Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De Bonifaciuskerk te Medemblik

In de Medemblikse Bonifaciuskerk komen heel wat eeuwen geschiedenis samen: een toren uit 1404, schilderingen uit 1602 en gebrandschilderde ramen uit 1671. Een van de meest waardevolle onderdelen van het godshuis is het orgel, dat werd voltooid in de Gouden Eeuw.

Bijzonder is de geschiedenis van kerkelijke muziek. Orgelspel was tijdens de Reformatie in de zestiende en vroege zeventiende eeuw niet vanzelfsprekend. De protestanten wezen dit Katholieke gebruik af. Toch zorgde het stadsbestuur dat de Medemblikse bekende organist Hendrick Jansz Prins het orgel kon bespelen zodat het niet in verval zou raken. In 1650 werden echter strenge regels ingesteld en mocht hij alleen spelen op bepaalde tijden, anders liep hij het risico dat zijn salaris gekort zou worden. Uiteindelijk werden zijn verdiensten en beroemdheid gewaardeerd, want zijn grafsteen met lovende tekst ligt in de Bonifaciuskerk.

Cornelis Pronk, Gezicht in de Torenstraat te Medemblik met op de achtergrond de Sint-Bonifaciuskerk, 1726. Collectie Provinciale Atlas, Noord-Hollands Archief.

Het orgel is door de eeuwen heen een aantal keren gerestaureerd en aangepast. De cartouche op het orgel vertelt ons dat het instrument in 1671 werd voltooid en gebouwd is door organist Pieter Backer. Backer werd na het overlijden van de bewogen Hendrick Jansz Prins in 1668 door het stadsbestuur zelf aangesteld als organist. In 1861 werd het orgel nog door de bliksem getroffen, waardoor een aantal orgelpijpen smolt.

Interieur van de Bonifaciuskerk te Medemblik. Collectie Provinciale Atlas, Noord-Hollands Archief.

In de jaren 1993 tot 2000 werd het orgel compleet gerestaureerd. Vandaag de dag is de Bonifaciuskerk nog steeds onderdeel van de actieve Protestantse gemeente van Medemblik en zijn er allerlei activiteiten mee te maken. Als je geluk hebt, kun je je tijdens een bezoek op de klanken laten terugvoeren naar de Gouden Eeuw: het orgel is op dezelfde manier gestemd zoals meer dan 300 jaar geleden.

Dit verhaal is onderdeel van het thema Goudkust: verhalen over sporen van de Gouden Eeuw aan de West-Friese kust. Bekijk hier alle verhalen binnen dit thema.

Publicatiedatum: 20/06/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.