Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Grachtengordel Amsterdam wordt Werelderfgoed

Vanaf 1613 bouwde het stadsbestuur van Amsterdam aan een ambitieuze uitbreiding, die de stad vijf keer zo groot zou maken. Deze uitbreiding was hard nodig, omdat de stad haar Gouden Eeuw beleefde. De handel en economie groeiden explosief en vanuit heel Europa vestigden migranten zich in Amsterdam.

We hebben nog geen gebeurtenis op deze dag geregistreerd. Heb je een tip? Mail de redactie!

Eerste Gay Pride botenparade in Amsterdam

Sinds 1996 wordt ieder jaar in het eerste weekend van augustus de Gay Pride georganiseerd in Amsterdam, waarbij tienduizenden mensen feest vieren in de stad. De eerste Canal Parade, een optocht van versierde boten en feestelijk uitgedoste deelnemers, vaarde op 3 augustus van dat jaar door de Amsterdamse grachten.

Silbertanne-moorden in Purmerend en de Beemster

In Purmerend en in de Beemster vielen op 4 augustus 1944 twee slachtoffers. De sluipmoordenaars van het Silbertanne-commando vermoordden  Johannes Kolijn in Purmerend en Dirk Ubbels werd in de Beemster vermoord.

Zandvoortse synagoge opgeblazen

Na de Duitse inval werd een SS-eenheid gelegerd in Zandvoort. Ook woonden er destijds veel NSB'ers in de Noord-Hollandse badplaats. Samen maakten de groepen het leven van joodse inwoners moeilijk. Dieptepunt was het opblazen van de Zandvoortse synagoge in de nacht van 4 op 5 augustus 1940.

Koning Willem II bezoekt Edam

Koning Willem II maakte in de zomer van 1842 een kennismakingsreisje door Noord-Holland boven het IJ. In 1840 was Willem II zijn vader opgevolgd en het stadsbestuur van Edam greep de mogelijkheid met beide handen aan om de nieuwe koning kennis te laten maken met Edam.

Botsing Gooische Stoomtram bij Laren

Al bellend, rammelend, zuchtend en steunend en met een grote rookwolk achter zich aan, kwam tram 7a van de in 1880 opgerichte Gooische Stoomtram Maatschappij in de ochtend van zondag 7 augustus 1927 langzaam op gang. De bestuurder die dag, machinist D.J. van den Berg, begon vrolijk aan zijn dienst. Niet wetende wat hem te wachten stond...

Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij opgericht

Op 8 augustus 1937 werd in Amsterdam de Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij (H.IJ.S.M.) opgericht. Dit betekende het begin van het Nederlandse spoorwegnet. Het traject Amsterdam-Rotterdam werd als eerste aangelegd. Twee jaar later, in 1839, reed de eerste trein over het beginstuk van dit traject tot Haarlem.

Wereldjamboree in Vogelenzang

In de zomer van 1937 was het dromerige plaatsje Vogelenzang enkele dagen lang het middelpunt van de internationale scoutingwereld, tijdens de zogenaamde Wereldjamboree. Deze eindigde op 9 augustus in een spectaculaire slotbijeenkomst, met als hoogtepunt een afscheidsspeech van Lord Baden-Powell.

Lappendag op de Hoornse kermis

Ieder jaar op de derde maandag in augustus is er Lappendag in Hoorn. Die dag is tevens de laatste dag van de tiendaagse kermis in Hoorn. Vooral voor de spectaculaire opening van de kermis, met het traditionele vuurwerk en de Lappendag komen veel bezoekers.

We hebben nog geen gebeurtenis op deze dag geregistreerd. Heb je een tip? Mail de redactie!

Blokkades van Amsterdam

Tussen 1572 en 1578 was Amsterdam het strijdtoneel van de Tachtigjarige Oorlog. Het opstandige Geuzenleger probeerde de koningsgezinde stad meerdere malen in te nemen, zonder succes. De eerste belegering begon op 12 augustus 1572, onder leiding van admiraal Lumey.

We hebben nog geen gebeurtenis op deze dag geregistreerd. Heb je een tip? Mail de redactie!

We hebben nog geen gebeurtenis op deze dag geregistreerd. Heb je een tip? Mail de redactie!

We hebben nog geen gebeurtenis op deze dag geregistreerd. Heb je een tip? Mail de redactie!

We hebben nog geen gebeurtenis op deze dag geregistreerd. Heb je een tip? Mail de redactie!

Tsaar Peter de Grote bezoekt Zaandam

In 1697 bracht Tsaar Peter de Grote een bezoek aan Zaandam. Van 18 tot en met 25 augustus 1697 verbleef de Russische tsaar Peter de Grote in het achterhuis van smid Gerrit Kist aan het Krimp in Zaandam. De woning staat tegenwoordig bekend als het 'Tsaar Peter Huisje'.

