Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Bergen (NH)

Het Hargergat: van zandmennerij naar natuurgebied Wandeling door het dorp Bergen (NH) Buitenplaats Schuylenburg in Wimmenum Rondje langs villa's in Bergen (NH) Het kleinste raadhuis van Nederland staat in Groet De oude heerlijkheid Wimmenum Oorlog aan de Herenweg: drakentanden en tankversperringen Historische Vereniging Bergen-NH Bijzondere (bij)namen: Alkmaar en omstreken Museum Het Sterkenhuis te Bergen Portret van een stad: Bergen Een modernist in Bergen De zwerfjaren van Lucebert Voormalig vliegveld Bergen De verdwenen Heilig Bloedkapel in Zanegeest Russisch monument in Bergen Ideaal Europa vanuit Europese School Bergen Stolpverhaal uit Bergen Oude begraafplaats Ruïnelaan Van Reenenpark Villapark Meerwijk De overblijfselen van Het Oude Hof te Bergen Villa Kranenburgh te Bergen Buitenplaats Het Oude Hof in Bergen De bronstijd in West-Friesland Hendrik Petrus Berlage (1856-1934) een ontwerp voor de uitbreidingswijk Alkmaar-West. Om de wijk te ontsluiten projecteerde hij e">Bergertunnel was kunstwerk Jaap Min schildert de polder (1950) Speeltuin 'De Bedriegertjes' in Bergen Kunsttentoonstelling in Bergen zorgde voor veel commotie Het optreden van Jacques Brel in Bergen Het landhuis 't Oude Hof te Bergen 's Winters droog of 's winters blank De Ruïnekerk in Bergen Verbrande molens tijdens de invasie van 1799 Skiclub Il Primo: skikunsten in een openluchttheater mirakel van Bergen hangt nauw samen met de Sint-Elizabethsvloed van 18 op 19 november 1">Zeewater verandert in Heilig Bloed Ongelofelijk dat in Bergen zoveel hetzelfde bleef Verhalenpaviljoen Bergen: Villa Russenduin Bergen: Middenstanders en hun klanten tijdens WO II Bergen: Ik wil de wereld mooier maken Henri Le Fauconnier en de Bergense School Bergen: boterham met zand

Lara Schnitger – Stitch Witch

Het werk van kunstenaar en ecofeminist Lara Schnitger is speels, uitbundig, kleurrijk en humorvol. Tegelijkertijd bevat het serieuze, kritische statements over de positie van vrouwen, genderongelijkheid en seksuele onderdrukking in onze nog altijd sterk door mannen gedomineerde samenleving. Met plezier en ironie kaapt Schnitger stereotypen over vrouwen en vrouwelijkheid en zet ze in als geuzennaam: Proud Slut! Stitch Witch!

>

Philip Hopman – Boer Boris!

Kinderboekenillustrator Philip Hopman neemt je in deze tentoonstelling mee naar de wereld van Boer Boris, het leukste boertje van Nederland.

>

Arne Hendriks – Landschap als wonderkamer

In deze tentoonstelling in Museum Kranenburgh nodigt kunstenaar Arne Hendriks iedereen van harte uit om deel te nemen aan het landschappelijk debat en om verhalen met anderen te delen. De tentoonstelling is constant in ontwikkeling en Hendriks is elke dinsdag aanwezig om ideeën en dromen van bezoekers over de toekomst van de Egmondermeerpolder te verwerken in een wandvullende collage, als onderdeel van zijn artistiek onderzoek. Bezoek hem in zijn tentoonstelling annex studio en laat weten welke stem in het landschap voor jou belangrijk is.

>

Het Hargergat: van zandmennerij naar natuurgebied

Het Hargergat is een voormalige zandafgraving in de duinen tussen Groet en Camperduin. De grootschalige zandwinning heeft ervoor gezorgd dat het gebied een stuk lager ligt dan de omliggende duinen, maar ook dat er tegenwoordig unieke flora en fauna te vinden is.

>

Wandeling door het dorp Bergen (NH)

Tijdens deze wandeling lopen we (in gedachten) door het oude dorp van Bergen (NH). Onderweg passeren we oude café’s, museum Het Sterkenhuis, een voormalig tramstation en natuurlijk de Ruïnekerk. Loop je mee?

>

Buitenplaats Schuylenburg in Wimmenum

Het opvallendste gebouw in Wimmenum is Schuylenburg (Herenweg 292). Oorspronkelijk stond op deze plek een eenvoudige boerenwoning, maar in de zeventiende eeuw is het uitgegroeid tot een fraai landhuis.

>

Rondje langs villa’s in Bergen (NH)

Tijdens dit rondje lopen we (in gedachten) van de Herenweg via de Eeuwigelaan richting het dorp Bergen (NH). Onderweg passeren we karakteristieke boerderijen, (verdwenen) buitenplaatsen en moderne villa’s. Loop je mee?

>

In de rug van de zee: landschappen in en rond Bergen

Sinds de komst van de eerste pioniers naar Bergen aan het begin van de twintigste eeuw hebben talloze kunstenaars zich hier laten inspireren door het landschap van polders, bossen, duinen en zee. Hun drijfveren om dit landschap te vereeuwigen lijken van alle tijden: ze zijn getroffen door de magische schoonheid en unieke gevarieerdheid ervan. In de rug van de zee laat dit zien aan de hand van werk van bijna veertig kunstenaars, vanaf 1900 tot nu.

>

Het kleinste raadhuis van Nederland staat in Groet

Tegenover de Hervormde kerk staat het voormalige raadhuis van Groet. Het gebouwtje geldt met zijn afmetingen van 6,75 m x 4,25 m als het kleinste raadhuis van Nederland. Via een tussendeur kunnen vanuit het oude raadhuis de Witte Huisjes worden bereikt. Dit deel is in later tijd aangebouwd en diende als armenwoningen voor twee grote gezinnen.

