Uithoornse boter, kaas en eieren

Op de Markt in Uithoorn herinnert een bronzen beeldje van twee kaashandelaren aan de belangrijke kaas- en botermarkt die hier tot 1960 gehouden werd.

Book 1 min

Kaasmarkt

Jan Feith schrijft in ‘De Haarlemmermeerspoorlijnen’ anno 1915: “Ziehier een van die stille rivierstadjes, slechts gebrekkig met het groote verkeer aangesloten door booten, die binnenreederijen er laten stoppen, om soms eens een haastloozen passagier, in hoofdzaak echter de enorme hoeveelheden zuivelproducten aan boord te laten. Wat zijn zuivelproductie betreft is Uithoorn wel een van de voornaamste dorpen. Met 1 Mei van 1915 wordt er dan ook een afzonderlijke kaasmarkt geopend, ter wille van den jaarlijkschen uitvoer van dit product, die op een miljoen kilo geschat wordt.” Het is haast niet voor te stellen dat hier jaarlijks 300.000 kilo boter en 10.000 stuks vee verhandeld werden. De kaas- en botermarkt op donderdag dateert van 1858, de graan- en zaadmarkt op vrijdag van 1876. De veemarkt op woensdag werd in 1919 samengevoegd met de kaasmarkt.

Prentbriefkaart van Uithoorn.

De kaashandelaren

De gemeentewaag gaf de juiste gewichten aan van de verhandelde producten en heeft op diverse plekken gestaan. Pachter was logement/caféhouder Meindert Ruiter. Drie kaashandelaren waren er: Thijs Verdegaal, Willem en Jacob de Hoop. Het beeld is gemaakt door Kees Verkade en op 29 augustus 1981 door de Willem Meindert de Hoop Stichting aangeboden aan Uithoorn. Verkade deed zijn inspiratie op in Bodegraven, uiteraard aldaar op de kaasmarkt. Het staat op de Markt, bij de Amstel waarover de Uithoornse producten naar elders werden vervoerd. In 1960 werden deze markten beëindigd. Anno 2012 schuifelen mensen tussen twee rijen kramen door. Arie eet er zijn wekelijkse haring met uitjes en moeders koopt er belegen boerenkaas. Bloemen, groenten, stroopwafels, noten, kleding en beddengoed aangevuld met kramen met dierenbenodigdheden, frites en Vietnamese loempia’s. De markt is niet groot en is niet klein; ze deint mee met het weer. Bij regen en storm krimpt ze en bij mooi weer dijt ze uit.

Publicatiedatum: 06/08/2013

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN