Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Vuurtoren Lange Jaap ontstoken

Zoals Utrecht zijn Domtoren koestert, zo omarmt Huisduinen ‘de Lange Jaap’. Deze vuurtoren is al sinds 1878 een baken voor de scheepvaart én voor alle landrotten tot in de wijde omgeving van Huisduinen.

We hebben nog geen gebeurtenis op deze dag geregistreerd. Heb je een tip? Mail de redactie!

Sterfdag Arie Keppler

Arie Keppler (1876-1941) zette Amsterdam op de kaart als voortrekker op het gebied van volkshuisvesting. De woningen die hij in Amsterdam-Noord realiseerde, brachten verlichting in de woonproblematiek van arbeidersgezinnen. Precies zestig jaar na zijn overlijden is door MOOI Noord-Holland de Arie Keppler Prijs in het leven geroepen, in de geest van deze grote volkshuisvester.

We hebben nog geen gebeurtenis op deze dag geregistreerd. Heb je een tip? Mail de redactie!

Opening Nederlandsche Bank

Op 5 april 1814 ging de Nederlandsche Bank open aan de Oude Turfmarkt in Amsterdam, nadat deze eerder dat jaar was opgericht.

Opstand van de Georgiërs

Op Texel lagen de meeste eilandbewoners nietsvermoedend in hun bed, toen in een tijdsbestek van een paar uur bijna alle Duitse soldaten werden vermoord door Georgische krijgsgevangenen. Het gebeurde snel en het eerste uur bijna geruisloos.

We hebben nog geen gebeurtenis op deze dag geregistreerd. Heb je een tip? Mail de redactie!

Sterfdag Gerard Reve

Gerard Reve (1923-2006) was een Amsterdams schrijver en dichter. Samen met Harry Mulisch en Willem Frederik Hermans wordt hij gerekend tot De Grote Drie van de naoorlogse Nederlandse literatuur. Hoewel hij op 8 april 2006 aan de gevolgen van Alzheimer overleed, is zijn werk nog altijd springlevend.

Loterij voor het Dolhuis

Op 9 april 1591 stemde de Vroedschap van Amsterdam in met de organisatie van een openbare loterij, waarvan de opbrengst de uitbreiding van het Dol- of Krankzinnigenhuis ten goede zou komen. De trekking vond plaats in 1592.

Aanslag in Zijpersluis

Op 10 april plaatsen vier mannen enkele landmijnen onder een brug bij Zijpersluis. Het is de bedoeling om een Duitse kolonne en de brug op te blazen, maar de aanslag mislukt. Alleen de tweede auto komt half in het kanaal terecht, voor de rest heeft de actie weinig effect. Ondanks dat niemand echt gewond is, besluiten de Duitsers toch een strenge represaille uit te voeren

Inwijdingsconcert Concertgebouw

De Grote Zaal van het Concertgebouw werd geopend op 11 april 1888, met een inwijdingsconcert waaraan 120 muzikanten en een koor van 500 personen deelnamen.

We hebben nog geen gebeurtenis op deze dag geregistreerd. Heb je een tip? Mail de redactie!

We hebben nog geen gebeurtenis op deze dag geregistreerd. Heb je een tip? Mail de redactie!

Eerste uitvoering Matthäus Passion in Naarden

Al bijna honderd jaar is de Grote Kerk in Naarden tijdens Pasen een ontmoetingscentrum voor het luisteren naar de Matthäus Passion-concerten van De Nederlandse Bachvereniging. De eerste uitvoering vond plaats op 14 april 1922. Sindsdien is de Matthäus Passion een jaarlijks terugkerend evenement in de vestingstad.

Zwarte zondag in Sint Pancras

Zondag 15 april 1945 was een zwarte dag voor de inwoners van Sint Pancras. In een Duitse vergeldingsactie werden in één klap twintig mannen gefusilleerd. De slachtoffers worden nog jaarlijks herdacht bij het plaatselijke monument aan de spoorwegovergang.

Geboortedag Jan Luyken

Jan Luyken (1649-1712) was een etser, graveur en dichter in het zeventiende-eeuwse Amsterdam. Samen met zijn zoon Casper heeft hij vele tekeningen, prenten en boeken gemaakt.

Pijprokersgilde ‘De Gesellighe Dampkring’ opgericht

De oprichting van het Pijprokersgilde 'De Gesellighe Dampkring' op 17 april 1951 te Purmerend is op het eerste gezicht niet wat je noemt een 'historische gebeurtenis'. Toch heeft het Purmerend op de wereldkaart gezet en was één van de leden de eerste Purmerender op televisie.

Vestingwet ingevoerd

De Vestingwet bepaalde meer dan een halve eeuw het Nederlandse veiligheidsbeleid. Het was niet alleen een primeur voor defensiewetgeving, voor veel oude vestingsteden en linies luidde de wet een nieuwe fase in hun geschiedenis in.

Eerste Noord-Hollander in de ruimte

De in Amsterdam geboren astronaut André Kuipers ging als eerste Noord-Hollander in 2004 de ruimte in. Hij vertrok op 19 april in een Russisch ruimtevaartuig naar het internationale ruimtestation.

Staatshoofd op de postzegel

Het portret van koning Willem III sierde deze eerste postzegels, toen nog zonder kartels aan de rand. Bij Koninklijk Besluit van 20 april 1851 verleende Willem III toestemming tot gebruik van zijn portret op de postzegel. Al eerder was men gewoon om bankbiljetten en muntstukken op te sieren met de beeltenis van het staatshoofd.

De aanslag op het Prinsen Bolwerk

In de nacht van 20 op 21 april 1941 werd op het Prinsen Bolwerk in Haarlem een Duitse spoorwegman neergeschoten. Voor zover bekend was het de eerste keer tijdens de bezetting dat in Haarlem een Duitser onder vuur kwam te liggen. Drie weken later arresteerde de Sicherheitsdienst (SD) de dader in Rotterdam. Hij was opgespoord door Anton van der Waals, de sluwste en gevaarlijkste landverrader uit de oorlogsjaren. Het was diens eerste 'werkstuk' en Van der Waals bewees daarmee zijn waarde voor de Duitse contraspionage. Nog voor het einde van de oorlog zou hij meer dan honderd verzetsmensen verraden. Ruim zestig van hen stierven in concentratiekampen of vonden de dood voor het vuurpeloton. Een van hen was Hans Bierhuijs, de schutter in de nacht op het Prinsen Bolwerk.

Waterwolftunnel geopend

De niet te temmen ‘waterwolf’, een term gebruikt voor het alsmaar uitdijende Haarlemmermeer, werd in 2013 de naamgever van de nieuwe tunnel onder de ringvaart. Zo leeft de waterrijke historie in de drooggelegde Haarlemmermeerpolder voort.

Volgermeerpolder opengesteld

Een polder vlak onder Broek in Waterland, op de grens met Amsterdam-Noord, werd begin jaren tachtig nationaal nieuws. De voormalige veenpolder bleek ’s lands grootste gifbelt te zijn. Na jarenlange voorbereiding begon de gemeente Amsterdam in 2003 met de bodemsanering. In 2011 waren de werkzaamheden afgerond en werd het gebied ‘geopend’. Toen was de smerigste plek in Nederland getransformeerd tot het nieuwe ecologische hart van Waterland.

We hebben nog geen gebeurtenis op deze dag geregistreerd. Heb je een tip? Mail de redactie!

Erfgooiersvereniging Stad en Lande opgericht

De Erfgooiers waren Gooise boeren, die van oudsher de gebruiksrechten op de gemeenschappelijke gronden hadden. Die rechten zijn meerdere malen betwist, tot de Erfgooierswet van 1912 hier een einde aan maakte.

Schrijfster Margreet van Hoorn geboren

“Schrijven is voor mij geen vak, maar een manier van leven”. Dat blijkt wel uit het grote oeuvre van de Hoornse bestsellerauteur Margreet van Hoorn. Tijdens haar leven schreef ze 79 psychologische romans, waarvan meer dan een miljoen exemplaren zijn verkocht. Haar boeken waren uit het leven gegrepen, en raakten vele harten.

Koningsdag

Op Koningsdag vieren we de verjaardag van koning Willem-Alexander. Deze dag staat in het teken van feesten, festivals en vrijmarkten. Overal in Nederland leggen mensen, gekleed in oranje kleding, hun kleedje met spulletjes uit, eten oranjetompoucen en toasten met een oranjebitter op de koning.

We hebben nog geen gebeurtenis op deze dag geregistreerd. Heb je een tip? Mail de redactie!

We hebben nog geen gebeurtenis op deze dag geregistreerd. Heb je een tip? Mail de redactie!

Meierblis op Texel

Op de avond van 30 april wordt er op Texel een vreugdevuur aangestoken. Met deze zogenaamde 'Meierblis' wordt sinds 1789 de overgang van de donkere winterperiode naar de zomer gevierd. Waarschijnlijk komt het woord Meierblis van de naderende maand mei en 'blis' (vuur).

Kennemerlijn geopend

In 1867 legde de Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij de spoorlijn Haarlem – Uitgeest aan, die aansloot op de verbinding Amsterdam – Rotterdam. Het traject liep vanaf Haarlem via Santpoort, Westerveld, Velsen en Beverwijk naar Uitgeest. De spoorlijn kwam al snel bekend te staan als de Kennemerlijn.