Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Ankeveen: de Kooibrug

De brug dankt haar naam aan de eendenkooi die gelegen was in Hollands Ankeveense Polder. Nadat de Duitsers de brug hadden vernield in 1945 was de oude Wipbrug (eertijds gelegen bij de sluis hoek Stichts End – Herenweg) goed voor de vervanging. Een tragisch ongeluk in 1953, waarbij twee jonge mannen het leven verloren, maakte een einde aan de brug. Het duurde 35 jaar alvorens er weer een nieuwe Kooibrug kwam. Door wegverbreding werd de in 1883 vervaardigde ijzeren Noordersluisbrug in 's-Graveland overbodig. Het was het initiatief van de Stichting Curtevenne om in 1988 met deze brug de schoonheid van het Hollands End weer een extra dimensie te geven.

Eendenkooi

De ophaalbrug is van oorsprong de vredelievende opvolger van de versie die diende om de vijand buiten de deur te houden. Door middel van een scharnierend hefboomsysteem kon de brugwachter zonder noemenswaardige inspanning het brugdek optrekken en weer laten zakken. Met de Gele Brug in het Stichts End en de Kooibrug in het Hollands End kon men feitelijk het dorp afsluiten. De brug dankt haar naam aan de eendenkooi (kortweg ‘kooi’ genoemd) in de Hollands Ankeveense polder.

Ongeluk

Nadat de brug eeuwenlang trouw haar werk had verricht werd zij op het einde van de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezettingstroepen vernield. In 1947 werd de situatie hersteld door gebruik te maken van de in het voorjaar van 1946 ter beschikking gekomen ‘Wipbrug’, welke voorheen vanuit Ankeveen toegang gaf tot de Horstermeerpolder.

De levensduur van de ‘nieuwe’ brug was helaas van korte duur. Door een afschuwelijk ongeluk op 23 januari 1953 kwam, tijdens het passeren van een vrachtauto beladen met steenkolen, het zware contragewicht omlaag met gevolg dat het de cabine van de auto verpletterde. De twee jonge inzittenden waren op slag dood. Het tragische opgeval liet diepe sporen na en het duurde dan ook meer dan 35 jaar alvorens er op dezelfde plaats weer een nieuwe ‘Kooibrug’ kwam.

Publicatiedatum: 24/05/2013

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.