Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Ankeveen: De oude sluis

Deze sluis was gelegen op de driesprong Herenweg, Stichts End (Ankeveen) en Middenweg (Nederhorst den Berg) en verbond de ’s-Gravelandse Vaart via de Ankeveensche Vaart met de rivier de Vecht in Nederhorst den Berg. De ophaalbrug over de sluis kreeg de naam 'Wipbrug'. Oorspronkelijk was de Wipbrug een klein bruggetje dat toegang gaf tot de sluiswachterwoning. Na de drooglegging van het Horstermeer in 1882 werd de brug vervangen door een ophaalbrug om toegang te geven tot het nieuwe land. De sluis werd gesloopt in 1946.

Duitse controleurs

De ‘Wegwijzer voor de binnenscheepvaart’ uitgave 1934 deelt ons over de sluis het volgende mede; ‘Schutsluis met draaivonder (loopbruggetje), schutlengte ong. 13 m. wijdte ong. 3,50 m. diepte ong. 1 m. Statiegeld fl. 0,20. Geen sluitingstijd’. De sluis heeft haar functie behouden tot de Tweede Wereldoorlog. Gedurende de oorlog was het de plaats waar de gevreesde controleurs stonden, die min of meer toezicht hielden op de zogenaamde clandestiene handel door de mannen en vrouwen die op voedseltocht waren geweest in de eens zo genoemde ‘groentetuin van het Gooi’, de Horstermeerpolder. Op 14 januari 1945 was dit punt het trieste en schaamteloze verzamelpunt van de grote Duitse klopjacht op de vele jonge mannen uit de omgeving.

onh_image_2200

Het einde van de oude sluis

In het voorjaar van 1946 werden in opdracht van het polderbestuur de sluis en de ‘Wipbrug’ gesloopt om voor het toenemende wegverkeer plaats te maken voor een kleine driesprong. De sluiswachterswoning overleefde het nog tot in 1978. Maar toen was dan ook binnen 24 uur de laatste herinnering aan de oude sluis verdwenen. Korte tijd later werd op dezelfde plaats een moderne woning gebouwd. Past u echter op dit punt goed op, want het tegenwoordige wegverkeer is minder tolerant dan het waterverkeer hier destijds was.

Publicatiedatum: 24/05/2013

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.