Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Keti Koti

Op 1 juli wordt herdacht en gevierd dat de trans-Atlantische slavernij in het Koninkrijk der Nederlanden werd afgeschaft. Dit lijkt een recente ontwikkeling, maar al sinds 1863 wordt er op 1 juli jaarlijks stilgestaan bij de afschaffing van de slavernij.

We hebben nog geen gebeurtenis op deze dag geregistreerd. Heb je een tip? Mail de redactie!

Soeploodsoproer

Het was 3 juli 1835 toen ongeveer zestig schutters om de soeploods stonden en de daarin opgeslagen inboedel bewaakten. De soeploods werd in de winter gebruikt als uitdeelplaats van eenvoudige Rumfordse soep aan de armen. De lucht betrok en een zomerse regenbui bewoog de schutters om binnen te schuilen. Even letten ze niet meer op de straten buiten, hét moment voor een boze menigte om zich rondom het gebouw te verzamelen. Ze hadden duidelijk kwaad in de zin en stonden klaar om de soeploods in brand te steken. Met behulp van de terpentijn van een apotheker stond het gebouw binnen de kortste keren in vuur en vlam. De schutters moesten verrast vluchtten.

Jordaanoproer

Aan het begin van de 20e eeuw was het behelpen in de arme, vieze en drukbevolkte Jordaan. Door de economische crisis van 1929 verloren veel arbeiders hun baan en waren aangewezen op een staatsuitkering om rond te komen. Die uitkeringen werden alsmaar verlaagd, totdat op een gegeven moment de maat vol was. In juli 1934 barstte de bom in de Amsterdamse volkswijk.

Aardappeloproer

Hoewel Nederland neutraal bleef tijdens de Eerste Wereldoorlog, heersten er destijds grote voedseltekorten. De prijs voor de schaarse etenswaren rezen de pan uit. In juli 1917 kwamen hongerige Amsterdammers in actie om zich meester te maken van de aardappelvoorraden, bestemd voor de export.

Anne Frank duikt onder

In de zomer van 1942 werd het de joodse familie Frank in het bezette Amsterdam te heet onder de voeten. Ze besloten onder te duiken in een huis aan de Prinsengracht, waar ze, verstopt achter een boekenkast, een kleine woning tot hun beschikking hadden: het Achterhuis.

Trijntje Keever begraven in Edam

Trijntje Cornelisdr Keever, de Groote Meijt van Edam overleed in Veere op 2 juli 1633. Zij werd begraven in de Grote- of St Nicolaaskerk te Edam op 7 juli 1633.

Ontploffing bij Cindu Uithoorn

Op 8 juli 1992 veroorzaakte een grote ontploffing bij de chemische industrie Nevcin, onderdeel van Cindu in Uithoorn, een felle brand. Drie leden van de bedrijfsbrandweer kwamen om het leven, nog eens elf personen raakten gewond.

Kraantje Lek opgericht

Kraantje Lek is de naam van een historische plek in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Vissersvrouwen die in de 17de eeuw met emmers vis van de zee bij Zandvoort naar de Grote Markt in Haarlem liepen, hielden hier even rust. Vulden hun emmers bij een pomp aan met fris duinwater en namen zelf ook een slokje. Zo ontstond op deze plek in 1675 een uitspanning. Na hun stop bij Kraantje Lek vervolgden ze het Visserspad verder over buitenplaats Elswout naar herberg De Stinkende Emmer aan de rand van Haarlem.

Brand op de Dam te Zaandam

In juli 1911 legde een felle brand op de Dam te Zaandam maar liefst elf panden in de as. Zes personen, allen van het gezin Hey, komen om het leven.

Wijkertunnel geopend

De Wijkertunnel in de A9 loopt, net als de Velsertunnel, onder het Noordzeekanaal door. Het bouwwerk is in 1996 aangelegd om de Velsertunnel in de oude A9 (nu A22) te ontlasten.

We hebben nog geen gebeurtenis op deze dag geregistreerd. Heb je een tip? Mail de redactie!

Opening van het Koloniaal Museum

In 1864 deed de Maatschappij ter Bevordering van Nijverheid een oproep om koloniale voorwerpen op te sturen naar algemeen secretaris Frits van Eeden. Een jaar later kon de collectie worden ondergebracht in het achttiende-eeuwse Paviljoen Welgelegen (nu het Provinciehuis) in Haarlem. Frits kreeg er een taak bij, want hij werd nu ook directeur van het nieuwe Koloniaal Museum. Zijn museum was de eerste jaren alleen toegankelijk voor leden van de Maatschappij ter Bevordering van Nijverheid. Pas op 13 juli 1871 gingen de museumdeuren open voor het grote publiek.

Hilversumse Raadhuis geopend

"Nu is het nog gaaf, maar morgen begint de afbraak." Met deze woorden sloot architect Willem Dudok de rondleiding aan zijn gezin door het raadhuis af, een dag voor de officiële opening. Het raadhuis wordt gezien als het belangrijkste gebouw van Dudok. Nog steeds komen er bezoekers uit alle windstreken naar Hilversum om het te bewonderen.

