Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Het Medemblikse Koggehuis: woning van de dijkgraaf

Aan de Nieuwstraat 26 in Medemblik staat een bijzonder zeventiende-eeuws huis, dat ook wel bekend staat als het 'Koggehuis'. De vroegere bewoner? Een welgestelde dijkgraaf.

Nieuwstraat 26 is een vroeg zeventiende-eeuws woonhuis in opdracht van de vermogende  Albert Pietersz Hauwert. Onder een hoekblok in de vorm van een leeuw is het jaartal 1613 gegraveerd. De wapengevelsteen met het wapen van het ambacht ‘De Vier Noorder Koggen’ verwijst naar Hauwerts hoogwaardige functie als dijkgraaf van 1610 tot aan zijn dood in 1625 van het toenmalige dijkgraafschap in het noorden van Westfriesland. Dit was weer onderverdeeld in kleinere regio’s genaamd ’koggen’, hieronder vielen de ‘bannen’; dorpen en stadjes die de jurisdictie van de koggen en het ambacht volgden. Dankzij deze nalatenschap wordt het pand ook wel ‘Koggehuis’ genoemd. De gehele zeventiende eeuw bleef het pand in bezit van de voorname familie Hauwert en woonde zoon Adriaan Albertsz Hauwert hier ook. Hij werd in 1639 nog burgemeester van Medemblik.

Hendrik de Winter en Cornelis Pronk, straatje met het Koggehuis te Medemblik, 18e eeuw. Collectie Provinciale Atlas, Noord-Hollands Archief.

De Nieuwstraat was niet altijd de pittoreske winkelstraat die deze nu is. In de Gouden Eeuw was de Nieuwstraat de ware grachtengordel van Medemblik. Echter nog voor de komst van de Hollandse grachtenpanden was de Nieuwstraat een waterloop. Pas rond 1840 werd de gracht gedempt en werd de Nieuwstraat zo breed als deze nu is.

Dit verhaal is onderdeel van het thema Goudkust: verhalen over sporen van de Gouden Eeuw aan de West-Friese kust. Bekijk hier alle verhalen binnen dit thema.

Publicatiedatum: 27/06/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.