Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Nieuws

Twaalf finalisten voor Erfgoedvrijwilligersprijs

Uit 76 aanmeldingen voor de Erfgoedvrijwilligersprijs 2024 zijn twaalf finalisten geselecteerd. Voor het winnende team ligt een geldbedrag van 10.000 euro klaar. Stemmen kan tot en met 30 november! OCW-minister Eppo Bruins reikt de prijs op 13 december uit in de Koninklijke Schouwburg te Den Haag.

> Book 2 min

Herstel oude klok Kasteel De Nederhorst

Nu met de restauratie van De Nederhorst enige maanden geleden een begin is gemaakt, wordt ook de klok van het eeuwenoude kasteel in Nederhorst den Berg aangepakt. Hij functioneert al acht jaar niet meer. De opknapbeurt wordt mee bekostigd door de Vrienden van eigenaar Stadsherstel Amsterdam.

> Book 1 min

De langste rode loper van Nederland

De Centrale Markthal in Amsterdam West rolt een 300 meter lange rode loper uit over een nieuwe loopbrug; de langste rode loper van Nederland. De rode loper geeft een nieuw uitzicht over de stad en het Food Center terrein en is door BOEi bedacht om de Centrale Markthal meer bij de stad te betrekken.

> Book 2 min

Nieuw boek: Forgotten Heroes

Voor zijn nieuwe fotoboek ‘Forgotten heroes’ fotografeerde Ezra Böhm ambachtslieden door het hele land. In meer dan 200 pagina’s zie je ruim 150 foto’s van 17 verschillende ambachten van Nederland. Hiermee wordt het boek een nog nooit eerder vertoond document dat de enorme diversiteit, rijkdom en het belang van de Nederlandse werkcultuur omvat. Op 23 november wordt van 15:00 tot 18:30 de boeklancering feestelijk gevierd bij galerie Warnars & Warnars Art Dealers in Haarlem.

> Book 1 min

Terugblik Open Monumentendag 2024

De eerste schattingen van het aantal bezoekers aan Open Monumentendag lagen rond de 1,75 miljoen. Maar uit nader onderzoek blijkt dat zelfs de grens van 2 miljoen bezoekers dit jaar is gehaald! Geniet samen met ons nog even na van Open Monumentendag 2024 met de speciale aftermovie.

> Book 1 min

Nieuw boek: De wijsheid van Amsterdam

Binnenkort verschijnt er een heel bijzonder boek over Amsterdam. Waarom zo bijzonder zult u zich afvragen. Welnu, het is geschreven door een Vlaamse journalist. Althans, Manu Adriaens noémt zichzelf journalist, maar wanneer je zijn enorme oeuvre bekijkt en hetgeen deze man allemaal achter de schermen van verscheidene radio- en tv-programma’s heeft gedaan, is het etiket van alleen journalist veel te karig.

> Book 2 min

Kwaliteit bruikleen rijkscollectie bij drie beheerders onderzocht

Het beheer van bruiklenen rijkscollecties door de Rijksakademie van Beeldende Kunsten, het Valkhof Museum en het Allard Pierson is door de Inspectie onderzocht. Hier zijn geen grote tekortkomingen bij geconstateerd. De kwaliteit van het beheer verschilt per beheerder en behoeft op punten verbetering.

> Book 1 min

Stuk van de maand: Voor straf naar Oost-Indië

Elke maand plaatst het Regionaal Archief Alkmaar een bijzonder archiefstuk uit de collectie in de schijnwerpers. Deze keer: het besluit van de bestuurders van Barsingerhorn om Dirk Duxs wegens slecht gedrag naar Oost-Indië te sturen.

> Book 3 min

Nieuwe vogelvlucht indruk Amsterdam 1275

Op 27 oktober was Amsterdam jarig, de stad is nu 749 lentes jong. Het is het begin van het jubileumjaar Amsterdam 750. Speciaal voor dit feestjaar maakten archeologen een nieuwe vogelvluchtimpressie van de nederzetting in 1275. Zij gebruikten hiervoor archeologisch onderzoek en de spaarzame schriftelijke bronnen.

> Book 3 min

Cato Douwes Dekker – Punch that Bunch

Het Noord-Hollands Archief toont van 31 oktober t/m 29 november 2024 in het Archiefcafé het werk van kunstenaar Cato Douwes Dekker (2006, Haarlem). Cato maakt strips, zines en tekeningen. Ze zit op het Rudolf Steiner College en is betrokken bij JongFem, een feministisch collectief in Haarlem. Daarnaast doet Cato mee met het jongerenkunstplatform ARTCORE en won ze in 2023 Shoot Your Shot, de filmcompetitie voor jongeren van De Schuur.

