19 augustus 1900

Schietpartij bij paviljoen De Rotonde

Paviljoen De Rotonde was een plaats waar Blaricummers en Huizers zich konden verpozen, met een drankje uitkijkend over de Gooise heide. Tot een noodlottige schietpartij op 19 augustus 1900 voorgoed een einde maakte aan de rust.

In het villapark Huizerhoogt, ten zuiden van de kalkzandsteenfabriek, ligt de Paviljoensweg. Deze herinnert aan het vroegere paviljoen De Rotonde, een etablissement dat tot 1911 bestaan heeft. Een sierlijk rond gebouw met enkele verdiepingen, waar zowel Huizers als Blaricummers graag kwamen om zich te verpozen. Voor sommige Huizers was het een manier om op zondag, als alle cafés in Huizen gesloten waren, toch aan een drankje te komen. De Huizer jeugd stond erom bekend stevig te drinken, opstootjes kwamen geregeld voor. Uitbater Remmerde hield de deuren van zijn paviljoen dan ook liever voor hen gesloten.

Dit leidde op een noodlottige zondagavond in augustus 1900 tot een schietincident, toen een clubje dronken Huizers bij De Rotonde naar binnen wilde. Remmerde weigerde hen de toegang, waarna de mannen hem bedreigden. Vervolgens schoot Remmerde één van hen, met de naam Dirk Bakker, in het hoofd. Hij overleed ter plaatse. Toen meer Huizers van het overlijden lucht kregen, spoedde een dolle menigte zich naar het paviljoen. Daar gingen 15 à 25 Huizer mannen over tot het leeghalen van de kasten en vernieling van het volledige interieur.

Het incident werd in talloze regionale en landelijke kranten uitgelicht, waarbij de daad van de Huizers sterke verontwaardiging opriep en tot ingezonden brieven aanzette. De heer Remmerde kon op veel begrip rekenen en werd in november op basis van zelfverweer vrijgesproken. Paviljoen De Rotonde ging op een nieuwe uitbater over, maar is de klap nooit mee te boven gekomen. In 1911 is het paviljoen ‘wegens den bouwvalligen toestand van het gebouw’ voor afbraak verkocht.

Gerelateerd artikel

Huizen heeft eindelijk zijn eigen ‘canon’
NL | EN