Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Verhalen

Stront aan de knikker: speelgoed uit een beerput

Tegenwoordig is het meeste speelgoed gemaakt van plastic en afkomstig uit China. Overal zitten batterijen in en zo’n beetje alles maakt geluid en geeft licht. Toch speelden kinderen eeuwenlang met handgemaakt speelgoed van natuurlijke materialen. Tijdens archeologische opgravingen worden er regelmatig knikkers, tollen, poppengoed, dobbel- en dominostenen teruggevonden. Zoals bij een opgraving van een beerput in Amsterdam, waar zelfs een speelgoed veldkanon weer het licht zag.

> Book 7 min

Groene parels in het Nederlandse landschap

Ze zijn niet allemaal te bezoeken, maar flink wat Nederlandse kastelen en historische buitenplaatsen ontvangen graag gasten. Een nieuwe gids zorgt voor de nodige inspiratie.

> Book 10 min

Uitverkoren door de Heer: naar het seminarie

In 2023 werd het honderdjarig bestaan van Hageveld in Heemstede gevierd. In 1923 gingen de poorten open voor de ontvangst van de eerste seminaristen. Wat bezielde jongens om voor deze opleiding te kiezen?

> Book 5 min

Vrouwen in Verzet: Hanna Jacoba (Annie) Averink

Hanna Jacoba (Annie) Averink wordt in 1913 geboren in Enschede. Annie’s ouders scheiden als Annie nog jong is en Annie blijft bij haar moeder, die snel hertrouwt. Annie groeit op in een samengesteld gezin, waar ze zich niet altijd thuisvoelt. Als het gezin in 1926 naar Amsterdam verhuist gaat de jonge Annie – ze is dan pas dertien jaar – aan het werk. Annie’s moeder stelt voor dat Annie wat afleiding van haar vele werk kan vinden bij de Arbeiders Jeugd Centrale, de jongerenorganisatie van de socialisten. Maar Annie voelt zich meer aangetrokken tot de Zaaier, de communistische jongerenbeweging. Annie sluit zich aan en werkt jarenlang onvermoeibaar voor haar ideaal: het communisme inzetten om een beter leven te bieden aan lagere klassen.

> Book 3 min

Gevelstenenboek bundelt boeiende verhalen over Haarlem

Het zojuist verschenen ‘Waar Haarlem in de gevel staat’ beschrijft gevelstenen die de tand des tijds hebben overleefd en stenen die in de loop der tijd uit het stadsbeeld zijn verdwenen. Maar het rijk geïllustreerde boek biedt vooral een schat aan verhalen uit de Noord-Hollandse provinciehoofdstad.

> Book 12 min

Heiloo mag zijn rijke geschiedenis graag koesteren

Heiloo kent een rijk verleden, dat gekoesterd wordt door Historische Vereniging Heiloo, die in oktober het vijftig jarig bestaan vierde. Het is één van de grootste historische verenigingen van Noord-Holland.

> Book 9 min

Roversbende van Grutte Pier zet Alkmaar in brand

Bij een opgraving in een winkelpand aan het Alkmaarse Ritsevoort stuitten archeologen op een opvallende zwarte grondlaag. Het bleek te gaan om de verkoolde resten van een grote stadsbrand uit 1517. Dat jaar werd het Ritsevoort in de as gelegd door een Fries-Gelderse roversbende onder leiding van Grutte Pier. Voor de Friezen was hij een nobele vrijheidsstrijder, voor de Hollanders een gewelddadige plunderaar. Wie was die Grutte Pier en wat deed hij in Alkmaar?

> Book 5 min

Zaanse Pieter kreeg een vis naar zich vernoemd

Je zal maar de zoon van een Zaanse zeilmaker zijn en een tropische vis naar je vernoemd krijgen. Het overkwam Pieter Bleeker (1819-1878). Zijn levensverhaal leest als een spannend boek. Hoe kwam deze Zaanse jongen in het Indische leger terecht? Waarom kreeg hij meermalen een eredoctoraat? En waarom noemden apothekers een drankje naar hem?

> Book 10 min

De Groest in Hilversum

Elke Hilversummer komt wel eens op de Groest, de bekendste winkel- en uitgaansstraat van de stad. Er zitten talloze boetiekjes, gezellige restaurants en hippe cafés. Maar de straat kent ook een boeiende geschiedenis, die nog terug te zien is in een aantal monumentale panden. Wist je dat hier de bakermat ligt van Hilversum als Mediastad? En dat er zelfs een bekende kunstenaar aan de Groest heeft gewoond?

> Book 4 min

Het Hargergat: van zandmennerij naar natuurgebied

Het Hargergat is een voormalige zandafgraving in de duinen tussen Groet en Camperduin. De grootschalige zandwinning heeft ervoor gezorgd dat het gebied een stuk lager ligt dan de omliggende duinen, maar ook dat er tegenwoordig unieke flora en fauna te vinden is.

> Book 3 min

De bruine kroeg is vooral ‘een kabbelende troost’

Bruine kroegen in Amsterdam fungeren vaak als een tweede huiskamer, waar je met wildvreemden een praatje kunt maken. En als ze dan ook nog gekookte eitjes op de bar hebben staan, en zelf hun gehaktballetjes draaien, dan kan er niks meer misgaan.

