Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN
28 juli 1928

Olympiade in Amsterdam

De Olympische Spelen hebben tot nu toe één keer plaats gevonden in Nederland. Nadat Amsterdam al twee keer eerder probeerde de eer te verkrijgen, werd de stad uiteindelijk in 1928 het decor voor het grootste sportevenement ter wereld. Op 28 juli werd de Olympiade geopend, mét Olympisch vuur in de Marathontoren.

Ter gelegenheid van de negende editie van de Olympische Spelen werd het Olympisch Stadion in Amsterdam-Zuid gebouwd. Tijdens de openingsceremonie op 28 juli 1928 maakte de wereld voor de eerste keer kennis met het Olympisch vuur, dat in de Marathontoren ontstoken werd. Vervolgens stonden Amsterdam en omgeving twee weken lang volledig in het teken van het indrukwekkende sportfestijn. Het liet een blijvende indruk achter, en niet alleen vanwege de zes gouden plakken die Nederland als gastland binnensleepte.

Gerelateerd artikel

15 dingen die je nog niet wist over de Olympische Spelen van 1928 Amsterdam en de Olympische rook Jan Wils is de uitvinder van de Olympische rook (en niet van het vuur) Kunstonderdeel op de Olympische Spelen