Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Verhalen

Papiermolen De Schoolmeester

Aan het eind van de zeventiende eeuw stonden er zo’n veertig papiermolens in de Zaanstreek, maar die zijn in de loop der tijd allemaal verdwenen. Alleen De Schoolmeester in Westzaan, die in 1692 werd gebouwd, is nog over. Het is zelfs de enige door wind aangedreven papiermolen ter wereld. Oneindig Noord-Holland sprak met de molenaar.

> Book 8 min

Wandbespanning en betengeling: een eeuwenoud ambacht

Wat als het elke dag Open Monumentendag was? Dat is het geval voor Frans Hazenbosch. Als specialist in wandbespanning, betengeling en interieurstoffering werkt hij op de meest bijzondere historische locaties. In de afgelopen 40 jaar heeft Frans zeventiende-eeuwse grachtenpanden, de Beurs van Berlage en het Anne Frank Huis van nieuwe wandbekleding voorzien. Oneindig Noord-Holland sprak met hem over zijn beroep én nieuwste project: een zeventiende-eeuws woonhuis aan de Zaanse Schans.

> Book 7 min

Café ‘t Papeneiland ademt Amsterdamse gezelligheid

Café ‘t Papeneiland, een van de laatste authentieke bruine kroegen van Amsterdam, ademt ouderwetse gezelligheid. Hun appeltaart is zó legendarisch dat zelfs de Amerikaanse oud-president Bill Clinton hem geproefd heeft – en er vervolgens een hele taart van meenam naar zijn hotel. Maar het zijn niet alleen de smaken die dit café bijzonder maken. De sfeer is onmiskenbaar Amsterdams, net als de leus boven de bar: ‘Alle dagen dronken is ook een geregeld leven’. Dat valt natuurlijk niet te betwisten.

> Book 5 min

Binnenkijker: stolpboerderij Kerkzicht in Nes aan de Amstel

Voor de serie ‘Binnenkijker’ van Boerderijenstichting Noord-Holland gaat agrarisch erfgoed specialist Anna Groentjes op bezoek bij bijzondere stolpboerderijen. Trotse eigenaren vertellen haar alles over de geschiedenis en het interieur van de stolp. De interieurs verschillen nog meer van elkaar dan de buitenkanten. Bij woonboerderijen zien we de zoektocht naar het toepassen van nieuwe functies, op basis van de oorspronkelijke indeling. Deze keer reist Anna af naar stolpboerderij Kerkzicht in Nes aan de Amstel.

> Book 4 min

Buitenplaats Schuylenburg in Wimmenum

Het opvallendste gebouw in Wimmenum is Schuylenburg (Herenweg 292). Oorspronkelijk stond op deze plek een eenvoudige boerenwoning, maar in de zeventiende eeuw is het uitgegroeid tot een fraai landhuis.

> Book 2 min

Met de Blauwe Tram naar zee

Piepend en knarsend draaide de Blauwe Tram de Raadhuisstraat in. De rit ging van hartje Amsterdam naar Zandvoort aan Zee. Dankzij deze tram knarste sinds 1904 het strandzand in de hoofdstad. Op de laatste rit was het alsof een vertrouwde vriend afscheid nam. Eind augustus 1957, middernacht, was er op straat geen doorkomen aan.

> Book 10 min

De Amsterdamse Poentunnel ging voor heel even open

Je kon een schuilkelder onder een metrostation bezoeken of kijken hoe het staat met de verbouwing van het Artis-aquarium, maar knaller van de 38ste editie van de Open Monumentendagen in Amsterdam was toch wel de openstelling van de Poentunnel.

> Book 5 min

De vrouw achter Pieter Teyler van der Hulst (1702-1778)

Iedereen in Haarlem kent wel Pieter Teyler van der Hulst (1702-1778) ofwel Teylers Museum. Als succesvolle zijdefabrikant en koopman liet hij bij zijn overlijden 2 miljoen gulden na. Voor die tijd was dat een godsvermogen, omgerekend naar nu is dat ongeveer 80 miljoen euro. In zijn befaamde testament stelde hij vijf directeuren aan, die het geld volgens zijn richtlijnen moesten besteden. Zo werd onder andere Teylers Museum en het Teylers hofje opgericht. Toch heeft niemand het nog over de vrouw die hem financieel heeft geholpen. Wie was de liefde van zijn leven?

