
Achttiende-eeuwse kroeg
In 1759 bezoekt de ‘Geheym-Schryver van Staat- en Kerke der Vereenigde Nederlanden’ Ankeveen. In zijn verslag schrijft hij ‘Men heeft alhier drie Herbergen, zynde genaamt het Rechthuys, de Prins van Orangie en het Turfschip. Deese staan alle drie op Stichtsen bodem’. Omdat de plaats van het Rechthuys en het Turfschip tijdens onze reis al vastgesteld zijn en het café pas in het midden van de vorige eeuw haar tegenwoordige naam kreeg, mogen we voorzichtig vaststellen dat met ‘de Prins van Orangie’ het tegenwoordige café of gewoon ‘de dorpskroeg’ bedoeld wordt. Trouwens met het woord ‘kroeg’ is niets mis want een spelling uit 1864 zegt hierover: ‘kleine herberg, wijnhuis, tapperij, gezelligheidscentrum’.
Thuisbasis van verenigingen
Geschiedkundige feiten kent het voor de Ankeveners beroemde café, er talloze. In 1902 werd onder haar dak de zangvereniging ‘Onder ons’ geboren, in 1905 volgde een toneel- en een Oranjevereniging en in 1906 volgde het nog steeds vermaarde Ankeveense fanfarekorps ‘De Vriendschapskring’. In de nieuwe tijd was het de carnavalsvereniging ‘De Schuimlikkers’ die in 1970 op deze bodem werd opgericht. Overigens zijn er nog tal van andere wapenfeiten over het café te melden want in haar roerig bestaan van meer dan 250 jaar vonden er immers tal van grote en kleine gebeurtenissen plaats.
Tegenwoordig is ‘Het Wapen van Ankeveen’ de thuishaven van twee biljartclubs, een ontmoetingspunt voor veel inwoners uit het dorp, in de zomer voor de talloze wandelaars en in de winter voor de talloze schaatsers.
Publicatiedatum: 24/05/2013
Vul deze informatie aan of geef een reactie.