Archeologie

De bodem van Noord-Holland geeft regelmatig schatten prijs: een 800 jaar oude sarcofaag, een zwaard uit de 1e eeuw, de resten van een oud kasteel, maar ook kleinere zaken als potten, pannen, munten. De provincie heeft de wettelijke taak archeologie goed te bewaren en te beheren, en wil mensen ook betrekken bij de historie.

Huis van Hilde is het nieuwe archeologische depot van Noord-Holland dat tegelijkertijd als informatiecentrum dienst zal doen en begin 2015 geopend wordt. Alle archeologische vondsten en collecties die de provincie in de loop van decennia heeft verzameld worden er opgeslagen. Huis van Hilde beschrijft en beheert de vondsten die in de provincie gevonden worden. In dit thema ‘Archeologie’ zijn de verhalen over de oneindige bodemvondsten van de provincie bijeengebracht. Hieronder zijn tevens de films te zien over de totstandkoming van Huis van Hilde en de werkzaamheden rond materiaalbeheer.

Zie voor meer informatie over Huis van Hilde de website www.huisvanhilde.nl

Verhalen

Station Rokin krijgt ‘archeologische waterval’

Als de Noordzuidlijn 22 juli 2018 gaat rijden, krijgt Amsterdam er een gratis museum bij. Langs de roltrappen van station Rokin worden in lange vitrines maar liefst 10.000 voorwerpen getoond die tijdens de aanleg van de nieuwe metroverbinding zijn opgegraven. Van eeuwenoude pijpen tot moderne hasjpijpjes.

>

Hilde schept op; doe het zelf archeologie

In Huis van Hilde staat de voorjaarsvakantie helemaal in het teken van eten en van de nieuwe tentoonstelling ‘Hilde schept op’. Elke dag worden er leuke en smakelijke activiteiten georganiseerd; zoals het ontdekken van de wondere wereld van de archeologie!

>

Hilde schept op; workshop ‘Mozaïek om van te smullen’

In Huis van Hilde staat de voorjaarsvakantie helemaal in het teken van eten en van de nieuwe tentoonstelling ‘Hilde schept op’. Elke dag worden er leuke en smakelijke activiteiten georganiseerd; zoals de workshop 'Mozaïek om van te smullen'.

>

Hilde schept op; koekjes bakken

In Huis van Hilde staat de voorjaarsvakantie helemaal in het teken van eten en van de nieuwe tentoonstelling ‘Hilde schept op’. Elke dag worden er leuke en smakelijke activiteiten georganiseerd; zoals koekjes bakken.

>

Hilde schept op; poppentheater

In Huis van Hilde staat de voorjaarsvakantie helemaal in het teken van eten en van de nieuwe tentoonstelling ‘Hilde schept op’. Elke dag worden er leuke en smakelijke activiteiten georganiseerd; zoals het poppentheater.

>

Hilde schept op; over eten van vroeger

In het archeologisch centrum Huis van Hilde in Castricum is een nieuwe tentoonstelling over eten van vroeger. Daarnaast zijn er in de voorjaarsvakantie kinderactiviteiten om van te smullen.

>

Werkzaamheden in het Provinciaal depot voor archeologie

Het Provinciaal depot voor archeologie van de Provincie Noord-Holland herbergt vele honderdduizenden vondsten van honderden opgravingen die in de afgelopen decennia zijn uitgevoerd binnen de provinciale grenzen. Veel archeologische vondsten betekent het uitvoeren van verantwoord depotbeheer om alles in zijn geheel te ontsluiten.

>

Eeuwen in het donker, nu modern belicht

Ruim dertig jaar geleden heb ik mij als fotograaf in Nederland gevestigd. Als geboren Schot kwam ik uit een streek in Schotland waar de Vikingen ooit hadden gewoond.

>