Fort bij EdamHet Edams Museum: Van ‘Aardappelenhuis’ tot Waterlandsch MuseumHenri Willig: kaas uit KatwoudeBijzondere (bij)namen: Zaanstreek en WaterlandSchout, schilder, schoenmaker: wonen in een houten huisMet Jan Feith langs de Zuiderzee (1933)Stad van koggeschepen, koeboten en kaasOp de vlucht voor het waterKerken door Zuiderzeewater verwoestEerste hulp bij watersnoodDe Zeemeermin van EdamDrijvende kelder en sitsen stoffen in Edams MuseumPoorters, touwslagers en zoutziedersDe Maatschappij tot Nut van 't AlgemeenDe Librije en Latijnse School van EdamKaas en markt in EdamNieuwenkamp aan de Nieuwe Haven in EdamDe Kwakelbrug: het ontstaan van EdamHet Gemeen-landshuis in EdamVerboden te snappen, ceeckelen en clappen …Van een toren die ging buigen en bogen die de eeuwen doorstaan…Het Prinsenhof en de 'Classis van mirakelen'Edam en de vrouwen van RembrandtEdamse zeevaardersTrijntje Keever: lang en gelukkig?Het vermaarde Groene Purmer ZeewijfStadhuis van EdamDe Grote Kerk van EdamHet Steenen Coopmanshuys in EdamBezoek Willem II aan Edam: “aanzienlijk en gering, arm en rijk, ieder mogt zich blijde maken”Slag bij de Doggersbank redt Willem VFort bij Edam verdedigt de hoofdstad met waterWoon op het waterHet gemaal van de Zuidpolder in EdamDe sluis op het Oorgat in EdamKeizer Karel watermanagerZeelieden uit slavernij bevrijdEdammer kaas't Nut: Verheffing van het volkMaatschappij tot Nut van ’t Algemeen
Zoals elk jaar worden de Open Monumentendagen Edam-Volendam-Zeevang geopend met een laagdrempelige dicteewedstrijd, geschikt voor iedereen: liefhebbers van taal, liefhebbers van monumenten en liefhebbers van gezelschapsspellen, amateurs en professionals. Wiet het dictee dit jaar voorleest is nog een verrassing maar maakt wel nieuwsgierig!
Een expositie in het Edams Museum met werken van de Amerikaanse schilder Jason Berger en zijn Nederlandse collega Frans Bianchi is wat er voortkwam uit een ontmoeting die zij hadden in Normandië in 2002. Wat gebeurde er in tussentijd?
In deze tentoonstelling presenteert het Edams Museum recent verworven kunstwerken: aankopen, schenkingen en bruiklenen met schetsen, tekeningen en objecten van de kunstenaars Ties van Dijk (1873-1967), Jan Cornelis Bander (1885-1956), Léonie Bander-Lutomirski (1887-1982) en Wijnand Otto Jan Nieuwenkamp (1874-1954).
Fort bij Edam ligt in het meest noordoostelijke punt van de Stelling van Amsterdam en maakt onderdeel uit van het Noordfront. Het fort is één van de laatst gebouwde stellingforten, maar ook één van de best bewaarde.
Julie Hengeveld, conservator van het Edams Museum, bespreekt in haar nieuwe boek de geschiedenis van het Edams Museum en de herkomst van objecten over de periode 1895-1914. Elk object, elk sierbord, meubelstuk, schilderij of boek vertelt een verhaal over de schenker en bruikleengever; verhalen die zijn te reconstrueren aan de hand van het bewaard gebleven rijke museumarchief.
In elke toeristische plaats in Noord-Holland vind je tegenwoordig een kaaswinkel van Henri Willig. Van de proefkelder aan de Amsterdamse bloemenmarkt tot de karakteristieke Catharina Hoeve op de Zaanse Schans: het merk Henri Willig is niet meer weg te denken uit de kaaswereld. Hoe heeft deze boer uit Katwoude in korte tijd zo’n kaasimperium weten op te bouwen?
Noord-Holland kent veel plaatsen met bijzondere namen. Van sommige is de oorsprong snel vast te stellen, bij andere is het nodig om wat dieper te graven in het verleden. In deze serie verhalen onderzoeken we elke maand een andere regio van onze provincie, om achter de herkomst van de lokale plaatsnamen én bijnamen van de inwoners te komen. Deze maand: de Zaanstreek en Waterland.