> Book 9 min

Sigaretten rollen in de ‘moskee’ van Naarden

Aan de Comeniuslaan op de grens van Naarden en Bussum staat een bijzonder gebouw. Met zijn zonnige witgepleisterde muren, raamkozijnen in Moorse stijl en zelfs een heuse minaret lijkt het wel een moskee, maar niets is minder waar. Dit rijksmonument is in 1916 gebouwd als sigarettenfabriek ‘Palazzo’ voor de tabaksfirma van Antonius Weurman.

> Book 5 min

De panfluit van Uitgeest

In 1981 vond een archeoloog een Romeinse panfluit bij Dorregeest, Uitgeest. Het was een bijzondere vondst, want de panfluit was uit één stuk gemaakt. Tot nog toe zijn in heel Europa slechts vier panfluiten gevonden uit de Romeinse tijd die van één plankje hout zijn gemaakt.

> Book 2 min

Van valstrik tot erfgoed: eendenkooien in Noord-Holland

In het natte Noord-Holland vormden eendenkooien eeuwenlang een belangrijke bron van inkomsten. Deze unieke installaties, die hun oorsprong vinden in de late middeleeuwen, waren speciaal ontworpen om watervogels te vangen voor consumptie. Door een ingenieus systeem van vangpijpen werden de nietsvermoedende eenden gelokt en opgesloten, waarna ze letterlijk ‘de pijp uit’ gingen.

> Book 7 min

De Algemene Begraafplaats Schoorl

Tegenover korenmolen Kijkduin aan de Molenweg in Schoorl, ligt de Algemene Begraafplaats. De begraafplaats, met graven die teruggaan tot de negentiende eeuw, is een kleine oase van het rust in het dorp. Een aantal monumenten geven de begraafplaats een bijzondere status.

> Book 2 min

Vrouwen in Verzet: Hendriek Breukelaar-Verburg

Hendriek Verburg wordt in 1905 geboren in het Noord-Hollandse dorpje Noord-Scharwoude. Ze is de dochter van Peter Verburg, de eigenaar van de conservenfabriek in het dorp. Als haar vader op jonge leeftijd sterft in 1924 neemt zij samen met een andere vrouw, mevrouw Edel, het roer over. Dat twee vrouwen een dergelijk bedrijf runnen is voor die tijd vrij uniek, en het zorgt ervoor dat Hendriek al op jonge leeftijd weet hoe ze een organisatie moet leiden. Als haar zus Grieke in 1930 overlijdt, trouwt Hendriek met Grieke’s weduwe, Harry, zoals wel vaker gebeurt in die tijd. Zo komt Hendriek in Haarlem terecht.

> Book 3 min

Buurschap Oosterbuurt in Castricum

In het zuidoosten van Castricum ligt de Oosterbuurt, een van de oudste buurten van het dorp. Aan de Breedeweg staan enkele oude boerderijen die herinneren aan het agrarische verleden.

> Book 3 min

De meeste Texelse jutters zochten hout in plaats van goud

Jutten, zoals het verzamelen van spullen die op het strand aanspoelen wordt genoemd, gebeurt al eeuwen op Texel. Zaken van waarde zitten daar zelden bij, maar hout kunnen de eilandbewoners altijd goed gebruiken. Wij spraken jutter Piet van Leersum over flessenpost, aangespoelde tv-toestellen en de sterke verhalen van het eiland.

> Book 8 min

Het meisje van het Raaksje

Wie was toch het meisje op de foto die was gevonden bij opgravingen aan de Groeneplaats in Den Burg? Archeologen van Archeologie West-Friesland stuitten daar in het najaar van 2017 op een ‘fotocliché’ (een drukvorm voor afbeeldingen) van een meisje in een matrozenpakje. Onlangs heeft Huis van Hilde de vondst in bruikleen gegeven aan het meisje op de foto. Hoe is zij uiteindelijk gevonden?

> Book 3 min

Rondje langs villa’s in Bergen (NH)

Tijdens dit rondje lopen we (in gedachten) van de Herenweg via de Eeuwigelaan richting het dorp Bergen (NH). Onderweg passeren we karakteristieke boerderijen, (verdwenen) buitenplaatsen en moderne villa’s. Loop je mee?

> Book 7 min

Protest in 1938: ‘Wij willen Schiphol houden!’

Je zult het nu niet snel horen zingen, maar in de zomer van 1938 klonk luid en duidelijk uit duizenden kelen: ‘Wij willen Schiphol houden!’ Marcherend, fietsend, varend, of met de auto waren duizenden demonstranten naar het vliegveld gereisd. Van Texel was men zelfs komen vliegen.

> Book 6 min