Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Vuurtoren Lange Jaap ontstoken

Zoals Utrecht zijn Domtoren koestert, zo omarmt Huisduinen ‘de Lange Jaap’. Deze vuurtoren is al sinds 1878 een baken voor de scheepvaart én voor alle landrotten tot in de wijde omgeving van Huisduinen.

We hebben nog geen gebeurtenis op deze dag geregistreerd. Heb je een tip? Mail de redactie!

Sterfdag Arie Keppler

Arie Keppler (1876-1941) zette Amsterdam op de kaart als voortrekker op het gebied van volkshuisvesting. De woningen die hij in Amsterdam-Noord realiseerde, brachten verlichting in de woonproblematiek van arbeidersgezinnen. Precies zestig jaar na zijn overlijden is door MOOI Noord-Holland de Arie Keppler Prijs in het leven geroepen, in de geest van deze grote volkshuisvester.

We hebben nog geen gebeurtenis op deze dag geregistreerd. Heb je een tip? Mail de redactie!

Smeekschrift der edelen

De Nederlandse edelen stonden in de jaren zestig van de 16e eeuw voor een dilemma. Want moesten ze doen? Trouw blijven aan de eigen politiek van tolerantie tegenover de protestanten? Of trouw blijven aan de Spaanse koning Filips II, die met zijn Inquisitie de protestanten vervolgde?

Opstand van de Georgiërs

Op Texel lagen de meeste eilandbewoners nietsvermoedend in hun bed, toen in een tijdsbestek van een paar uur bijna alle Duitse soldaten werden vermoord door Georgische krijgsgevangenen. Het gebeurde snel en het eerste uur bijna geruisloos.

We hebben nog geen gebeurtenis op deze dag geregistreerd. Heb je een tip? Mail de redactie!

Sterfdag Gerard Reve

Gerard Reve (1923-2006) was een Amsterdams schrijver en dichter. Samen met Harry Mulisch en Willem Frederik Hermans wordt hij gerekend tot De Grote Drie van de naoorlogse Nederlandse literatuur. Hoewel hij op 8 april 2006 aan de gevolgen van Alzheimer overleed, is zijn werk nog altijd springlevend.

Loterij voor het Dolhuis

Op 9 april 1591 stemde de Vroedschap van Amsterdam in met de organisatie van een openbare loterij, waarvan de opbrengst de uitbreiding van het Dol- of Krankzinnigenhuis ten goede zou komen. De trekking vond plaats in 1592.

Kunstbunker Castricum voltooid

In de duinen van Castricum bevindt zich een geheime kunstbunker. Tijdens de Tweede Wereldoorlog functioneerde deze als veilige opslagplek voor de kunstschatten van het Stedelijk Museum Amsterdam en het Rijksmuseum, waaronder De Nachtwacht.

Inwijdingsconcert Concertgebouw

De Grote Zaal van het Concertgebouw werd geopend op 11 april 1888, met een inwijdingsconcert waaraan 120 muzikanten en een koor van 500 personen deelnamen.

We hebben nog geen gebeurtenis op deze dag geregistreerd. Heb je een tip? Mail de redactie!

We hebben nog geen gebeurtenis op deze dag geregistreerd. Heb je een tip? Mail de redactie!

Eerste uitvoering Matthäus Passion in Naarden

Al bijna honderd jaar is de Grote Kerk in Naarden tijdens Pasen een ontmoetingscentrum voor het luisteren naar de Matthäus Passion-concerten van De Nederlandse Bachvereniging. De eerste uitvoering vond plaats op 14 april 1922. Sindsdien is de Matthäus Passion een jaarlijks terugkerend evenement in de vestingstad.

Gooische Stoomtram aangelegd

Eind negentiende eeuw was het Gooi een trekpleister voor Amsterdammers. Op mooie zomerdagen namen stadsmensen de Gooische Stoomtram naar de stranden, bossen en heidevelden die de streek rijk was. De tram droeg de bijnaam ‘Gooische moordenaar’ omdat er door de jaren heen talrijke ongelukken gebeurden, vaak met dodelijke afloop.

Geboortedag Jan Luyken

Jan Luyken (1649-1712) was een etser, graveur en dichter in het zeventiende-eeuwse Amsterdam. Samen met zijn zoon Casper heeft hij vele tekeningen, prenten en boeken gemaakt.

Bevrijding van Urk

De bevrijding van Noord-Holland begon 17 april op Urk (toen nog onderdeel van deze provincie) en eindigde 20 mei op Texel.

Vestingwet ingevoerd

De Vestingwet bepaalde meer dan een halve eeuw het Nederlandse veiligheidsbeleid. Het was niet alleen een primeur voor defensiewetgeving, voor veel oude vestingsteden en linies luidde de wet een nieuwe fase in hun geschiedenis in.

Eerste Noord-Hollander in de ruimte

De in Amsterdam geboren astronaut André Kuipers ging als eerste Noord-Hollander in 2004 de ruimte in. Hij vertrok op 19 april in een Russisch ruimtevaartuig naar het internationale ruimtestation.

Eerste uitzending van Swiebertje

Swiebertje is een van de meest succesvolle series van de NCRV. De eerste twee afleveringen worden in 1955 live uitgezonden vanuit Studio Irene in Bussum. In 1961 begint Swiebertje als tv serie onder de titel 'Pas op, Swiebertje'. De serie wordt tussen 1961 en 1975 uitgezonden.

De aanslag op het Prinsen Bolwerk

In de nacht van 20 op 21 april 1941 werd op het Prinsen Bolwerk in Haarlem een Duitse spoorwegman neergeschoten. Voor zover bekend was het de eerste keer tijdens de bezetting dat in Haarlem een Duitser onder vuur kwam te liggen. Drie weken later arresteerde de Sicherheitsdienst (SD) de dader in Rotterdam. Hij was opgespoord door Anton van der Waals, de sluwste en gevaarlijkste landverrader uit de oorlogsjaren. Het was diens eerste 'werkstuk' en Van der Waals bewees daarmee zijn waarde voor de Duitse contraspionage. Nog voor het einde van de oorlog zou hij meer dan honderd verzetsmensen verraden. Ruim zestig van hen stierven in concentratiekampen of vonden de dood voor het vuurpeloton. Een van hen was Hans Bierhuijs, de schutter in de nacht op het Prinsen Bolwerk.

Waterwolftunnel geopend

De niet te temmen ‘waterwolf’, een term gebruikt voor het alsmaar uitdijende Haarlemmermeer, werd in 2013 de naamgever van de nieuwe tunnel onder de ringvaart. Zo leeft de waterrijke historie in de drooggelegde Haarlemmermeerpolder voort.

Volgermeerpolder opengesteld

Een polder vlak onder Broek in Waterland, op de grens met Amsterdam-Noord, werd begin jaren tachtig nationaal nieuws. De voormalige veenpolder bleek ’s lands grootste gifbelt te zijn. Na jarenlange voorbereiding begon de gemeente Amsterdam in 2003 met de bodemsanering. In 2011 waren de werkzaamheden afgerond en werd het gebied ‘geopend’. Toen was de smerigste plek in Nederland getransformeerd tot het nieuwe ecologische hart van Waterland.

We hebben nog geen gebeurtenis op deze dag geregistreerd. Heb je een tip? Mail de redactie!

Erfgooiersvereniging Stad en Lande opgericht

De Erfgooiers waren Gooise boeren, die van oudsher de gebruiksrechten op de gemeenschappelijke gronden hadden. Die rechten zijn meerdere malen betwist, tot de Erfgooierswet van 1912 hier een einde aan maakte.

Grote brand aan de Herengracht

In de nacht van 25 op 26 april 1683 ontstond een grote brand op de bovenverdieping van een huis aan de Herengracht bij de Hartenstraat, thans nummer 224.

Koningsdag

Op Koningsdag vieren we de verjaardag van koning Willem-Alexander. Deze dag staat in het teken van feesten, festivals en vrijmarkten. Overal in Nederland leggen mensen, gekleed in oranje kleding, hun kleedje met spulletjes uit, eten oranjetompoucen en toasten met een oranjebitter op de koning.

We hebben nog geen gebeurtenis op deze dag geregistreerd. Heb je een tip? Mail de redactie!

We hebben nog geen gebeurtenis op deze dag geregistreerd. Heb je een tip? Mail de redactie!

Inhuldiging koning Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander is op dinsdagmiddag 30 april 2013 beëdigd en ingehuldigd in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Hiermee volgde hij koningin Beatrix op, die precies 33 jaar eerder gekroond werd.

Het Heilig Bloedwonder van Alkmaar

Op 1 mei 1429 mocht een zekere Folkert voor de eerste keer na zijn inwijding als priester de Heilige Mis opdragen. Alle voorbereidingen waren getroffen. Hij had een mooi kazuifel aan en kreeg assistentie van andere priesters. Toch was hij verschrikkelijk zenuwachtig. En dat had een reden.