Voormalig vliegveld Bergen

Het voormalige militaire vliegveld Bergen is aangelegd in de jaren 1937-'39. Op 10 mei 1940 werd het vliegveld door de Duitsers gebombardeerd. Daarna werd het door de Duitse luchtmacht ingericht en werden er vele bunkers en hangars gebouwd. Na de oorlog nam Defensie het terrein in gebruik.

Book 1 min

Luftwaffe

Gedurende de oorlog werd het vliegveld door geallieerde bommenwerpers bestookt. Aanvankelijk werd het vliegveld door de Luftwaffe gebruikt als uitvalsbasis voor jagers die de geallieerde konvooien van bommenwerpers aanvielen. Na de geallieerde invasie in Normandië werd het vliegveld afgestoten en voor de vijand onbruikbaar gemaakt door het graven van een raster van greppels en door houten palen die onderling met staaldraden waren verbonden. Na de oorlog bleef het vliegveld in handen van Defensie voor de opslag van munitie.

Vliegveld Bergen.

Waterberging

Om de waterhuishouding in de omgeving te verbeteren zal het terrein vanaf 2014 deels geschikt worden gemaakt voor waterberging en deels een natuurbestemming krijgen. Omdat er nog vele munitieresten in de grond zitten is onlangs explosievenonderzoek en archeologisch onderzoek gedaan. Er werden drie brandbommen gevonden en funderingsresten van nog niet bekende gebouwen.

Publicatiedatum: 28/05/2014

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN