Met ingang van zaterdag 18 juni is in het Zee- en Havenmuseum een nieuwe tentoonstelling te zien over de sluizen van IJmuiden. In het jaar waarin Zeesluis IJmuiden, op dit moment de grootste sluis ter wereld, werd geopend mag een tentoonstelling over de sluizen in dit museum niet ontbreken.
Na een renovatie van drie jaar opent de ARTIS Bibliotheek van het Allard Pierson in Amsterdam vanaf 27 juni 2022 weer haar deuren. De louter op afspraak te bezoeken bieb is vernieuwd, de fundering van het gebouw hersteld en het geheel grondig in de verf gezet.
Vanaf 20 juni kunnen liefhebbers van kunst genieten van een gratis audiotour langs 32 kunstwerken, verspreid in Zandvoort. De audiotour geeft achtergrondinformatie over de individuele beelden en hun makers. In combinatie met het beeldenrouteboekje wordt er een schitterend inzicht gegeven in de openbare kunst in Zandvoort.
Het ‘hoogovenskelet’ dat in de jaren 60 van de vorige eeuw is opgegraven op het terrein van de hoogovens, blijkt na nieuw onderzoek toch naar alle waarschijnlijkheid een vrouw te zijn. Eerder werd aangenomen dat het skelet van een man was. Ook de datering is op basis van nieuwe technieken nu bepaald op 174 tot 19 v. Chr. in plaats van 508 tot 171 v. Chr. zoals eerder werd gedacht.
Op de Dam opende wethouder Reinier van Dantzig samen met Judikje Kiers, directeur van het
Amsterdam Museum, vandaag een gratis expositie over de Dam. Het Nationaal Monument op de Dam
ondergaat een grote onderhoudsbeurt en gedurende de werkzaamheden staat een vijf meter hoge
veiligheidswand rondom het monument. Samen met de gemeente Amsterdam en ontwerpbureau Vorm de
Stad heeft het Amsterdam Museum vier wanden van in totaal zestig meter gevuld met beeldmateriaal en
achtergrondverhalen over de geschiedenis van de Dam, over het Nationaal Monument op de Dam en over
de bedrijven die hier gevestigd zijn. De opvallende blauwe voorwand heeft als thema Vrijheid met
gigantische duiven, quotes en gedichten
In 2022 organiseert de provincie verschillende activiteiten om aandacht te vragen voor het koloniaal verleden van Noord-Holland. Iedereen is van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.
De Hortus Botanicus in Amsterdam viert de zomer met Hortus Zomeravonden: vanaf 21 juni is de tuin iedere donderdag en zondag open tot 21:00 uur. De bloeiende en verkoelende tuin is een schitterend decor voor het zomerprogramma vol muziek, ontspanning en leerzame, maar vooral leuke activiteiten.
We kunnen weer een ontdekking toevoegen aan de reeks onthulde geheimen van van de Oudorperpolder! Onze archeologen waren al langer op zoek naar een brug die eeuwen geleden bij kasteel De Middelburg moet hebben gelegen. Vandaar dat ze op het puntje van hun stoel zaten nu de overigens jubilerende Munnikenweg een nieuwe bestrating krijgt. Na een telefoontje van Stadswerk 072 waren Nancy de Jong en Rob Roedema dan ook razendsnel te plekke. Tot grote vreugde van de archeologen hebben zij de afgelopen dagen de gehele brug bloot weten te leggen: “We hebben dus gewoon DE brug bij de Middelburg gevonden!”
Het Teylers Museum in Haarlem, dat zich afficheert als het oudste museum van Nederland, pakt deze zomer uit met een aantrekkelijk zomerprogramma, dat van 9 juli tot en met 4 september 2022 duurt.
Amsterdam wordt wel gezien als het ‘Venetië van het Noorden’, maar vroeger waren de grachten zo vies dat de stad ‘de mooie vrouw met de stinkende adem’ werd genoemd. Hoe staat het nu met de kwaliteit van het water? En wat leeft er allemaal in de grachten?
