Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Verhalen

Molen De Gekroonde Poelenburg

De Gekroonde Poelenburg heeft net als veel andere Zaanse molens een turbulente geschiedenis. Zo zou iedereen die de groene houtzaagmolen ziet staan, nooit vermoeden dat hij eerst een andere naam én kleur had. Ondanks de vele eigenaren en verhuizingen staat de negentiende-eeuwse paltrokmolen (dankzij Vereniging De Zaansche Molen) nog steeds vrolijk hout te zagen.

> Book 4 min

Fairtrade Amsterdam: van Max Havelaar tot Tony’s Chocolonely

Amsterdam mag gerust de chocoladehoofdstad van de wereld genoemd worden. Dagelijks vaart meer dan 600.000 ton cacao uit West-Afrika de Amsterdamse haven binnen. Ook speelt de hoofdstad een voortrekkersrol op het gebied van fairtrade. Dit begon al in de negentiende eeuw, toen de Amsterdamse Multatuli zijn roman Max Havelaar schreef. Vandaag de dag is de stad de thuisbasis van grote fairtrade labels en chocoladebedrijven, maar ook van kleine eerlijke en duurzame initiatieven.

> Book 6 min

Heibel bij Herberg de Hulk

‘Siet daer, dat geef ik u’. Met die woorden smeet de dronkenlap een bosje gras waarmee hij net z’n gat had afgeveegd naar Weyntje Schouten, de keurige vrouw van de Amsterdamse koopman Pieter Gerritsz Hooft. Het was op een zomeravond in 1639 en het gebeurde in de tuin van herberg De Hulk bij de Gaasp.

> Book 7 min

(On)vergetelijke vrouwen uit de geschiedenis

Ondanks meerdere feministische golven verdienen vrouwen nog steeds minder dan mannen. Het onbetaalde huishoudelijke werk en het zorgen voor de kinderen komt voornamelijk op ons bordje terecht. Bovenop dit alles kennen de meeste mensen alleen maar de namen van invloedrijke mannen uit de geschiedenis. Door de eeuwen heen hebben vrouwelijke schrijvers, kunstenaars, geleerden en heersers hun stempel gedrukt op de maatschappij. Tijd om de balans op te maken en een aantal van deze onvergetelijke vrouwen voor het voetlicht te brengen.

> Book 7 min

Huis van Hilde: 10 jaar, 10 topvondsten

Archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum bestaat 10 jaar. De miljoenen voorwerpen die de provincie hier beheert, zijn allemaal afkomstig uit de bodem van Noord-Holland. Van een eikenhouten boomstamkano tot een bronzen muntschat en een bontzandstenen sarcofaag. Wat vertellen deze objecten over de geschiedenis van onze mooie provincie? 10 jaar, 10 periodes, 10 topvondsten.

> Book 6 min

Dwalen langs de Amstel

Holland heeft oneindig veel gezichten. Dwaal mee door de tijd op deze tocht langs een oude veenrivier. Tientallen kilometers verderop mag een wereldberoemde stad zijn gebouwd, hier, bij Fort aan de Drecht, kijk je uit over weids polderland. Langs de sloot sluipt een grote zilverreiger. Een aalscholver duikt plots op in de fortgracht.

> Book 12 min

De onbezongen heldin van de Bataafse Revolutie: Wilhelmina van Pruisen

Wilhelmina van Pruisen (1751-1820) was een Pruisische prinses, de echtgenote van stadhouder prins Willem V van Oranje-Nassau en de moeder van koning Willem I. Tijdens de Bataafse Revolutie speelde ze een belangrijke rol. De Bataafse Revolutie is een ondergewaardeerd stukje Nederlandse geschiedenis, de rol die vrouwen speelden een nóg minder gewaardeerde. De naam van Wilhelmina van Pruisen, wellicht de belangrijkste vrouw binnen het conflict, wordt dan ook maar weinig genoemd. Daarom hier een portret en biografie.

> Book 3 min

Stichting Historisch Schoten: Van boerenoord tot Haarlem-Noord

Het is wat wonderlijk dat een historische stichting zich wijdt aan de geschiedenis van de gemeente Schoten, die in 1927 bij de gemeente Haarlem werd getrokken en vervolgens Haarlem-Noord ging heten. Maar daar trekken ze zich bij Stichting Historisch Schoten gelukkig niks van aan.

> Book 9 min

8x yoga in Noord-Hollandse monumenten

Veel oude kerken, stadhuizen en scholen krijgen een nieuwe functie als yogacentrum. Het zijn vaak sfeervolle locaties, die rust en karakter ademen. Van de Laurentiuskerk in Weesp tot De Terp in Oudorp, wij hebben de meest inspirerende yogascholen voor je op een rijtje gezet. De combinatie van erfgoed en ontspanning zorgt voor een unieke beleving: spiritualiteit in een historische setting.

