Tijdens de Gouden Eeuw stond op de plaats van het restaurant stadsbrouwerij Het Anker, dat sinds 1590 Medemblik voorzag van bier. Helaas verdween de brouwerij rond 1810, maar op 1 mei 1854 opende hier een stadsherberg die tot op heden de plek is om te genieten van het Medemblikse waterrijke stadsgezicht.
De naam van hotel en restaurant Wapen van Medemblik refereert letterlijk aan het eeuwenoude stadswapen. Het eerste zegel van 1294 zag er nog heel anders uit. Dit was toen een voorstelling van een schip met 13-koppige bemanning. Het verbeeldde een Medemblikse sage waarin 12 Westfriezen niet met de eisen van Karel de Grote wilden meewerken en veroordeeld werden om op zee te dwalen in een sloep. De 13e man zou een verschijning van Jezus zijn die hen redde en naar Medemblik leidde.
Het huidige wapen is een schild met sabel (zwart) en een gouden pal (strook), het wordt geflankeerd door twee staande gouden leeuwen en is gekroond met een blauwe, met parels ingezette keizerskroon. Het zou in 1776 in gebruik zijn genomen. Het is zelfs het eerste stadswapen dat te zien is op het schild van waterschap en bestuurseenheid ‘De Vier Noorder Koggen’ dat in 1818 officieel werd erkend, maar al eerder werd gebruikt. Deze wapens zijn op heel wat gebouwen te vinden. Zo heeft het Wapen van Medemblik als hotel en als ontwerp zijn eigen bijzondere historie.
Dit verhaal is onderdeel van het thema Goudkust: verhalen over sporen van de Gouden Eeuw aan de West-Friese kust. Bekijk hier alle verhalen binnen dit thema.
Publicatiedatum: 27/06/2019
Vul deze informatie aan of geef een reactie.