Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Buitenplaats Schuylenburg in Wimmenum

Het opvallendste gebouw in Wimmenum is Schuylenburg (Herenweg 292). Oorspronkelijk stond op deze plek een eenvoudige boerenwoning, maar in de zeventiende eeuw is het uitgegroeid tot een fraai landhuis.

Het huis van de baljuw

De naam Schuylenburg wordt voor het eerst vermeld in een akte uit 1645. Het huis kwam in die tijd door vererving in bezit van de familie Van Vladeracken. Leden van deze familie waren generaties lang tegelijk baljuw en schout van Wimmenum – een soort combinatie van rechter en politiechef, optredend namens de Heer van de heerlijkheid). Hun wapen prijkt nog altijd op de familiebank in de Slotkapel in Egmond aan de Hoef.

Schuylenburg gebruikten ze als een ambtswoning, maar ze verbleven meestal in Alkmaar. Daar hadden ze vaak belangrijke functies, zoals het burgemeesterschap. Baljuw en schout van de kleine gemeenschap Wimmenum was geen volledige baan. Het huis had eind zeventiende eeuw een ‘regtskamer’. Later werden rechtszittingen gehouden in het Regthuis, dat schuin tegenover Schuylenburg aan de Herenweg stond en in 1974 is afgebroken.

Zicht op de buitenplaast Schuilenburg aan de Herenweg te Wimmenum, 1798. Collectie Regionaal Archief Alkmaar.

Burgemeester Holland

Begin negentiende eeuw is Schuylenburg door de familie Holland aangekocht. Samuel Holland, één van de zonen van de kopers, was tot de opheffing van de gemeente in 1857 burgemeester van Wimmenum. Hij woonde tot zijn dood in 1886 op Schuylenburg. Dat was een logische keuze, want hij was tevens burgemeester van Egmond-Binnen (sinds 1837), Bergen (sinds 1852) en Egmond aan Zee (sinds 1853). Samuel was ook degene die ervoor heeft gezorgd dat de Herenweg tussen Egmond en Bergen werd verhard – daarvoor was het slechts een zandweggetje langs de duinvoet. Dat was natuurlijk in het algemeen belang, maar mogelijk was zijn eigen gerief niet vreemd aan dit initiatief!

Schuylenburg omstreeks 1903. Collectie Regionaal Archief Alkmaar.

Impressionisten in Schuylenburg

Na het overlijden van Samuel verkoopt de familie Holland Schuylenburg. Het huis komt in bezit van de Amerikaanse impressionistische schilder George Hitchcock (1850-1913), die er zijn atelier vestigt. Hij schilderde veel kleurrijke bloemenvelden en Hollandse vrouwen, soms in één schilderij. Ook richtte hij met collega Gari Melchers de Art Summer School op, die bestond van 1894 tot 1905 en vele kunstenaars trok uit binnen- en buitenland. Het landhuis wordt het centrum van een kunstenaarskolonie die bekend zou worden als de Egmondse School. De beroemdste klant was keizerin Sisi van Oostenrijk, die persoonlijk langskwam om een schilderij van bloeiende tulpenvelden aan te schaffen voor de keizerlijke collectie. Schuylenburg zelf was ook meermaals een dankbaar onderwerp voor de schilders.

Gari Melchers, My garden (olieverfschilderij van Schuylenburg), omstreeks 1903. Collectie Butler Institute of American Art.

Tekst: Museum Het Sterkenhuis, geredigeerd door de redactie Oneindig Noord-Holland

In 2024 presenteert Oneindig Noord-Holland de rijke geschiedenis van de Herenweg tussen Castricum en Schoorl. In samenwerking met Museum Het Sterkenhuis, Huys Egmont en vier historische verenigingen is de oude weg nieuw leven ingeblazen met een tentoonstelling en fietsroute langs historische en natuurlijke plekken. Op onze themapagina Herenweg lees je de verhalen bij de plaatsen. Stap in de voetsporen van missionarissen, edelen, krijgslieden en kooplui, bollenboeren en toeristen en reis met ons mee langs deze belangrijke verbindingsweg aan de Noord-Hollandse kust.

Publicatiedatum: 23/09/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.