Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Huizer trots

Voor de deur van de voormalige visrokerij aan de Valkenaarstraat 25 staat een bronzen beeld genaamd 'Huizer trots'. 'Buiten minsen' die de Huizer klederdracht niet kennen zien waarschijnlijk een pauw maar echte Huizers zien een Huizer kap. "En ik", zegt Peter Kos, de maker van het beeld, "ik zie mijn oma".

Het bronzen beeld 'Huizer Trots'.

Het bronzen beeld ‘Huizer Trots’. Beeld: Peter Peeters.

Het beeld

Het beeld is een overblijfsel van een tentoonstelling in het Huizer Museum. De opdracht was om een kunstwerk te maken naar aanleiding van een voorwerp uit de collectie van het museum. “Wij kozen voor de Huizer kap”, vertelt meubelontwerper, kunstenaar en eigenaar van galerie ‘De Rookerij’ Peter Kos die samen met cartoonist en kunstenaar Pieter Hogenbirk de Huizer trots maakte. Ze hebben beiden vroeger hun oma’s nog in Huizer klederdracht zien lopen. “Wij vonden het als klein kind geweldig om oma op zondag de Huizer muts te zien dragen.” De Huizer dracht werd heel trots gedragen. De kunstenaars kwamen daarom op het idee om een kop van een pauw op de kap te zetten. In het beeld zit een echte Huizer kap verwerkt, de sliertjes aan de onderkant zijn de poten van de pauw.

Draadmodel Huizer Trots.

Draadmodel Huizer Trots.

Vis roken

Door de aanleg van de Huizer haven in 1854 kwam de visserij in Huizen tot grote bloei. In 1916 had Huizen maar liefst 18 visrokerijen, waaronder een rokerij van de gebroeders Bout. In de rokerijen, ook wel ‘hangen’ genoemd, maakten de vrouwen de haringen schoon en regen ze aan een spit. De mannen hingen ze dan in de rookgangen/hangen. Tijdens het haringseizoen zag het dorp blauw van de rook.

In de visrokerij.

In de visrokerij. Huizer vrouwen aan het werk in de rokerij. Beeld: Huizer Museum

Galerie/atelier De Rookerij

Het pand aan de Valkenaarstraat was vroeger een visrokerij onder leiding van de gebroeders H. en J. Bout. De Huizer visrokerijen bestonden doorgaans uit drie evenwijdige hallen met in de middelste hal kleine rookruimten met schoorstenen. De drie hallen van de voormalige rokerij aan de Valkenaarstraat zijn in 1943/44 na een brand weer herbouwd in hun oorspronkelijke staat. In 1995 is het pand als galerie/atelier in gebruik genomen door een zevental kunstenaars onder de naam De Rookerij.

Auteur: Kirsten Kouwenhoven.

Bronnen

De Huizer Courant, donderdag 18 oktober 2007.
Ronald Stenvert e.a., Monumenten in Nederland. Noord-Holland (Zwolle 2006).

De gevelsteen van de gebroeders H. en J. Bout.

De gevelsteen van de gebroeders H. en J. Bout. Beeld: Peter Peeters.

Publicatiedatum: 01/02/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.