Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Ankeveen: Polderhuis

Het Polderhuis functioneerde vanaf 1651 tot 1913 als herberg waarvan de bovenkamer gereserveerd was als de werkkamer van het polderbestuur, waarvan destijds ook de schout-bij-nacht Cornelis Tromp deel uitmaakte. In verband met het verbreden en verhogen van de Loodijk werd in 1928 het oude Polderhuis gesloopt om plaats te maken voor een eigentijds café-restaurant in eigendom van Piet van Schie. Het bleef zijn functie behouden tot 1983 toen de naam 'Polderhuis' vervangen werd door 'Restaurant De Chinese Muur'. Na vervolgens enkele wisselingen van de wacht werd het in 2010 plotseling verlaten. Verkeerstechnische aanpassingen en faunapassages hebben voor de komende generaties een totaal ander beeld in petto van dit historische stukje Ankeveen.

Polderhuis

De naam ‘Polderhuis’ kreeg het in het jaar 1651 toen het stadsbestuur van Weesp een huis en erf gelegen aan het ‘Hollandsch Eijnde’ van Ankeveen verkocht aan de poldermeesters van Ankeveen. Het pand was gunstig gelegen aan de ‘s-Gravelandse Vaart en het zandpad tussen het Gooi en Amsterdam. Het Polderhuis werd om de zes jaar verpacht aan de meestbiedende. De pachter dreef er een herberg en was tevens verantwoordelijk voor de nabij gelegen sluis en de sluisbrug. De bovenkamer van het Polderhuis functioneerde als de werkkamer van het polderbestuur waarvan destijds ook de schout-bij-nacht Cornelis Tromp deel uitmaakte.

onh_image_2212

Strijd bij de brug

Tijdens de gevechten met de Franse troepen in het jaar 1672 ontstond een hevige strijd bij ‘de Ankeveensche Brug’ (de brug lag in het verlengde van het Hollands End, over de ‘s-Gravelandse Vaart naar de Hilversumse Meent) waarbij de vijand meer dan 50 manschappen verloor en het Polderhuis totaal vernietigd werd. In 1674 werd er een nieuw Polderhuis gebouwd. Toen in 1928 de oude smalle landweg langs de ‘s-Gravelandse Vaart werd verhoogd en verbreed maakte in dezelfde periode het oude Polderhuis plaats voor een modern restaurant onder de oude naam ’t Polderhuis’.

Dorpsgezicht Ankeveen met afbeelding van: Polderhuis, 1928. Collectie van prentbriefkaarten van de Provinciale Atlas Noord-Holland, Inventarisnummer NL-HlmNHA_162_2462_009.

Restaurant

In 1983 onderging het gebouw een complete metamorfose. De naam ”t Polderhuis’ werd vervangen door ‘Restaurant De Chinese Muur’. Enkele jaren later verrees er weer een nieuwe naam op de gevel: ‘Buffet King’. En toen iedereen aan de Chinees-Indische gerechten gewend begon te raken waren het onverwachts Japanners die er als nieuwe uitbaters onder de naam ‘Traditioneel Japans & Teppanyaki Restaurant Osaka’ weer een ander culinair tintje aan gaven. Op 5 november 2010 verdwenen de Japanners even plotseling als ze gekomen waren. Het pand bleef leeg en verlaten achter.

De aanleg van twee faunapassages, één westelijk van molen ‘Hollandia’ en één ten oosten van de weg naar Ankeveen zullen in de nabije toekomst het beeld waar ooit eens het oude Polderhuis lag, totaal doen veranderen.

Publicatiedatum: 24/05/2013

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.