Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Westland: kaasventers uit Huizen

Door de komst van de Afsluitdijk in 1932 werd de Zuiderzee afgesloten en moesten vissers als Klaas, Gerrit en Lambert Westland uit Huizen hun netten neerleggen. Ze gingen op zoek naar een nieuw beroep. De drie gebroeders Westland besloten ieder voor zich kaas te gaan venten in het zuiden van het land.

Kaasventers en kaaskruiers

Een kaasventer was een koopman die langs de huizen ging om zijn handel te verkopen. Eind negentiende, begin twintigste eeuw werden ze ook wel ‘kaaskruiers’ genoemd. Doordat vele Huizer kaasventers ook de trein naar München Gladbach in Duitsland namen om daar hun kaas te verkopen werden ze ook wel ‘Duitse kruiers’ genoemd. De kaasventer droeg zijn kazen in een zak met twee openingen die hij over zijn schouder liet hangen. Later maakte hij gebruik van een hondenkar. Deze kar werd getrokken door een hond en was in die tijd een veel voorkomend vervoermiddel. In 1963 werd het gebruik van een hond als trekkracht in Nederland verboden. De kar van een kaasventer was in tegenstelling tot de open vis-, brood- en melkkar gesloten.

Gebroeders Westland, Huizer kaasventers. Beeld: Huizer Museum.

Ongeluk met de hondenkar

De opa van Jan Westland reed vroeger nog met een hondenkar door de omgeving om zijn kazen huis aan huis te verkopen. Dat ging niet altijd goed. “Ik heb gehoord dat hij eens onderweg was in Eemdijk en de bocht uit vloog. De kar, honden en mijn opa raakten te water. Mijn opa kon helemaal niet zwemmen. Via de kar is hij de wal opgeklommen, maar de honden verdronken, omdat zij nog vast zaten”, vertelt Jan Westland.

Hondenkar 1900. Beeld: Jan Willemsen, Flickr.com

Van regionale kaasventers naar een internationaal bedrijf

In 1936 bundelden de gebroeders Westland hun krachten in Huizen en richtten de firma Gebroeders Westland op. Hun eerste pakhuis stond aan de Hellingstraat 1 op de hoek van de Schipperstraat. In 1948 werd dit pakhuis verbouwd. De nieuwe handel ging steeds beter en vanaf 1950 ging Westland Kaas op zoek naar nieuwe afzetgebieden in het buitenland. Dat lukte goed. De omzet groeide en de behuizing van Westland Kaas in Huizen groeide mee. Zo werd het pakhuis aan de Hellingstraat in 1952 uitgebreid, kwam er in 1955 een tweede kaaspakhuis bij aan de Industrieweg 7 en werd in 1974 aan de Kabelweg 1 het derde kaaspakhuis gebouwd.

Uiteindelijk nam de automobiel de plaats van de hondenkar in.

Het Huizer Kaas-Gilde

Huizen is inmiddels niet alleen een grote speler op de Nederlandse, maar ook op de Europese kaasmarkt. In 1998 richtten meerdere detaillisten het Huizer Kaas-Gilde op. Bij de leden van het gilde kan de consument terecht voor een perfect gerijpt stuk Hollandse kaas onder de merknaam het Huizer Kaas-Gilde. Vanaf de Nijverheidsweg 20 in Huizen wordt de Huizer Kaas naar alle nationale én internationale verkooppunten gebracht. In het logo van het Huizer Kaas-Gilde is het bekende Huizer Melkmeisje terug te vinden.

Auteur: Kirsten Kouwenhoven.

Bronnen

Westland Kaas, http://www.westland-kaas.nl/nl/geschiedenis
Paul Schiffers, In Huizen staat een huis… (Huizen 1993).
Tentoonstellingsaankondiging Huizer Museum

Publicatiedatum: 01/02/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.