaren hebben vele specialisten gewerkt aan de grondige restauratie van Pieter Teylers Huis. Maak kennis met de ambachten en mensen die gezorgd hebben voor een prachtig resultaat.

>

Molentour door Noord-Holland

Droom weg bij deze molentour door Noord-Holland. In de video komen de volgende molens voorbij: Wimmenumer molen (Egmond a/d Hoef), Molen De Viaan (Alkmaar), Molen Kijkduin (Schoorl), Molen F (Burgerbrug) en Molen D (Schagerbrug)

>

Weesps veld des doods

Naast het bouwterrein van nieuwbouwproject Weespersluis in Weesp ligt een schattig driehoekig veldje met een inktzwart verleden. Het is het oude galgenveld van Weesp. Eeuwenlang hingen hier de lijken van geëxecuteerde misdadigers in de open lucht te vergaan.

>

Verdwenen kastelen: Assumburg

Kasteel Assumburg (Heemskerk) dateert uit de 15e eeuw, maar lange tijd is er een vermoeden dat de geschiedenis van het kasteel al begon rond 1250. Dankzij recent archeologisch onderzoek zijn nu de sporen van die voorganger van Assumburg gevonden.

>

Portretten van verduurzaamde monumenten

Ook monumenten kunnen en moeten verduurzamen. Niet alleen omdat het nu meer comfort oplevert, maar ook om in de toekomst betaalbaar te kunnen blijven wonen. In de videoserie ‘Zien verduurzamen Doet verduurzamen’ komen eigenaren aan het woord over verduurzaming van hun monument.

>

Land vol Archeologie Afl. 5 – vanuit de Vondst

Tijdens de Nationale Archeologiedagen presenteerde de Stichting Archeologie & Publiek en ArcheoHotspots een nieuwe live-talkshow onder de titel ‘Land vol archeologie’. De vijfde aflevering werd uitgezonden vanuit de Vondst. Talkshowhosts Evert van Ginkel en Marie-France van Oorsouw ontvangen elke aflevering nieuwe gasten aan tafel. Een archeoreporter gaat op pad om archeologische bezienswaardigheden en nieuws uit de regio in beeld te brengen. Tijdens de live-talkshow kan iedereen vanuit huis meepraten via de Mentimeter. Ontdek zelf dat ons land vol zit met archeologie!

>

Olaf Kraak vertelt over zijn werk als persfotograaf

Hoe is het om persfotograaf te zijn? Meervoudig prijswinnend persfotograaf Olaf Kraak vertelde erover in de Janskerk op woensdag 27 oktober 2021. De opnames van de livestream zijn hier terug te zien. Wat doet Olaf als hij via zijn telelens kan meelezen op de mobiel van Mark Rutte en Willem-Alexander? Of als Jan Peter Balkenende wil bepalen welke foto er in de krant komt? Hoe kijkt Olaf terug op het begin van zijn carrière bij Fotopersbureau De Boer en de overgang van fotorolletjes naar digitaal? Hoe zorgt Olaf ervoor dat de gefotografeerden zich op hun gemak voelen en hij zijn gang kan gaan, en welke invloed heeft corona gehad op zijn werk tijdens de laatste Olympische Spelen in Tokyo? Al deze vragen – en meer – komen aan bod in het interview dat Jan Kruidhof, onze collega en oud-journalist, met hem had.

>

De armste buurt van Amsterdam

Dat het leven in de oude Jordaan hard en armoedig was, is bekend. Maar het leven in de Jodenbuurt achter het Waterlooplein was minstens zo hard. Zo bestond de Rooden Leeuwengang aan de Valkenburgerstraat uit een verzameling krotten waar 300 personen woonden in 39 1-kamerwoningen.

>

Reconstructie van een stolpboerderij

In deze video krijg je een impressie van hoe een 17e -eeuwse stolpboerderij op schaal wordt nagemaakt door Karin van den Berg, van KOBALT museale diensten. Het schaalmodel is in Huis van Hilde te bewonderen.

>

Brug over het IJ

Al sinds de negentiende eeuw wordt er over gefantaseerd en getekend en gepraat: een brug over het IJ. Eindelijk lijkt de gemeente Amsterdam nu toch echt een vaste verbinding te willen realiseren. Jochem Boodt gaat op verkenning uit. Wat vinden de huidige pontreizigers eigenlijk van de plannen? En hij ontmoet papierrestaurator Juliet Baines in de Schatkamer van het Stadsarchief Amsterdam. Daar is een grote tekening van een wel heel bijzondere brug uit 1887 tentoongesteld, recent zorgvuldig gerestaureerd. Het spectaculaire ontwerp bood niet alleen ruimte aan voetgangers, paardentrams en koeien, maar ook aan kantoren, winkels, koffiehuizen, en zelfs pakhuizen en tentoonstellingsruimten.

>

Bleekneusjes: stadskinderen in koloniehuizen

KunstNetTV maakte een korte documentaire over de ‘bleekneusjes’ in de jaren vijftig. Halverwege de vorige eeuw moesten vele kinderen uit de armere milieus op doktersadvies aan zee aansterken; de zogenaamde bleekneusjes. Wat doet zo’n leven in een koloniehuis. Ver weg van je ouders in een vreemde omgeving met een kind? Wat hield een leven van ‘rust, reinheid en regelmaat’ en gevoelens van heimwee in een verzuilde samenleving eigenlijk in? In deze KunstNetTV uitzending vertellen Jan Boersma (zoon van de conciërge van Bio Vakantieoord), Anneke van Beers – Ploemstra (kinderverzorgster) en ‘Bleekneusje’ Hetty Hopman over hun ervaringen en herinneringen.

>

Stoomtram Den Helder – Huisduinen (1896 – 1917)

Het strand bij Huisduinen was eind 19de eeuw een favoriete bestemming voor veel bewoners uit Den Helder en de directe omgeving. In 1896 legde de Alkmaarse ondernemer Jan Pot een stoomtram aan die Huisduinen met Den Helder verbond. De lijn hield in 1917 al weer op met bestaan. Waarom was dat en wat is er tegenwoordig nog van de lijn te zien?

>

De eerste autorace op Zandvoort (1939)

82 jaar geleden, op 3 juni 1939, werd de eerste Grote Prijs van Zandvoort verreden. Het huidige Formule 1-circuit bestond nog niet. Daar werd pas in 1948 geracet. Het circuit liep in 1939 over gewone straten aan de rand van het dorp, een nieuwe wijk waarvan de huizen nog gebouwd moesten worden. Het parcours was net als tegenwoordig zeer bochtig, en de coureurs moesten voortdurend schakelen. Een amateurfilmer had zich opgesteld bij een van de scherpste bochten, ongetwijfeld in de hoop op spektakel, maar grote ongelukken deden zich niet voor.

>

Een dijkdoorbraak bij Scharwoude

Conservator Alexander de Bruin laat ons in dit filmpje een roodkrijttekening uit de collectie van de Provinciale Atlas Noord-Holland zien. De tekening is gemaakt in 1675 door meneer Matthias Withoos (1627-1703). Hij heeft hier de werkzaamheden vastgelegd die werden uitgevoerd na een dijkdoorbraak. Op de achtergrond is Scharwoude te zien.

>