Ontstaan van kaasmarkt
De kaasmarkt is ontstaan in 1593, en is inmiddels een beroemde traditie. Het is begonnen omdat men vroeger altijd de kaas woog, om te zien hoeveel de kaas waard was. Tot de Eerste Wereldoorlog was de kaasmarkt enkel belangrijk voor de handel. Sinds 1939 is Alkmaar de enige stad waarin de kaas nog traditioneel verhandeld wordt. Vroeger was er vier dagen per week kaasmarkt en die duurde dan tot 1 uur ’ s nachts.
Kaasmarkt
Het Alkmaarse kaasdragersgilde bestaat uit vier groepen met in iedere groep zeven kaasdragers. Iedere groep heeft een eigen kleur. De kleuren zijn ; rood, geel, groen en blauw. Een ervaren kaasdrager wordt “ vastman” genoemd. De oudste kaasdrager wordt de Tasman genoemd, hem kun je herkennen aan het zwarte leren tasje voor zijn buik. De tasman zet tijdens het wegen de gewichten op de weegschaal. Ook wordt er ieder jaar in iedere groep een voorman gekozen, deze kun je zien aan het zilveren schildje op zijn hoed. Ook is er een kaasvader, hij heeft een zwarte stok met een zilveren knop als teken van zijn positie. Hij wordt ook wel de provoost genoemd. Deze provoost noteert de te late kaasdragers en zet deze ook op het schandebord. Deze moeten een boete betalen. Met de opbrengst van deze boetes wordt een stadje in Suriname dat ook Alkmaar heet gesponsord.
Mening
De meningen over de kaasmarkt zijn verdeeld. Het ene standpunt is dat de kaasmarkt traditioneel is en dat hij veel toeristen trekt, kortom hij is gunstig voor Alkmaar. Het andere standpunt is dat het tijdverspilling is, omdat kaashandel niet meer “ in” is, en de kaashandel zal op een gegeven moment ook stoppen.
Door : Anouk, Meggi, Sanne en Mijra van het PCC Lyceum
Kaasmarkt
Publicatiedatum: 04/07/2012
Vul deze informatie aan of geef een reactie.
1 reactieIk wil iets meer weten over de kaasmarkt. Waar moet ik zijn? Moet ik me opgeven? Hoe laat begint het? Hoeveel kost het? En hoe lang duurt het?
Ik wil een weekend weg naar Alkmaar. Ken ik deze activiteit in oktober bezoeken?
Gr Hans vd Akker
De Lier.