> Book 5 min

Hilversums Nimrod-Paviljoen in ere hersteld

Een vrijstaand huis in de mooiste villawijk van Hilversum, daar zouden veel mensen voor tekenen. Maar aan dit voormalige theehuis moest veel gebeuren, zo ontdekte eigenaar Diederik Festen al gauw. Toen hij het meer dan honderd jaar oude Nimrod-Paviljoen kocht, was het een bouwval. Gelukkig kon hij door het rottende hout en afbladderende stucwerk heen kijken en is hij nu hard op weg om dit gemeentelijke monument in oude glorie te herstellen.

> Book 9 min

Het Graventapijt van Kasteel Radboud

In de middeleeuwen was het belangrijk dat iedereen kon zien hoe lang jouw familie al aan de macht was en van wie jij afstamde. Dat gebeurde met een zogenaamde successiereeks. Het Graventapijt van Kasteel Radboud is de successiereeks van de Graven van Holland, tot aan Floris V, de bouwer van het kasteel. Tijdens een vierjarig project werden er vijf wandkleden geborduurd door een enthousiaste groep vrijwilligers. Speciaal voor dit project werden ze opgeleid in de traditionele manier van borduren.

> Book 5 min

De molenbeker en andere drankspelletjes uit de 17de eeuw

Onze voorouders wisten wel hoe ze een feestje moesten bouwen. Naast de keuze uit verschillende wijnen hadden ze ook creatieve manieren om deze te nuttigen. Speciale drinkglazen en andere ´stortebekers´ werden in de 17de eeuw gebruikt om drankspelletjes mee te spelen. Deze zorgden voor veel vermaak en natuurlijk grote dronkenschap. Van het lange pasglas tot aan de zilveren molenbeker: de een nog gekker dan de ander. Drink je mee?

> Book 7 min

Historisch kaasplankje

Schilderijen uit de zeventiende eeuw staan er vol mee: kaas. De prachtige maaltijdstillevens van Nederlandse schilders tonen kazen die nauwelijks te onderscheiden zijn van de kazen die vandaag de dag geduldig rusten op de planken van de kaasboer. Vooral de Goudse en Edammerkazen zijn in uiterlijk vergelijkbaar met de hoog opgestapelde torens van kaas op de schilderijen.

> Book 6 min

Simon Vissering: de ‘peetvader’ van IJmuiden

Een wat droevig ogend straatje is genoemd naar ‘de peetvader’ van IJmuiden. Het komt uit bij het Noordzeekanaal, waar deze peetvader al over schreef tientallen jaren voordat het kanaal werd gegraven. Wie was deze man met een vooruitziende blik, deze journalist die hoogleraar en minister werd?

> Book 9 min

New age-winkel in een oude timmermanswerkplaats

In het schilderachtige dorp ’s-Graveland, op een steenworp afstand van de buitenplaatsen Schaep en Burgh en Boekesteyn, ligt Grateful Living. Deze bijzondere new age-winkel is gevestigd in een monumentaal houten pand aan het Noordereinde. Buiten word je verwelkomd door kleurrijke Tibetaanse gebedsvlaggen, terwijl binnen een spiritueel walhalla op je wacht. In de winkel komen de filosofie en passie van eigenaar Jan Willem de Bok tot leven.

> Book 6 min

Een langdurige buitenechtelijke affaire

Een jaar of tien nadat ze met Wijnand Verhaar getrouwd is, wordt Maria Christina van Rhijn hartstochtelijk verliefd op een andere man. Het was het begin van een langdurige buitenechtelijke relatie waar zelfs een kind uit zou voortkomen. Deze affaire bleef niet onopgemerkt zoals blijkt uit verklaringen bij de notaris door familieleden en bekenden.

> Book 4 min

Oliemolen De Zoeker

Oliemolen De Zoeker op De Zaanse Schans is de oudste molen van vereniging De Zaansche Molen, die dit jaar honderd jaar bestaat. In de maand januari worden er extra rondleidingen gegeven.

> Book 9 min

Vrouwen in Verzet: Violette Cornelius en Gustave (Guusje) Rübsaam

Het verhaal van Violette Cornelius (Batavia, 1919) en Gustave (Guusje) Rübsaam (Amsterdam, 1917) begint vlak voor de oorlog in Amsterdam. Violette is fotograaf en Guusje studeert geneeskunde. Beiden zijn onderdeel van een bevriende kunstenaarsgroep, waar onder andere ook Gerrit van der Veen en Walter Brandligt deel van uit maken. Als de oorlog in 1940 uitbreekt, besluit een groot deel van deze vriendengroep zich te storten op het vervalsen van persoonsbewijzen: De Persoonsbewijzencentrale (PBC) is geboren.

> Book 4 min

Het spookt in de molen

Noord-Holland staat bekend om zijn eeuwenoude molens. In al die jaren hebben er veel verschillende molenaars gewoond en gewerkt. Wat de meeste mensen niet weten is dat er dramatische dingen zijn gebeurd, tenminste…als we de volksverhalen mogen geloven. Spannende sages vol spoken, heksen en verborgen schatten spelen zich in en rondom de molens af. Tijd om een paar van deze klassiekers uit te lichten. Lees en huiver…

> Book 6 min