Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN
18 april 1874

Vestingwet ingevoerd

De Vestingwet bepaalde meer dan een halve eeuw het Nederlandse veiligheidsbeleid. Het was niet alleen een primeur voor defensiewetgeving, voor veel oude vestingsteden en linies luidde de wet een nieuwe fase in hun geschiedenis in.

De Vestingwet bepaalde waar de verdediging van Nederland gevoerd ging worden bij een aanval. De focus verschoof van de grenzen, naar het binnenland. Hier moest een strook van inundaties, forten en vestingen het economisch belangrijke Holland beschermen. Indirect bepaalde dit ook welke verafgelegen steden, forten en linies géén militair nut meer hadden. Plots mocht hier gebouwd worden buiten de muren van de vesting en stond militaire status niet meer in de weg van groei. De Vestingwet had zo in heel Nederland invloed op de ontwikkeling van stad en landschap.

Tekst: Forten.nl
Beeld: Nationaal Archief

Gerelateerd artikel

De Stelling van Amsterdam: UNESCO werelderfgoed Stelling van Amsterdam: Noordfront Stelling van Amsterdam: Noordwestfront Stelling van Amsterdam: Westfront Stelling van Amsterdam: Zuiderzeefront Stelling van Amsterdam: Zuidfront Stelling van Amsterdam: Zuidoostfront Stelling van Amsterdam: Zuidwestfront