Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN
14 juli 1931

Hilversumse Raadhuis geopend

"Nu is het nog gaaf, maar morgen begint de afbraak." Met deze woorden sloot architect Willem Dudok de rondleiding aan zijn gezin door het raadhuis af, een dag voor de officiële opening. Het raadhuis wordt gezien als het belangrijkste gebouw van Dudok. Nog steeds komen er bezoekers uit alle windstreken naar Hilversum om het te bewonderen.

Op 14 juli 1931 opent de Commissaris van de Koningin van de provincie Noord-Holland, Jhr. Mr. Dr. A. Roëll, onder grote belangstelling het nieuwe gemeentehuis van Hilversum, een ontwerp van Willem Marinus Dudok. Dudok had een heel eigen opvatting over het nieuwe raadhuis. In zijn ontwerpen liet hij zich beïnvloeden door het functionele Nieuwe Bouwen: een manier van bouwen met veel aandacht voor vlakke gevels zonder decoraties. Het majestueuze, dynamische gebouw, uitgevoerd in zachtgele zandsteen, zie je al van verre liggen. De grote vijver waarin het raadhuis zich spiegelt geeft het geheel extra grandeur. Het gebouw bestaat uit een afwisseling van horizontale lijnen en verticale elementen in verschillende volumes. De toren is niet vierkant, maar rechthoekig, met bovenin verticale openingen in het metselwerk en als enige versiering het vierkante uurwerk. In 2007 is het Hilversumse Raadhuis uitgeroepen tot het mooiste gebouw van Nederland.

Foto: Hoofdentree van het Raadhuis, 1995. Foto: Marianne Poorthuis. Collectie Streekarchief Gooi en Vechtstreek te Hilversum.

Gerelateerd artikel

Het Raadhuis van Hilversum Het mooiste gebouw van Nederland