Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Het Abcouder Kaasboertje

Ria Kroon, erfgename van Het Abcouder Kaasboertje, heeft de ontstaansgeschiedenis van het in Amsterdam bekende familiebedrijf uit de doeken gedaan. In dit verhaal wordt dat beschreven.

De melk verkazen

De geschiedenis van het Abcouder Kaasboertje begon allemaal met een boerderij op de Stokkelaarsbrug in Abcoude. Daar werd de kaas gemaakt. Hein Kroon ging toen met paard en wagen naar Amsterdam om kaas te verkopen. Het was toen crisistijd in de jaren ´30 van de vorige eeuw. Daarom liet hij de melk verkazen. Dat betekent dat de melk wordt verwerkt tot kaas. Dit zou beter te verkopen zijn op deze manier. Het was namelijk crisistijd en op deze manier was het product langer houdbaar. Hij ging toentertijd letterlijk langs bij de winkels in Amsterdam.

Verschillende vestigingen

De allereerste winkel van Het Abcouder Kaasboertje werd in 1938 geopend aan de Van Woustraat nummer 19 in De Pijp. Piet Kroon, zoon van Hein, startte de winkel. In de loop der jaren kwamen er elf winkels bij van Het Abcouder Kaasboertje. Het was een familiebedrijf. De twaalf winkels vestigden zich tussen de jaren´ 30 en ´80 in verschillende wijken van Amsterdam. In De Pijp waren drie vestigingen te vinden op de Ferdinand Bolstraat, de Eerste van der Helststraat 55 en de Van Woustraat 19. In Oud-West waren twee winkels van de familie Kroon te vinden, namelijk op de Bilderdijkstraat 211 en 1ste Hugo de Grootstraat. Tevens waren er een tweetal winkels te vinden in Oost, te weten op de Javastraat en het Iepenplein. In de Rivierenbuurt zat nog een winkel aan de Maasstraat 22. En in het Centrum van de stad waren er winkels te vinden op de Lijnbaansgracht, Binnen Oranjestraat, Halvemaansteeg en de Vijzelstraat.

Foto van de allereerste vestiging van buurtwinkel en familiebedrijf Het Abcouder Kaasboertje.

Bron: www.buurtwinkels.amsterdammuseum.nl

Foto van de allereerste vestiging van buurtwinkel en familiebedrijf Het Abcouder Kaasboertje.Foto van de allereerste vestiging van buurtwinkel en familiebedrijf Het Abcouder Kaasboertje.

Een begrip in Amsterdam

Het Abcouder Kaasboertje groeide uit tot een begrip in Amsterdam. De eerste producten die verkocht werden in de winkels waren kaas, boter en eieren. Later kwamen daar worsten bij. De worsten van Unox uit blik onder andere. Dat was één van de belangrijkste leveranciers. De winkels zijn opgericht door Piet Kroon die tevens de eigenaar van alle winkels was.

Het geheim van Het Abcouder Kaasboertje

Het geheim van het grote succes van Het Abcouder Kaasboertje was voornamelijk dat het goedkoop was en dat er goede kwaliteit kaas verkocht werd. Ook waren er leuke aanbiedingen waar veel klanten op af kwamen. Het betrof allemaal vaste klanten, die tevens buurtbewoners waren.

Wil je meer weten over de geschiedenis van Het Abcouder Kaasboertje of andere buurtwinkels? Ga naar de Buurtwinkel- website van het Amsterdam Museum!

Auteur: Frouke Schneiders

Publicatiedatum: 23/03/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.