Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De Landswerf: Napoleon in Medemblik

De Landswerf ligt aan de haven van Medemblik en stamt uit 1798 en heeft in de afgelopen eeuwen vele verschillende functies gehad. Het is een langgerekt drielaags pand, gebouwd in sober neoclassisistische stijl naar een plan van Pieter Glavimans.

Aanvankelijk diende de Landswerf als hoofdgebouw van de Westerhaven te Medemblik. Een jaar na de bouw werd het pand verwoest tijdens de inval van Engelse en Russische troepen. Het pand werd in 1800 volledig herbouwd.

Keizer Napoleon benoemde de haven van Medemblik tot een van zijn oorlogshavens in de Nederlanden, naast Hellevoetsluis en Den Helder. Tijdens het bezoek van Napoleon aan de Nederlanden in 1811, inspecteerde hij de haven en de Landswerf te Medemblik persoonlijk. Vanaf 1813 was het gebouw echter al niet meer door de Fransen in gebruik. In 1827 kreeg het pand na een verbouwing de functie van het Koninklijk Instituut voor de Marine, en deze functie zou het tot 1850 behouden.

De brandbrigade van het Rijkskrankzinnigengesticht in de Landswerf te Medemblik, 1887. Fotocollectie Provinciale Ziekenhuizen Noord-Holland, Noord-Hollands Archief.

Van 1884 tot 1979 werd het pand in gebruik genomen als psychiatrisch ziekenhuis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkten in het ziekenhuis zowel verzetsmensen, als fanatieke NSB-ers. In 2017 is bij de Landswerf een monument opgericht ter nagedachtenis aan drie personeelsleden die vanwege hun verzetsactiviteiten zijn opgepakt en gefusilleerd.

In de jaren 1983-1984 is het pand verbouwd tot appartementencomplex.

 

Publicatiedatum: 26/06/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.