In Edam staat een van de oudste houten huizen van ons land. Het gotische pand aan de Achterhaven stamt uit de tijd dat Edam nog een kleine stad was, die leefde van scheepsbouw en de handel in kaas. De fraaie gevel wijst op het voorname karakter van de bewoners.
Deze zomer neemt Jan Feith je mee op reis door onze provincie. Zijn historische teksten uit het album ‘Zwerftochten door ons land: Noord-Holland’ (1933) geven een beeld van zonnige duinen, drukke pleinen en pittoreske polders. Deze week: ‘Aan de boorden der Zuiderzee’.
Waar zag je in de 16e eeuw de meeste scheepswerven? Amsterdam? Zaandam? Nee, in Edam. Op tientallen werven werd daar druk getimmerd en gezaagd. Schepen uit Edam zeilden de halve wereld over. Edam is meer dan kaas alleen.
Veel mensen kunnen de slaap niet vatten in de nacht van 13 op 14 januari 1916. Een grote noordwesterstorm raast over het land. De wind beukt met grof geweld tegen de huizen en het vee klinkt onrustig in de stallen. Als alles het maar houdt!
Toen de dijken van de Zuiderzee in januari 1916 na dagenlang stormweer op verschillende plaatsen doorbraken, overstroomde het water snel het laaggelegen Waterland, het oostelijke gedeelte van de Zaanstreek en de Anna Paulownapolder. De inwoners moesten in allerijl het vege lijf zien te redden.
Als een watersnoodramp je omgeving overspoelt, probeer je mensen die door het water bedreigd worden natuurlijk zo snel mogelijk in veiligheid te brengen. Maar je probeert de golven ook zo goed mogelijk te beheersen, zodat het rampgebied zoveel mogelijk wordt beperkt. Tijdens de watersnoodramp van 1916 werd met man en macht gewerkt aan het dichten van gaten in de dijken en het aanleggen van nooddijken. Op deze manier werd erger voorkomen.
De wind giert langs de huizen, regen klettert op de daken en het water beukt tegen de dijken van het dorpje Edam aan de Zuiderzee in het jaar 1403. De storm slaat een gat in de dijk en op de woeste golven wordt een vreemd zeewezen het Purmermeer ingedreven. Als de storm gaat liggen, wordt het gat in de dijk direct gedicht. Reddeloos zwemt het wezen, dat een zeemeermin blijkt te zijn, rondjes door het meer. Ze kan geen kant op.
Een schilderij van een Edams meisje uit de zeventiende eeuw dat 2,5 meter lang was, een drijvende kelder en een winkeltje in sitsen stoffen, er zijn saaiere musea dan het dit voorjaar heropende Edams Museum.
Edam kreeg in 1357 stadsrechten en later, om haar privileges te kunnen handhaven: stadspoorten. Tijdens deze wandelroute (3 km) door Edam komt u nagenoeg alle plaatsen tegen waar een stadspoort heeft gestaan. Stadspoorten en vestingwallen maken de stad en het verhaal rond. U kunt beginnen in het noorden van de stad, bij de stenen Noorderbrug. Daar staat een informatiepaneel, aangebracht door de Vereniging Oud Edam, met informatie over drie stadspoorten.
Het levenswerk van Jan Nieuwenhuyzen valt best legendarisch te noemen. In een oud huis met trapgevel en struisvogel-gevelsteen in het hart van de stad werd op 16 november 1784 ‘het Nut’ opgericht. Het was de tijd van de Verlichting en revolutie stond voor de deur.
Edam behoort tot de weinige plaatsen die zich gelukkig kunnen prijzen met het bezit van een librije. Doelstelling van de librije was: de mensen voor het ‘ware’ geloof te behouden door hen ‘goede’ boeken te laten lezen. Een kettingbibliotheek uit de 16e eeuw, met unieke exemplaren.
Edam en kaas zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De Edammer kaas is om zijn kogelvorm wereldberoemd. Per jaar wordt bijna honderd miljoen kilo Edammerkaas geëxporteerd. Kaas is fascinerend, inspirerend en alledaags … een kwestie van kiezen, proeven en dichten.
Wijnand Otto Jan Nieuwenkamp werd op 27 juli 1874 in Amsterdam geboren. Van 1910 tot 1920 woonde hij in Edam in een door hem ontworpen huis en atelier. Hij was een veelzijdig kunstenaar, kon schilderen, tekenen, lithograferen, schrijven, illustreren en hij was architect. In deze hoedanigheid heeft hij veel voor Edam betekend.