Eendenkooi
De ophaalbrug is van oorsprong de vredelievende opvolger van de versie die diende om de vijand buiten de deur te houden. Door middel van een scharnierend hefboomsysteem kon de brugwachter zonder noemenswaardige inspanning het brugdek optrekken en weer laten zakken. Met de Gele Brug in het Stichts End en de Kooibrug in het Hollands End kon men feitelijk het dorp afsluiten. De brug dankt haar naam aan de eendenkooi (kortweg ‘kooi’ genoemd) in de Hollands Ankeveense polder.
Ongeluk
Nadat de brug eeuwenlang trouw haar werk had verricht werd zij op het einde van de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezettingstroepen vernield. In 1947 werd de situatie hersteld door gebruik te maken van de in het voorjaar van 1946 ter beschikking gekomen ‘Wipbrug’, welke voorheen vanuit Ankeveen toegang gaf tot de Horstermeerpolder.
De levensduur van de ‘nieuwe’ brug was helaas van korte duur. Door een afschuwelijk ongeluk op 23 januari 1953 kwam, tijdens het passeren van een vrachtauto beladen met steenkolen, het zware contragewicht omlaag met gevolg dat het de cabine van de auto verpletterde. De twee jonge inzittenden waren op slag dood. Het tragische opgeval liet diepe sporen na en het duurde dan ook meer dan 35 jaar alvorens er op dezelfde plaats weer een nieuwe ‘Kooibrug’ kwam.
Publicatiedatum: 24/05/2013
Vul deze informatie aan of geef een reactie.