Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Nieuws

Provincie Noord-Holland financiert cultuureducatie

Provincie Noord-Holland vindt dat elk kind recht heeft op goed cultuuronderwijs. Net als voorgaande jaren financiert de provincie daarom met € 750.000 per jaar het programma Cultuureducatie met Kwaliteit, waarin scholen en culturele instellingen samenwerken om kunst en cultuur een vast onderdeel van het lesprogramma te maken.

> Book 2 min

Dreef Expositie: ‘What If’

Wat als Indonesië de kolonisator van Nederland was geweest? Door middel van een omdraaiing van de geschiedschrijving, wil ‘What If’ een utopie presenteren.

> Book 2 min

Stuk van de maand: De Regels van het Spel

Elke maand plaatst het Regionaal Archief Alkmaar een bijzonder archiefstuk uit de collectie in de schijnwerpers. Deze keer: een boekje met spelregels voor voetbal van rond 1900.

> Book 3 min

Archief Harddraverijvereniging Heemskerk naar Noord-Hollands Archief

Op woensdag 3 juli droeg de Harddraverijvereniging Heemskerk haar bijzondere archiefstukken over aan het Noord-Hollands Archief. De kortebaandraverij werd in 2022 uitgeroepen tot immaterieel erfgoed en bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Het archief, dat lange tijd bij de gemeente Heemskerk lag, krijgt nu een plek in het Noord-Hollands Archief.

> Book 1 min

Expositie over aanpak dak Koninklijk Paleis

Het Rijksvastgoedbedrijf renoveert het dak van het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Hoe dit huzarenstukje in zijn werk gaat, is sinds zaterdag 29 juni te zien op een tentoonstelling in het paleis. “In heel Noord-Europa is geen enkele andere scène uitgebeiteld in marmer zo groot als die van het Koninklijk Paleis”.

> Book 4 min

Hemelbestormers in Grote Kerk Naarden

Grote Kerk Naarden herbergt een unieke kunstschat: het beschilderde tongewelf uit 1518. Om de Sixtijnse Kapel van het Noorden te behouden wordt het tongewelf vanaf september 2024 gerestaureerd. Tijdens de restauratie doet de unieke kans zich voor om oog in oog te staan met de schilderingen. Met een trap ‘bestorm’ de de geschilderde hemel van Grote Kerk Naarden. Grijp nu dus nog je kans om dit unieke kunstwerk van dichtbij te bekijken!

> Book 1 min

Ook tulpenfoto’s en bronzen bij Rembrandt-expositie

Het Westfries Museum in Hoorn is weer even open. Door de uitgestelde verbouwing hangen er tot 3 november meer dan 200 originele etsen van Rembrandt in de expositie ‘Rembrandt, de fotograaf’. Naast zijn meesterlijke etsen valt er echter nog meer te zien. Verstilde foto’s bijvoorbeeld: in twee museumkamers hangen door Rembrandt geïnspireerde bloemportretten en stillevens van fotograaf Dennis A-Tjak. En door het hele museum zijn bronzen beelden te bewonderen die beeldhouwster Anat Ratzabi maakte naar aanleiding van Rembrandts etsen.

> Book 3 min

Steun voor behoud huisje van Aafje van de Bibber

Erfgoedvereniging Heemschut draagt 9.000 euro bij aan behoud van het huisje van Aafje van de Bibber in Volendam. Het geld is bestemd voor de aankoop van de schipperswoning uit begin 20e eeuw door de gelijknamige stichting. Met de aankoop blijft het unieke interieur van het huisje behouden en toegankelijk.

> Book 1 min

Meer geld nodig voor restauratie rijksmonumenten

Er is te weinig geld beschikbaar voor de urgente restauratieopgaven voor grote rijksmonumenten (uitgezonderd woonhuizen) die in de aankomende tien jaar moeten worden uitgevoerd. Dit blijkt uit het rapport Onderzoek restauratieopgave 2024 – 2033 en evaluatie restauratiesubsidies niet-woonhuis-rijksmonumenten door onderzoeksbureau Hylkema Erfgoed / Fenicks dat vrijdag 20 juni aan de Tweede Kamer beschikbaar is gesteld. De opdracht voor dit rapport kwam van het rijk, provincies, gemeenten en het Nationaal Restauratiefonds.

> Book 1 min

Monumentale woonhuizen open tijdens Open Monumentendag

De VriendenLoterij Open Monumentendag en NVM (Koninklijke Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen) vinden elkaar in de wens om monumentale particuliere woonhuizen die te koop staan, open te stellen voor een groot publiek tijdens het Open Monumentendag weekend. Dit resulteert zaterdag 14 september in een extra Open (monumentale) Huizen Dag die zoals gebruikelijk via funda gecommuniceerd zal worden.

> Book 2 min

Herbeleef 40 jaar Patronaat

Het Noord-Hollands Archief kondigt met trots de opening aan van de jubileumtentoonstelling ’84-24. 40 jaar Patronaat’ ter ere van het 40-jarig bestaan van poppodium Patronaat. De tentoonstelling vindt plaats in de Janskerk in Haarlem en is vanaf 5 juli gratis te bezoeken.

> Book 3 min

De Groene Bocht

Op 4 juli 2024 presenteert het Grachtenmuseum de tentoonstelling De Groene Bocht, over de rijke en groene geschiedenis van de bomen langs de grachten en over de stand van zaken in het heden. Er is o.a. werk te zien van Agnes de Ruijter, Bert Barten en Jasper Riehms (That Weird Plant Guy). De tentoonstelling is te zien t/m 30 november 2024.

> Book 1 min

‘Tijdreizen’ toont uniek beeldmateriaal van het oude Dolhuys

In 2025 bestaat Museum van de Geest 20 jaar. Ter gelegenheid van het aankomende jubileum toont Museum van de Geest unieke beelden van het Haarlemse Dolhuys, waar het museum in gevestigd is. Curator Tom Theeuwen selecteerde uit de archieven een reeks unieke, nooit eerder vertoonde afbeeldingen van het historische gebouw. De beelden zijn vanaf woensdag 3 juli 2024 te zien in de Zorgzaal van Museum van de Geest.

> Book 1 min

Oneindig Noord-Holland in het Vestingmuseum

Op zondag 21 juli luistert de redactie van Oneindig Noord-Holland de maandelijkse Schuttersdag in het Nederlands Vestingmuseum op met een historische quiz. Dat doen we natuurlijk geheel in stijl, in Napoleontische kleding!

> Book 1 min

Zomertentoonstelling: aquarellen van Waterland

Prachtige aquarellen van Waterland kunt u de hele maand juli zien in de kerk van Zuiderwoude. Deze zomer is de kerk en de tentoonstelling iedere dag te bezoeken tussen 13.00 en 16.00 uur.

> Book 1 min

Ambachtenweekend in het Stoommachinemuseum

Bij het Stoommachinemuseum, gevestigd in het voormalig stoomgemaal Vier Noorder Koggen, kun je tijdens de zomerfair vele ambachtslieden aan het werk zien bij het beoefenen van hun ambacht. Zo showt beeldend kunstenaar Rein Veldboer zijn prachtige houten sculpturen en laat hij de techniek zien van het ambachtelijk letterkappen in hout. Ook zijn er demonstraties met mandenvlechten, papierscheppen, midwinterhoorn bouwen, houtdraaien, weven, spinnen, touwslaan (sla je eigen springtouw!), (edel)smeden en nog veel meer.

> Book 1 min

Herbestemming voormalig leeuwenverblijf in ARTIS

ARTIS in Amsterdam begint dit najaar met de transformatie van het voormalige leeuwenverblijf. Het Kerbertterras krijgt nieuw leven als onderdeel van een groter gebied voor bedreigde diersoorten uit Madagaskar. Het te restaureren rijksmonument wordt met luchttunnels o.a. verbonden met het tegenoverliggende Lemurenland.

> Book 2 min

Johannes N. Helstone: Suriname in beweging

De Surinaamse componist Johannes N. Helstone (1853-1927) leefde in een tijd van snelle verandering, tijdens en na de afschaffing van de slavernij. Aan de hand van muziek, postkaarten en boeken uit het persoonlijke archief van Helstone krijg je in deze tentoonstelling een inkijk in het leven en werk van deze pionier binnen de Surinaamse klassieke muziek.

> Book 1 min

17e-eeuwse skeletten opgegraven in Zijdewind

Bij een rotonde in Zijdewind (NH) hebben archeologen verschillende skeletten opgegraven. De skeletten zijn daar vermoedelijk in de zeventiende eeuw begraven, toen de Sijdenskerk er nog stond. Deze kerk is in 1850 buiten gebruik geraakt en in 1970 gesloopt.

> Book 2 min