Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Ankeveen: De Colonie

Als een kronkelende slang trekt de Loodijk, met aan haar noordzijde de 's-Gravelandse Vaart, door het landschap. Eeuwenlang trokken er de 's-Gravelandse beurtvaarders naar Amsterdam en deAmsterdammers met de trekschuit naar hun 's-Gravelandse buitenplaatsen. Bepaald stil gezeten hebben de bewoners langs de Vaart niet. Boerderijen, wasserijen, touwslagers, watermolens, herbergen kortom, er was van alles te vinden. Ook in de nieuwe tijd zitten zij niet stil waarvan het bedrijventerrein 'De Boomgaard' een voorbeeld is. Midden in het eeuwenlang 'geroezemoes' ligt het sfeervolle 'Restaurant Paviljoen de Colonie'.Een ideale plek om over de gehele geschiedenis van de Loodijk nog eens wat gezellig na te praten.

Smalle landweg

Wanneer men de kaart van onze omgeving bekijkt, valt het strakke en nogal fantasieloze wegenpatroon onmiddellijk op. De wegenbouwers zijn kennelijk te werk gegaan volgens de formule dat de kortste verbinding tussen twee punten, een rechte lijn is. Een gunstige uitzondering is de Loodijk, die zich als een kronkelende slang door het landschap aan de noordgrens van Ankeveen beweegt: ongecompliceerd, charmant en vol van doorkijkjes op eindeloos polderland. Deze landelijke eigenschap moest echter tot in de eerste decennia van de vorige eeuw duur betaald worden. De betrekkelijk smalle landweg met aan de noordzijde de in 1634 gegraven ‘s-Gravelandse Vaart was gedurende de periode dat regen en storm het gebied teisterden, bijna onbegaanbaar. Hier en daar stonden bakken met grind om de ontstane gaten te kunnen vullen. In 1928-29 kwam daar een eind aan. De weg werd verhoogd, verbreed en van een laag asfalt voorzien.

onh_image_2214

Straatnamen

Hoewel de herkomst van de verschillende Ankeveense straatnamen, met uitzondering van de Herenweg, eenvoudig te verklaren zijn, blijft de meest raadselachtige de Loodijk. De naam wordt wel in verband gebracht met ‘traag, langzaam lopend water’.Er kan ook verband worden gezocht met de woorden ‘Lo’ of ‘Loo’ welk woord de betekenis heeft van ‘waterloop’. De gravers van de ‘s-Gravelandse Vaart hebben waarschijnlijk dan ook gewoon gebruik gemaakt van de al bestaande waterloop langs de kronkelende dijk aan de boorden van het Naardermeer. Al die bochten werden gewoon op de koop toe genomen.

Restaurant Paviljoen de Colonie

Een oude kaart van Gooiland, getekend door de landmeter C. Danckersen de Rij, uit 1636 laat ons aan de zuidkant van de Loodijk, ongeveer op de plaats waar anno 2012 een faunapassage wordt gerealiseerd, een wipwatermolen zien. De functie van de watermolen was waarschijnlijk om het gebied ten oosten van het Hollands End droog te houden waarbij dan al ver voor de aanleg van de ‘s-Gravelandse Vaart uitgemalen werd op de bestaande ‘waterloop’.

Bepaald stilgezeten hebben de bewoners van dit stukje Loodijk zeker niet. Buiten de activiteiten, verbonden aan het betrekkelijk drukke waterverkeer tussen het Gooi en de Vecht vestigden zich langs de Loodijk een reeks van kleine bedrijfjes waarbij in het begin van onze eeuw het slotstuk kwam; de ontwikkeling van het bedrijventerrein ‘De Boomgaard’. Moe van de reis naar zo’n ver verleden rusten we tenslotte even uit in het prachtig gelegen, sfeervolle ‘Restaurant Paviljoen de Colonie’ aan de Loodijk. Een ideale plek om nog eens gezellig wat na te praten.

Publicatiedatum: 24/05/2013

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.