Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Meelmolen De Herder maakt Medemblikse waren

De welvaart van de Gouden Eeuw zorgde voor allerhande molens in het oude Medemblikse stadsgezicht. Er stonden onder andere fraaie watermolens en houtzaagmolens. Al sinds 1555 vond je de Wester- en Zuidermeelmolen in Medemblik, die de groeiende bevolking voorzagen in het dagelijks brood. 

Tijdens de zeventiende eeuw maakte de groeiende bevolking het molenaarschap zeer rendabel en kregen eigenaren van een molen per gemalen zak graan een aantal stuivers. Veel mensen waren afhankelijk van de molens. Bierbrouwers lieten er hun ingrediënten malen, en de overheid had een belangrijke inkomstenpost aan de maalbelasting.

Profiel van Medemblik, 1884, vanaf de Zuiderzee. Links de haveningang, rechts de hervormde kerk en een molen. Collectie Provinciale Atlas, Noord-Hollands Archief.

In de achttiende eeuw kwam Medemblik in economisch verval door de stagnatie van West-Friesland en vele molens werden neergehaald. Ondanks de nieuwe bevolkingsgroei in de twintigste eeuw was de Westermeelmolen zijn rol toch kwijt door moderne voedselvoorzieningen en omdat er een hoogspanningslijn gevaarlijk in de weg kwam te zitten. In 1948 werd de molen afgebroken.

Toch betekende dit niet het einde voor de Medemblikker meelmolens. Vrijwilligers en molenmakers bouwden tussen 1986 en 1990 meelmolen ‘De Herder’ op de plek waar de Westermeelmolen ooit stond. Op de bovenas van de molen staat een rijmpje dat herinnert aan het bewogen verhaal van ‘De Herder’.

Molen De Herder, 2008. Via Wikimedia.

In 1986 bracht ‘Stichting de Medemblikker Meelmolen’ het achtkant van de 300 jaar oude Zaanse oliemolen ‘De Herder’ naar Medemblik. Deze molen stond van 1695 tot 1903 tussen Jisp en Wormer waar deze in gebruik was als oliemolen, daarna stond ‘De Herder’ vanaf 1904 nog ruim 80 jaar in Willeskop. Vandaag de dag kunnen mensen nog steeds genieten van Medemblikse producten van de molen en van een manifestatie van het stadsgezicht dat hier ooit te zien was.

Dit verhaal is onderdeel van het thema Goudkust: verhalen over sporen van de Gouden Eeuw aan de West-Friese kust. Bekijk hier alle verhalen binnen dit thema.

Publicatiedatum: 26/06/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.