Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Klassiek én modern: het stadhuis van Medemblik

Het Stadhuis van Medemblik is klassiek en modern tegelijk. Gebouwd in 1940 heeft het de uitstraling van een zeventiende-eeuws grachtenpand. Het huidige stadhuis staat precies op de plek van het oude Raadhuis, dat stamde uit 1548.

Hoewel Medemblik in 1289 de eerste stad in West-Friesland was die stadsrechten ontving, besloot de stad pas halverwege de zestiende eeuw een stadhuis te bouwen voor haar bestuurders. In de jaren dertig van de twintigste eeuw werd het oorspronkelijke gebouw gesloopt en vervangen voor het ontwerp van architect A. J. Kropholler, het gebouw dat er vandaag de dag staat. Kropholler ontwierp ook het interieur van het stadhuis en zelfs de staande lantaarnpaal aan de voorkant van het pand. Het oorspronkelijke interieur is in stand gehouden. De raadszaal fungeert nu als historische trouwlocatie.

Cornelis Pronk, het oude Stadhuis van Medemblik, 1752. Collectie Provinciale Atlas, Noord-Hollands Archief.

In de voorgevel is groot het wapen van Medemblik en op de topgevel een drie meter hoge leeuw afgebeeld. Deze elementen, en tevens de schepen op de bordestrap, zijn gemaakt door J. Raedecker, die ook het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam ontwierp. In het trappenhuis zijn drie gebrandschilderde ramen te zien, die elk een belangrijke periode uit de Medemblikse geschiedenis toont: namelijk de tijd van koning Radboud (700 na Chr.), de bloeiperiode van handel en scheepvaart (rond 1600) en de periode rond 1940.

Dit verhaal is onderdeel van het thema Goudkust: verhalen over sporen van de Gouden Eeuw aan de West-Friese kust. Bekijk hier alle verhalen binnen dit thema.

Publicatiedatum: 26/06/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.