Mussert bezoekt Purmerend

Op 15 juli 1941 werd in de Breedstraat in Purmerend het Kringhuis van de NSB voor Purmerend en omgeving geopend. Reden voor NSB-leider Anton Mussert (1894-1946) Purmerend te bezoeken. Hij werd gefotografeerd tijdens de rede die hij hield op het bordes van het stadhuis op de Kaasmarkt.

We hebben nog geen gebeurtenis op deze dag geregistreerd. Heb je een tip? Mail de redactie!

Bombardement op Amsterdam-Noord

Amsterdam is tijdens de Tweede Wereldoorlog meerdere malen het doelwit van bombardementen. Op 17 juli 1943 wordt de hoofdstad getroffen door het zwaarste bombardement, als geallieerde bommenwerpers van de USAAF 156 brisantbommen op Amsterdam-Noord laten vallen, met honderden doden en gewonden tot gevolg.

We hebben nog geen gebeurtenis op deze dag geregistreerd. Heb je een tip? Mail de redactie!

We hebben nog geen gebeurtenis op deze dag geregistreerd. Heb je een tip? Mail de redactie!

Eerste kortebaandraverij in Zaandam

Een kortebaandraverij is een wedstrijd waarbij paarden, die voor een licht karretje (sulky) zijn gespannen, zo hard mogelijk draven. Zaandam en Assendelft hebben beide een traditie van kortebaandraverijen die tot ver in de vorige eeuw teruggaat. Zo werd in 1907 de Zaandamsche Harddraverij Vereeniging opgericht en werd op 20 juli 1907 de eerste draverij op de Stationsstraat in Zaandam georganiseerd. Deze wedstrijden werden tot in de Tweede Wereldoorlog (1942) jaarlijks georganiseerd.

Fokkerfabriek in Amsterdam-Noord geopend

Wie vandaag door het snel veranderende Amsterdam-Noord fietst, kan zich nauwelijks voorstellen dat Noord een aparte plaats heeft in de nationale luchtvaartgeschiedenis. Met een internationale luchtshow, drie vliegvelden en een vliegtuigfabriek van de luchtvaartpionier en onverschrokken zakenman Anthony Fokker.

Eerste Honkbalweek Haarlem

Elke twee jaar wordt in Haarlem in juli de honkbalweek georganiseerd door de Stichting Honkbalweek Haarlem. De speciale sfeer, een combinatie van tophonkbal, sociale contacten, geflankeerd met muzikaal en ander entertainment hoort inmiddels bij de Haarlemse cultuur: iedere twee jaar is het Pim Mulier stadion de plek waar de internationale honkbalfamilie elkaar ontmoet.

We hebben nog geen gebeurtenis op deze dag geregistreerd. Heb je een tip? Mail de redactie!

We hebben nog geen gebeurtenis op deze dag geregistreerd. Heb je een tip? Mail de redactie!

Eerste vrouwelijke vlieger bij KLM

De Ierse piloot Mary, Lady Heath, vloog als eerste in een vliegtuigje met open cockpit van Kaapstad naar Londen. Ook was ze de eerste vrouw met een commerciële vliegvergunning in Engeland, behaalde ze meerdere hoogterecords met het vliegen en was ze de eerste vrouw die een parachutesprong uit een vliegtuig maakte. In juli 1928 vloog ze een aantal weken als co-piloot mee op vluchten van KLM. Daarmee was ze de eerste vrouwelijke vlieger voor de luchtvaartmaatschappij.

Plakkaat van Verlatinghe

Het Plakkaat van Verlatinghe kan gezien worden als de Nederlandse onafhankelijkheidsverklaring, waarin een aantal provincies verklaarden afstand te doen van de Spaanse koning Filips II als hun heerser. Het document is op 26 juli 1581 ondertekend.

We hebben nog geen gebeurtenis op deze dag geregistreerd. Heb je een tip? Mail de redactie!

Olympiade in Amsterdam

De Olympische Spelen hebben tot nu toe één keer plaats gevonden in Nederland. Nadat Amsterdam al twee keer eerder probeerde de eer te verkrijgen, werd de stad uiteindelijk in 1928 het decor voor het grootste sportevenement ter wereld. Op 28 juli werd de Olympiade geopend, mét Olympisch vuur in de Marathontoren.

We hebben nog geen gebeurtenis op deze dag geregistreerd. Heb je een tip? Mail de redactie!

We hebben nog geen gebeurtenis op deze dag geregistreerd. Heb je een tip? Mail de redactie!

Mobilisatie: Stelling van Amsterdam bemand

Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) wist Nederland zijn neutraliteit te behouden. Zo zijn honderdduizenden slachtoffers en een mogelijke annexatie van Nederland voorkomen. Wel is Nederland als enige niet-oorlogvoerende land gedurende de hele oorlog gemobiliseerd gebleven.

Gay Games in Amsterdam

Van 1 tot en met 8 augustus 1998 stond Amsterdam in het teken van de Gay Games, het grootste LGBT sport- en cultuurevenement ter wereld. De openingsceremonie op 1 augustus vond plaats in de Amsterdam ArenA en werd door bijna 1 miljoen kijkers op tv gevolgd.