Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN
27 mei 1903

Beurs van Berlage geopend

Op 27 mei 1903 verrichtte koningin Wilhelmina de officiƫle opening van het nieuwe beursgebouw aan het Damrak, oorspronkelijk Koopmansbeurs geheten. Het gebouw is het meesterwerk van de architect H.P. Berlage, grondlegger van de twintigste-eeuwse architectuur in Nederland.

De Beurs van Berlage kent twee voorgangers. De eerste koopmansbeurs van Amsterdam uit 1611 werd ontworpen door architect Hendrick de Keyser. Deze Beurs werd in 1848 vervangen door een ontwerp van Jan David Zocher. De Beurs van Zocher werd rond de eeuwwisseling afgebroken en om een ruime doorgang tussen het recent aangelegde Centraal Station en de Dam te houden, werd de nieuwe Beurs niet aan de Dam maar aan het Damrak gebouwd, achter de huidige Bijenkorf. Het eerste ontwerp dat Berlage maakte voor het nieuwe beursgebouw van Amsterdam, was een totaal ander ontwerp dan het gebouw dat we nu kennen. Het ontwerp veranderde van een uitbundig neorenaissance paleis in een sterk versoberd en strak, asymmetrisch gebouw. De Beurs van Berlage werd een voorbeeld van een nieuwe en moderne architectuur. In het ontwerp stonden twee politieke thema’s centraal: Amsterdam als belangrijke handelsstad en het socialistische idee van de klasseloze samenleving. Berlage was namelijk een socialist, de beurs zag hij daarom als noodzakelijk kwaad. Hoewel men destijds erg aan het ontwerp moest wennen, is de Beurs van Berlage tegenwoordig niet meer weg te denken uit Amsterdam.

Gerelateerd artikel

27 mei 1903: opening Beurs van Berlage door koningin Wilhelmina De Beurs van Berlage, een politiek ontwerp Met Jan Feith door Amsterdam (1933)