> Book 9 min

Vijftig jaar Weesp in één tentoonstelling

Museum Weesp bestaat 50 jaar! En wie jarig is trakteert. Dat doet het museum met een nieuwe tentoonstelling: ‘Bewaard voor de stad’, die een overzicht geeft van vijftig jaar schenkingen. De voorwerpen vertellen niet alleen een verhaal over het museum, maar ook over de stad en haar inwoners. Want Weesp is zoveel meer dan alleen porselein en cacao.

> Book 6 min

Het galgenveld in Heemstede

Eeuwenlang werden de lichamen van de misdadigers die in Haarlem ter dood gebracht waren, op Heemsteeds grondgebied tentoongesteld. Eerst in de duinen en vanaf 1631 aan het Spaarne.

> Book 9 min

Kerk en raadhuis Schoorl: monumentaal duo aan de Duinweg

Twee gebouwen die een prachtig duo vormen: de Hervormde kerk (Duinweg 5) en het oude raadhuis (Duinweg 3) in Schoorl. Beide gebouwen zijn een rijksmonument. De kerk wordt voor het eerst genoemd in 1094. In januari 1784 vond de inwijding van de huidige kerk plaats. Het oude raadhuis, waar ook recht werd gesproken, is gebouwd in 1601. Het deed dienst tot 1901, toen ernaast een groter raadhuis verrees.

> Book 2 min

Opperdoes in de Bronstijd en IJzertijd

Opperdoes wordt meestal in één adem genoemd met zijn bekende aardappel: de Opperdoezer Ronde. Wat veel mensen niet weten is dat er nog veel meer uit de grond wordt gehaald. In de jaren 1980 werd er in het kleine dorp een grootschalige archeologische opgraving gedaan. Uit de archeologische vondsten bleek dat er hier al sinds de Midden-Bronstijd (1700 v.Chr.) mensen woonden. De resultaten van dit onderzoek zijn onlangs gepubliceerd in ‘Opperdoes, een geliefde plek. Oud onderzoek, nieuwe resultaten: bewoning in de Bronstijd en IJzertijd.’

> Book 5 min

Oud Osdorp is nu de tuin van Amsterdam-West

Op een mooie zondagmiddag zit de Fruittuin van West vol met jonge gezinnen. Hier, omringd door weilanden, sportvelden en volkstuintjes, kunnen ze even bijkomen van de drukte in de hoofdstad. Wat ze niet weten, is dat dit groene stukje van de Osdorper Binnenpolder een van de laatste oorspronkelijke veenweidelandschappen is onder de rook van Amsterdam. Een landschap dat al eeuwenlang min of meer hetzelfde is, maar de stadsgrens steeds dichterbij heeft zien kruipen.

> Book 6 min

Het Klimduin: de Meidenmarkt van Schoorl

Het iconische Klimduin verbindt de natuur van het Schoorlse duingebied op een bijzondere manier met het dorp. Veel mensen in Nederland hebben bijzondere herinneringen aan deze plek. Niet alleen is beklimmen een sportieve uitdaging, ook de zogenaamde ‘Meidenmarkt’ is onlosmakelijk verbonden met het Klimduin. Van oudsher verzamelden dames uit de omgeving zich tijdens de Pinksterdagen bovenop het Klimduin en de heren aan de voet van het duin, om met elkaar te flirten.

> Book 3 min

De duif: delicatesse of vliegende rat?

De meeste stadsbewoners kennen de duif als een irritant, veelal viezig en lichtelijk toegetakeld dier dat auto’s onderschijt. Als ‘vliegende ratten’ proberen ze eten op de markt af te pakken. Slechts een enkele toerist staat ze nog enthousiast te voeren. Hoe anders was dat in de middeleeuwen! Toen alleen de kasteelheer het recht had om duiven te houden. Een lekkernij voor in de karige wintermaanden. Om nog maar te zwijgen over de vruchtbare duivenpoep voor op het land. Monumentale duiventillen en torens op buitenplaatsen zijn hier stille getuigen van. Zo’n duiventoren is nog te vinden bij Chateau Marquette in Heemskerk.

> Book 5 min

Wandeling door het dorp Bergen (NH)

Tijdens deze wandeling lopen we (in gedachten) door het oude dorp van Bergen (NH). Onderweg passeren we oude café’s, museum Het Sterkenhuis, een voormalig tramstation en natuurlijk de Ruïnekerk. Loop je mee?

> Book 5 min

Papiermolen De Schoolmeester

Aan het eind van de zeventiende eeuw stonden er zo’n veertig papiermolens in de Zaanstreek, maar die zijn in de loop der tijd allemaal verdwenen. Alleen De Schoolmeester in Westzaan, die in 1692 werd gebouwd, is nog over. Het is zelfs de enige door wind aangedreven papiermolen ter wereld. Oneindig Noord-Holland sprak met de molenaar.

> Book 8 min

Wandbespanning en betengeling: een eeuwenoud ambacht

Wat als het elke dag Open Monumentendag was? Dat is het geval voor Frans Hazenbosch. Als specialist in wandbespanning, betengeling en interieurstoffering werkt hij op de meest bijzondere historische locaties. In de afgelopen 40 jaar heeft Frans zeventiende-eeuwse grachtenpanden, de Beurs van Berlage en het Anne Frank Huis van nieuwe wandbekleding voorzien. Oneindig Noord-Holland sprak met hem over zijn beroep én nieuwste project: een zeventiende-eeuws woonhuis aan de Zaanse Schans.

> Book 7 min