Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Ankeveen: De Drie Dorpen

Geschiedenis heeft deze kleine Ankeveense enclave zeker gemaakt. In het huis met nr. 11 woonde de schilder Pieter Gerardus van Os (1776-1839). In het Rijksmuseum hangt zijn schilderij van de 's-Gravelandse Vaart. In 1911 liet P.J. Eyma, een ronde stal achter het huis bouwen, met een melkfabriekje waarin TBC-vrije melk werd geleverd in flessen. Vooral niet te vergeten de statige landhuizen 'Villa Nova' (C. weg 13) gebouwd in de 19de eeuw en 'Berg en Vaart' (C. weg 17) gebouwd in de 18de eeuw. Ongeveer in het midden van de weg, tegenover de buitenplaatsen 'Schaep en Burgh' en 'Boekesteyn' ligt het enige hotel wat Ankeveen rijk is: 'Hotel-Partycentrum De Drie Dorpen'. Een toplocatie bijzonder geschikt voor familiefeesten, congressen enz. Achter het hotel komt u via een klaphekje op het Verlengde Bergse Pad.

Van Rade naar Cannenburgerweg

Zoals zoveel wegen, straten of hofjes in Ankeveen genoemd zijn naar bekende personen die een rol hebben gespeeld in de geschiedenis van het dorp is dit ook het geval met de Cannenburgerweg. Voorheen droeg het de naam ‘Rade’ wat zoveel betekend als ‘ontginning’ of het vastleggen van een grenslijn. De oorzaak is te vinden in het ontstaan van ‘s-Graveland in de 17de eeuw. Nadat het gebied ontgonnen was, werd het verkaveld waarbij langs de grensweg of rooilijn, aan de westzijde een vaart werd gegraven. Langzaam vestigde zich aan de Ankeveense kant (vanuit ‘s-Graveland gezien aan de overkant van de vaart) enkele boerenbedrijfjes, groentekwekers, wasserijen en blekerijen waarbij met een aantal woningen er een kleine woongemeenschap ontstond. De hoofdweg was niet meer dan een zandpad vol kuilen en gaten.

Deze situatie bleef onveranderd tot 1 juli 1903 toen Willem Voorbeytel Cannenburg met zijn gezin in het statige landhuis ‘Berg en Vaart’ kwam te wonen. Hij liet geheel op eigen kosten de slecht begaanbare weg aanzienlijk verbeteren. Als dank werd de oude naam ‘Rade’ vervangen door ‘Cannenburgerweg’.

onh_image_2215

Op ontdekkingstocht in de Ankeveense polder

In de laatste decennia van de 20ste eeuw heeft zich in de noordoost hoek van het gebied een bedrijventerrein ontwikkeld onder de naam ‘De Slenk’, waar zich inmiddels ongeveer 80 bedrijven van uiteenlopende aard hebben gevestigd. Midden tussen heden en verleden van de Cannenburgerweg ligt het ‘Hotel Partycentrum De Drie Dorpen’. Het hotel voldoet aan de 3 sterren hotelkwalificatie en is de enige overnachtingaccommodatie die Ankeveen rijk is.

Een prachtige locatie om enkele dagen te verblijven, want het landschap is er één en al vergenoegde vergetelheid tussen wilgenrijen, statige bomen, weiden en wuivende rietpluimen. Achter het hotel ligt een smal pad met een klaphek. Hier bent u op het Verlengde Bergse Pad de hoofdingang van het zuidoostelijk deel van het Ankeveense polderland. Er wacht u een unieke wandeling.

Publicatiedatum: 24/05/2013

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.