Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN
16 mei 1609

P.C. Hooft wordt baljuw van Gooiland

De beroemde Nederlandse historicus, dichter en toneelschrijver P. C. Hooft was zijn hele leven bezig met poëzie en literatuur. Tegenwoordig is hij bekend als naamgever van Amsterdams’ duurste winkelstraat. Maar weinigen weten dat hij ook een politieke rol had. Als drost van Muiden en baljuw van Gooiland woonde hij vanaf 1609 op het Muiderslot.

P.C. Hooft werd op 16 maart 1581 geboren in Amsterdam. Zijn vader was een aanzienlijke koopman en burgemeester. Hij verwachtte van zoon Hooft eenzelfde koopmansgeest, maar P.C. Hooft bleek veel meer geïnteresseerd in de kunsten. Hij studeerde rechten en werd in 1609 benoemd tot baljuw van Gooiland en drost van Muiden. Als baljuw was hij de hoogste bestuurder in het Gooi en legde hij verantwoording af aan het gewest Holland. Voor elke Gooise plaats benoemde hij een schout, een soort vroege burgemeester. Als ambtswoning kreeg Hooft het Muiderslot toegewezen. Hier nodigde hij ’s zomers vrienden uit, die zich bezig hielden met letteren en kunst. Het gezelschap dat samenkwam, bestaande uit bekende dichters zoals Vondel, Brederode en Coster, is bekend geworden onder de naam ‘Muiderkring’. Zo maakte Hooft van het kasteel een glansrijk middelpunt van cultuur. Hooft trouwde met Christina van Erp, een leerlinge van de bekende musicus Sweelinck. Samen kregen ze vier kinderen, die allen jong overleden. Ook Christina overleed in 1624, waarna Hooft eenzaam achterbleef. Hij stortte zich op zijn werk en schreef prachtige stukken, zoals ‘Geeraedt van Velzen’, ‘Baeto’ en ‘Warenar’. Ook werkte hij tot zijn dood in 1647 aan de omvangrijke serie ‘Nederlandsche Historien’.

Gerelateerd artikel

Een zomer op het ‘hoge huys te Muiden’ Pieter Corneliszoon Hooft Winkelen in de P.C. Hooftstraat Het Muiderslot en zijn bewoners