Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Ankeveen: de Gele Brug

Precies op het punt waar de Ankeveensche Vaart zich splitst in richting noord tot aan de Dammerkade en richting west naar Nederhorst den Berg, verraadt een kleine verhoging in het wegdek van het Stichts End de plaats waar tot het eind van de Tweede Wereldoorlog de fraaie ophaalbrug met de naam 'de Gele Brug' lag. Als een soort van vergelding voor de verloren strijd werd de brug door de Duitsers in februari 1945 totaal vernield. Sindsdien verbindt een kleine betonnen waterdoorgang onder het wegdek de onderlinge poldergebieden.

De Goog

Aan de noordzijde van de Ankeveensche Vaart die op dit punt westwaarts richting Nederhorst den Berg voert, ligt het Bergse Pad, een uniek fiets/wandelpad dat na ongeveer 2 km. uitkomt bij een kleine, in het polderland weggedoken buurtschap, met enkele rietgedekte huisjes onder de naam ‘De Goog’. Over een smal houten bruggetje zijn we terechtgekomen in het gebied van Nederhorst de Berg alwaar onze vriendschappelijke buren u graag meer willen vertellen over de geschiedenis van dit kleine paradijsje.

Bergse Pad

Weer terug bij ‘De Gele Brug’ loopt recht tegenover het Bergse Pad in oostelijke richting het wandelpad onder de naam: Verlengde Bergse Pad. Natuurmonumenten had gemerkt dat het laagveengebied ten noorden van het Verlengde Bergse Pad te snel dichtgroeide en zijn oorspronkelijke karakter aan het verliezen was. In het jaar 2005 werd met een bijdrage van Ministerie LNV in het kader van het programma Ontwikkeling en Beheer Natuurkwaliteit (OBN) begonnen met een herstelplan om planten en dieren weer de kans te geven terug te keren. De laatste fase van dit herstelplan werd gerealiseerd in het jaar 2010. Door het opnieuw uitgraven van een deel van de dichtgegroeide petgaten ontstond meer open water en kon de natuur zich weer in al haar glorie ontwikkelen.

De natuur keert terug

Het duurde niet lang of de eerste purperreigers werden gesignaleerd en ook de roerdomp liet zich, met zijn roep als een soort van misthoorn, gelukkig weer horen. Het landschap rond het Verlengde Bergse Pad veranderde als ‘het Wonder van Ankeveen’. Het opstellen van een lijst van planten tijdens een wandeling over het pad heeft dan ook iets betoverends: mossen, varens, rietgrassen, fonteinkruiden, paarden- en kattenstaarten, blaasjeskruid, zonnedauw enz.

De Drie Dorpen

Na ongeveer 2 kilometer komt u via een klaphek op de Cannenburgerweg bij Hotel-Partycentrum De Drie Dorpen. Het is het enige hotel dat Ankeveen rijk is. Het lijkt wel alsof er op u gewacht wordt want de koffie/thee staat immers al klaar.

Publicatiedatum: 24/05/2013

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.