18 augustus 1697

Tsaar Peter de Grote bezoekt Zaandam

In 1697 bracht Tsaar Peter de Grote een bezoek aan Zaandam. Van 18 tot en met 25 augustus 1697 verbleef de Russische tsaar Peter de Grote in het achterhuis van smid Gerrit Kist aan het Krimp in Zaandam. De woning staat tegenwoordig bekend als het 'Tsaar Peter Huisje'.

In het doopregister van de Evangelisch Lutherse kerk van Zaandam is te lezen dat op 18 augustus 1697 “des morgens ten 8 uuren de Czaar of grootvorst van Moscovien Pieter Alexewis, in een Ceuls schuitje met 6 Moscowiters alhier op Sardam incognito is aangekomen”. De Tsaar logeerde bij smid Gerrit Kist in zijn kleine huisje op ’t Krimp, het huidige Tsaar Peter Huisje. Het bezoek van Peter de Grote aan Zaandam was vooral gericht op het leren van de scheepsbouwtechnieken. Zo liet hij zich de dag na zijn aankomst aannemen om als knecht te werken op een scheepstimmerwerf. In een poging incognito te blijven, ging hij in boerenkleding over straat. Maar natuurlijk werd hij al snel herkend. Het was de bedoeling dat de tsaar enkele weken in Zaandam zou blijven, maar het werken werd hem onmogelijk gemaakt door de nieuwsgierige Zaandammers. Na acht dagen vertrok hij naar Amsterdam. Het Tsaar Peter Huisje groeide al snel uit tot een bedevaartsoord voor hoogwaardigheidsbekleders. Napoleon was één van de eerste bezoekers. Tegenwoordig trekt het arbeiderswoninkje nog steeds veel Russische toeristen.

Gerelateerd artikel

Het bezoek van Peter de Grote vastgelegd door een Zaanse dominee Tsaar Peter de Grote bezoekt Zaandam 11 dingen die je nog niet wist over Tsaar Peter de Grote
NL | EN