> Book 1 min

CABR openbaar: Oorlog voor de Rechter

Het CABR is door zijn omvang en inhoud het meest geraadpleegde oorlogsarchief in Nederland. Tot 1 januari 2025 kunnen onderzoekers en belangstellenden het archief alleen onder speciale voorwaarden inzien. Daarna is het voor iedereen in te zien. In aanloop naar de openbaarwording worden regionale informatiebijeenkomsten georganiseerd, waaronder twee in Noord-Holland.

> Book 1 min

Duurzame energieopwekking bij historisch molenterrein in Amsterdam

Het historische molenterrein De Otter in Amsterdam, bekend van de houtzaagmolen uit 1631, zet een baanbrekende stap richting duurzaamheid met behulp van aquathermie. Deze innovatieve technologie gebruikt het water dat langs de kademuur van de Kostverlorenvaart stroomt om energie op te wekken.

> Book 3 min

Pop-up Presentatie: 50 jaar Het Simplisties Verbond

Jemig de pemig! In het Mediamuseum vieren we het 50-jarig jubileum van het Simplisties Verbond (1974-1998) van Kees van Kooten en Wim de Bie met de tijdelijke pop-up presentatie: Toen Werd Nu: 50 jaar Het Simplisties Verbond. Duik terug de tijd in naar de Tegenpartij, ga op de foto met het bord van Juinen, ontdek de jas van de vieze man of ga lekker zitten en kijk afleveringen terug!

> Book 2 min

Expositie EverGlaze door Roos op ten Berg

Een vernieuwende porseleintentoonstelling opent deze maand in Museum Weesp: EverGlaze. Het betekent het museale debuut van de jonge en talentvolle maker Roos op ten Berg (1999) en toont haar heel eigen en gedurfde bewerking van het eeuwenoude kwetsbare materiaal porselein, namelijk met een zandstraalmachine.

> Book 2 min

Nieuwe doe-tentoonstelling voor jonge klimaathelden in Wereldmuseum Amsterdam

Vanaf 14 december nodigt Wereldmuseum Amsterdam kinderen van 6 tot 13 jaar uit om deel uit te maken van Raad van de Raaf, een wereldwijde groep kinderen die zich inzet voor het klimaat en een gezonde aarde. In de interactieve tentoonstelling staat respect voor de aarde centraal. Kinderen ontdekken hoe inheemse gemeenschappen in Groenland, Peru, Marokko en Bangladesh dagelijks de gevolgen van de klimaatcrisis voelen en ermee omgaan. Via persoonlijke verhalen, videoportretten en interactieve activiteiten leren de kinderen over verhouding met de natuur, de kwetsbaarheid van de aarde en de veerkracht van de mens.

> Book 3 min

Bewaard voor de stad: 50 jaar schenken aan Museum Weesp

Museum Weesp viert zijn 50-jarig bestaan met een unieke jubileumtentoonstelling: Bewaard voor de stad: 50 jaar schenken aan Museum Weesp. Aan de hand van 50 weinig getoonde objecten en het vertellen van de grappige, mooie en ontroerende persoonlijke verhalen die hieraan verbonden zijn, zet Museum Weesp een onderbelicht deel van de eigen collectie in de spotlights.

> Book 1 min

Verder met de Vesting Muiden

Het programma ‘Verder met de Vesting Muiden’ vordert. Doel is om de groene, recreatieve en cultuurhistorische waarden van Muiden te versterken en om Muiden verder te ontwikkelen tot een aantrekkelijke plaats om te wonen en te bezoeken.

> Book 1 min

‘Rituals’ thema van het dertiende Amsterdam Light Festival

Amsterdam Light Festival is een jaarlijkse traditie die de hoofdstad verlicht in de donkerste maanden van het jaar. Van 28 november 2024 t/m 19 januari 2025 vindt alweer de dertiende editie plaats van dit internationaal toonaangevende lichtkunstfestival. Het thema is Rituals. Met 27 kunstwerken op prachtige, fotogenieke plekken verbindt en verrijkt het festival bewoners en bezoekers in jubileumjaar Amsterdam750.

> Book 3 min