Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN
22 juli 1961

Eerste Honkbalweek Haarlem

Elke twee jaar wordt in Haarlem in juli de honkbalweek georganiseerd door de Stichting Honkbalweek Haarlem. De speciale sfeer, een combinatie van tophonkbal, sociale contacten, geflankeerd met muzikaal en ander entertainment hoort inmiddels bij de Haarlemse cultuur: iedere twee jaar is het Pim Mulier stadion de plek waar de internationale honkbalfamilie elkaar ontmoet.

Van 22 juli tot en met 30 juli 1961 werd de eerste Honkbalweek gehouden, uniek in Europa. Het Nederlands Honkbalteam speelde tegen Amerikaanse legerteams uit Europa. Deze traditie is in de loop der jaren uitgebreid met deelnemers uit andere continenten, veelal landenteams. Veel wedstrijden in een korte tijd, een fijne foodcourt waar allerlei lekkernijen te krijgen zijn, dagelijkse muziek, live en met een DJ, zorgen voor een unieke festivalsfeer.

Sinds 1961 is de Honkbalweek het bekendste invitatietoernooi ter wereld. In 2022 vond de 30e editie plaats. Die werd een groot succes, niet alleen sportief, want Nederland versloeg in de finale CuraƧao, maar ook qua belangstelling en sfeer. De honkbalweek heeft ruim 35000 toeschouwers in 8 dagen gehad en 180.000 clicks op de live-stream.

Ook uniek is dat het evenement door ruim 125 vrijwilligers wordt georganiseerd, van wie de meesten dit al (tientallen) jaren doen. De bevlogenheid om dit Haarlems Honkbalfeest te laten voortbestaan wordt doorgegeven aan de volgende generatie.

Bron: Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland

Gerelateerd artikel

Haarlemse sportpionier begint voetbalclub