Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Zandvoort

Protest! Hiervoor ging Noord-Holland vroeger de straat op Beroemde Zandvoorters: van keizerin Sisi tot Dingetje Bad Holland: kuren aan de kust Van een verraderlijke zee, volle stranden en weglopende kleuters Ondergrondse bunkers rondom Zandvoort in beeld gebracht Bijzondere (bij)namen: Kennemerland en IJmond De coureur die de weg (on)veilig maakte Het Noord-Hollandse landschap in beeld Hollands land gevangen in zand Een duik in de ge­schie­de­nis van de bad­mo­de Met Jan Feith aan zee (1933) Zandvoort: van visafslag tot mondaine badplaats Beeld Paaseiland spoelt aan op strand Zandvoort Oorlog aan zee Zandvoort: van dames met parasols tot families met schepjes Portret van een stad: Zandvoort Zandvoort brengt eerbetoon aan couturier Frans Molenaar Groot Bentveld Watertoren Zandvoort: wie redt de toren? Verhalenpaviljoen Zandvoort: “Ik klom over het hek om in de pitstraat te komen” Verhalenpaviljoen Zandvoort: “Ik ben er ientje van Bonny” luxe badplaats waar Duitse vorstenf">We gaan naar Zandvoort! Levertraan en pap met vellen De Oude Zype: gestrand bij Zandvoort Badplaats in Zandvoort Nieuws uit het zuiden

Theater – Foto’s die vervagen

Kom kijken naar het indrukwekkende theaterstuk van Fred Rosenhart in het Zandvoorts Museum. Het gaat over de Familie Waterman, een Amsterdams gezin. De vader was zeer actief in de Joodse gemeenschap, ook tijdens de oorlog.

>

De zee zit in mijn oog: strandberoepen in Zandvoort

Wij genieten allemaal van het strand en de zee in Zandvoort, maar vergeten soms dat achter de schermen hard werk schuil gaat. De tentoonstelling ‘De zee zit in mijn oog’ is een ode aan die harde werkers. Het Noord-Hollands Archief dook in de collectie en laat van 21 maart t/m 30 juni 2024 op de Boulevard van Zandvoort oude en nieuwe pareltjes uit de collectie zien.

>

BUNKERS: Het verborgen verleden van Zandvoort

De tentoonstelling ‘BUNKERS Het verborgen verleden van Zandvoort’ is van 8 maart t/m 30 juni te zien in Zandvoorts Museum. In deze tentoonstelling wordt dieper ingegaan op de bouw van de bunkers en het verborgen verleden van Zandvoort tijdens de Tweede Wereldoorlog. De tentoonstelling is bedoeld om meer inzicht te verschaffen en de gebeurtenissen historisch te duiden. De bouw en functie van de bunkers vormen de basis van de tentoonstelling. De tentoonstelling begint in het heden. Met het betreden van elke ruimte wordt het verborgen verleden van Zandvoort onthuld.

>

Protest! Hiervoor ging Noord-Holland vroeger de straat op

Stemrecht voor vrouwen. De 8-urige werkdag. Deze dingen werden mede mogelijk gemaakt doordat grote groepen mensen op de been kwamen. Sommige protesten veranderden de wereld, anderen haalden maar een klein beetje uit. Toch mogen we in Nederland gelukkig allemaal gebruik maken van ons demonstratierecht.

>

Beroemde Zandvoorters: van keizerin Sisi tot Dingetje

Op het eerste gezicht hebben Keizerin Sisi, Toon Hermans en Alain Clark weinig gemeen. Wat ze wel gemeen hebben is hun band met Zandvoort, zo blijkt uit de nieuwe tentoonstelling ‘Beroemd Zandvoort’ in het Zandvoorts Museum.

>

Bad Holland: kuren aan de kust

In de negentiende eeuw begon de Europese elite steeds meer te reizen. Nieuwe verbindingen per trein en stoomboot ontsloten in rap tempo exotische werelden voor de happy few. Er werd gefeest in Londen, overwinterd aan de Franse Rivièra en gekuurd aan de Noordzeekust. De vissersdorpen Zandvoort en Scheveningen veranderden in mondaine badplaatsen met hotels en vermaak op stand.

>

Van een verraderlijke zee, volle stranden en weglopende kleuters

Nu de zomer is aangebroken, trekt iedereen weer naar de Noord-Hollandse stranden. Je kunt natuurlijk met felrode lippenstift naam en nummer van je strandtent op de blote ruggetjes van je kinderen tekenen, zoals een moeder van drie kleuters op het Zandvoortse strand eens deed. Maar dat hoeft niet meer: om te voorkomen dat kleine kinderen hun ouders kwijt raken, delen vrijwilligers van de reddingsbrigades tegenwoordig naamplaatjes uit. Werkt net zo goed en staat wat charmanter. Dat ging vroeger wel anders.

>

Ondergrondse bunkers rondom Zandvoort in beeld gebracht

‘Kruipend door nauwe gangen vol met zand duurt het niet lang voor je omgeven bent door absolute duisternis. Metersdiep onder de grond hoor je slechts de echo van je eigen ademhaling, de buitenwereld is stil. Het signaal van je telefoon is weggevallen. Je schijnt met een zaklamp in het duister, waar sinds de oorlog geen licht meer is geweest.’

>

Bijzondere (bij)namen: Kennemerland en IJmond

Noord-Holland kent veel plaatsen met bijzondere namen. Van sommige is de oorsprong snel vast te stellen, bij andere is het nodig om wat dieper te graven in het verleden. In deze serie verhalen onderzoeken we elke maand een andere regio van onze provincie, om achter de herkomst van de lokale plaatsnamen én bijnamen van de inwoners te komen. Deze maand: Kennemerland en IJmond.

>

De coureur die de weg (on)veilig maakte

Maus en Ciska Gatsonides poseren bij twee gloednieuwe auto’s. Het is 1950 en Maus heeft grote ambities: hij probeert zijn eigen automerk te lanceren. Als gelauwerd coureur en “technologisch wonder” lijkt zijn wens om de snelste en mooiste auto te ontwerpen zeker niet te hoog gegrepen. De lijfspreuk van Gatsonides is dan ook simpelweg: “alles kan!”. En dat zou hij bewijzen ook: met slimme streken in de oorlog, levensgevaarlijke races en, natuurlijk, zijn uitvinding van de flitspaal.

>

Het Noord-Hollandse landschap in beeld

Op 8 mei 2021 begon het themajaar ‘Ode aan het Landschap’. Als fotografiestudent was Koen van der Lee in de gelegenheid om hierop in te haken met een fotoserie over het Noord-Hollandse landschap. Vanuit een schoolopdracht is dit verhaal voor Oneindig Noord-Holland ontstaan. Pak een kop thee en ga mee op reis!

>

Hollands land gevangen in zand

Het Ode aan het Landschap themajaar wordt in Zandvoort gevierd met het tiende en voorlopig laatste Europees Kampioenschap Zandsculpturen. Zes professionele zandkunstenaars met verschillende nationaliteiten namen het tegen elkaar op in deze uitdagende wedstrijd aan zee. Op 9 mei werd de winnaar bekendgemaakt. De redactie van Oneindig Noord-Holland neemt je mee op een zonnige tocht langs de sculpturen, die nog tot eind augustus te bewonderen zijn.

>

Een duik in de ge­schie­de­nis van de bad­mo­de

Op warme zomerdagen trekken Nederlanders massaal naar het strand. Noord-Holland heeft een breed aanbod aan mooie zandstranden. Zandvoort en Bloemendaal aan Zee staan hoog in de lijst van meest populaire badplaatsen in Nederland. Daarnaast zijn Egmond aan Zee, Callantsoog, Bergen aan Zee, Julianadorp aan zee, Wijk aan Zee, Castricum aan Zee en het strand van Pette favoriete bestemmingen. Op het strand geldt echter een eigen etiquette en mode.

>

Met Jan Feith aan zee (1933)

Deze zomer neemt Jan Feith je mee op reis door onze provincie. Zijn historische teksten uit het album ‘Zwerftochten door ons land: Noord-Holland’ (1933) geven een beeld van zonnige duinen, drukke pleinen en pittoreske polders. Deze week: ‘In den zeewind langs onze Noordzee-kust’.

>

Zandvoort: van visafslag tot mondaine badplaats

Wat hebben keizerin Sisi en een oor op sterk water met elkaar te maken? Zandvoort! Kijk maar in het Zandvoorts Museum. Een verhaal van bomschuiten, zeebaden en een bonbonnière die koningin Victoria aan de kleine (84 cm) Paap schonk.

>

Beeld Paaseiland spoelt aan op strand Zandvoort

1 april 1962: een beeld van anderhalve meter lang is aangespoeld op het strand van Zandvoort. Burgemeester Venema staat voor een raadsel. Een paar dagen later blijkt het een geslaagde 1-aprilgrap te zijn.

>

Oorlog aan zee

Onder het zand en de planten in Kennemerland liggen bunkers, muren en vestingwerken verscholen. Ze maken deel uit van een hele rits kustverdedigingswerken die de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben gebouwd. Veel restanten zijn afgebroken en daarmee uitgewist. Ook namen die herinnerden aan de oorlog werden na de oorlog veranderd. Het Moffenpad bij Castricum werd bijvoorbeeld omgedoopt tot de Stille Strandweg. Toch zijn er nog genoeg sporen van de oorlog te vinden.

>

Zandvoort: van dames met parasols tot families met schepjes

Het regent als de trein uit Haarlem op het perron van Zandvoort aan Zee stopt. Maar de conducteur is goedgeluimd. “Gaat u lekker naar het strand,” zegt hij tegen de passagiers die zojuist zijn uitgestapt. “Handdoekje uitspreiden, pilsje er bij.” Vanaf het station is het nog maar een korte wandeling naar het Zandvoorts Museum, waar ik een afspraak heb met Freek Veldwisch en Mieke Hollander. Ze zijn geboren en getogen in Zandvoort, geven regelmatig rondleidingen in het museum en willen best iets vertellen over het strandleven van vroeger.

>

Portret van een stad: Zandvoort

Zandvoort is een van dé badplaatsen van Nederland. Menig Noord-Hollander heeft zijn voeten gebrand aan het hete zand, een blubberkasteel gebouwd voor het zwin of bij zonsondergang een bordje kibbeling met lekker veel knoflooksaus leeggegeten. Ook de duinen van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland en de Amsterdamse Waterleidingduinen zijn populaire bestemmingen voor dagjesmensen. Maar niet alleen het strand, de boulevard en de duinbossen kenmerken de badplaats. Wist je bijvoorbeeld dat Zandvoort eeuwenlang van de visvangst leefde en een tijdje een succesvolle aardappelteelt kende? Herken jij de andere Zandvoortse kenmerken in de tekening?

>

Zandvoort brengt eerbetoon aan couturier Frans Molenaar

Hoewel hij het grootste deel van zijn leven in Amsterdam woonde, bleef modeontwerper Frans Molenaar zich altijd verbonden voelen met Zandvoort. Het Zandvoorts Museum brengt een eerbetoon aan de couturier die van vele markten thuis was.

>