Het beeld
Het beeld is een overblijfsel van een tentoonstelling in het Huizer Museum. De opdracht was om een kunstwerk te maken naar aanleiding van een voorwerp uit de collectie van het museum. “Wij kozen voor de Huizer kap”, vertelt meubelontwerper, kunstenaar en eigenaar van galerie ‘De Rookerij’ Peter Kos die samen met cartoonist en kunstenaar Pieter Hogenbirk de Huizer trots maakte. Ze hebben beiden vroeger hun oma’s nog in Huizer klederdracht zien lopen. “Wij vonden het als klein kind geweldig om oma op zondag de Huizer muts te zien dragen.” De Huizer dracht werd heel trots gedragen. De kunstenaars kwamen daarom op het idee om een kop van een pauw op de kap te zetten. In het beeld zit een echte Huizer kap verwerkt, de sliertjes aan de onderkant zijn de poten van de pauw.
Vis roken
Door de aanleg van de Huizer haven in 1854 kwam de visserij in Huizen tot grote bloei. In 1916 had Huizen maar liefst 18 visrokerijen, waaronder een rokerij van de gebroeders Bout. In de rokerijen, ook wel ‘hangen’ genoemd, maakten de vrouwen de haringen schoon en regen ze aan een spit. De mannen hingen ze dan in de rookgangen/hangen. Tijdens het haringseizoen zag het dorp blauw van de rook.
Galerie/atelier De Rookerij
Het pand aan de Valkenaarstraat was vroeger een visrokerij onder leiding van de gebroeders H. en J. Bout. De Huizer visrokerijen bestonden doorgaans uit drie evenwijdige hallen met in de middelste hal kleine rookruimten met schoorstenen. De drie hallen van de voormalige rokerij aan de Valkenaarstraat zijn in 1943/44 na een brand weer herbouwd in hun oorspronkelijke staat. In 1995 is het pand als galerie/atelier in gebruik genomen door een zevental kunstenaars onder de naam De Rookerij.
Auteur: Kirsten Kouwenhoven.
Bronnen
De Huizer Courant, donderdag 18 oktober 2007.
Ronald Stenvert e.a., Monumenten in Nederland. Noord-Holland (Zwolle 2006).
Publicatiedatum: 01/02/2012
Vul deze informatie aan of geef een reactie.