>

De oude heerlijkheid Wimmenum

Wimmenum ligt tussen de Tiggellaan (de noordrand van Egmond aan de Hoef) en de Banweg bij Het Woud, in het oosten grenzend aan Alkmaar en in het westen aan de zee. Sinds 1407 was het een ‘hoge en vrije heerlijkheid’, een gebied dat onder het gezag stond van een Heer. In 1811 werd Wimmenum een zelfstandige gemeente.

>

Oorlog aan de Herenweg: drakentanden en tankversperringen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Noordzeekust een belangrijke schakel in de Atlantikwall. Dat was een keten van Duitse verdedigingswerken langs de West-Europese kust, bedoeld om een invasie vanuit zee te voorkomen. In de Noord-Hollandse kustplaatsjes werd een lang lint van bunkers, kanonnen en mijnenvelden opgetrokken. Zo ook in Egmond, Bergen en Camperduin, die van oudsher met elkaar verbonden zijn door de Herenweg.

>

Herenweg – terug op de kaart

Vanaf dinsdag 2 april is in Museum Het Sterkenhuis de tentoonstelling ‘Herenweg – Terug op de kaart’ te zien. Het museum presenteert de rijke geschiedenis van de Herenweg, de belangrijke verbinding tussen tal van plaatsen langs de Noord-Hollandse kust. De tentoonstelling is te zien tot en met zondag 3 november 2024.

>

Historische Vereniging Bergen-NH

Heeft u in Bergen wel eens een groep mensen in prachtige historische kostuums gezien? Grote kans dat dit de Historische Vereniging Bergen-NH was! Afgelopen juni bestond de vereniging 30 jaar, en dat werd groots gevierd. Met een theatrale opening, een historische tentoonstelling en circa 70 vrijwilligers die zich in de stijl van 1900 opmaakten voor allerlei activiteiten rond de Petrus en Pauluskerk. Tijd om de vereniging ook op Oneindig Noord-Holland voor te stellen.

>

Binnenkijker: stolpboerderij in Schoorldam

Voor de serie ‘Binnenkijker’ van Boerderijenstichting Noord-Holland gaat agrarisch erfgoed specialist Anna Groentjes op bezoek bij bijzondere stolpboerderijen. Trotse eigenaren vertellen haar alles over de geschiedenis en het interieur van de stolp. De interieurs verschillen nog meer van elkaar dan de buitenkanten. Bij woonboerderijen zien we de zoektocht naar het toepassen van nieuwe functies, op basis van de oorspronkelijke indeling. Deze keer reist Anna samen met Mart Groentjes af naar een stolpboerderij aan de Westfriesedijk in Schoorldam.

>

Bijzondere (bij)namen: Alkmaar en omstreken

Noord-Holland kent veel plaatsen met bijzondere namen. Van sommige is de oorsprong snel vast te stellen, bij andere is het nodig om wat dieper te graven in het verleden. In deze serie verhalen onderzoeken we elke maand een andere regio van onze provincie, om achter de herkomst van de lokale plaatsnamen én bijnamen van de inwoners te komen. Deze maand: Alkmaar en omstreken.

>

Museum Het Sterkenhuis te Bergen

Bergen is meer dan een dromerig kunstenaarsdorp. Uitgerekend hier is zwaar gevochten in 1799. Honderden Russen liggen er begraven. Hoe dat zo kwam? Museum Het Sterkenhuis vertelt het hele verhaal.

>

Portret van een stad: Bergen

Aan bos en duin en vlak bij zee ligt het romantische Bergen, waar menig kunstenaar zich liet en laat inspireren door de lommerrijke lanen in het knusse centrum, de uitgestrekte duinen en de mystieke sfeer rond de indrukwekkende Ruïnekerk. Al die schilders, muzikanten en schrijvers hebben op hun beurt ook weer mooie sporen achter gelaten in het tot kunstenaarsdorp gedoopte Bergen, waardoor nog steeds veel dagjesmensen naar deze bijzondere plek in Noord-Holland worden gelokt. Een portret van de stad kan dan ook niet zonder kunst of Ruïnekerk, herken jij alle elementen?

>

Een modernist in Bergen

Kunstenaar Gerrit Willem van Bladeren (1873-1935) maakte landschappen, stillevens en reisimpressies die licht van kleur waren. Zijn werk was zeer geliefd en hij kon er destijds meer voor vragen dan Piet Mondriaan. Het Stedelijk Museum Alkmaar wijdt een overzichtstentoonstelling aan hem.

>

De zwerfjaren van Lucebert

‘Alles van waarde is weerloos’. Weet jij van wie deze bekende zin is? Hij wordt nog altijd gezien als één van de grootste dichters van de twintigste eeuw: Lucebert. Hij werd geboren als Lubertus Jacobus Swaanswijk, maar koos later het pseudoniem Lucebert, een samenvoeging van luce en bert, dat allebei ‘licht’ betekent. Het leven van Lucebert is onlosmakelijk verbonden met twee Noord-Hollandse plaatsen: zijn geboortestad Amsterdam en het dorpje Bergen, waar hij in 1953 ging wonen. Met name zijn jeugd in de Jordaan en de zware tijden die hij later in de hoofdstad doormaakte hebben grote invloed gehad op zijn werk.

>

Voormalig vliegveld Bergen

Het voormalige militaire vliegveld Bergen is aangelegd in de jaren 1937-’39. Op 10 mei 1940 werd het vliegveld door de Duitsers gebombardeerd. Daarna werd het door de Duitse luchtmacht ingericht en werden er vele bunkers en hangars gebouwd. Na de oorlog nam Defensie het terrein in gebruik.

>