Schietpartij bij paviljoen De Rotonde

Paviljoen De Rotonde was een plaats waar Blaricummers en Huizers zich konden verpozen, met een drankje uitkijkend over de Gooise heide. Tot een noodlottige schietpartij op 19 augustus 1900 voorgoed een einde maakte aan de rust.

Fort Pampus voltooid

Pampus is het enige kustfort op een eiland dat in Nederland gebouwd is. Het fort is aangelegd om als onderdeel van de Stelling van Amsterdam een aanval op de Amsterdamse haven af te kunnen weren. Er is echter nooit één schot gelost op het eiland.

Kermisoproer in Hilversum

De kermis was vroeger voor veel Hilversummers het hoogtepunt van het jaar. In 1898 had het gemeentebestuur van Hilversum onder het mom van beschavingsoffensief de kermis afgeschaft. Daar liet men het niet zomaar bij zitten. In de zomer van 1899 ging het Hilversumse volk de straat op om van zich te laten horen.

We hebben nog geen gebeurtenis op deze dag geregistreerd. Heb je een tip? Mail de redactie!

Vliegramp bij Bergen aan Zee

Hartje zomer 1954 stortte een KLM propellervliegtuig voor de kust van Bergen in zee neer. Alle inzittenden kwamen om het leven, de brokstukken werden over een groot gebied verspreid.

We hebben nog geen gebeurtenis op deze dag geregistreerd. Heb je een tip? Mail de redactie!

Moedermavo in Middenmeer van start

Het Noord-Hollandse dorp Middenmeer stond aan de wieg van een revolutie op onderwijsgebied. Op 25 augustus 1975 startte daar de eerste ‘Moedermavo’. Een baanbrekend initiatief waardoor vrouwen die als meisje nauwelijks naar school hadden gekund, toch een diploma konden halen.

Haarlemse joden naar Kamp Westerbork

In de nacht van 25 op 26 augustus 1942 vertrok vanaf het rangeerterrein bij de Westergracht een speciale trein. Daarin zaten 179 Haarlemse joden. De trein bracht ze naar Kamp Westerbork vóór de oorlog een kamp voor naar Nederland gevluchte Duitse joden - in Drenthe. Enige dagen later werden de meesten van hen daar opnieuw in een trein geladen. Die reed rechtstreeks naar Auschwitz. Daar vonden meer dan 110 Haarlemse joden op 31 augustus, minder dan een week na hun gedwongen vertrek uit de Spaarnestad, de dood in de gaskamers. Van het bestaan van de gaskamers was toen nog niemand in Nederland op de hoogte.

Proefpolder Andijk voltooid

De Proefpolder Andijk werd tussen 1926 en 1927 in de Zuiderzee bij Andijk aangelegd, als test voor het inpolderen van de latere IJsselmeerpolders. Hoewel de Proefpolder pas twee jaar later geopend zou worden door koningin Wilhelmina, was de polder al op 27 augustus 1927 voltooid.

Mobilisatie: Stelling van Amsterdam bemand

Met de dreiging van een Duitse aanval wordt in augustus 1939 de algemene mobilisatie afgekondigd. Soldaten trekken, voor het eerst sinds de Eerste Wereldoorlog, in de oude forten van de Stelling van Amsterdam. Maar voordat de Duitse troepen bij de Stellingforten aankomen, zou Nederland al capituleren.

Spinnenplaag in Durgerdam

De nazomer van 1936 bracht een enorme spinnenplaag naar Durgerdam. Sterke verhalen over reuzenspinnen gingen rond, waardoor een journalist van Het Vaderland zich genoodzaakt voelde zelf een kijkje te nemen in de door spinnen geplaagde kapel van het dorp.

We hebben nog geen gebeurtenis op deze dag geregistreerd. Heb je een tip? Mail de redactie!

Fokker vliegt boven Haarlem

Op 31 augustus 1911 maakte Anthony Fokker met zijn zelfgebouwde vliegtuigje De Spin een spectaculaire vlucht boven zijn woonplaats Haarlem. Fokkers vlucht boven Haarlem was de tweede gemotoriseerde vlucht boven Nederland en de eerste met een toestel dat op eigen kracht kon opstijgen.

Feestelijk spiegelgevecht voor Peter de Grote op het IJ

De Russische tsaar Peter de Grote kwam in 1697 incognito naar de provincie Noord-Holland, om het vak van scheepstimmerman te leren. Zijn identiteit werd echter al gauw bekend. Op 1 september 1697 werd er een groot spiegelgevecht voor de tsaar gehouden in de Amsterdamse havens.