01 juni 1920

Volendamse voetbalclub Victoria opgericht

In de rijke sportgeschiedenis van Noord-Holland neemt Volendam een bijzondere plek in. Het beroemde vissersdorp blijkt niet alleen veel zangtalent te hebben voortgebracht, maar ook veel succesvolle sportteams.

Aan het begin van de twintigste eeuw schoten voetbalclubjes als paddenstoelen uit de lucht. Ze werden opgericht door enthousiaste Waterlandse jongens. Vele haalden hun eerste decennium niet, maar een aantal bestaan nog steeds, waaronder Purmersteijn en EVC uit Edam (heette eerst Sparta). Men kon in Volendam niet achterblijven en op 1 juni 1920 werd voetbalclub ‘Victoria’ opgericht. Al gauw ging de club door het leven als Rooms-Katholieke Sportvereniging (RKSV) Volendam. Oranje-zwart werden de clubkleuren. De amateurafdeling splitste zich in 1978 af in een eigen vereniging, RKAV Volendam. FC Volendam bleef betaald voetbal spelen, met wisselend succes. De club wist van alle betaald voetbal clubs in Nederland de meeste promoties naar de Eredivisie te bewerkstelligen (negen maal). Hier tegenover stonden natuurlijk ook even zo veel degradaties. Sinds 2009 speelt FC Volendam weer op het tweede plan van het Nederlandse profvoetbal.

Foto: Een groep jonge Volendamse voetballertjes op de foto aan het begin van de 20ste eeuw. Foto afkomstig uit het boek 80 jaar Volendam.

Gerelateerd artikel

Volendam: sportdorp nummer één Het noodlot van de joodse Belhamel van Ajax
NL | EN