Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Ankeveen: Restaurant LEKR

Voorheen het oude woonhuis Vrede-Lust in eigendom van veeboer en vervener Jan van Blarcum. In 1932 verkocht hij het pand aan Toon van Vliet die er café 't Centrum begon. Toen het gemeentebestuur van Ankeveen een nieuwe vergaderruimte zocht was een haastig getimmerd zaaltje aan het pand goed om te vergaderen maar ook om de trouwbelofte af te leggen. Na het passeren van enkele nieuwe eigenaren kreeg het in 1985 de functie van pannenkoekenrestaurant‘Pan & Koek’. Het duurde tot 1995 toen de eigenaar het omtoverde tot het sfeervolle restaurant LEKR. In december 2012 kreeg het twee nieuwe eigenaars bij wie kookkunst en gastronomie tot traditie behoren. Iemand die van verfijnde genoegens houdt voelt zich er al snel helemaal thuis. Het is gewoon Ankeveen op zijn best. U bent van harte uitgenodigd.

Alles onder één dak

Voorheen het oude woonhuis ‘Vrede-Lust’ in eigendom van de vervener Jan van Blarcum. Toen deze om gezondheidsredenen bij zijn broer Chris van Blarcum, die in het Regthuys woonde, introk, verkocht hij het pand aan de caféhouder Toon van Vliet die ernstig gedupeerd was geraakt door de grote brand van de oude herberg ’t Centrum’ op 21 april 1932, waarvan Toon met zijn broer Leen de eigenaren waren. Jan van Blarcum overleed op 13 september 1933. Met grote voortvarendheid begon Toon er zijn nieuwe horecabedrijf. De voorkamer werd bezet door een biljart en de achterkamer was goed voor de bar. Ook het gemeentebestuur van Ankeveen had belangstelling en gebruikte al spoedig een haastig getimmerd zaaltje als vergaderruimte en trouwlokaal. ‘Alles onder één dak’ zal Toon van Vliet gedacht hebben. Na de plechtige trouwbelofte konden bruid en bruidegom dan ook zo overstappen naar het café waar het bruiloftsfeest kon beginnen. Op 19 juli 1947 werd er aan de westzijde een zaal gebouwd waarna tal van verenigingen er hun feestavonden hielden.

onh_image_2205

Beroemde gasten

In oktober 1957 werd het beheer overgedragen aan G. van Tol waarna het korte tijd later werd overgedragen aan de dames Koenders. Hoewel de naam ’t Centrum op de voorgevel bleef prijken kreeg het al spoedig bekendheid als ‘De Drie Sneetjes’. In 1968 werd Frans Vaal (voorheen directeur van Cinecentrum en oud aanvoerder van de nationale ijshockeyploeg) de nieuwe beheerder en gaf het pand, vanwege zijn betrokkenheid met het vierde elftal van de plaatselijke voetbalclub, de naam ’t Vierde. Al spoedig behoorden Andre van Duyn, Ron Brandsteder, Mary Dresselhuys, John de Mol, Willem Ruys en vele anderen uit de wereld van theater, film en televisie tot zijn vaste gasten. Frans overleed onverwachts op 9 augustus 1984.

Transformatie tot pannenkoekenrestaurant

Even werd het stil in het inmiddels wijd en zijd bekende restaurant. Het leek wel of de nog aanwezige oude balken even tot bezinning moesten komen. In 1985 werd het pand door de nieuwe eigenaar omgetoverd tot pannenkoekenrestaurant ‘Pan & Koek’. Toen in 1995 de voorkeur weer uitging om de gasten van de menukaart te laten kiezen kreeg het zijn oude bestemming weer terug en ging het onder de uitnodigende naam ‘LEKR’ een nieuwe toekomst tegemoet. In december 2012 kreeg het twee nieuwe eigenaars bij wie kookkunst en gastronomie tot traditie behoren. Stapt u gerust even binnen in het vermaarde restaurant waar hier en daar de geheimnissen uit een ver verleden nog zijn terug te vinden. ‘Gezelligheid kent geen tijd’ zegt een oud spreekwoord. De nieuwe eigenaars laten het oude spreekwoord volledig herleven.

Publicatiedatum: 24/05/2013

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.