Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN
03 april 1941

Sterfdag Arie Keppler

Arie Keppler (1876-1941) zette Amsterdam op de kaart als voortrekker op het gebied van volkshuisvesting. De woningen die hij in Amsterdam-Noord realiseerde, brachten verlichting in de woonproblematiek van arbeidersgezinnen. Precies zestig jaar na zijn overlijden is door MOOI Noord-Holland de Arie Keppler Prijs in het leven geroepen, in de geest van deze grote volkshuisvester.

Op 15 oktober 1876 zag Arie Keppler het levenslicht aan de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam. Tijdens zijn studie Civiele Techniek aan de Polytechnische School in Delft maakte hij kennis met de woonproblematiek van arbeidsgezinnen in de grote stad. Daar werd de voedingsbodem gelegd voor de socialist in Keppler. Terug in Amsterdam werd hij in 1905 inspecteur van de gemeentelijke dienst Bouw- en Woningtoezicht. Als inspecteur beoordeelde hij dagelijks krotwoningen en verklaarde ze, waar nodig, onbewoonbaar.

Na de oprichting van de Gemeentelijke Woningdienst in 1915 werd hij de eerste directeur en kon hij pas echt het verschil gaan maken. Zijn ideaal van grondgebonden arbeiderswoningen met tuin kon echter alleen gerealiseerd in nieuwe woonwijken met lagere grondprijzen, zoals in Amsterdam-Noord. Hier liet Keppler laagbouw neerzetten, naar het voorbeeld van de Engelse tuinsteden. In 1937 moest Arie Keppler vervroegd met pensioen gaan; op 3 april 1941 overleed hij in zijn geliefde Amsterdam.

Sinds 2001 reikt MOOI Noord-Holland eens per twee jaar de Arie Keppler Prijs uit voor projecten op het gebied van architectuur, stedenbouw, landschap en erfgoed.

Gerelateerd artikel

Volkshuisvester Arie Keppler