Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN
04 juli 1934

Sterfdag Marie Curie

Op 4 juli 1934 overleed scheikundige en natuurkundige Marie Curie. Zij was één van die vrouwen waarvan je je afvraagt, hoe kreeg ze het toch allemaal voor elkaar? Twee Nobelprijzen op zak, twee dochters gebaard (waarvan er ééntje ook weer een Nobelprijs won), en zelfs op latere leeftijd liep ze er nog altijd stralend bij.

Dat wil zeggen, in de eerste plaats liep ze er letterlijk stralend bij. De radioactieve materialen waar de beroemde scheikundige onderzoek naar deed, hadden hun sporen in haar lichaam nagelaten. Na jaren blootgesteld te zijn aan radioactiviteit, was Marie Curie zelf een wandelende stralingsbron geworden. Haar stoffelijk overschot, maar ook de kleding die ze droeg, zijn nog altijd gevaarlijk radioactief. De Franse nationale bibliotheek, die haar nalatenschap beheert, heeft haar kleding dan ook opgeslagen in kisten met een dikke loodlaag. Bezichtiging is alleen mogelijk met een hazmat-achtig beschermpak aan – en vooralsnog geheel op eigen risico.

Wie tussen die kleding prachtige couturejaponnen hoopt aan te treffen, komt waarschijnlijk bedrogen uit, want veel belangstelling voor de laatste modes had Marie Curie niet. Toch kende ze tijdens haar leven een klein moment van fashion influencer-schap. Dit was onder meer te danken aan het radioactieve materiaal radium dat zij en haar man in 1898 hadden ontdekt.

Radium, een onbekend materiaal dat een mysterieuze straling en toverachtige blauwe gloed afgaf, sprak destijds sterk tot de maatschappelijke verbeelding. Net als radioactiviteit zelf, dat toen al als grote belofte voor de wetenschap werd gezien. Daar speelde de modeindustrie graag op in – overigens samen met de rest van de commerciële wereld.

Gerelateerd artikel

Ra­dio­ac­tie­ve mode: stra­lend als nooit te­vo­ren