Goudkustroute: Medemblik

In Medemblik lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Tijdens de Gouden Eeuw was deze havenstad van onmisbaar belang voor de handel. Tegenwoordig kun je je hier nog steeds vergapen aan prachtige pakhuizen, schilderachtige straatjes en prominente poorten. Welkom aan de West-Friese kust: de Goudkust.

De wandelroute door Medemblik is 3,5 kilometer lang en voert langs elf bezienswaardigheden.

1. Meelmolen De Herder

De Goudkustroute door het historische centrum van Medemblik start bij meelmolen De Herder aan de Westerdijk 3 te Medemblik. Er is gratis parkeermogelijkheid op het terrein van de molen.

De welvaart van de Gouden Eeuw zorgde voor allerhande molens in het oude Medemblikse stadsgezicht. Lees hier het verhaal van meelmolen De Herder.

2. De Bonifaciuskerk

Loop door naar de rotonde naast de molen, waar je het spoor oversteekt naar de Overtoom. Er loop een voetpad langs de huizen. In de verte zie je de kerktoren van de Bonifaciuskerk aan je rechterhand boven de daken. De kerk ligt aan het Kerkplein, dit is voetgangersgebied. Loop door de open poort van de kerk richting de Torenstraat.

In de Medemblikse Bonifaciuskerk komen heel wat eeuwen geschiedenis samen: een toren uit 1404, schilderingen uit 1602 en gebrandschilderde ramen uit 1671. Lees hier het verhaal van de Bonifaciuskerk.

3. Het Gereformeerd Weeshuis

Als je onder de poort van de Bonifaciuskerk de Torenstraat bent ingelopen, tref je aan je rechterhand de markante gevel van het oude weeshuis.

Het Weeshuis van Medemblik was van oudsher ondergebracht in het voormalige Sint-Catharijneklooster. Na de Reformatie werden de kerkelijke eigendommen overgenomen door de Staat en werd het klooster omgebouwd tot Gereformeerd Weeshuis. Lees hier het verhaal van het weeshuis van Medemblik.

4. Het Koggehuis

Loop verder de Torenlaan door totdat je bij een kruispunt komt. Sla hier linksaf het Bagijnhof in. Er liggen allerlei historische panden aan deze straat. Loop door totdat het Bagijnhof uitkomt in de Nieuwstraat, een brede straat met winkels en restaurants. Hier sla je linksaf. In de verte zie je het Stadhuis al liggen, maar eerst stoppen we nog even bij het pand aan de Nieuwstraat 26.

Hier staat een bijzonder zeventiende-eeuws huis, dat ook wel bekend staat als het ‘Koggehuis’. De vroegere bewoner was een welgestelde dijkgraaf. Lees hier het verhaal van het Koggehuis.

5. Het Stadhuis van Medemblik

Loop de Nieuwstraat nu verder af tot hij uitkomt op de Dam. Aan dit plein ligt het imposante Stadhuis van Medemblik.

Het Stadhuis van Medemblik is klassiek en modern tegelijk. Gebouwd in 1940 heeft het de uitstraling van een zeventiende-eeuws grachtenpand. Lees hier het verhaal van het Stadhuis van Medemblik.

6. Kasteel Radboud

Duik langs de linkerzijde van het Stadhuis de straat in. Aan het einde van dit korte straatje kun je het spoor oversteken. Daarna volgt een trap die je de dijk op leidt. Hier heb je prachtig uitzicht over het IJsselmeer, de voormalige Zuiderzee. Loop de dijk af richting het oosten. De dijk voert je langs ’t Hoofd van Medemblik naar de Oosterhaven. Het eerste wat je daar ziet, is Kasteel Radboud aan de overkant van het water.

Met een verleden als dwangburcht, kerk en ruïne vormt het kasteel een romantisch plaatje. Kasteel Radboud te Medemblik is de enige overgeleverde burcht van Floris V in Noord-Holland. Lees hier het verhaal van Kasteel Radboud.

7. De Oosterhaven

Loop verder langs de Oosterhaven richting het hart van Medemblik. Onderweg passeer je een aantal fraaie zeventiende-eeuwse panden en kun je je vergapen aan het grote aantal schepen in de haven.

Er liggen vandaag de dag heel wat boten in de haven en dat was vroeger niet anders. De welvaart van Medemblik is door de eeuwen heen altijd gekoppeld geweest aan het water, handel en de zeevaart. De Oosterhaven werd niet alleen de economische spil van Medemblik, maar ook een onmisbaar stadsgezicht. Lees hier het verhaal van de Oosterhaven.

8. Stadsbrouwerij Radboud

Sla vóór de bocht in de Oosterhaven rechtsaf het Waaigat in en vervolgens meteen linksaf naar het Gedempt Achterom. Op nummer 4, aan je linkerhand, bevindt zich Stadsbrouwerij Radboud.

In de Gouden Eeuw telde Medemblik maar liefst vijf stadsbrouwerijen. Sinds 2017 bouwt Stadsbrouwerij Radboud op deze traditie voort met het brouwen van écht Medembliks bier. Lees hier het verhaal van Stadsbrouwerij Radboud.

9. Het Wapen van Medemblik

Loop het Gedempt Achterom uit totdat je op de Kaasmarkt komt. Hier sla je linksaf. Loop door totdat je op een kruispunt uitkomt. Aan je linkerhand ligt hotel-restaurant Het Wapen van Medemblik. De witte muur is de zijgevel. Om de historische bakstenen voorgevel te zien, moet je er even omheen lopen.

De naam van het restaurant is een verwijzing naar het eeuwenoude stadswapen van de West-Friese plaats. Lees hier het verhaal van Het Wapen van Medemblik.

10. Het Scheve Huis

Steek vanaf het kruispunt bij Het Wapen van Medemblik de brug over de Oosterhaven over, zo kom je op een eiland. Loop langs het witte gebouw van Eetcafé De Kwikkel en sla linksaf naar het Vooreiland. Zo loop je langs de Pekelharinghaven naar de drie panden op nummer 10, 11 en 12.

Deze drie panden vormen samen ‘Het Scheve Huis’ van Medemblik. De gevels zijn doelbewust iets naar voren hellend gebouwd. Lees hier het verhaal van Het Scheve Huis.

11. De Landswerf

Loop dezelfde route over het Vooreiland terug. Sla aan het einde linksaf naar de Hoogesteeg. Deze voert je tussen de Pekelharinghaven en de Westerhaven door. Sla rechtsaf naar het Westereiland. Zo loop je langs een modern stuk van Medemblik, tussen woningen en garages. Leuk detail is het blauwwitte bruggetje, waar je onderdoor gaat. Hierna kom je uit op een parkeerplaats, een doodlopende weg voor auto’s. Vervolg je weg door het kleine trappetje rechtdoor op te gaan. Het grote gebouw aan je linkerhand is de Landswerf.

De Landswerf stamt uit 1798 en heeft in de afgelopen eeuwen vele verschillende functies gehad. Het is een langgerekt drielaags pand, gebouwd in sober neoclassisistische stijl naar een plan van Pieter Glavimans. Lees hier het verhaal van de Landswerf.

Terugkeer naar meelmolen De Herder

Loop verder langs de Landswerf en de daaropvolgende huizen totdat je niet verder kunt. Sla dan linksaf. Je komt nu bij de Keern, sla hier rechtsaf en neem de brug over het water. De Keern loopt over in de Meerlaan, volg deze helemaal totdat hij uitkomt bij de Westerdijk. Steek hier het spoor over. Aan je rechterhand ligt nu meelmolen De Herder, het startpunt van de Goudkustroute door Medemblik.