Tijdens de Nationale Archeologiedagen van 17 t/m 19 juni worden door het hele land activiteiten georganiseerd om de fascinerende wereld van de Nederlandse archeologie te ontsluiten voor een breed publiek. Bij archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum hebben kinderen op zaterdag 18 juni en zondag 19 juni daarom gratis toegang tot het museum.
Begin juni legt restaurateur Wil Abels de laatste hand aan de gevelsteen met de wonderbaarlijke broodvermenigvuldiging op de Binnen Brouwersstraat 22 te Amsterdam. Het is de laatste dag van drie lange dagen op een hoge trap in de smalle en drukke straat en de gevelsteen schittert de kijker tegemoet.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn duizenden panden van Joodse burgers door de bezetter onteigend en doorverkocht. Na de oorlog zagen de teruggekeerde eigenaren of hun nabestaanden zich bij de restitutie in een aantal steden met langdurige procedures en soms hoge kosten geconfronteerd. Ons beeld van deze bijna vergeten onteigeningen en het proces van rechtsherstel is onvolledig en kent aanzienlijke verschillen per gemeente. Daarom coördineert het Noord-Hollands Archief (NHA) voor de bij het archief aangesloten gemeenten het onderzoek naar de onteigening van Joods vastgoed dat door onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen wordt uitgevoerd.
Marketing Zaanstreek wil bewoners en bezoekers vanuit de regio verleiden tot een bezoek aan de Zaanstreek met ideeën voor dagjes vol vakantiegevoel. Op Zaanszomeren.nl worden suggesties gedaan voor een dagje groen, een dagje cultuur, een dagje actief, een dagje met het gezin en een dagje folklore. De vele activiteiten en bezienswaardigheden in de streek vormen de basis van elk dagje Zaans zomeren.
Vanaf oktober 1944 verscheen het illegale blad “Strijd”. Het was een stencil dat na lezing zo snel mogelijk moest worden doorgegeven aan ongeveer tien adressen. Veel berichten kwamen van her en der verstopte radio’s. Direct na de oorlog verscheen er een bijzondere uitgave en vervolgens werd het Nieuwsblad voor Castricum in de eerst maanden uitgegeven in combinatie met de naam van de voormalige verzetskrant.
Mogen vrouwen op de kansel staan? Honderd jaar geleden besloot de evangelisch-lutherse synode dat het reglement ook vrouwen toeliet tot het predikantschap. De lutherse kerk, een van oorsprong getolereerde minderheid, werd daarmee na de doopsgezinden en de remonstranten de derde kerk in Nederland waar vrouwen op de kansel konden staan, én de eerste lutherse kerk wereldwijd.
Op de internationale Dag van het Kind zijn meer dan 700 kindertekeningen van de AMICA Foundation toegevoegd aan de Rijkscollectie RCE. De eerste tekening van deze bijzondere schenking is overhandigd aan Susan Lammers, algemeen directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en Barbera Wolfensberger, Directeur-Generaal van OCW. Annefie van Itterzon, oprichter van de AMICA Foundation, en vrienden van de stichting waren aanwezig bij de feestelijke overdracht in CollectieCentrum Nederland.
Grote namen als Manet, Whistler, Morisot en Cassatt gingen in de negentiende eeuw etsen als Rembrandt, met een eigen twist. Vanaf 11 juni is in Museum Het Rembrandthuis de tentoonstelling ‘Rembrandt Revival’ te zien, met tientallen hoogtepunten uit de recente schenking van Neeke Fraenkel-Schoorl.
Hoe lang deed je zo omstreeks 1500 over een reis van Antwerpen naar Breda? Of van Goirle naar Gdansk? Dankzij een nieuw onderzoeksproject is die vraag eenvoudig te beantwoorden. Een online routeplanner laat zien welke wegen je nam en hoe lang je erover deed.