Ankeveen: Het Wapen van Ankeveen

'Een multifunctionele dorpskroeg', staat over café 'Het Wapen van Ankeveen' op Google geschreven. De ouderdom van dit in Ankeveen vermaarde café is niet nauwkeurig bekend, maar in 1759 wordt er op dezelfde plaats melding gemaakt van de herberg 'de Prins van Orangie'. Er is veel veranderd in die jaren, behalve één ding: het overheerlijke appelgebak, bereid volgens het onveranderlijke recept uit grootmoeders tijd.

Book 1 min

Achttiende-eeuwse kroeg

In 1759 bezoekt de ‘Geheym-Schryver van Staat- en Kerke der Vereenigde Nederlanden’ Ankeveen. In zijn verslag schrijft hij ‘Men heeft alhier drie Herbergen, zynde genaamt het Rechthuys, de Prins van Orangie en het Turfschip. Deese staan alle drie op Stichtsen bodem’. Omdat de plaats van het Rechthuys en het Turfschip tijdens onze reis al vastgesteld zijn en het café pas in het midden van de vorige eeuw haar tegenwoordige naam kreeg, mogen we voorzichtig vaststellen dat met ‘de Prins van Orangie’ het tegenwoordige café of gewoon ‘de dorpskroeg’ bedoeld wordt. Trouwens met het woord ‘kroeg’ is niets mis want een spelling uit 1864 zegt hierover: ‘kleine herberg, wijnhuis, tapperij, gezelligheidscentrum’.

onh_image_2202

Thuisbasis van verenigingen

Geschiedkundige feiten kent het voor de Ankeveners beroemde café, er talloze. In 1902 werd onder haar dak de zangvereniging ‘Onder ons’ geboren, in 1905 volgde een toneel- en een Oranjevereniging en in 1906 volgde het nog steeds vermaarde Ankeveense fanfarekorps ‘De Vriendschapskring’. In de nieuwe tijd was het de carnavalsvereniging ‘De Schuimlikkers’ die in 1970 op deze bodem werd opgericht. Overigens zijn er nog tal van andere wapenfeiten over het café te melden want in haar roerig bestaan van meer dan 250 jaar vonden er immers tal van grote en kleine gebeurtenissen plaats.

Tegenwoordig is ‘Het Wapen van Ankeveen’ de thuishaven van twee biljartclubs, een ontmoetingspunt voor veel inwoners uit het dorp, in de zomer voor de talloze wandelaars en in de winter voor de talloze schaatsers.

Publicatiedatum: 24/05/2013

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN