Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Ankeveen: Buitenplaats Berg en Vaart

In 1779 kocht de Amsterdamse wijnhandelaar P.J. Eyma voor fl. 1.478, - en tien stuivers, twee morgen land van Jan Dedel wiens familie in die tijd de aan de overzijde gelegen buitenplaats 'Boekesteyn' bezat. Er ging direct een halve morgen af 'om te beweyen', waarna in de oosthoek op de overblijvende anderhalve morgen het tegenwoordige huis verrees. Het is twee bouwlagen hoog en heeft een vijf travees brede voorgevel, gericht naar de 's-Gravelandse Vaart. Het huis kreeg uiteindelijk een L-vormige plattegrond doordat men het gedeeltelijk naar de tuinzijde uitbouwde. In 1952 werd het in oorspronkelijke stijl gerestaureerd. De voortuin is aangelegd in de geometrische stijl, naar Daniel Marot.

Geschiedenis

Van de buitenplaats ‘Berg en Vaart’ zijn de bouwrekeningen bewaard gebleven, waardoor wij weten dat het huis in de periode 1779-1782 werd gebouwd, en tevens in die tijd het parkje in landschapsstijl is aangelegd. In 1779 kocht de Amsterdamse wijnhandelaar P.J. Eyma voor fl. 1.478, – en tien stuivers, twee morgen land van Jan Dedel wiens familie in die tijd de aan de overzijde gelegen buitenplaats ‘Boekesteyn’ bezat.

Er ging direct een halve morgen af ‘om te beweyen’, waarna in de oosthoek op de overblijvende anderhalve morgen het tegenwoordige huis verrees. Het is twee bouwlagen hoog en heeft een vijf travees brede voorgevel, gericht naar de ‘s-Gravelandse Vaart. Het huis kreeg uiteindelijk een L-vormige plattegrond doordat men het gedeeltelijk naar de tuinzijde uitbouwde. De meeste bouwactiviteiten vonden plaats in 1780. Een architect wordt in de rekeningen niet genoemd.

Van het park, waarvoor onder andere fl. 280, – aan spitloon staat opgenomen, is eveneens geen architect bekend. Al met al ontstond voor de uiteindelijke som van fl. 16.801, -en negen stuivers een kleine, maar complete buitenplaats, waarvan de samenhang tussen huis en aanleg goed bewaard is gebleven.

Regententijd

In 1952 werd in opdracht van de toenmalige bewoners Maclaine Pont- van Citters een restauratie in gang gezet waarbij het hoofdhuis in oorspronkelijke stijl werd hersteld evenals een deel van het park door tuinarchitect Mien Ruys. Op de buitenplaats zijn meer dan 250 kuipplanten waaronder palmen, sinasappelboompjes, lantanas, abutilons etc. Er is een kleine oranjerie waarin ’s winters de niet winterharde planten worden opgeslagen. Het geheel straalt de geest uit van de regentenijd. De buitenplaats is in particulier bezit en niet te bezichtigen.

Bron: Buitenplaats Berg & Vaart

Publicatiedatum: 24/05/2013

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.