Pijpendoorstekers
De naam Bentveld lijkt te zijn afgeleid van het harde bentgras (Molinia), dat op vochtige zandgrond het beste groeit. Van de halmen werden pijpendoorstekers gemaakt. De buitenplaats Groot Bentveld is gelegen op de grens van de gemeenten Zandvoort en Bloemendaal (Aerdenhout).
Van hand tot hand
In de zeventiende eeuw komt het buiten in handen van de familie Lestevenon. Mattheus Lestevenon, die burgemeester is van Amsterdam, bewoont het buiten in de zomermaanden. De buitenplaats wordt in de eerste helft van de achttiende eeuw flink uitgebreid. In 1747 komt ook Klein Bentveld in handen van de familie Lestevenon. De buitenplaats is dan 556 morgen (circa 475 ha) groot. Eind achttiende eeuw komt het buiten via Jan Nicolaas van Eijs in het bezit van Hendrik Jacob Koenen. Hij laat de tuin veranderen in landschapsstijl. Ook het huis wordt verbouwd. Uit deze tijd stamt de noordpoort met het opschrift “Groot Bendveld”. In de negentiende eeuw verandert de buitenplaats diverse keren van eigenaar. De weduwe van Westrix verkoopt Groot Bentveld aan Pieter van Lennep. Mr. Enschedé, die getrouwd was met een dochter van Lennep, herstelt de stallen, laat een verharde oprit aanleggen en verbreedt de Zuidlaan. Hij verkoopt de Bloemendaalse delen van Groot Bentveld voor de bouw van villa’s.
Vruchtenkwekerij
In 1900 wordt op het terrein van de buitenplaats een vruchtenkwekerij gesticht. Er worden kassen aangelegd voor de kweek van meloenen, druiven, perziken en tomaten. Na nog enkele transacties komt het huis met de direct bijbehorende grond van 1 hectare in handen van de huidige eigenaar.
Groot Bentveld is een rijksmonument. Daarbij behoort het hoofdgebouw en de paardenstallen. Groot Bentveld is niet toegankelijk voor publiek.
Landschap Noord-Holland / Cultuurcompagnie
Publicatiedatum: 30/04/2012
Vul deze informatie aan of geef een reactie.