Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Ankeveen: Kerkbuurt

De kerkbuurt dankt haar naam aan de r.k. schuurkerk welke hier stond vanaf 1757 tot 1929. Het was echter niet de eerste kerk welke op deze plaats stond. Oude documenten vertellen ons dat de kerk uit 1757 gebouwd werd op de fundering van zijn voorganger. Hier begint ook het verhaal van de 'schuilkerk' over wiens geschiedenis nog al wat onzekerheden bestaan. De oude in 1884 gebouwde pastorie (HE 6) en de in 1840 aangelegde begraafplaats herinneren nog aan de aanwezigheid van het oude kerkgebouw. Tevens staan we hier op de grens van Holland en Sticht die sinds 1287 na een felle strijd tussen Floris de V en Gijsbrecht van Amstel door de bisschoppen van Utrecht werd vastgelegd.

Hollands End

Er is veel te vertellen over deze oude buurt aan het Hollands End van Ankeveen. De in 1757 gebouwde en in 1928 gesloopte St. Martinuskerk stond er, de enige dorpsbarbier en tevens koster van de St. Martinuskerk, Jan Wiggers woonde er (nr. 5), dan was er de bakkerij van Gerrit Verhoeven (nr. 2), de wasserij van Piet Koster (nr. 7) het schildersbedrijf van Jan Verhoeven (nr. 13) en het cafĂ© tevens fruithandelaar van Jan Koopmanschap met de naam ‘De Uitkijk’ (nrs. 1 en 3) wat na een felle brand in 1925 werd verwoest. Kortom: verhalen genoeg. Toch heeft de buurt veel meer te vertellen dan deze eenvoudige notities.

onh_image_2207

Op de grens

Niet voor niets hebben we hier te maken met de grens tussen Holland (voorheen gemeente Weesperkarspel) en Sticht (voorheen gemeente Ankeveen). Na een felle strijd in het jaar 1287 tussen Gijsbrecht van Amstel en Floris de V (die op 27 juni 1296 bij Muiderberg werd vermoord) wordt een deel van de Stichtse gronden in Ankeveen (eerder door het kapittel St. Marie beleend aan de heren van Amstel) overgedragen aan het graafschap Holland. De grenslijn, genoemd ‘de Limietscheidinghe tusschen Hollant en Sticht’, is de tegenwoordige Stichtse Kade en de Dammerkade. Zo weet u meteen ook iets over de herkomst van de straatnaam Hollands End en Stichts End.

Historische huizen

Op Stichts End 4 staat een mooi en ook zeker historisch huisje met een waranda. Hoewel tal van verhalen circuleren als zijnde dat het ooit eens een ‘tolhuisje’ was, is tot op heden zowel de functie als de ouderdom van het huisje niet officieel bekend. Richting Stichts End – Dammerkade passeren we rechts een vijftal woningen. De huizen werden door de plaatselijke aannemer Cees Hagen gebouwd op het terrein van de voormalige boomgaard van de al genoemde Jan Koopmanschap en voor een deel gebouwd met materialen van de in 1928 gesloopte St.Martinuskerk op het Hollands End. Korte tijd werd dit stukje Ankeveen genoemd ‘De Oude Kerkstraat’. De 5 woningen kregen de toepasselijke naam ‘De Uitkijk’. Enkele voordeurstoepjes zijn, anno 2012, nog gesierd met plavuizen uit de oude kerk.

Even voorbij de huizen volgt u, richting west, een smal pad met rechts enige knotwilgen. Na een kleine 100 meter bent u op de Dammerkade. De schoonheid van het landschap is hier betoverend en nodigt uit voor een prachtige wandeling over de eeuwenoude grensweg tussen Holland en Sticht.

Publicatiedatum: 24/05/2013

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.