Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Groot Bentveld

Groot Bentveld begint zijn geschiedenis als duinboerderij rond 1596 als het in handen is van Hopman Nicolaas de Leur. Hij is krijgsbevelhebber onder Prins Maurits. In 1660 is Bentveld een hofstede met boomgaard, huisinge, bouwhuisinge (boerderij) met 30 morgen (hectare) zaai- en weiland, met vijvers en grachten en een valbrug voor het huis. Tevens heeft men rechten van vrije visserij en vogelarij. De oude balkenzolderingen in het herenhuis stammen uit deze tijd.

Pijpendoorstekers

De naam Bentveld lijkt te zijn afgeleid van het harde bentgras (Molinia), dat op vochtige zandgrond het beste groeit. Van de halmen werden pijpendoorstekers gemaakt. De buitenplaats Groot Bentveld is gelegen op de grens van de gemeenten Zandvoort en Bloemendaal (Aerdenhout).

Groot Bentveld

Groot Bentveld.

Van hand tot hand

In de zeventiende eeuw komt het buiten in handen van de familie Lestevenon. Mattheus Lestevenon, die burgemeester is van Amsterdam, bewoont het buiten in de zomermaanden. De buitenplaats wordt in de eerste helft van de achttiende eeuw flink uitgebreid. In 1747 komt ook Klein Bentveld in handen van de familie Lestevenon. De buitenplaats is dan 556 morgen (circa 475 ha) groot. Eind achttiende eeuw komt het buiten via Jan Nicolaas van Eijs in het bezit van Hendrik Jacob Koenen. Hij laat de tuin veranderen in landschapsstijl. Ook het huis wordt verbouwd. Uit deze tijd stamt de noordpoort met het opschrift “Groot Bendveld”. In de negentiende eeuw verandert de buitenplaats diverse keren van eigenaar. De weduwe  van Westrix verkoopt Groot Bentveld aan Pieter van Lennep. Mr. Enschedé, die getrouwd was met een dochter van Lennep, herstelt de stallen, laat een verharde oprit aanleggen en verbreedt de Zuidlaan. Hij verkoopt de Bloemendaalse delen van Groot Bentveld voor de bouw van villa’s.

Groot Bentveld

Groot Bentveld, voorzijde Oostgevel.

Vruchtenkwekerij

In 1900 wordt op het terrein van de buitenplaats een vruchtenkwekerij gesticht. Er worden kassen aangelegd voor de kweek van meloenen, druiven, perziken en tomaten. Na nog enkele transacties komt het huis met de direct bijbehorende grond van 1 hectare in handen van de huidige eigenaar.

Groot Bentveld is een rijksmonument. Daarbij behoort het hoofdgebouw en de paardenstallen. Groot Bentveld is niet toegankelijk voor publiek.

Groot Bentveld

Groot Bentveld. Foto: Cultuurcompagnie Noord-Holland.

Landschap Noord-Holland / Cultuurcompagnie

Publicatiedatum: 30/04/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.